Ο «άλλος» Αλέξης Τσίπρας: Από το Κόμο στον Πάπα και τους Financial Times

Η αμηχανία της πιο αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ και ο «άλλος» Αλέξης Τσίπρας του Κόμο, του Βατικανού και των Financial Times που σταμάτησε να φοβίζει την Ευρώπη.

o-allos-aleksis-tsipras-apo-to-komo-ston-papa-kai-tous-financial-times
SHARE THIS
0
SHARES

Πόσο φοβάται η Ευρώπη τον αριστερό Αλέξη Τσίπρα; Πόσο φοβάται τον ηγέτη της ακραίας -σύμφωνα με το χαρακτηρισμό που συνεχίζει να του προσδίδει μερίδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ- αριστεράς, της ριζοσπαστικής αριστεράς;

Ελάχιστα, αν κρίνει κανείς από την πρόβλεψη της εφημερίδας των αγορών, των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που τον αποκάλεσε πριν λίγα 24ωρα ως εν αναμονή πρωθυπουργό της Ελλάδας. Αλλωστε, κυρίαρχοι πολιτικοί κύκλοι της Ευρώπης, ισχυρά οικονομικά κέντρα και συστημικά ΜΜΕ έχουν φροντίσει, προ πολλού, να βολιδοσκοπήσουν τον άγνωστο σε εκείνους 40άρη πολιτικό και το οικονομικό επιτελείο που τον περιβάλλει.

Και οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, ότι και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση αλλά ούτε και πρόθεση για μονομερείς ενέργειες υπάρχει, αρκούν τη στιγμή αυτή για να πέσουν τα τείχη της καχυποψίας.  Αλλωστε, Βερολίνο και Βρυξέλλες θέτουν ως προϋπόθεση την κυβερνητική σταθερότητα για τη συνέχιση του όποιου οικονομικού προγράμματος. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ώρα να δοκιμαστεί ο Alexis έφθασε.

Απ' το Κόμο στον Ασμουνσεν

Τούτων δοθέντων δε θα πρέπει να παραξενεύει το γεγονός ότι έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα οι επαφές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτικο-οικονομική ελίτ της Ευρώπης: το συνέδριο στο Κόμο, η κρυφή συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας του Βερολίνου και τέως ισχυρό παράγοντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γ. Ασμουνσεν, είναι τα τελευταία δύο, πιο τρανταχτά παραδείγματα της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, για την οποία λίγα μαθαίνουμε και περισσότερα φανταζόμαστε.  Και κοντά σε αυτά, η πληροφορία για συναντήσεις με ξένα funds που ζητούν διαβεβαιώσεις ότι η πολιτική ανατροπή -αν συντελεστεί- δεν θα επηρεάσει τα συμφέροντά τους. Διαβεβαιώσεις που μάλλον δόθηκαν...

Στο πλαίσιο αυτό εξηγείται η αμηχανία το λιγότερο, της πιο αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ και  προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες έχει πυκνώσει τις συνεντεύξεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με ήπιες έως τώρα ενστάσεις.

Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαβεβαιώσει από τη ΔΕΘ ότι ο πυρήνας των ιδεών του κόμματος είναι και οι κόκκινες γραμμές που δεσμεύουν όλους.  


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook