Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο TheTOC για την καρατόμηση από την Φώφη, την οργή για τον Τσίπρα και τη Novartis

Μία ημέρα μετά την αποπομπή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ο Ανδρέας Λοβέρδος ανοίγει τα χαρτιά του στο TheTOC. Τι λέει για τη Φώφη Γεννηματά, τον Αλέξη Τσίπρα και την υπόθεση Novartis.

Δημήτρης Τάκης
ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΤΑΚΗς

Λίγες μέρες πριν τελειώσει το 2020 το βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου "Απόπειρα δολοφονίας", από τις Εκδόσεις Ίνδικτος, είδε το φως της δημοσιότητας με την επίσημη κυκλοφορία του στα βιβλιοπωλεία.

Ένα από τα επίμαχα κομμάτια αυτού του βιβλίου αφορούσε στην πρόθεση του κ. Λοβέρδου, έτσι όπως ο ίδιος την κατέγραψε στις σελίδες του, να χτυπήσει τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, αντιδρώντας με αυτόν τον τροπο στην απόπειρα της δικής του πολιτικής δολοφονίας.

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, εξομολογείται σήμερα στο TheTOC πώς γεννήθηκε η συγγραφική ιδέα αυτού του βιβλίου, πώς εκλογίκευσε στην πορεία τον θυμό που ένιωθε, ενώ μιλά και για τη χθεσινή αντικατάστασή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Λοβέρδος αποκαλύπτει ότι κρατάει ημερολόγιο από το 1999 για όλα τα πολιτικά γεγονότα που συμβαίνουν αυτά τα χρόνια, με την προοπτική αργότερα να γράψει ένα συνολικό βιβλίο για την πολιτική του πορεία, που ίσως να φανεί χρήσιμο στους μελετητές της πολιτικής ιστορίας.

Τι είπε για τη Φώφη Γεννηματά

Οσον αφορά στην απόφαση της Φώφης Γεννηματά να τον αντικαταστήσει από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Λοβέρδος -που έχει δηλώσει ότι τον ενδιαφέρει να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής- δεν θέλησε να "ρίξει λάδι στη φωτιά" και επανέλαβε και την ψύχραιμη δήλωσή του ότι "η αντικατάστασή μου ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής υπήρξε επιλογή και απόφαση της Προέδρου. κ. Γεννηματά, την οποία και ευχαριστώ για τη δυνατότητα που του παρείχε να εκπροσωπώ στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επί πεντέμισι έτη".

"Θα συνεχίσω να δίνω με δύναμη, κέφι και αισιοδοξία τις μάχες για την παράταξη ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής", τόνισε ο κ. Λοβέρδος κλείνοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς όμως ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου "Απόπειρα δολοφονίας";

"Η συγγραφική ιδέα γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2019 μετά τις εκλογές, αλλά είπα να κάνω πίσω, να περιμένω να δω τι θα κάνει η Βουλή. Και όταν η Βουλή παρέπεμψε τον κ. Παπαγγελόπουλο και έκανε αναφορά στους συμμετόχους άρχισα να γράφω. Έτσι, στις 30 Σεπτεμβρίου το είχα παραδώσει στον εκδότη μου.”

Μπορούσε άραγε να γίνει ψύχραιμα η καταγραφή και στη συνέχεια η συγγραφή των γεγονότων;

"Εγώ δεν μπορώ να γράφω ψύχραιμα, έτσι ένιωθα έτσι έγγραφα. Συζήτησα πολύ με τον εαυτό μου, χωρίς να καταφύγω σε ψυχολόγο. Το κουβέντιασα με τον εαυτό μου και τελικά είπα στον εαυτό μου ότι δεν θα μισήσεις. Το μίσος είναι συναίσθημα των μικρών ανθρώπων και βγάζει μόνο κακό. Έφτασε το μυαλό μου στην εκδίκηση αλλά και αυτή την πήρα πίσω.
Το κομμάτι με τον τέως πρωθυπουργό το γράφω όπως κατέληξα να το σκέφτομαι. Ήταν μία πρώτη σκέψη μου αυτή, γράφω πώς το συζήτησα, πως το απέρριψα. Έφτασα να κάνω εξομολόγηση ακόμα και με τον πνευματικό μου”.

Απαντώντας στην κριτική αναφορικά με την επιλογή του να αναφέρει στο βιβλίο τις σκέψεις του να χτυπήσει τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Λοβέρδος τονίζει πως δεν φοβάται την κριτική και πως ο φόβος δεν συνιστά για τον ίδιο πολιτική επιλογή. Προσθέτει ότι, το βιβλίο είναι βιωματικό και όταν αποφασίζεις να γράψεις βιωματικά δεν πρέπει να υποκρίνεσαι.


"Δεν ήθελα να αυτολογοκριθώ. Αυτός που τελικά με απέτρεψε από την βιαιοπραγία ήταν ο εαυτός μου. Οι πρώτοι άνθρωποι που το συζήτησα μαζί τους ήταν οι στενοί μου συνεργάτες, ο Άγγελος Καραχάλιος και η Μαρία Μηλίνη. Όταν το άκουσαν στην αρχή με κοιτάγανε και μετά πετάχτηκαν από τις καρέκλες τους και άρχισαν να φωνάζουν. Εγώ ήμουν απαθής, η αντίδραση τους ήταν ενδεικτική για την απόφασή μου αλλά τελικά εγώ είπα όχι. Σκέφτομαι, αποφασίζω, λειτουργώ και είμαι ένας άνθρωπος που δεν κρύβεται”, λέει ο κ. Λοβέρδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος για την υπόθεση Novartis

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αποκαλύπτει πώς αντέδρασε η κόρη του όταν άρχισε να ακούει στις ειδήσεις για τη σκευωρία Novartis, αλλά και τι είπε με τους γιους του για την προοπτική να χτυπήσει τον Αλέξη Τσίπρα.

"Όταν η περιπέτεια αυτή ξεκίνησε και δημοσίως εγώ ήμουν στη νότια Καρολίνα με το συνάδελφο Χρήστο Καραγιαννίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν στην ίδια αντιπροσωπεία. Ο Χρήστος έζησε τις πρώτες αντιδράσεις και μάλιστα ήταν και πάρα πολύ ευγενικός άνθρωπος γιατί με στήριξε όταν μια εφημερίδα έγραψε ότι είμαι στην Αμερική για άλλο λόγο. Μου είπε ότι παρά το γεγονός ότι είμαι ΣΥΡΙΖΑ εγώ έρχομαι μάρτυρας αν κάνεις μήνυση. Εκεί με πήρε η κόρη μου τηλέφωνο, της λέω 'τι θες' και μου λέει 'μπαμπά τι λένε για σένα στην τηλεόραση'; Της είπα 'δεν υπάρχει τίποτα απ' όλα αυτά, θα έρθω να σου τα πω'. Η συζήτηση με τα παιδιά μου έγινε όταν γύρισα. Τα παιδιά μου ήταν τελείως μαζί μου και μάλιστα πολύ θυμωμένα, ειδικά τα αγόρια. Όταν μετά πέρασε ο καιρός και συζητούσαμε μαζί με τους δύο γιους μου ένα βράδυ, τους λέω ξέρετε σκέφτομαι να χτυπήσω τον Τσίπρα.

Ο ένας που ήταν πιο εσωτερικός μου λέει 'έλα πατέρα τώρα ξέρουμε ότι αυτά είναι ανοησίες γράψτο στα παλιά σου τα παπούτσια'. Κι έφυγε. Ο άλλος έμεινε μιάμιση ώρα, μου μοιάζει πιο πολύ, είναι πιο συναισθηματικός και αυθόρμητος και εξωτερικεύεται πιο πολύ. Μου λέει 'λοιπόν κοίταξε μην το κάνεις θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Είμαι Μέσι Μπαρτσελόνα, φουλ Μέσι αλλά αν ο Μέσι χτυπούσε τον Ρονάλντο θα ήμουνα Ρονάλντο'. Δηλαδή ήθελε να μου πει το παιδί με τον τρόπο του μην τα κάνεις αυτά τα πράγματα. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που αντέδρασαν και οι δύο”, σημείωσε.

Παρά την φόρτιση και αυτές τις σκέψεις, ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει σήμερα ότι μπορεί και συζητάει με τον Αλέξη Τσίπρα και δεν τον έχει στιγματίσει εφ' όρου ζώης εκείνη η συμπεριφορά. Μάλιστα, απαντά τι θα κάνει αν τον ρωτήσει ο Αλέξης Τσίπρας γιατί ήθελε να τον χτυπήσει .

"Θα απαντούσα ότι προσωποποιούσε το πλήθος των ανθρώπων εκείνων μέσα στη Βουλή που πήγαν να με δολοφονήσουν γιατί δολοφονία δεν είναι μόνο να πεθάνεις βιολογικά, δολοφονία είναι να απαξιωθείς τελείως και όταν είσαι γνωστός σε 11 εκατομμύρια πολίτες. Δολοφονία είναι ο δρόμος που τους συναντάς. Αυτό το θέμα με έχει αγγίξει προσωπικά και μέχρι βάθος, τώρα όμως αισθάνομαι ότι έχω πανοπλία. Δεν με έχει στιγματίσει όμως εφόρου ζώης σε καμία περίπτωση η συμπεριφορά του, το έχω εκλογικεύσει ,δούλεψα με τον εαυτό μου.

Με τον κ. Τσίπρα συναντιέμαι στη Βουλή γιατί το γραφείο του είναι κοντά στο δικό του και επειδή καθόμαστε δίπλα δίπλα έχει συμβεί να μιλήσουμε. Είμαι ένας πολιτικός που αυτή η ιστορία με δυνάμωσε και δεν με σκότωσε άρα μπορώ και χειρίζομαι τους ανθρώπους όπως οφείλω να τους χειρίζομαι, ως σύγχρονος έλληνας πολιτικός. Ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό.”

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 19 Ιαν 2021 | 12:09

Γεννηματά: Είμαστε δίπλα στη Ζέφη Δημαδάμα και ζητάμε να πέσει φως και στην καταγγελία της

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε με την Ζέφη Δημαδάμα και της εξέφρασε τη συμπαράσταση της.

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ 16 Ιαν 2021 | 18:04

Στο πλευρό της Μπεκατώρου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί: Τι δήλωσαν Τσίπρας, Γεννηματά, Κουτσούμπας, Βαρουφάκης

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου, μετά τις αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από μέλος του χώρου της ιστιοπλοΐας το 1998, τάσσονται οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΧΡΗΣΤΙΔΗ 16 Ιαν 2021 | 13:59

Γεννηματά για κακοποίηση Μπεκατώρου: Σοφία, σε ευχαριστούμε για το θάρρος σου - Δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε

Με ανάρτηση στο Facebook η προεδρος του Κινήματος Αλλαγης, Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκε για τον βιασμό της Σοφίας Μπεκατώρου από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

"ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ" 15 Ιαν 2021 | 14:53

Βουλή: Γεννηματά για την πανδημία κορονοϊού - Όχι άλλα λάθη, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης.

"ΑΞΙΟΠΟΙΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ" 14 Ιαν 2021 | 13:25

Γεννηματά: Δεν έφαγα κανέναν Λοβέρδο - Το Κίνημα Αλλαγής δεν κοιτάζει ούτε στη ΝΔ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ

Για την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ και την απομάκρυνση του Ανδρέα Λοβέρδου μίλησε σε συνέντευξή της η Φώφη Γεννηματά.

ΤΟ 2021 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 14 Ιαν 2021 | 11:58

Λοβέρδος: "Αν το ΚΙΝΑΛ δεν υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις του θα έχει την τύχη του Ποταμιού"

Για την αναγκαιότητα να υπερδιπλασιάσει το Κίνημα Αλλαγής τις δυνάμεις του, μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 13 Ιαν 2021 | 18:34

Γεωργιάδης: "Δεν θα έχουμε το 100% της λειτουργίας της αγοράς, αλλά δεν θα έχουμε και το 100% του κλεισίματος"

Eχουμε ετοιμάσει με μεγάλη επιμέλεια τους κανόνες και το σύστημα ώστε με υγειονομική ασφάλεια να δώσουμε "ανάσα" στην αγορά σχολίασε ο υπουργός

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ 13 Ιαν 2021 | 12:00

Λοβέρδος για την καρατόμηση από Γεννηματά: Ανοησίες ότι εκνευρίστηκα - Θέλω να δω το ΠΑΣΟΚ υπερδιπλάσιο

"Ανοησίες" χαρακτήρισε ο Ανδρέας Λοβέρδος τα περί εκνευρισμού για την απομάκρυνση από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ με απόφαση Γεννηματά.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 13 Ιαν 2021 | 10:50

Καρφιά Καϊλή για την καρατόμηση Λοβέρδου: Ακατανόητη η απόφαση της Γεννηματά

Την απόφαση της κ. Γεννηματά για "καρατόμηση" του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, σχολίασε η Εύα Καϊλή.

ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 12 Ιαν 2021 | 17:23

Novartis: Νέες διώξεις σε βάρος 15 ατόμων - Κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο Πικραμμένος και Γεωργιάδης

Η ποινική δίωξη αφορά οκτώ στελέχη της Novartis και επτά γιατρούς.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 12 Ιαν 2021 | 15:02

Φαγωμάρα στο ΚΙΝΑΛ: Η Φώφη Γεννηματά καθαίρεσε τον Λοβέρδο από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο

Με απόφαση της Φώφης Γεννηματά αντικαταστάθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ 12 Ιαν 2021 | 11:42

Novartis: Στον Άρειο Πάγο καταθέτουν Πικραμμένος και Γεωργιάδης

Στην ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου για την υπόθεση Novartis καταθέτει ο Παναγιώτης Πικραμένος.