Ο Αρειος Πάγος για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Κατά το γράμμα της απόφασης η Ελλάδα προτίθεται να ανάψει το «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου εντός της χώρας.

o-areios-pagos-gia-tis-germanikes-apozimiwseis
SHARE THIS
0
SHARES

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, κλείνει για την Ελλάδα νομικά ένα θέμα που από το επίσημο γερμανικό κράτος δεν συζητιέται καν. 
Σήμερα, η Ελλάδα επανέρχεται στο «γράμμα» και στην ουσία της απόφασης αυτής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης λέει ότι θα υπογράψει την άδεια για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης στο ελληνικό έδαφος.

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

 
Θα κατασχεθεί το Ινστιτούτο Γκαίτε;

Πρακτικά, αν η Γερμανία εξακολουθήσει να αρνείται να αναγνωρίζει την απόφαση, άρα και τις αποζημιώσεις, το ελληνικό κράτος -και συγκεκριμένα το υπουργείο Δικαιοσύνης- προτίθεται να ανάψει το «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου εντός της Ελλάδας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ενδεχομένως και την κατάσχεση του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο Γκαίτε.

«Προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης είτε σιωπηλά είτε με κάποιο σκεπτικό, με το οποίο τυχαίνει εγώ να μην συμφωνώ, είχαν αρνηθεί να δώσουν την άδεια. Εγώ πιστεύω ότι η άδεια αυτή πρέπει να δοθεί, είμαι έτοιμος να την δώσω», λέει ο νέος υπουργός.

Αποζημίωση 28 εκατομμυρίων ευρώ

Eπιδικάστηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, αλλά δεν εφαρμόστηκε γιατί οι Ελληνες υπουργοί Δικαιοσύνης δεν εξέδιδαν απόφαση εκτέλεσής της

Με την απόφαση επιδικάστηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, αλλά δεν εφαρμόστηκε γιατί οι Ελληνες υπουργοί Δικαιοσύνης δεν εξέδιδαν απόφαση εκτέλεσής της.

Το 2000, ο τότε υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε υπογράψει την σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα δικαστικός κλητήρας να εμφανιστεί στο γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών για να εκτελέσει την δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά και κατόπιν της απόφασης της Γερμανίας να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο υπουργός απέσυρε την απόφαση για αναγκαστική εκτέλεση και το θέμα έμεινε εκεί.

Τι θα κάνει η Ελλάδα

Η Ελλάδα, θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις. Για την άδεια εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης στο ελληνικό έδαφος, υπάρχουν νομικές περιπλοκές, κυρίως σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση σε συνέχεια της εκτέλεσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε το στίγμα, σημειώνοντας ότι θα περιμένει να λυθούν τα ζητήματα αυτά, καθώς και να υπάρξει πιθανώς μία διαπραγμάτευση με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά, ειδικά, το θέμα της αποζημίωσης.

Απόφαση για Δίστομο: «Εσφαζαν, σκότωναν, βίαζαν, ξεκοίλιαζαν εγκύους»

Μέσα στις εννέα σελίδες του εξηγείται το σκεπτικό με το οποίο η Ελλάδα ζητά να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου. Μια σελίδα ιστορίας ματωμένης, μια δικαστική απόφαση που περιγράφει τη φρίκη:
«Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώτες, αφού εκτέλεσαν τους 12 ομήρους που είχαν μαζί τους, διαμοιράστηκαν σε ομάδες και περιεχόμενοι τις οικίες, ενέπιπταν ως άγρια θηρία κατά των δύστυχων κατοίκων του Διστόμου, σφάζοντας, σκοτώνοντας, βιάζοντας γυναίκες και παρθένους, ξεκοιλιάζοντας εγκύους. Γέροι, νέοι, γυναίκες, ανήλικα αγόρια και κορίτσια και νήπια ακόμη ήταν τα θύματα της αιμοβόρας μανίας τους».

 

Eίναι ένα απόσπασμα της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για τη ναζιστική θηριωδία, απόφασης που κατέστη αμετάκλητη από τον Αρειο Πάγο.

Η απόφαση Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (137/1997) κατέστη αμετάκλητη με την 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε αίτηση αναίρεσης του Γερμανικού Κράτους. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η «αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού της Δικαιοσύνης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook