Ο Βαγγέλης το έκανε ντέρμπι κι ελπίζει στην ανατροπή

«Το ματς είναι ντέρμπι. Όλα παίζονται». Το σχέδιο «εφόδου» Μεϊμαράκη σε πέντε μέτωπα για ανατροπή του κλίματος και νίκη στις εκλογές.

Ο Βαγγέλης το έκανε ντέρμπι κι ελπίζει στην ανατροπή

«Το ματς είναι ντέρμπι. Όλα παίζονται» επισημαίνουν στο επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να ανατρέψει το κλίμα και να διαμορφώσει συνθήκες για εκλογική νίκη του κόμματός του. Ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει να μπει σε καλούπια, όπως εμμένουν οι συνεργάτες του, μια κίνηση που θα αλλοίωνε το προφίλ του και ίσως έδειχνε αδυναμία και «επιμένει να είναι ο εαυτός του».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζουν να θέσουν σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «τελικής επίθεσης», που θα εξελιχθεί σε συγκεκριμένα μέτωπα - από την προσεχή Δευτέρα, οπότε και η Ν.Δ. θα φουλάρει τις μηχανές της.

Για τη Ν.Δ. το πρώτο μέτωπο είναι αυτό των διλημμάτων που θα τίθενται όλο και πιο έντονα τις προσεχείς ημέρες ενώπιον του εκλογικού σώματος. Τα διλήμματα θα είναι συγκεκριμένα και αφορούν τον βαθμό ετοιμότητας μεταξύ των δύο κομμάτων να χειριστούν από την επομένη κιόλας των εκλογών και να εφαρμόσουν το τρίτο και πιο βαρύ μνημόνιο. Η Ν.Δ. θα προτάξει την εμπειρία της και θα γίνεται σύγκριση με τους επτά μήνες, χαοτικής, όπως λένε, διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εκτιμούν ότι οι πολίτες θα προβληματισθούν πολύ με την ιδέα μιας περιόδου αναταράξεων, με κίνδυνο να κλυδωνισθεί η πορεία της χώρας, που βρίσκεται ούτως άλλως επί ξυρού ακμής. Και ακόμη περισσότερο θα προβληματισθούν για το ενδεχόμενο να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία δεν θα μπορεί να διαχειρισθεί αμέσως το ναρκοθετημένο τοπίο.

Το δεύτερο μέτωπο είναι η αποδόμηση της εικόνας του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που παραμένει το ισχυρό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να παραμένει ψηλά στην δημοφιλία, αλλά θεωρούν πως θα υπάρχει ήδη ραγδαία πτώση και σταδιακά θα τον πλήξουν ακόμα περισσότερο.

Τρίτο μέτωπο η «εκδίωξη» του Αλ. Τσίπρα από τον χώρο του «κοινωνικού Κέντρου», τον οποίο έχει κατακτήσει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό το μέτωπο είναι κάπως πιο απαιτητικό και γι' αυτό μια νίκη εκεί θεωρείται αποφασιστική. Ποικίλες αναλύσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όποιος πάρει με το μέρος του τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που δεν επιθυμούν ακρότητες και πειραματισμούς θα εξασφαλίσει ένα ισχυρό πλεονέκτημα.

Το τέταρτο μέτωπο φέρει την κωδική ονομασία «η μάχη της Αττικής». Στη Ν.Δ. επενδύουν πολλά και στην αλλαγή του κλίματος στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στις πέντε περιφέρειές της, ενώ υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην επαρχία είναι πολύ καλύτερη για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τέλος, το πέμπτο μέτωπο θα αναδείξει το παραδοσιακό «εκλογικό ιμπέριουμ» της Ν.Δ. και περιλαμβάνει δραστηριότητες πιο πρακτικές, άρα και πιο ωφέλιμες. Στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέκτησαν ξανά την αυτοπεποίθησή τους, συσπειρώνεται και υπενθυμίζουν την ικανότητά τους να κινητοποιούνται έστω και την τελευταία στιγμή και να ανατρέπουν δυσοίωνες προβλέψεις, όπως έκαναν και παλαιότερα. Λένε μάλιστα, πως η Ν.Δ. είναι παραδοσιακά δύναμη κυβερνητική που έχει εμπειρία διακυβέρνησης, έναντι της απειρίας και των ερασιτεχνισμών του ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχε.

Σε όλη την επικράτεια διαμορφώνεται ήδη ένας ευρύτατος μηχανισμός στελεχών, φίλων, οπαδών και εθελοντών με σκοπό να δώσει τη μάχη της κάλπης «ψήφο με ψήφο». Στην Αθήνα ένα εμπειροπόλεμο επιτελείο στελεχών, που έχουν κινητοποιήσει πολλές φορές την οργάνωση και τον κομματικό περίγυρο της Ν.Δ. ετοιμάζει με ψυχραιμία τα πλάνα της πολιορκίας των αναποφάσιστων και των ταλαντευόμενων.

Αυτά τα στελέχη πιστεύουν ότι στις εκλογές έχει σημασία πώς συμπεριφέρονται «οι κρίσιμες μάζες ψηφοφόρων την κρίσιμη στιγμή» και φέρνουν πάλι το παράδειγμα παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων.

Για να αλλάξει το κλίμα στη μεγάλη μάζα των αναποφάσιστων, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η καμπάνια της Ν.Δ. που σε πρώτη φάση έχει ως σύνθημα: «Μας πήγαν πίσω- Τώρα πάμε μπροστά».

Παράλληλα, η Ν.Δ. θα επιμείνει ότι είναι η δύναμη που θα διατυπώσει ένα βιώσιμο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας και θα προτάξει το επιχείρημα πως παραμένει ο πολιτικός φορέας που θα ξαναχτίσει όσα γκρεμίστηκαν και θα εγγυηθεί την οριστική ρήξη με το παλιό και τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Η Ν.Δ. πιστεύει ότι ένα ακόμα σημείο που θα επιδράσει στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος είναι οι «κατηγοριακές απώλειες» που έχει ή δεν έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί πως αυτό είναι το βασικό προεκλογικό όπλο της ΝΔ και εκεί θα επικεντρώσει την προεκλογική στρατηγική της: να μεγιστοποιήσει τις «κατηγοριακές απώλειες» του ΣΥΡΙΖΑ και να ακυρώσει δηλαδή από τα κάτω το δίλημμα «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης;».

Αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον θα αποπνέει η πολιτική και επικοινωνιακή καμπάνια της Ν.Δ., ενώ θα αποφευχθεί με βάσει τα σημερινά δεδομένα, η αρνητική διαφήμιση.

Η Συγγρού θα επιμείνει στη λέξη «Ξεκίνημα» και το βάρος θα δοθεί στις θετικές προτάσεις για το μέλλον, λένε τα αρμόδια στελέχη της ΝΔ και εξηγούν ότι δεν πρόκειται να στηριχθεί η επικοινωνιακή πολιτική στις πλάτες του αρχηγού μόνο, αλλά θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του επιχειρήματος ότι η Ν.Δ. μπορεί ως κυβέρνηση με κορμό την ίδια να εφαρμόσει το πρόγραμμα που ψηφίστηκε και να πετύχει επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων σημείων.

Μεγάλο βάρος θα δοθεί από τον κ. Μεϊμαράκη που θα οργανώσει όλη την επικράτεια, στην εξουδετέρωση των ΑΝΕΛ, για τους οποίους πιστεύει ότι δεν θα πάρουν το εισιτήριο για τη Βουλή, θέλει να κτυπήσει από τα πλάγια, χωρίς να λάβει δημοσιότητα, τη Χρυσή Αυγή.

Επίσης, θα επιχειρήσει να κερδίσει κεντρώους ψηφοφόρους που επιλέγουν Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, θα επιδιώξει να επαναπατριστούν αστοί, φιλελεύθεροι, κεντροδεξιοί ψηφοφόροι που γοητεύονται από το Ποτάμι και θα προσπαθήσει να ψηφίσουν όσοι απείχαν τις προηγούμενες εκλογές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 15 Σεπ 2020 | 16:02

ΝΔ: Η αντιπολίτευση της μάσκας και του παγουρίνου, δείχνει ότι μοναδικός μας αντίπαλος είναι η παγκόσμια κρίση

"Η αμηχανία της αντιπολίτευσης του παγουρίνου και της μάσκας, υπογραμμίζει ότι μοναδικός μας αντίπαλος είναι οι πρωτόγνωρες προκλήσεις της παγκόσμιας κρίσης".

ΣΤΗ ΝΕΒΑΔΑ 14 Σεπ 2020 | 07:02

Τραμπ: Προεκλογικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους - Αψηφά τις προειδοποιήσεις των ειδικών

Μετά το τελευταίο προεκλογικό ράλι του Τραμπ σε κλειστό χώρο, η Τάλσα κατέγραψε αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΙΑΜΕΤΡΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΤΣΙΠΡΑ 13 Σεπ 2020 | 20:20

Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα 20,3 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στην δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 40,1%, έναντι 19,8% του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 08 Σεπ 2020 | 06:56

ΗΠΑ: "Ο ηλίθιος και ο δειλός" - Σκληρές εκφράσεις από Μπάιντεν και Τραμπ

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ γεγονότων σφραγίζει την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ 07 Σεπ 2020 | 15:31

ΝΔ για Big Brother: Εγκληματικό και καταδικαστέο οτιδήποτε προωθεί την κουλτούρα του βιασμού

Ανακοίνωση της ΝΔ για το Big Brother στην οποία τονίζει ότι οτιδήποτε προωθεί την κουλτούρα του βιασμού είναι εγκληματικό

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 07 Σεπ 2020 | 13:23

Μάικλ Κοέν: Ο πρώην δικηγόρος του "ξεγυμνώνει" τον Τραμπ: Απατεώνας, ψεύτης, ρατσιστής, εκβιαστής και ψεύτης

Παράνομες συναλλαγές, εκβιασμοί, σχέσεις με Ρώσους και κολ γκερλς ανάμεσα στα "μυστικά" του Προέδρου Τραμπ.

«ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ 02 Σεπ 2020 | 17:30

Εκλογές ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: Ο Τραμπ τρώει τη... σκόνη του Μπάιντεν λόγω κορονοϊού - Είναι πίσω επτά μονάδες

Καμία άνοδο στο ποσοστό του Τραμπ - Οι Αμερικανοί θεωρούν την πανδημία ύψιστη προτεραιότητα

ΣΕ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ 02 Σεπ 2020 | 11:07

Ιστορική αποτυχία: Ένας Κένεντι έχασε τις εκλογές στη Μασαχουσέτη - Κίνδυνος για την πολιτική δυναστεία

Ο εγγονός του Ρόμπερτ Κένεντι έχασε μια πόλη που παραδοσιακά "ανήκει" στους Δημοκρατικούς με διαφορά δέκα μονάδων.

ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 01 Σεπ 2020 | 07:04

ΗΠΑ: Τραμπ και Μπάιντεν "μονομαχούν" με φόντο τη βία και τις διαδηλώσεις

Για τις "ταραχές που προκαλεί η αριστερά" στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε χθες Δευτέρα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΟΡΤΛΑΝΤ 31 Αυγ 2020 | 07:10

ΗΠΑ - Τζο Μπάιντεν: "Προκαλώ τον Τραμπ να αποκηρύξει τη βία" - Και άλλος θάνατος διαδηλωτή

Στο Πόρτλαντ, οι τοπικές αρχές "συνεχίζουν να αρνούνται" να δεχθούν οποιαδήποτε βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ 28 Αυγ 2020 | 08:08

Τζο Μπάιντεν: H βία είναι πολιτική στρατηγική του Τραμπ, όσο περισσότερη, τόσο καλύτερα γι’ αυτόν

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται ακόμη και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα με τις φυλετικές ανισότητες στην Αμερική", κρίνει ο Μπάιντεν.

ΠΗΡΕ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ 28 Αυγ 2020 | 06:52

Παραλήρημα Τραμπ με κιτς σόου έξω από το Λευκό Οίκο: "Είμαι ο καλύτερος πρόεδρος για τους Αφροαμερικανούς" [εικόνες και βίντεο]

Θα νικήσει τις εκλογές και τον κορονοϊό, δήλωσε Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, ενώ εκτόξευσε απειλές για δασμούς σε αμερικανικές εταιρείες.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΟΛΙΝΑ 25 Αυγ 2020 | 06:46

Τραμπ: Κατηγορεί ξανά τους Δημοκρατικούς για "νοθεία" - Ο Μπάιντεν εξακολουθεί να προηγείται

Παρουσίασε τα περιοριστικά μέτρα και τις συστάσεις πολλών ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας ως απόπειρες επηρεασμού των εκλογών του Νοεμβρίου.