Ο Βαρουφάκης και το 2015 στοιχειώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλ. Τσίπρας βλέπει να έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για τις αιτίες που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πτώση από την εξουσία.

o-baroufakis-kai-to-2015-stoixeiwnoun-ton-suriza
|
SHARE THIS
0
SHARES

Δημόσια τροπή παίρνει πλέον η αντιπαράθεση κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας, τον ρόλο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και κατά πόσο ήταν έτοιμο το κόμμα για να αναλάβει την εξουσία της χώρας.

Τέσσερις μήνες μετά την εκλογική ήττα του Ιουλίου και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να βουλιάζει στην εσωστρέφεια, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί διαφορετική ρότα και έχει ξεκινήσει ήδη περιοδείες προκειμένου να συσπειρώσει την κομματική βάση ενόψει του συνεδρίου. Ωστόσο, το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό δεν ευνοούν τις κινήσεις του προέδρου του κόμματος, που βλέπει να έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για τις αιτίες που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πτώση από την εξουσία.   

Τσίπρας: Κάποια στιγμή θα μιλήσω για το 2015 

Σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσει και ο ίδιος για τα όσα έγιναν το 2015, απαντώντας με αυτό τον τρόπο και στον Γιάννη Βαρουφάκη. «Βλέπω ότι όλοι θέλουν να γράψουν ένα βιβλίο για την περίοδο του 2015, ίσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής να αισθανθεί την ανάγκη να τοποθετηθεί πάνω στα πραγματικά γεγονότα εκείνης της ιστορικής περιόδου. Αυτό που έχει σημασία είναι να βγάλουμε τα πολιτικά συμπεράσματα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στο «Ionian Channel». 

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως έκανε λάθη σε ορισμένες επιλογές προσώπων το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Κατόπιν εορτής έξω από τον χορό και εκ του ασφαλούς, μπορεί να μιλήσει κάποιος για λάθη και παραλείψεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν λάθη αλλά δεν θα πρέπει να περιοριστούν στα πρόσωπα, αλλά πρέπει να δούμε τις βαθύτερες αιτίες τις πολιτικές. Έχω αναφερθεί σε επιλογές μου και ο ίδιος έχω παραδεχτεί δεν ήταν οι ευτυχέστερες δυνατές επιλογές μου το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν επιδερμικά, είναι ζητήματα που πρέπει να αναλυθούν και να συζητηθούν». 

Ο Βούτσης, ο Δραγασάκης και ο Τσακαλώτος 

Ωστόσο, η αυτοκριτική που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στα όργανα του κόμματος όσο και σε συνεντεύξεις που έχει δώσει φαίνεται πως δεν έπεισαν απόλυτα τα κορυφαία στελέχη που εκτιμούν πως ήταν και άλλοι ο λόγοι που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα. Την αρχή έκανε ο Νίκος Βούτσης που υποστήριξε πως το κόμμα δεν ήταν έτοιμο να κυβερνήσει, ενώ άφησε να εννοηθεί πως υπήρχε διχογνωμία στην Κουμουνδούρου για το αν θα έπρεπε να ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά μέσω της προεδρικής εκλογής. 

Ακολούθησε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο «αρχιτέκτονας» του «προγράμματος Θεσσαλονίκης», που έβαλε εναντίον του Γιάννη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας πως ήταν λάθος που του ανατέθηκε υλοποίηση του σχεδιασμού. Βέβαια με την δήλωση του αυτή ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζει ως υπεύθυνο τον Αλέξη Τσίπρα που έδωσε τα «κλειδιά» του υπουργείου Οικονομικών στον Γιάνη Βαρουφάκη. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει ανεβάσει επικοινωνιακούς ρυθμούς με συνεντεύξεις και παρεμβάσεις στήριξε εν μέρη και τον Νίκο Βούτση και τον Γιάννη Δραγασάκη. Υποστήριξε πως υπήρχε «έλλειμμα εμπειρίας», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, ενώ σημείωσε πως η προσπάθεια ήταν συλλογική «αυτό φαίνεται δεν το κατάλαβαν όλοι. Για τον Βαρουφάκη ήταν αυτό», είπε χαρακτηριστικά. 

Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ για Βαρουφάκη 

Η είσοδος του «ΜέΡΑ25» στη Βουλή και η μέχρι τώρα στάση του Γιάνη Βαρουφάκη έχει ανησυχήσει την Κουμουνδούρου, καθώς δείχνει να κερδίζει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεγάλος προβληματισμός οφείλεται στο γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει αλλάξει στάση, σε σχέση με τα όσα έλεγε το πρώτο εξάμηνο του 2015, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εκείνος παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών. 

Παράλληλα εξακολουθεί να φέρνει σε δύσκολη θέση τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος για τα όσα συνέβησαν την επίμαχη περίοδο. Αποφεύγει να επιτεθεί πρώτος στον ΣΥΡΙΖΑ και περιμένει να απαντήσει όταν δέχεται κριτική από τους πρώην συντρόφους του.

Άλλωστε αυτό συνέβη και χθες όταν του επιτέθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης μέσω του «Tvxs», ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε μέσω των «Παραπολιτικών», κατηγορώντας τον πρώην αντιπρόεδρο ότι δεν επιθυμούσε να έρθει σε ρήξη με την τρόικα και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να τον εντάξουν στην κυβέρνηση και όχι ο ίδιος. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook