Follow us

Ο Βενιζέλος εξηγεί γιατί συμμετέχει σε εκδήλωση με τίτλο "Μένουμε Ευρώπη;" για τις υποκλοπές - Αντίδραση Διαμαντοπούλου και Κιντή

Ο τίτλος της εκδήλωσης που ενόχλησε και η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στις αιχμές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εκδήλωση με τίτλο "Μένουμε Ευρώπη;" και θέμα τις υποκλοπές, η οποία αναμενεται να διεξαχθεί στις 26 Ιανουαρίου, με ομιλητές καθηγητές συνταγματικού Δικαίου, ανάμεσά τους ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Ξενοφών Κοντιάδης.

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο μαζί με την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και όπως φαίνεται αυτό που ενόχλησε είναι ο τίτλος της που παραπέμπει σαφώς στο δημοψήφισμα του 2015.

Ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν τις διαφωνίες τους ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου και η Βάσω Κιντή, με την τελευταία μάλιστα να ζητά από τον Βενιζέλο και τον Αλιβιζάτο να πάρουν αποστάσεις "τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο".

Ο Βενιζέλος εξηγεί γιατί συμμετέχει σε εκδήλωση με τίτλο "Μένουμε Ευρώπη;" για τις υποκλοπές - Αντίδραση Διαμαντοπούλου και Κιντή

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με ανάρτησή του, απάντησε στις αιχμές, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν ρωτήθηκε για τον τίτλο, αλλά δεν τον ενοχλεί.

Όπως υπογράμμισε, ο ίδιος εκλαμβάνει "τη χρήση του ερωτήματος "Μένουμε Ευρώπη;" στον τίτλο της εκδήλωσης αυτής ως ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, αποδοχής της σημασίας που έχει να "Μένουμε Ευρώπη", να είμαστε ως κράτος, ως κοινωνία και ως έννομη τάξη αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και κεκτημένου. Αυτό προσωπικά δεν το χαρίζω σε κανένα και σε καμία είτε ασκεί εξουσία θεσμική είτε νομίζει ότι ασκεί εξουσία ιδεολογική".

Διαβάστε Επίσης

Όλη η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Μένουμε Ευρώπη
Την Πέμπτη 26/1 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε διοργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου και άλλους φορείς, δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων.
Οι οργανωτές έθεσαν ως τίτλο της εκδήλωσης το ερώτημα "Μένουμε Ευρώπη"; Και ως υπότιτλο: Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου

Δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο. Προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα.

Η απάντησή μου είναι ότι προφανώς διατηρείται σε ισχύ. Η αντίδρασή μας, πάντως η δική μου, δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική.

Εκλαμβάνω συνεπώς τη χρήση του ερωτήματος "Μένουμε Ευρώπη;" στον τίτλο της εκδήλωσης αυτής ως ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, αποδοχής της σημασίας που έχει να "Μένουμε Ευρώπη", να είμαστε ως κράτος, ως κοινωνία και ως έννομη τάξη αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και κεκτημένου.

Αυτό προσωπικά δεν το χαρίζω σε κανένα και σε καμία είτε ασκεί εξουσία θεσμική είτε νομίζει ότι ασκεί εξουσία ιδεολογική.

Η αρνητική εμπειρία του παρελθόντος δεν λειτουργεί ως λόγος έκπτωσης των απαιτήσεων μας από την εμπειρία του παρόντος και κυρίως ως λόγος να γινόμαστε επικίνδυνα ολιγαρκείς "για να μην έρθουν οι άλλοι", με αποτέλεσμα οι "άλλοι" να θεωρούν ότι εξαλείφεται η σημασία του Συντάγματος και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ;" 27 Ιαν 2023 | 07:14

Βενιζέλος: Παράνομες οι παρακολουθήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων - Αλιβιζάτος: Αποτύχαμε να φτιάξουμε καλούς δικαστές

Αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε πως προκύπτει "μείζον ζήτημα αφενός εθνικής ασφάλειας, αφετέρου λειτουργίας του κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος".

ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ 26 Ιαν 2023 | 19:13

Βενιζέλος στην εκδήλωση "Μένουμε Ευρώπη;": "Προβοκατόρικος και πολιτικά εσφαλμένος ο τίτλος"

Η εκδήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις για τον τίτλο της και τα πρόσωπα που μίλησαν

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 26 Ιαν 2023 | 16:34

Γιατί ο Γιώργος Παπαχρήστος γράφει για τον Βενιζέλο ότι "θα είναι άξιος της μοίρας του"- Για το φλερτ με Τσίπρα

Ένα αιχμηρό σχόλιο του Γιώργου Παπαχρήστου για τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση "Μένουμε Ευρώπη;"

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ 25 Ιαν 2023 | 13:50

Καλώς ή κακώς πηγαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη "φιλο- σύριζα" εκδήλωση με τίτλο "Μένουμε Ευρώπη;"- Τα σχόλια

Πολλές οι αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση για τις υποκλοπές με τίτλο: "Μένουμε Ευρώπη;"

25 Ιαν 2023 | 08:43

Πυρ ομαδόν εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου

λα ξεκίνησαν από τη συμμετοχή του πρώην ΥΠΟΙΚ και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε εκδήλωση πανεπιστημιακών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΑΕ 24 Ιαν 2023 | 20:19

Ο Ράμμος στηρίζει Βενιζέλο για την εκδήλωση "Μένουμε Ευρώπη;": "Ευρώπη δεν είναι σίγουρα μανιχαϊσμοί και φανατισμοί"

Η ανάρτηση του Χρήστου Ράμμου για την Ευρώπη με φόντο την επικείμενη εκδήλωση.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 24 Ιαν 2023 | 09:25

Πυρά κατά Βενιζέλου για την εκδήλωση "Μένουμε Ευρώπη;" και τις υποκλοπές - Ποιοι του επιτέθηκαν

Την ενόχλησή τους για τη συμμετοχή του Ε. Βενιζέλου σε εκδήλωση με τίτλο "Μένουμε Ευρώπη;" εξέφρασαν η Άννα Διαμαντοπούλου και αρκετοί ακόμη.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 24 Ιαν 2023 | 00:06

Άγρια κόντρα Βενιζέλου-Διαμαντοπούλου για το "Μένουμε Ευρώπη;"- Βαγγέλη εκπλήσσομαι- Άννα δεν σε καταλαβαίνω

Αντιδράσεις και κόντρες προκάλεσε η εκδήλωση καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου με τίτλο "Μένουμε Ευρώπη;" στην οποία θα μετάσχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ 19 Ιαν 2023 | 12:50

Παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Τζίμα "Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού" [εικόνες - βίντεο]

Το βιβλίο του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα για τις νέες συνθήκες στο μακεδονικό ζήτημα, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 12 Ιαν 2023 | 10:22

16 συνταγματολόγοι καρφώνουν Ντογιάκο για τη γνωμοδότηση σχετικά με τις υποκλοπές - Τι αναφέρουν Αλιβιζάτος, Βενιζέλος

Σφοδρές αντιδράσεις από κορυφαίους νομικούς και κόμματα έχει προκαλέσει η γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ και την υπόθεση των υποκλοπών.

ΣΤΟ CONSTITUTIONALISM.GR 11 Ιαν 2023 | 19:49

Βενιζέλος κατά Ντογιάκου: Η γνωμοδότησή του για την ΑΔΑΕ σφάλλει - Να βρει το θάρρος να την επανεξετάσει

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζει τη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ και τον καλεί να την επανεξετάσει.

ΓΙΑ ΑΝΤ1 01 Φεβ 2023 | 20:48

Δημοσκόπηση Marc: Μπροστά με 7,5 μονάδες η ΝΔ - Πέφτει το ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή το κόμμα Κασιδιάρη

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με 32,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 25,2% - Το 32,6% θέλει κυβέρνηση με αυτοδύναμη ΝΔ