Ο «επιτήδειος ουδέτερος» που ενισχύει τον Κυριάκο

Στην τελική ευθεία για το β' γύρο στη ΝΔ. Πως μεταφράζεται η «ουδέτερη» στάση Τζιτζικώστα, το παρασκήνιο και οι μετακινήσεις στελεχών.

Ο «επιτήδειος ουδέτερος» που ενισχύει τον Κυριάκο

Και τώρα είναι η ώρα των 128.000 περίπου ψηφοφόρων που επέλεξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη για να φανεί κατά πόσο θα επηρεαστούν από τη στάση των δυο στελεχών: του πρώτου που προέκρινε ψήφο κατά συνείδηση, μη στηρίζοντας ανοικτά τον εκλεκτό των «καραμανλικών», Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κλίνοντας κατά κάποιους το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο στηρίζει με ιδιαίτερη θέρμη ο δεύτερος.

Η επιλογή του Απ. Τζιτζικώστα να κινηθεί στη ζώνη της ουδετερότητας δεν ήταν εύκολη καθώς βρίσκεται ακόμα μια φορά απέναντι στο «καραμανλικό» σύστημα που είναι κυρίαρχο στην Κεντρική Μακεδονία. Δεν μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά, καθώς η υποψηφιότητά του είχε οικοδομηθεί πάνω στην αντίθεση και στη σύγκριση με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, που κατά τον ίδιο εξέφραζε το παλαιό, εν αντιθέσει με τον ίδιο που έλεγε ότι φέρνει την ανανέωση.

Άρα, θα ήταν ασύμβατο να πήγαινε ευθέως και να στηρίξει τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, ενώ θα ήταν άκρως εχθρική ενέργεια εάν μιλούσε ευθέως υπέρ του Κυρ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και προτίμησε την ασφαλή οδό της ουδετερότητας με μικρή κλίση προς τον Κυρ. Μητσοτάκη με τον οποίο είχαν ταυτόσημες θέσεις σχετικά με το κόμμα και τη λειτουργία του.

Μένει να φανεί όμως τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι, γιατί αυτοί έχουν το λόγο και μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί, όπως και στον πρώτο γύρο, ότι ο λόγος των κομματικών παραγόντων, στελεχών και βουλευτών δεν…πιάνει παντού. Μόνο εάν δει κανείς τους νομούς όπου ο Απ. Τζιτζικώστας είχε μαζί του δημάρχους ή βουλευτές, θα διαπιστώσει ότι δεν έκανε τη διαφορά και ο Βαγγ. Μεϊμαράκης είχε την πρωτιά.

Η δήλωση του Απόστολου Τζιτζικώστα

«Θέλω να ευχαριστήσω τους 400.000 φίλους της παράταξής μας που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Η παρουσία τους έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα συσπείρωσης, ενότητας και δυναμικής της παράταξής μας.
Τους καλώ τώρα να συμμετέχουν και πάλι μαζικά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή.
Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα που πίστεψαν και στήριξαν όσα ανέδειξα για την παράταξή μας με την υποψηφιότητά μου:
Για μια Νέα Δημοκρατία με διαφορετική νοοτροπία, ανανεωμένη και σύγχρονη, ανοιχτή στο διάλογο, συλλογική στις αποφάσεις της, αξιοκρατική στα όργανά της, αποφασιστική στην εφαρμογή της ιδεολογίας μας.
Για μια Νέα Δημοκρατία μακριά από το λαϊκισμό, τις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Παραμένω πιστός σε αυτές τις αρχές και στη σταθερή θέση μου ότι η δύναμη αυτής της παράταξης είναι ο κόσμος της και ότι οι Νεοδημοκράτισσες και οι Νεοδημοκράτες δεν χρειάζονται ούτε γραμμές, ούτε υποδείξεις, ούτε καθοδήγηση. Θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους και μόνο. Η ελεύθερη βούληση των φίλων της παράταξής μας δεν πρέπει να χειραγωγείται. Και αυτό οφείλουν να το σεβαστούν όλοι και πρώτος εγώ.
Σε ό,τι με αφορά, θα συνεχίσω να μάχομαι με όλες μου τις δυνάμεις, από την πρώτη γραμμή της παράταξης, όποια και αν είναι η επιλογή της βάσης. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ενότητα και για να καταφέρουμε να ξαναφτιάξουμε μια μεγάλη, σύγχρονη και ανοιχτή Κεντροδεξιά Παράταξη, που συνομιλεί και πάλι με την κοινωνία.
Σας ευχαριστώ».


Το παρασκήνιο

Στο παρασκήνιο ασκήθηκαν πολλές πιέσεις προς τον Απ. Τζιτζικώστα να κλίνει προς τον Βαγγ. Μεϊμαράκη και μάλιστα το απόγευμα της Δευτέρας είχαν κυκλοφορήσει και σχετικές φήμες στην Αθήνα για τα όσα συνέβαιναν στη Θεσσαλονίκη. Μόνο που ήταν ο ευσεβής πόθος ορισμένων, καθώς ήταν σε εξέλιξη από τις έξι το απόγευμα ευρεία σύσκεψη υποστηρικτών του Απ. Τζιτζικώστα και η οποία τελείωσε περίπου στις 11 και μισή το βράδυ.

Υπό την παρουσία του Βαγγ. Μεϊμαράκη στη Θεσσαλονίκη, και με πολλά «περιστέρια» να μεταφέρουν μηνύματα των «καραμανλικών» προς την πλευρά του Απ. Τζιτζικώστα, ο ίδιος δεν θέλησε να ακυρώσει την πολιτική του παρουσία των τελευταίων τριών μηνών και να γκρεμίσει όσα έχτισε, μια άποψη που είχε και ο γραμματέας της ΝΔ και φίλος του Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Πάνω σε αυτή τη λογική έγινε και μεγάλη σύγκρουση στο εσωτερικό της ομάδας των υποστηρικτών του με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Μηνά Σαμαντζίδη που συντάχθηκε με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη.

Βέβαια η δήλωση που έκανε ο Απ. Τζιτζικώστας έχει πολλές αναγνώσεις και ο καθένας κάνει την ερμηνεία που θέλει, αλλά πολλοί στέκονται στις επισημάνσεις του για μια ΝΔ ανανεωμένη και σύγχρονη, «μακριά από το λαϊκισμό, τις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Ο ίδιος θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το 20.3% του πρώτου γύρου και έχει σημασία που επιμένει να πηγαίνει κόντρα στη γραμμή του «καραμανλισμού», ο οποίος δίνει μεγάλη μάχη για την τελική επικράτηση του Βαγγ. Μεϊμαράκη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του thetoc.gr στη Βόρεια Ελλάδα, πολλά και κυρίως αυτοδιοικητικά στελέχη και κομματικοί παράγοντες, που θεωρούνται καραμανλικά, στηρίζουν τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, καθώς η περιοχή είναι «καραμανλική» και ορισμένοι στηρίζουν τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται σχετικά ικανοποιημένος από τη στάση του Απ. Τζιτζικώστα και κυρίως γιατί δεν πήρε θέση ανοικτά υπέρ του Βαγγ. Μεϊμαράκη.

Με τον Απ. Τζιτζικώστα εξάλλου πιθανότατα θα βρίσκονται μαζί αύριο, ανήμερα των Θεοφανίων, στη Θεσσαλονίκη, στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, μια παρουσία που, αν και δεν γίνεται κατόπιν συνεννόησης, αναμένεται να δώσει λαβή για ποικίλα σχόλια και αναφορές.

Οι μετακινήσεις

Σε όλη την επικράτεια καταγράφονται ενδιαφέρουσες μετακινήσεις από το ένα στρατόπεδο στο άλλο, κυρίως από την πλευρά Τζιτζικώστα είτε προς την πλευρά Μεϊμαράκη είτε προς την πλευρά Μητσοτάκη. Π.χ. ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αν και στήριζε Απ. Τζιτζικώστα τώρα δήλωσε στήριξη στον Κυρ. Μητσοτάκη. Στον Πειραιά, λέγεται ότι ο καραμανλικός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος συντάσσεται πλέον με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη συντάσσονται ορισμένοι βουλευτές που ήταν στο πλευρό του Απ. Τζιτζικώστα, όπως ο Κώστας Σκρέκας, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Ανδρ. Κατσανιώτης, κ.α.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΟΧΗ 25 Νοε 2021 | 15:51

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν τραβάει" στις δημοσκοπήσεις- Δεν πείθει

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει δημοσκοπικά

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ ΤΟΥ... 2019 22 Νοε 2021 | 10:42

ΝΔ: Η Ραλλία Χρηστίδου να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τα fake news κατά του πρωθυπουργού

Τα fake news της Ραλλίας Χρηστίδου για τον πρωθυπουργό, η οργισμένη αντίδραση της Ν.Δ και το φιάσκο με τη φωτογραφία του 2019 που η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ "κατέβασε" από το Τwitter.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Νοε 2021 | 14:06

Δημοσκόπηση Marc: Διψήφια διαφορά υπέρ της ΝΔ - Μικρό προβάδισμα Λοβέρδου & Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Στην παράσταση νίκης υπάρχει ξεκάθαρο προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου με 37,8%, ενώ στην δημοτικότητα των υποψηφίων, οι ερωτηθέντες ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ δείχνουν προτίμηση στον Νίκο Ανδρουλάκη.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 20 Νοε 2021 | 13:59

Σκέρτσος μετά τον σάλο για τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς: Βιαστική διατύπωση - Τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ παραπληροφορούν

Όπως έγραψε ο κ. Σκέρτσος σε ανάρτησή του, "ο πιεστικός τηλεοπτικός χρόνος πολλές φορές οδηγεί σε βιαστικές διατυπώσεις που αδικούν το σκεπτικό πίσω από μια τοποθέτηση".

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Νοε 2021 | 10:44

Η απάντηση της ΝΔ στις καταγγελίες Παπανδρέου: Θα περιμέναμε μεγαλύτερη σοβαρότητα από έναν πρώην πρωθυπουργό

Η ΝΔ αναφέρει ότι είναι πάγια τακτική του κόμματος να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές διεργασίες άλλων κομμάτων. Καλεί τον Γ. Παπανδρέου να ασχοληθεί με το να πείσει τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ ότι αξίζει την ψήφο τους.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 09 Νοε 2021 | 19:36

Οργή ΚΙΝΑΛ για δημοσκοπήσεις: Μας εμφανίζουν ως ιδεολογικό και προγραμματικό δορυφορικό σχήμα της ΝΔ

Οργισμένη αντίδραση από το ΚΙΝΑΛ για τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΑΜΠΟΤΕΡ" 09 Νοε 2021 | 13:49

Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας λειτουργεί ως πλανόδιος μεταπράτης του ανθρώπινου πόνου- Είναι υγειονομικός σαμποτέρ

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΝΔ 09 Νοε 2021 | 12:23

Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ: Δεν θα υπάρξει ξανά lockdown, δεν θα κλειστούν μέσα οι εμβολιασμένοι

Η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 07 Δεκ 2021 | 14:55

Υπόγειος πόλεμος του επιτελείου του ΓΑΠ στον Νίκο Ανδρουλάκη με διαρροές- Για τους διορισμούς διοικητών νοσοκομείων επί Σαμαρά

Συνεχίζει τις επιθέσεις κατά του Νίκου Ανδρουλάκη το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου με διαρροές για διορισμούς επί συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ 07 Δεκ 2021 | 14:03

Επικοινωνία Ανδρουλάκη με Χρηστίδη, Καστανίδη και Γερουλάνο

Υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη με τους συνυποψήφιούς του, Παύλο Χρηστίδη, Χάρη Καστανίδη και Παύλο Γερουλάνο.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Δεκ 2021 | 13:46

Βερναρδάκης: Θολή η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν έχει πείσει ότι θα τα κατάφερνε καλύτερα

Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πείσει την κοινωνία υποστηρίζει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΟ TVXS 07 Δεκ 2021 | 12:53

Η πρόβλεψη Κούλογλου για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Ο ΓΑΠ αδύνατον να κερδίσει, ο Τσίπρας απέκτησε ανταγωνιστή

Ο Στέλιος Κούλογλου αναλύει στο tvxs την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλακη στον πρώτο γύρο και προειδοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ.