Ο Ευκλείδης, η διαπραγμάτευση και το Μαξίμου: «Ολέθριες» σχέσεις

Είναι ο Τσακαλώτος με το ένα πόδι έξω από την κυβέρνηση; Πόσο τεταμένες είναι οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα; Έχει το δικό του πολιτικό σχέδιο ο υπ. Οικονομικών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Ευκλείδης, η διαπραγμάτευση και το Μαξίμου: «Ολέθριες» σχέσεις

Είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το ένα πόδι έξω από την κυβέρνηση; Πόσο τεταμένες είναι οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα; Έχει το δικό του πολιτικό σχέδιο ο υπουργός Οικονομικών;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία.

Ερωτήματα όχι με …φιλολογικό ενδιαφέρον (όχι μόνον τουλάχιστον). Αντιθέτως, άπτονται της πορείας της χώρας, καθώς η παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην κυβέρνηση και οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα επηρεάζουν και επηρεάζονται άμεσα από τη διαπραγμάτευση.

Πολλά έχουν ακουσθεί και έχουν γραφεί τις τελευταίες ημέρες για το κεφάλαιο «Τσακαλώτος». Tο thetoc.gr. άνοιξε πόρτες κλειστές και μίλησε με όλες τις πλευρές στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν πρώτοις, υπάρχει μια ουσιαστική πλευρά και μια επικοινωνιακή πλευρά στο θέμα της διαπραγμάτευσης (αν και η επικοινωνιακή γίνεται θέμα ουσίας, αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης).

Πότε να κλείσει η αξιολόγηση;

Ξεκινώντας από την ουσία, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών δεν μοιράζονταν -μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον- την ίδια θεώρηση για το πόσο σύντομα πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση και με ποιες θυσίες. Διαφορετικές προσεγγίσεις που στην πραγματικότητα έχουν ως αφετηρία τους τη θέση αν ο χρόνος λειτουργεί υπέρ των ελληνικών απόψεων ή όχι.

«Όσο περνάει ο καιρός, ο λογαριασμός ανεβαίνει»: στη θέση αυτή έχει καταλήξει ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας και τα σχετικά μηνύματα από Ευρωπαίους συνομιλητές του. (Όλοι, για παράδειγμα, θυμούνται πόσο αρνητικά λειτούργησαν οι τελευταίοι μήνες της διαπραγμάτευσης στο θέμα του συνταξιοδοτικού). Ίσως η εμπειρία του καλοκαιριού του 2015 να έχει επηρεάσει τον πρωθυπουργό περισσότερο από τους άλλους…

Στον αντίποδα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει ξεχάσει, ως φαίνεται, τη δική του δήλωση στη Βουλή, πόσο καταστροφική θα ήταν η τυχόν παράταση των διαπραγματεύσεων. «Έχουμε χρόνο», ήταν η πιο πρόσφατη προσέγγιση της οδού Νίκης. Προσέγγιση που επηρεάζεται πιθανώς από άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Σκουρλέτης, Φίλης) που βλέπουν θετικές ανακατατάξεις στο άμεσο μέλλον (βλέπε εκλογή Μάρτιν Σουλτς). Και άρα, «έχουμε χρόνο». Ένα παιχνίδι που παίζεται όμως και σε ένα παράλληλο, εσωκομματικό πεδίο, καθώς οι Π. Σκουρλέτης και Ν. Φίλης (όπως και ο πολιτικός μέντοράς τους, Ν. Βούτσης) διεκδικούν μεγαλύτερη «πίτα» από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, τους «53+». Οι οποίοι έχουν την παγκόσμια ιδιομορφία να έχουν ως ηγέτη τους, τον υπουργό Οικονομικών που ασκεί πολιτική λιτότητας.

Η συμφωνία Τσακαλώτου και το αντάλλαγμα που πήρε

Η διένεξη Τσίπρα –Τσακαλώτου επιλύθηκε τα τελευταία 24ωρα, με τον πρωθυπουργό να δίνει σαφή οδηγία για κλείσιμο της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν. Με την ταυτόχρονη παραδοχή –υποχώρηση ότι πρέπει πρώτα να δώσει τα …διαπιστευτήριά της η κυβέρνηση, υπό την έννοια να ψηφίσει τώρα τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει η αξιολόγηση, και μετά να γίνει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και (την υποσχετική για) τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους.

Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δέχεται να υπηρετήσει τη «γραμμή Τσίπρα» υπό έναν όρο: ότι οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές και θα δεσμεύουν όλους. Ότι δεν θα έχει η κυβέρνηση «κακούς» (βλέπε οικονομικό επιτελείο) και «καλούς» (βλέπε Σκουρλέτη, Βερναρδάκη, Πολλάκη κ.α.).

Το non paper που εξόργισε τον υπουργό Οικονομικών

Ενώ λοιπόν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε το «ναι» άρχισαν να συμβαίνουν κάποια γεγονότα που τον δυσκόλευαν να υπηρετήσει τη «γραμμή», που ούτως ή άλλως δεν πίστευε. Με κορυφαίο, αυτό που συνέβη το βράδυ του προηγούμενου Eurogroup. Τότε που ο υπουργός Οικονομικών είχε δεσμευτεί στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι τόνοι θα κρατηθούν χαμηλά από την Αθήνα και ότι μόνον εκείνος (ο Ε. Τσακαλώτος δηλαδή) θα έκανε μια …νερόβραστη δήλωση.

Αντ’ αυτού -και χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει- το Μέγαρο Μαξίμου δίνει στη δημοσιότητα non paper θριαμβολογικού χαρακτήρα, αναγγέλλοντας το τέλος της λιτότητας (!). Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θυμώνει, ακυρώνει τη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους που ξεροστάλιαζαν στο γκρίζο κτίριο των Βρυξελλών. Όπως θα θυμούνται μάλιστα οι πιο προσεκτικοί, από την επομένη ξεκίνησε μπαράζ αρνητικών δηλώσεων από τους εταίρους μας. Η συμφωνία είχε παραβιαστεί και ήταν άλλο ένα επεισόδιο που επιβεβαίωνε τη γνώμη τους ότι, «στους Έλληνες δεν μπορείς να έχει εμπιστοσύνη».

Τι είπε ο Τσακαλώτος στον Τσίπρα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστρέφει στην Αθήνα. Είναι η δεύτερη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου «κάνει του κεφαλιού του». Πηγαίνει στον Α. Τσίπρα και οι φωνές του ..τρυπούν τη διπλή πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου.

Το thetoc.gr. έμαθε και δημοσιεύει σήμερα τι είπε εκείνη την ημέρα ο «τσάρος της οικονομίας» στον πρωθυπουργό. «Εγώ δίνω μάχη ουσίας και εσείς κάνετε, από την Αθήνα, επικοινωνία!», είπε στον Αλέξη Τσίπρα που τον άκουγε αμίλητος. Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κλείνει τη συζήτηση με μία λέξη, που ήχησε άσχημα: «Τέρμα».

«Τι τέρμα;» αναρωτήθηκαν ακαριαία οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου. Τυχόν παραίτηση, εκείνη τη στιγμή, από το πόστο του, δεν θα σήμαινε μόνο οριστικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων αλλά και κατάρρευση της κυβέρνησης και εκλογές με την πανωλεθρία για τον ΣΥΡΙΖΑ προ των πυλών.

Που «χτύπησε» ο πρωθυπουργός

Τότε ήταν που ο Αλέξης Τσίπρας του μίλησε για τις συνέπειες της ενδεχόμενης πράξης του, για τις ευθύνες της Αριστεράς στη στήριξη των ασθενέστερων, μέσω της υπέρβασης της κρίσης.

Παράλληλα δηλαδή με τη διαβεβαίωση που του έδωσε ότι τέτοιες κινήσεις δεν θα επαναληφθούν, τον έφερε αντιμέτωπο και με το μελλοντικό αχνάρι της Ιστορίας για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και από την απόφαση που τελικώς πήρε, το κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος απέδειξε ότι δεν έχει κατά νου ένα άλλο πολιτικό σχέδιο.

Το επεισόδιο με την ΕΛΣΤΑΤ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έφυγε ήρεμος και έπεσε, από εκείνη τη στιγμή, στη μάχη της διαπραγμάτευσης. Να, όμως που το τελευταίο 48ωρο, ήρθε να προστεθεί στο δυσάρεστο κλίμα που είχε δημιουργηθεί ένα ακόμη συμβάν: η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Το σενάριο που δημοσιεύτηκε σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, ότι ο πρωθυπουργός ήξερε εκ των προτέρων και γι’ αυτό έβαλε την ίδια μέρα τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι αρκετά… ευφάνταστο, και άρα δεν αξίζει να δώσει κανείς συνέχεια.

Οι φήμες ωστόσο στα δημοσιογραφικά γραφεία επέμεναν: ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε ιδέα για την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ και εκτέθηκε με όσα έλεγε την ίδια ώρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αντιθέτως -σύμφωνα με τις ίδιες φήμες- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήξερε και δεν είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό.

Η άγνωστη τηλεφωνική συνομιλία Τσακαλώτου -Τζανακόπουλου

Κλίμα καχυποψίας που αποτυπώθηκε και στην αμήχανη, αν μη τι άλλο, απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου: ο πρωθυπουργός δεν ήξερε, για το εάν ήξερε ο υπουργός Οικονομικών καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιον, απάντησε.

Όπως όμως είναι σε θέση να γνωρίζει από διασταυρωμένες πληροφορίες το thetoc.gr. λίγη ώρα μετά, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησαν στο τηλέφωνο και δόθηκαν οι αναγκαίες διευκρινίσεις. Γι’ αυτό και στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε, μέσω twitter, να σβήσει τη φωτιά που εκείνος είχε ανάψει. Πηγές, ωστόσο, επέμεναν ότι ούτε ο πρωθυπουργός γνώρισε για την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ούτε όμως και ο υπουργός Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, το αν οι μεταξύ τους διενέξεις θα κλείσουν οριστικά κάπου εδώ είναι κάτι που μόνο η ζωή θα μας απαντήσει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 14 Αυγ 2020 | 17:26

Αλ. Τσίπρας: Το έλλειμμα στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Το έλλειμμα στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας

ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα: Κυρώσεις σε Τουρκία και Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων πως ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 17:12

Τσίπρας: Μια κακή συμφωνία με Αίγυπτο θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία

Μια κακή συμφωνία με την Αίγυπτο που θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 05 Αυγ 2020 | 17:38

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγιειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο

Ο Αλ. Τσίπρας δεν κρύβει την ανησυχία του για την νέα έξαρση της πανδημίας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 17:10

Καυστική απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμός

Για άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμό κατηγορεί ο Στ. Πέτσας τον Αλέξη Τσίπρα

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 03 Αυγ 2020 | 16:25

"Σφαγή" Πολάκη - Τσακαλώτου: Έτσι θα ελεγχθούν και θα σπάσουν οι αρμοί της εξουσίας!

Mε ανάρτησή του στο Facebook o Παύλος Πολάκης στέλνει "χαιρετισμούς από τα Σφακιά" στον πρώην υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ 30 Ιουλ 2020 | 20:37

Αναδρομικά συνταξιούχων: Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση -"Τριπλή εξαπάτηση"

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ 30 Ιουλ 2020 | 18:42

Viral o "σωσίας" του Αλέξη Τσίπρα - Καταπληκτική ομοιότητα με πρωταθλητή του MMA [Εικόνες]

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωταθλητή του MMA

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 29 Ιουλ 2020 | 21:01

Σταϊκούρας - Τσακαλώτος: Τρικούβερτος καβγάς και στο Facebook για τον "υπουργό των πλειστηριασμών"

Μετά τον καβγά τους στη Βουλή για την πρώτη κατοικία, Σταϊκούρας και Τσακαλώτος έδωσαν συνέχεια στο Facebook

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 29 Ιουλ 2020 | 16:27

Καβγάς Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για την πρώτη κατοικία: " Είστε υπέρμαχος των πλειστηριασμών - Δεν την προστατεύετε"

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Σταϊκούρα και Τσακαλώτου για το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΦΑΠΑΞ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020 29 Ιουλ 2020 | 15:53

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: "Κάνετε κούρεμα- Διαβάστε την απόφαση"

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κουρεύει τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 29 Ιουλ 2020 | 15:07

Τσίπρας στη Βουλή: Η κυβέρνηση εργάζεται μόνο υπέρ των συμφερόντων και των φίλων

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την Οικονομία