Ο Φίλης μαζεύει τις "ψεκασμένες θεωρίες" της Μπέτυ Σκούφα- Διαφωνούμε με τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο αλλά δεν είναι συνωμοσία

Η διαφωνία του πρώην υπουργού Παιδείας βασίζεται στα επιχειρήματα των παιδαγωγών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
φίλης

"Ομόφωνα οι πρόεδροι των παιδαγωγικών τμημάτων της χώρας επέκριναν την απόφασή σας και εξήγησαν τους σοβαρούς επιστημονικούς λόγους, για τους οποίους η ηλικία δεν κρίνεται κατάλληλη για εκμάθηση γλώσσας, ξένης προς την καθημερινότητά τους. Θα δημιουργήσει προβλήματα στα παιδιά" τόνισε ο Νίκος Φίλης από το Βήμα της Βουλής.

Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στην επιλογή της κυβέρνησης να ξεκινήσει η διδασκαλία των αγγλικών στο νηπιαγωγείο. Φρόντισε φυσικά να αδειάσει με τον τρόπο του την Ελισσάβετ Μπέτυ Σκούφα, αφού απέφυγε να πεί το οτιδήποτε για συνωμοσίες ξένων πανεπιστημίων για την εκμάθηση των αγγλικών από το νηπιαγωγείο και επικεντρώθηκε στα επιχειρήματα των παιδαγωγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί, συγκροτημένα, με ισχυρότατη επιχειρηματολογία, σε αντίθεση με σας που δεν καταθέσατε ούτε ένα επιχείρημα, ήταν επικριτικοί απέναντι στη ρύθμιση", είπε ο Νίκος Φίλης. "Γιατί δεν τους ακούτε; Και αν δεν θέλετε να ακούσετε τους νηπιαγωγούς τους ίδιους, γιατί δεν ακούτε τους δασκάλους των νηπιαγωγών; Δεν τους θεωρείτε ειδικούς αυτούς, όπως άλλους ειδικούς που ισχυρίζεστε ότι ακούτε;

Ομόφωνα οι πρόεδροι των παιδαγωγικών τμημάτων της χώρας επέκριναν την απόφασή σας και εξήγησαν τους σοβαρούς επιστημονικούς λόγους, για τους οποίους η ηλικία δεν κρίνεται κατάλληλη για εκμάθηση γλώσσας, ξένης προς την καθημερινότητά τους. Θα δημιουργήσει προβλήματα στα παιδιά".

Η κ. Κεραμέως, συνέχισε ο Ν. Φίλης ισχυρίστηκε ότι 14 ευρωπαϊκές χώρες πράττουν το ίδιο. Ούτε η μισή αλήθεια δεν είναι αυτό! Είναι 14 χώρες μέσα 38, αλλά τι είδους χώρες; Μικρές κατά κύριο λόγο ή με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες. Είναι για παράδειγμα χώρες που έχουν ισχυρές εθνικές μειονότητες, και αυτό που εφαρμόζουν είναι ότι τα παιδιά εξοικειώνονται στο νηπιαγωγείο με τη γλώσσα που ήδη ακούνε σπίτι τους αλλά δεν είναι η κύρια, η επίσημη γλώσσα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι στο Βέλγιο, στις περιοχές που μιλάνε γερμανικά και μόνο, τα παιδιά κάνουν και γερμανικά στο νηπιαγωγείο.

Στην Ισπανία, κάνουν μαζί με ισπανικά τη γλώσσα που ομιλείται σε συγκεκριμένες περιφέρειες, όπως πχ. στη χώρα των Βάσκων.

Στη Βουλγαρία, κάνουν τουρκικά εκεί που ζει η μειονότητα. Αυτονόητο!

Το Λουξεμβούργο είναι ήδη πολυγλωσσική χώρα.

Η Φινλανδία διδάσκει στα νηπιαγωγεία τη γλώσσα των προσφυγόπουλων, όπως κι εσείς θα έπρεπε να έχετε σκύψει πάνω από τα σχολεία στα οποία φοιτούν (ή δυστυχώς δεν φοιτούν, γιατί εκδιώχνονται αυτές τις μέρες ως κι από το σπίτι τους) τα προσφυγόπουλα. Συνεχίζω:

Η Εσθονία έχει μεγάλη ρωσική μειονότητα. To Μαυροβούνιο έχει μόνο 45% Μαυροβούνιους! Σε τέτοιες χώρες είναι φυσιολογικό να εφαρμόζεται η διδασκαλία ξένης γλώσσα από το νηπιαγωγείο... Τα παιδιά ήδη μεγαλώνουν σε δίγλωσσο περιβάλλον!

Κοιτάξτε όμως, συνέχισε ο Ν. Φίλης: Στις μεγάλες χώρες, στη συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή του ευρωπαϊκού πληθυσμού, δεν εφαρμόζεται κάτι ανάλογο. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, 24 χώρες συνολικά που εκπροσωπούν τα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού της Ευρώπης δεν το εφαρμόζουν. Τι συμβαίνει; Δεν ξέρουν αυτοί ακόμα τον τροχό που ανακαλύψατε εσείς;

Και μη βιαστείτε να πείτε πάλι ότι πρωτοπορείτε, ακόπως βέβαια.

Ως υπουργός Παιδείας στη θητεία μου θέσπισα την εκμάθηση της ξένης γλώσσας στην Α και Β τάξη όλων των δημοτικών σχολείων, με αντιδράσεις μάλιστα βουλευτών της ΝΔ, ότι "θα προκαλούσουμε σύγχυση στα παιδιά"!

Εφαρμόζεται έκτοτε. Δεν το είχα αποφασίσει για να αυτοδιαφημιστώ ως πρωτοπόρος. Αλλά μετά από εκτενείς συζητήσεις με επιστήμονες παιδαγωγούς, που μου είχαν τονίσει, θυμάμαι χαρακτηριστικά: "για τα παιδιά της Α’ & Β’ δημοτικού, το συστήνουμε. Για παιδιά πιο μικρά, όχι".

Τι συμβαίνει; Άλλαξαν οι επιστημονικές απόψεις από το 2016; Μα δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Ούτε ένα ειδικό επιστήμονα δεν μας φέρατε να ισχυριστεί ότι χρειάζεται η εκμάθηση ξένης γλώσσας στα 4χρονα, στις ελληνικές συνθήκες.

Προκύπτει αντίθετα ότι θέλετε να μετατρέψετε τα νηπιαγωγεία σε δημοτικά και γυμνάσια, διασπώντας την συνοχή τους και την εκπαιδευτική σχέση του νηπιαγωγού με το νήπιο. Και όλα αυτά για να αφήσετε δήθεν το "μεταρρυθμιστικό σας στίγμα", αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις του στα μικρά παιδιά και την ανάπτυξή τους, κατέληξε ο Ν. Φίλης.

Πηγή: Η Αυγή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ 15 Απρ 2021 | 12:20

Κεραμέως: Μέσα στον Ιούνιο οι Πανελλαδικές Εξετάσεις - Τι θα γίνει με τις προαγωγικές σε Λύκεια και Γυμνάσια

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά μέσα στον Ιούνιο - Τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις.

ΤΙ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 15 Απρ 2021 | 11:22

Τι αλλάζει στα σχολεία: Έρχονται πολλαπλά βιβλία, αγγλικά στο Νηπιαγωγείο και μαθήματα ρομποτικής

Τι μαθήματα περιλαμβάνουν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων που θα εφαρμοστούν στα σχολεία - Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΙ ΜΑΝΔΡΑΣ 14 Απρ 2021 | 11:55

Κεραμέως για σχολεία: Δεν υπάρχει εισήγηση για το άνοιγμα άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης

"Προτεραιότητα έχουν να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα άλλοι κλάδοι της οικονομίας", είπε η κ. Κεραμέως, η οποία επισκέφθηκε σχολεία σε Ελευσίνα και Μάνδρα.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 13 Απρ 2021 | 14:31

Δεν πρόλαβαν να ανοίξουν τα σχολεία και...άρχισαν οι καταλήψεις - Ζητούν να ανοίξουν τα φροντιστήρια

Καταλήψεις σε ελάχιστα σχολεία με το... "καλημέρα" της έναρξης των δια ζώσης μαθημάτων.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 13 Απρ 2021 | 12:36

Κεραμέως: Στις 21 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς

Στην ένταξη των εκπαιδευτικών στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο, από τις 21 Απριλίου, αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

ΤΟ SELF TEST ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ 12 Απρ 2021 | 10:57

Κεραμέως: Μπορεί να γίνεται μάθημα στο προαύλιο ή στην τάξη με τα παράθυρα ανοιχτά

Η Ν. Κεραμέως είπε πως μπορεί τα σχολεία να διαμορφώσουν το μάθημα στο προαύλιο του σχολείου, ή στην τάξη με τα παράθυρα ανοιχτά.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 10 Απρ 2021 | 13:05

Μαζικά προμηθεύονται τα self test οι μαθητές- Εφυγαν ήδη 315.000 κουτιά από τα φαρμακεία

Μεγάλη ανταπόκριση των μαθητών για τα self test που διατίθενται από προχθές από τα φαρμακεία

ΑΝΤΙΣΤΡΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ 10 Απρ 2021 | 10:52

Κεραμέως: Self tests και στο βοηθητικό προσωπικό των σχολείων - Τι θα γίνει με τις εξετάσεις ξένων γλωσσών

"Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν από τη Δευτέρα και την Πέμπτη κάθε εβδομάδα και οι δηλώσεις στην πλατφόρμα ξεκινούν από αύριο} τόνισε η κα Κεραμέως.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 08 Απρ 2021 | 09:08

Κεραμέως: Πριν το Πάσχα δεν ανοίγουν Γυμνάσια και Δημοτικά

Τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά θα παραμείνουν κλειστά έως και το Πάσχα - Οσα ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 08 Απρ 2021 | 07:24

Ανοίγουν τα Λύκεια από Δευτέρα: Δύο υποχρεωτικά self tests για μαθητές και καθηγητές - Αναλυτικά η διαδικασία

Πώς θα γίνονται τα self tests - Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές αν βγαίνει θετικό το τεστ - Βήμα βήμα η διαδικασία για την επιστροφή στα θρανία

ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ 08 Απρ 2021 | 06:39

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσίπρας μαλώνει Φίλη, Σκουρλέτης εναντίον Σπίρτζη και όλοι κατά Πολάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις απέναντι στην "κεντρική γραμμή", όπως έκανε ο Ν. Φίλης με το Ελληνικό. Ομαδικές γκρίνιες για Πολάκη.

ΜΙΝΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 07 Απρ 2021 | 20:53

Το "λάθος" του Κικίλια: Έδωσε το... υπουργείο του στην Κεραμέως [βίντεο]

Άμεση η αντίδραση της Νίκης Κεραμέως που διόρθωσε τον Βασίλη Κικίλια.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 07 Απρ 2021 | 18:00

Επίσημο: Ανοίγουν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου σε όλη τη χώρα - Δύο υποχρεωτικά self tests ανά βδομάδα για μαθητές-καθηγητές

Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη από τη Δευτέρα 12 Απριλίου - Self tests κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για μαθητές και καθηγητές - Τι πρέπει να κάνετε αν το τεστ βγει θετικό