O φόβος της κάλπης: Τι ανησυχεί Τσίπρα, Μητσοτάκη & Γεννηματά

Τα κόμματα ετοιμάζονται για τις εκλογικές αναμετρήσεις της 26ης Μαΐου από διαφορετική αφετηρία, με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα αλλά και με αρκετές ανησυχίες.

o-fobos-tis-kalpis-ti-anisuxei-tsipra-mitsotaki--gennimata
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το τοξικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες για προγραμματική αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Η πόλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ μπορεί να συρρικνώνει τα μικρότερα κόμματα αλλά μπορεί να αποτρέψει τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους της Κουμουνδούρου και της Πειραιώς. 

Ανησυχία στο Μαξίμου για αποχή, Πρέσπες, δημοτικές και διαφορά 

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί τα κορυφαία στελέχη να αισιοδοξούν ότι με τις παροχές υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γυρίσουν το σε βάρος τους κλίμα, όμως αυτό το ενδεχόμενο δεν αποτυπώνεται μέχρι στιγμής σε καμία από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. 

Στόχος του Μαξίμου είναι πως σε περίπτωση ήττας στις ευρωεκλογές η διαφορά να είναι σχετικά μικρή ώστε να μπορέσουν να την διαχειριστούν τους μήνες που θα απομένουν μέχρι τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο υπάρχουν δύο ζητήματα που τους απασχολούν έντονα, όπως η κάλπη των ευρωεκλογών να μετατραπεί σε «ψήφος διαμαρτυρίας» από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να σταλεί μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση. Επίσης τους ανησυχεί ιδιαίτερα η συμμετοχή καθώς η συσπείρωση στο κυβερνών κόμμα με τα βίας ξεπερνά το 50%. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δύο παραπάνω φόβοι της κυβέρνησης τότε οι ευρωεκλογές θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολες για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το επικοινωνιακό επιτελείο ρίχνει όλο του βάρος στην ευρωκάλπη και λιγότερο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μία επιλογή καθόλου τυχαία καθώς φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί με το αρνητικό αποτέλεσμα που θα έχουν οι περισσότερες υποψηφιότητες. Η αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη τον οποίο θα στήριζαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για το κυβερνών κόμμα που ήθελε να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο Θεσσαλονίκης και μάλιστα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών. Το συγκεκριμένο εθνικό ζήτημα αναμένεται να επηρεάσει την έκβαση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα.

Προβληματισμός στη ΝΔ για την «χαλαρή» ψήφο και τους «αντάρτες» 

Στην Πειραιώς έχουν δώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών στις ευρωεκλογές προκειμένου να πολώσουν το κλίμα και να αποφύγουν την παράδοση που θέλει την συγκεκριμένη διαδικασία να μην συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων. Η «χαλαρή» ψήφος είναι η μεγάλος «πονοκέφαλος» για τη ΝΔ που θέλει να πετύχει μια μεγάλη εκλογική νίκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με ευρεία διαφορά με στόχο την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές. Η κεντροδεξιά παράταξη με «όπλο» τις δημοσκοπήσεις θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να ανεβάσει τους τόνους θέτοντας συγκεκριμένα διλλήματα έτσι ώστε να διευρύνει την εκλογική της βάση και να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους καθώς η συσπείρωση εδώ και καιρό έχει χτυπήσει «ταβάνι» ξεπερνώντας το 80%. 

Εκτός όμως από την «χαλαρή» ψήφο, την ΝΔ την απασχολούν έντονα και τα «αντάρτικα» που έχουν στηθεί σε όλη την χώρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές από στελέχη που προέρχονται από την κεντροδεξιά παράταξη και θέτουν υποψηφιότητα απέναντι σε υποψήφιους που έχουν την στήριξη του κόμματος.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης με τον «εκλεκτό» της ΝΔ Νίκο Ταχιάο να δίνει σκληρή μάχη με τον «γαλάζιο αντάρτη» Γιώργο Ορφανό. Επίσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Πέτρος Τατούλης που είχε πάρει το «χρίσμα» από τη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, είναι τώρα αντιμέτωπος με τον νέο επίσημο υποψήφιο του κόμματος, Παναγιώτη Νίκα. Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν σε αρκετές περιοχές της χώρας γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς στην Πειραιώς εκτός από τις ευρωεκλογές θέλουν το βράδυ της 26ηςΜαΐου να έχουν κερδίσει και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ανησυχία στο ΚΙΝ.ΑΛ για τον διεμβολισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ    

Στην Χαριλάου Τρικούπη που προέχει το κρίσιμο συνέδριο του Μαρτίου πριν από τις εκλογές δεν κρύβουν τον εκνευρισμός τους, αλλά  συνάμα και την ανησυχία τους για τα συνεχή ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη της κεντροαριστεράς. Το βέβαιο είναι πως η κάλπη της 26ης Μαΐου θα αποτελέσει ένα σημαντικό «crash test» για το μέλλον του κόμματος. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα ενδεχομένως να βυθίσει το ΚΙΝ.ΑΛ στην εσωστρέφεια. Στην περίπτωση όμως που καταφέρουν να ανεβάσουν τα ποσοστά τότε αυτό θα αποτελέσει είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τον στροφή του στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. 

Παράλληλα θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες. Επίσης εκτιμούν πως έχουν σημαντικές πιθανότητες να κερδίσουν δήμους και περιφέρειες γεγονός που αν ισχύσει, θα αποτυπωθεί στον εκλογικό χάρτη το βράδυ των εκλογών δίνοντας θετικό αντίκτυπο στους ψηφοφόρους του κόμματος.

 

Φωτο: EUROKINISSI

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook