O ΓΑΠ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Είναι δυνατόν;

Ο Α. Τσίπρας σκέφτεται ένα τρίκ για να πετύχει τη διεύρυνση που δεν τραβάει - Αλλά μάλλον θα εισπράξει αντιδράσεις και...γέλιο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Και ξαφνικά σκάει μία πληροφορία που προκάλεσε πολλές και ποίκιλες αντιδράσεις. «Ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει τον Γιώργο Παπανδρέου για Πρόεδρο της Δημοκρατία». Η εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», που δημοσίευσε το ρεπορτάζ, ανέλυε ότι αυτό το ενδεχόμενο το εξετάζει η Κουμουνδούρου για να πετύχει το σχέδιο διεύρυνσης προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαία προοδευτική παράταξη. Συμπλήρωνε δε ότι ακόμη και αν μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα έχει τα χαρακτηριστικά μιας μπλόφας ή ενός παραπλανητικού τακτικισμού, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει εσωτερική ανακατωσούρα στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής, όπου συμμετέχει ο κ. Γ. Παπανδρέου ως επικεφαλής του ΚΙ∆ΗΣΟ.

Ιδέα Τσίπρα

Προφανώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να σκέφτεται να ρίξει το όνομα του ΓΑΠ εάν κρίνει ότι μπορεί να αποκομίσει πολιτικά ωφέλη.

Ας εξετάσουμε τί θα τον οδηγούσε σε μία τέτοια κίνηση και εάν υπάρχουν σχετικά μηνύματα που μας προϊδεάζουν.

Ένα στοιχείο είναι πως έχουν ενταχθεί οργανικά πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ μερικά στελέχη που έγιναν γνωστά και με τον χαρακτηρισμό «κηπουροί του Γιώργου».

Οι κηπουροί του ΓΑΠ πήγαν ΣΥΡΙΖΑ

Οι Γιάννης Ραγκούσης, (γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου και πρωτοκλασάτος υπουργός του), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (επίσης γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου και πρωτοκλασάτος υπουργός του) είναι τέτοια πρόσωπα. Επίσης οι Θάνος Μωραΐτης (ακολούθησε τον Γιώργο στο ΚΙΔΗΣΟ πριν επανέλθει στη Φώφη για να μετακινηθεί τελικά στον Τσίπρα ως υφυπουργός μάλιστα), Θεοδώρα Τζάκρη, (ήταν παντελώς άγνωστη όταν την έβαλε στην κυβέρνησή του ο Γιώργος) ο Άγγελος Τόλκας, (θεωρήθηκε έπλήξη όταν τον διόρισε ο Παπανδρέου υφυπουργό και αρκετοί άλλοι βεβαίως. Αλλά και η Ρεγγίνα Βάρτζελη ήταν πολύ στενή συνεργάτης του Παπανδρέου. Προσωπική του γραμματέας από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική και διευθύντρια του γραφείου του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο «συμπαθής και χαρισματικός» Αλέξης

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι οι κατά καιρούς χαρακτηρισμοί του ίδιου του ΓΑΠ για τον Αλέξη Τσίπρα ως «συμπαθή και χαρισματικό».

Ένα άλλο στοιχείο είναι οι πολιτικές θέσεις του ΓΑΠ σε μείζονα θέματα. Είναι γνωστό ότι διαφώνησε έντονα με τη γραμμή Γεννηματά για τη Συμφωνία των Πρεσπών που αποτέλεσε την αφορμή για αποχωρήσεις στελεχών από το ΚΙΝΑΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πρέπει να μας διαφύγει βεβαίως πως ο Γιώργος Παπανδρέου αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, ίδρυσε το ΚΙΔΗΣΟ και με το δικό του κόμμα κατέβηκε (αποτυγχάνοντας να μπει στη Βουλή) στις κρίσιμες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, που οδήγησαν σε επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα, αν και χωρίς αυτοδυναμία.

Δεν...περπατάει η διεύρυνση

Ας δούμε τώρα τί θα μπορούσε να οδηγήσει τον κ.Τσίπρα σε μία τέτοια κίνηση.

Καταρχάς, δεν περπατάει η διεύρυνση του κόμματός του. Παρά τις συνεχείς περιοδείες του ίδιου. Είναι ισχνή η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για εγγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τα στελέχη του περισσότερο ασχολούνται με τις εσωτερικές του διαφωνίες παρά με την προσέλκυση νέων μελών. Συνεπώς, χρειάζεται ένα πυροτέχνημα. Και ένα τέτοιο θα μπορούσε να θεωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι είναι ο ΓΑΠ. Φυσικά, έχει ξεχάσει ή δεν νοιάζεται που κάποτε τον έλεγε «Πινοσέτ», αφού ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας έχει συνηθίσει να στέκεται σε τέτοιες λεπτομέρειες. Κυρίως εάν κρίνει πως θα έχει κομματικό και πολιτικά προσωπικό όφελος.

Το τρικ στην σκακιέρα

Εάν εξετάσουμε αυτή την ιδέα, θα οδηγηθούμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι μάλλον είναι ένα τρικ στην πολιτική σκακιέρα. Και αυτό διότι:

- δεν υπάρχουν στο Κοινοβούλιο οι πολιτικοί συσχετισμοί για να εκλεγεί πρόεδρος ο Γιώργος. Η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να εκλέξει τον νέο αρχηγό του κράτους μόνη της. Ανεξαρτήτως εάν το πρόσωπο που θα προτείνει ο Μητσοτάκης θα είναι από την Κεντροδεξιά ‘η απο την Κεντροαριστερά.

- το ΚΙΝΑΛ, όπως λένε αξιότιστες πηγές, δεν μπορεί να ψηφίσει Γιώργο. Θα είναι αιτία κατακερματισμού, του ήδη τραυματισμένου κόμματος. Η απομάκρυνση Βενιζέλου απο την Φ. Γεννηματα, δεν μπορεί να έχει ως επόμενη κίνηση υψηλού συμβολισμού την υπερψήφιση Παπανδρέου.

Ακόμη και ο Παύλος Γερουλάνος που, που τον παρουσίασε ο ΓΑΠ στην πολιτική σκηνή, διαφοροποιήθηκε μετά από τον Παπανδρέου αλλά βρίσκεται σε ρήξη με την Γεννηματα, δεν έκανε δήλωση σαφούς υποστήριξης, τουλάχιστον προς το παρόν. Αφού είπε:«Αν τον προτείνει ο κ.Τσίπρας επειδή το πιστεύει καλά κάνει και τον προτείνει, πάντα θεωρούσα και θεωρώ ότι ο κ.Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος με πολιτική θεώρηση με τρομερές επαφές στο εξωτερικό και θα ήταν ένας καλός Πρόεδρος σαφέστατα. Εάν ο κ.Τσίπρας έχει ένα πολιτικό σκεπτικό που κάνει μία υπερπήδηση από το Πινοσέτ που έλεγε κάποτε τον κ. Παπανδρέου, να λέει τώρα ότι κάνει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν είναι ειλικρινής αυτή η πρόθεση τότε φυσικά θα την χειροκροτήσω. Αν το κάνει για μικροκομματικούς λόγους τακτικής, τότε πραγματικά μας δείχνει τον κακό Τσίπρα που δεν μπορεί να εμπνεύσει ανθρώπους»,

Οι αντιδράσεις, οι γραφικοί και το...γέλιο

Άρα τί απομένει στον Αλέξη Τσίπρα;

Να το ρίξει στην πολιτική αρένα προκειμένου να τσιμπήσει μερικούς, ελάχιστους από ότι έχει φανεί στις εκλογές από το 2015 και μετά, ψηφοφόρους. Από εκείνους που νομίζουν ότι όλοι οι Παπανδρέου είναι ίδιοι. Αλλά αυτοί είναι και ελάχιστοι και μάλλον γραφικοί. Ταυτόχρονα όμως να εισπράξει πολλές αντιδράσεις και από το κόμμα του, που δεν ξεχνούν τον ερχομό του ΔΝΤ, αλλά και αρκετό γέλιο από τη πλειοψηφία του κόσμου.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ "ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ" ΤΑΣΗΣ 20 Μαϊ 2020 | 13:39

Φωτιά στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ βάζει ο Ζαχαριάδης: Ζητά εκλογή προέδρου από τη βάση

Επαναφέρει το θαμένο επί μήνες ζήτημα που προκάλεσε όλο το προηγούμενο διάστημα διχασμό στο κόμμα περί της εκλογής προέδρου ( του Αλέξη Τσίπρα δηλαδή ελλείψει άλλης υποψηφιότητας, από τη βάση.

"ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ" 20 Μαϊ 2020 | 10:17

Βιάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει το σχέδιο του και τώρα το αναβάλει για να ακούσει πρώτα τον Μητσοτάκη

Aναβολή στα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα, λόγω των σημερινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού και των υπουργών του.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Μαϊ 2020 | 12:12

Πρώτη φορά αυτοκριτική από Τσίπρα: "Φορολογήσαμε υπερβολικά τη μεσαία τάξη"

"Το κίνημα της γραβάτας είχε ένα μέρος δίκιου", ομολόγησε ο Α. Τσίπρας σε κομματική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πλαίσιο της διαδικτυακής πλατφόρμας isyriza.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΩΡΟΥ 19 Μαϊ 2020 | 11:53

Ο Αλέξης Τσίπρας πάει Ζάππειο- Για το πρόγραμμα "Μένουμε Ορθιοι ΙΙ"

Τώρα που η καραντίνα πέρασε, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν πιο μεγαλοπρεπή χώρο για να εμφανίσουν τις νέες οικονομικές προτάσεις τους.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 19 Μαϊ 2020 | 10:37

Σακελλαροπούλου για επέτειο Γενοκτονίας των Ποντίων: Η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να καταδικάζει ενέργειες βαρβαρότητας

"Οφείλουμε να αναλογιστούμε την τεράστια συμβολή και ενεργό συμμετοχή των διασωθέντων Ελλήνων του Πόντου".

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ, ΑΜΦΙΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΑΣ 17 Μαϊ 2020 | 13:25

Ηχηρό μήνυμα της Προέδρου Κ. Σακελλαροπούλου για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τις διακρίσεις και την ομοφοβία

"Οι διώξεις, οι διακρίσεις, η κοινωνική περιθωριοποίηση κατά των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας σε πολλές περιοχές του κόσμου είναι μια σκληρή, επίμονη πραγματικότητα" αναφέρει.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 15 Μαϊ 2020 | 13:57

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου στον τουρισμό: Έχουν γίνει πολύ λίγα και πολύ αργά βήματα

"Δεν υπάρχει σχεδιασμός. Έχουν γίνει πολύ λίγα και πολύ αργά βήματα" είπε ο Α. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του τουρισμού.

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ 14 Μαϊ 2020 | 22:15

Μέχρι και ο Καρτερός "καρφώνει" τον Πολάκη: Και στο τέλος την πληρώνει ο Τσίπρας

Τα βάζει με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το ύφος του αλλά και το "τάιμινγκ" των δηλώσεών του

Η ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ 14 Μαϊ 2020 | 18:26

Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τους επιχειρηματίες της εστίασης στην περιοδεία στο κέντρο της Αθήνας

Εξέφρασαν την απογοήτευσή τους κάνοντας σύγκριση των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα με τα μέτρα που λαμβάνονται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 14 Μαϊ 2020 | 13:35

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Συζήτησε με καταστηματάρχες και εργαζόμενους. Μαζί του ήταν οι κ.κ. Τζανακόπουλος, Παππάς, Σκουρλέτης και Βερναρδάκης.

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΜΑΣ" 13 Μαϊ 2020 | 19:11

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Θέλει κλειστά σχολεία, παραμένει ανεύθυνα ίδιος

Δήλωση-απάντηση στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 13 Μαϊ 2020 | 18:03

Τσίπρας: Όχι κάμερες σε σχολεία- Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο

Ο Αλ. Τσίπρας στον Πρωθυπουργό¨: "Να καταργήσει τώρα την αντισυνταγματική ρύθμιση που μετατρέπει τις σχολικές αίθουσες σε σκηνικό ριάλιτι

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 12 Μαϊ 2020 | 14:41

Τσίπρας: Τα χειροκροτήματα δεν λύνουν τα προβλήματα των χιλιάδων νοσηλευτών

Μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών.