Ο Γιώργος, το ΠΑΣΟΚ και στη μέση η Ελιά

Η απάντηση Παπανδρέου και η ανησυχία της Χαριλάου Τρικούπη για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και το μέλλον της κυβέρνησης συνεργασίας. Πού βάζουν τον πήχυ για την «Ελιά».

o-giwrgos-to-pasok-kai-sti-mesi-i-elia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Αντίδραση σε δημοσιεύματα που έφεραν το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου να κινητοποιεί στελέχη και φίλους του ΠΑΣΟΚ προς την ΔΗΜΑΡ αλλά και για τις δηλώσεις βουλευτών του Κινήματος όπως του Μιχάλη Κασσή και του Λεωνίδα Γρηγοράκου, που ανέφεραν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δημιουργεί πρόβλημα με τη στάση του στην Δημοκρατική Παράταξη, αποτελεί η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η επισήμανση του Γιώργου Παπανδρέου ότι «ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΣΟΚ» με τις παράλληλες αναφορές στην Προοδευτική Παράταξη για την οποία αναφέρεται από ηγετική θέση λόγω της σχέσης του με το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν την ηχηρή απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στα δημοσιεύματα αλλά και στην κριτική που του ασκήθηκε μετά την κοινή εμφάνισή του με τον Φώτη Κουβέλη στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά.

«Όλοι εμείς που αγωνιστήκαμε ιστορικά για τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης γνωρίζουμε και πως να την οδηγήσουμε στο μέλλον. Γνωρίζουμε και πως να διαφυλάξουμε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη από τις επιβουλές των μονίμως απόντων από τον αγώνα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στην σχέση του με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να κάνει καμμία αναφορά στην Ελιά.

Τι λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τον Γ. Παπανδρέου

Όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Γιώργου Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του TheTOC, ο πρώην Πρωθυπουργός λειτουργεί αυτοβούλως χωρίς να κινητοποιεί κανέναν μηχανισμό φίλων ή υποστηρικτών του, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη των πολιτικών πράξεων του.

O πρώην Πρωθυπουργός λειτουργεί αυτοβούλως χωρίς να κινητοποιεί κανέναν μηχανισμό φίλων ή υποστηρικτών του

Στην ανακοίνωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και στους ψηφοφόρους του κόμματος που έχουν απογοητευτεί και έχουν κατευθυνθεί σε άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς τονίζοντας ότι η ιστορική σχέση που έχει με το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει και πως ο ίδιος και όσοι έχουν δεσμούς με την προοδευτική παράταξη θα την οδηγήσουν στο μέλλον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σημερινή ηγεσία του κινήματος δεν μπορεί να βγάλει το κόμμα από το αδιέξοδο.

Στο στόχαστρο του πρώην Πρωθυπουργού μπήκαν «εκείνοι που χρόνια τώρα επιχειρούν να ποδηγετήσουν το ΠΑΣΟΚ, για να το καταστήσουν όργανο των επιδιώξεών τους», αφήνοντας αιχμές για ηγετικά στελέχη του κόμματος που φτάνουν μέχρι και τα υψηλότερα κλιμάκια της κομματικής και κυβερνητικής ιεραρχίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός μέρα την ημέρα ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τις μελλοντικές του κινήσεις και γίνεται σαφές πως τον ενδιαφέρει η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό και η υπεράσπιση των συμβόλων και της ιστορίας της δημοκρατικής παράταξης και όχι η δημιουργία ενός κόμματος. Στόχος του Γιώργου Παπανδρέου την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών δεν θα είναι η δημιουργία νέου κόμματος αλλά υπεράσπιση των συμβόλων και της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ της Δημοκρατικής Παράταξης.

Κλειδί το αποτέλεσμα των εκλογών

Στον απόηχο των δηλώσεων των τελευταίων ημερών που τάραξαν τα νερά του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς όλοι γνωρίζουν ότι «κλειδί» για τις εξελίξεις την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών θα είναι το ποσοστό που θα λάβει η Ελιά. Σε πρόσφατες δηλώσεις η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ελιάς και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Κατερίνα Μπατζελή έβαλε ψηλά τον πήχυ για τα ποσοστά της Ελιάς λέγοντας πως εάν λάβει ποσοστά κάτω του 12% που είχε στις προηγούμενες εκλογές του 2012 τότε θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Aν το άθροισμα των δύο κομμάτων είναι μικρότερο από του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κάποιος που θα πει ότι προχωράμε;

Χαρακτηριστικά ανέφερε «εάν τα δύο πρώτα κόμματα, που φαίνεται ότι είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τα ίδια ποσοστά ή μικρές αποκλίσεις από τα ποσοστά του Ιουνίου του 2012 και το κόμμα στο οποίο συμμετέχω έχει πολύ κάτω, τότε παύει να υπάρχει το αντικειμενικό πρόβλημα και είναι υποκειμενικό, άρα υπάρχει πρόβλημα εσωτερικό στο ΠΑΣΟΚ».

Στην αντίθετη περίπτωση, εφόσον το ΠΑΣΟΚ κρατήσει τις δυνάμεις του, η υποψήφια ευρωβουλευτής τόνισε ότι «θα πρέπει να ξεκινήσει ευρύτερα ο διάλογος για την συγκρότηση της κεντροαριστερού πόλου. Να ενωθούμε, διότι είναι απολύτως απαραίτητος αυτός ο πυλώνας του κεντρώου σοσιαλδημοκρατικού χώρου».

Από την πλευρά της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε συνέντευξή του σημειώνει ότι δύσκολα θα κρατηθεί η κυβέρνηση εάν στις εκλογές δεν πάει καλά η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένας διάχυτος προβληματισμός για τα ποσοστά που θα λάβει η Ελιά στις 25 Μαΐου

Θέτοντας τον πήχυ για τα ποσοστά του κόμματος διερωτήθηκε «αν το άθροισμα π.χ. της κυβέρνησης είναι πιο χαμηλό από του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει περίπτωση να κρατηθεί κυβέρνηση; Λέω ένα απλό παράδειγμα. Σε κάθε περίπτωση, αν το άθροισμα των δύο κομμάτων είναι μικρότερο από του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κάποιος που θα πει ότι προχωράμε; Πώς θα πει προχωράμε και πού; Εάν ήμασταν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, οι ευρωεκλογές θα ήταν ευρωεκλογές. Δυστυχώς, όμως, τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα.».

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένας διάχυτος προβληματισμός για τα ποσοστά που θα λάβει η Ελιά στις 25 Μαΐου. Παρά το γεγονός ότι εκφράζεται μία αισιοδοξία για την τελική έκβαση των ποσοστών της αφού εκτιμούν ότι θα εκλέξει τελικά 2 ευρωβουλευτές, πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους. Στο εκλογικό σώμα και κυρίως στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται το φαινόμενο της «σιωπηρής μετακίνησης» σε άλλα ευρωψηφοδέλτια όπως στο Ποτάμι, στο ΚΚΕ και στη ΔΗΜΑΡ ως ένδειξη αντίδρασης στην πολιτική της κυβέρνησης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook