Follow us

O Γολγοθάς ήρθε πιο νωρίς και ο Σταυρός «ζυγίζει» 9 δισ.

Ξεκινάει ο Γολγοθάς της διαπραγμάτευσης. Μέτρα– κάβα 3,5 δισ. ευρώ στο τραπέζι των συζητήσεων από τους δανειστές. Η κυβέρνηση έτοιμη να δεχτεί την πρόταση.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
O Γολγοθάς ήρθε πιο νωρίς και ο Σταυρός «ζυγίζει» 9 δισ.

Ξεκινάει σήμερα ο Γολγοθάς της διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση με την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί επισήμως η πρόταση των θεσμών για την ανάληψη πρόσθετων μέτρων ύψους 3,5 δις. ευρώ που θα λειτουργήσουν ως ….κάβα στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.

Ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί εγγράφως για την ανάληψη επιπρόσθετων μέτρων στο μέλλον εάν αποδειχτεί ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος.

Οι δανειστές παρά τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών θεσμών όσον αφορά την διευθέτηση του χρέους, από την Ουάσιγκτον όπου πραγματοποιήθηκε η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, φάνηκε ότι συμφώνησαν στο ύψος των απαιτούμενων μέτρων που αγγίζουν τα 9 δις. ευρώ και ακολούθησαν την τακτική των προηγούμενων ετών κατά την διάρκεια των οποίων εφαρμόζεται το Μνημόνιο στην Ελλάδα: ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί εγγράφως για την ανάληψη επιπρόσθετων μέτρων στο μέλλον εάν αποδειχτεί ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν έχουν ζητήσει την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά πριν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, σε έγγραφο για την εφαρμογή του προγράμματος ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα ζητούσαν έγγραφες εγγυήσεις από τις ελληνικές κυβερνήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο η Αθήνα θα αναλάβει τις δεσμεύσεις για την ανάληψη μέτρων στο μέλλον καθώς και την διαδικασία αξιολόγησης.

Στόχος της νέας πρότασης που κατατέθηκε από τους δανειστές για τα μέτρα- κάβα που καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει, είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και από την άλλη πλευρά να καλύψουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει κυβερνητική σύσκεψη σήμερα το πρωί – όπως συνηθίζει στις αρχές κάθε εβδομάδας- προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο να συμφωνήσει με την ανάληψη των επιπρόσθετων μέτρων θέτοντας όμως δύο παραμέτρους: τα επιπρόσθετα μέτρα να καθοριστούν στο τέλος του 2018 εάν υπολογιστεί τότε ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Η Αθήνα προτείνει να γίνει …ταμείο στα τέλη του 2018 και –για παράδειγμα– εάν η κυβέρνηση πετύχει πλεόνασμα 2,9% να αναλάβει νέα μέτρα ύψους 0,6% για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν έχει αποδεχτεί την συγκεκριμένη πρόταση και ζητά να υπάρξουν δεσμεύσεις για την διευθέτηση του χρέους από την πλευρά των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ελληνικό στρατόπεδο βλέπουν με καλό μάτι τη συγκεκριμένη πρόταση στον βαθμό που θα υπάρξει έμπρακτη δέσμευση των δανειστών για το χρέος.

Έτσι το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούσε να εμφανίσει ως «νίκη» στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, την αποδοχή της δέσμης μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και να περιγράψει ως «πρόκληση» την επίτευξη των στόχων προκειμένου να αποφευχθούν νέα μέτρα σε συνδυασμό με την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος.

Η διαδικασία της διαρκούς αξιολόγησης με το ενδεχόμενο να ζητήσουν οι δανειστές την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων ακόμα και κατά την διάρκεια του προγράμματος, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αντιδράσεις που επιφέρουν τα μέτρα ύψους 5,4 δις, ευρώ, προβληματίζουν την κυβέρνηση που αναζητεί διέξοδο με στόχο να επιταχύνει την πρώτη αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα προαναγγέλλοντας δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Κλειδί για τις συζητήσεις με τους θεσμούς παραμένει η κατάθεση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη στο ThetOC.gr η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων εντός της εβδομάδας θα είναι επιλογή ρήξης με τους δανειστές και απαρχή πολιτικών εξελίξεων ενώ η καθυστέρηση και η μη κατάθεση τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας όπως είχε προαναγγελθεί, θα αποτελέσει μήνυμα συμβιβασμού μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΕΙΝΑΙ ΡΗΧΟΣ» 22 Σεπ 2023 | 15:57

"Κατεδαφιστικός" ο Δρυμιώτης για Κασσελάκη: Δεν φταίει η αϋπνία, ο Τσίπρας έπρεπε να έχει δώσει και τον Παρθενώνα μετά από 17 ώρες

Για το "κρατίδιο" δεν φταίει η αϋπνία, ο άνθρωπος είναι εντελώς ρηχός σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗ 21 Σεπ 2023 | 17:08

Το χοντρό υπονοούμενο του Νίκου Παππά: "Κάτι έγινε και παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι μεσολάβησε"

Ο Νίκος Παππάς τροφοδοτεί τη φημολογία ότι η Εφη Αχτσιόγλου και άλλα στελέχη πίεσαν τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί.

ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ 21 Σεπ 2023 | 13:49

Μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ: Στο στόχαστρο πλέον και ο Τσίπρας- Τον κατηγορούν ότι στηρίζει Κασσελάκη

Ο πάλαι ποτέ αδιαμφισβήτητος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι πια στο απυρόβλητο. Η παλιά φρουρά υποψιάζεται ότι στηρίζει Κασσελάκη

"ΟΙ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ" 21 Σεπ 2023 | 12:44

Ραγκούσης: Η Αχτσιόγλου δεν υπονόμευσε τον Τσίπρα, άλλοι το έκαναν - Ανησυχώ για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

"Η Αχτσιόγλου δεν υπονόμευσε τον Τσίπρα άλλοι το έκαναν", σημείωσε ο Γιάννης Ραγκούσης.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΞΟΡΓΙΣΕ 20 Σεπ 2023 | 19:11

Έφη Αχτσιόγλου: Εξώδικο σε ιστοσελίδα για το "SMS στον Τσίπρα" - "Ψευδές, αναπόδεικτο και άκρως προσβλητικό" το δημοσίευμα

Η Εφη Αχτσιόγλου ζητεί να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα αυτούσιο το εξώδικο και καλεί τους υπεύθυνους "να ζητήσουν συγγνώμη"

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ 20 Σεπ 2023 | 16:17

"Βόμβα" από τον Γιώργο Τσίπρα: Υπήρχαν πρόσωπα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που ήθελαν να φύγει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Γιώργος Τσίπρας βλέπει ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ - Μιλά για "απειλές διάσπασης" τις οποίες χαρακτηρίζει εκβιαστικό δίλημμα.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ 20 Σεπ 2023 | 08:50

Κασσελάκης - Αχτσιόγλου τσακώνονται για την κληρονομιά του Τσίπρα - Κλίμα διχασμού στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ των στρατοπέδων των δύο υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, με εκατέρωθεν αιχμές και σχόλια προς τους αντιπάλους τους.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Σεπ 2023 | 19:59

Ξέσπασε η Έφη Αχτσιόγλου για τις φήμες περί υπονόμευσης του Τσίπρα - "Αυτή η αθλιότητα τελειώνει εδώ - Να καταδικάσει ο Κασσελάκης"

"Δούλευα μέχρι την τελευταία μέρα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα με απόλυτη εμπιστοσύνη και αφοσίωση - Έχω διαβάσει τα πάντα. Αδιανόητα σενάρια επιστημονικής φαντασίας - Ο κ. Κασσελάκης να πάρει θέση για το αυτονόητο" αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου σε βίντεο

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΑΛΠΕΣ 19 Σεπ 2023 | 15:00

Ο Καρτερός διαψεύδει ότι ο Τσίπρας στηρίζει Κασσελάκη- Τι γράφει για τα δήθεν sms της Αχτσιόγλου στον Τσίπρα να παραιτηθεί

Ο Θανάσης Καρτερός διαψεύδει τα περί sms της Εφης Αχτσιόγλου, που ζητούσαν δήθεν την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

"ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ" 17 Σεπ 2023 | 17:52

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας - "Βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα"

"Βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίζοντας για νέο πρόεδρο του κόμματος.

ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΚΑΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ 17 Σεπ 2023 | 17:15

Απόστολος Γκλέτσος: Αν ζω σε δέκα χρόνια, θέλω να έχω μία βάρκα και να ψαρεύω [βίντεο]

Τα σχέδια για το μέλλον, η προσωπική κόντρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 17.00 17 Σεπ 2023 | 17:00

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Στο 1ο Πειραματικό Λύκειο θα ψηφίσει ο Τσίπρας

Στις 17:00 θα ψηφίσει ο Αλέξης Τσίπρας στο 1ο Πειραματικό Λύκειο, που βρίσκεται στην οδό Ηπίτου 15..

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ 16 Σεπ 2023 | 14:23

"Προβοκάτσιες τέλος": Η απάντηση Αχτσιόγλου στα δημοσιεύματα που την θέλουν να ευθύνεται για την παραίτηση Τσίπρα

Τα επίμαχα δημοσιεύματα λίγες ώρες πριν προσφύγουν στις κάλπες τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.