O Γολγοθάς ήρθε πιο νωρίς και ο Σταυρός «ζυγίζει» 9 δισ.

Ξεκινάει ο Γολγοθάς της διαπραγμάτευσης. Μέτρα– κάβα 3,5 δισ. ευρώ στο τραπέζι των συζητήσεων από τους δανειστές. Η κυβέρνηση έτοιμη να δεχτεί την πρόταση.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
O Γολγοθάς ήρθε πιο νωρίς και ο Σταυρός «ζυγίζει» 9 δισ.

Ξεκινάει σήμερα ο Γολγοθάς της διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση με την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί επισήμως η πρόταση των θεσμών για την ανάληψη πρόσθετων μέτρων ύψους 3,5 δις. ευρώ που θα λειτουργήσουν ως ….κάβα στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.

Ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί εγγράφως για την ανάληψη επιπρόσθετων μέτρων στο μέλλον εάν αποδειχτεί ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος.

Οι δανειστές παρά τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών θεσμών όσον αφορά την διευθέτηση του χρέους, από την Ουάσιγκτον όπου πραγματοποιήθηκε η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, φάνηκε ότι συμφώνησαν στο ύψος των απαιτούμενων μέτρων που αγγίζουν τα 9 δις. ευρώ και ακολούθησαν την τακτική των προηγούμενων ετών κατά την διάρκεια των οποίων εφαρμόζεται το Μνημόνιο στην Ελλάδα: ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί εγγράφως για την ανάληψη επιπρόσθετων μέτρων στο μέλλον εάν αποδειχτεί ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν έχουν ζητήσει την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά πριν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, σε έγγραφο για την εφαρμογή του προγράμματος ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα ζητούσαν έγγραφες εγγυήσεις από τις ελληνικές κυβερνήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο η Αθήνα θα αναλάβει τις δεσμεύσεις για την ανάληψη μέτρων στο μέλλον καθώς και την διαδικασία αξιολόγησης.

Στόχος της νέας πρότασης που κατατέθηκε από τους δανειστές για τα μέτρα- κάβα που καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει, είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και από την άλλη πλευρά να καλύψουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει κυβερνητική σύσκεψη σήμερα το πρωί – όπως συνηθίζει στις αρχές κάθε εβδομάδας- προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο να συμφωνήσει με την ανάληψη των επιπρόσθετων μέτρων θέτοντας όμως δύο παραμέτρους: τα επιπρόσθετα μέτρα να καθοριστούν στο τέλος του 2018 εάν υπολογιστεί τότε ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Η Αθήνα προτείνει να γίνει …ταμείο στα τέλη του 2018 και –για παράδειγμα– εάν η κυβέρνηση πετύχει πλεόνασμα 2,9% να αναλάβει νέα μέτρα ύψους 0,6% για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν έχει αποδεχτεί την συγκεκριμένη πρόταση και ζητά να υπάρξουν δεσμεύσεις για την διευθέτηση του χρέους από την πλευρά των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ελληνικό στρατόπεδο βλέπουν με καλό μάτι τη συγκεκριμένη πρόταση στον βαθμό που θα υπάρξει έμπρακτη δέσμευση των δανειστών για το χρέος.

Έτσι το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούσε να εμφανίσει ως «νίκη» στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, την αποδοχή της δέσμης μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και να περιγράψει ως «πρόκληση» την επίτευξη των στόχων προκειμένου να αποφευχθούν νέα μέτρα σε συνδυασμό με την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος.

Η διαδικασία της διαρκούς αξιολόγησης με το ενδεχόμενο να ζητήσουν οι δανειστές την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων ακόμα και κατά την διάρκεια του προγράμματος, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αντιδράσεις που επιφέρουν τα μέτρα ύψους 5,4 δις, ευρώ, προβληματίζουν την κυβέρνηση που αναζητεί διέξοδο με στόχο να επιταχύνει την πρώτη αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα προαναγγέλλοντας δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Κλειδί για τις συζητήσεις με τους θεσμούς παραμένει η κατάθεση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη στο ThetOC.gr η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων εντός της εβδομάδας θα είναι επιλογή ρήξης με τους δανειστές και απαρχή πολιτικών εξελίξεων ενώ η καθυστέρηση και η μη κατάθεση τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας όπως είχε προαναγγελθεί, θα αποτελέσει μήνυμα συμβιβασμού μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΛΟΓ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 14:06

Κεραμέως: Το 60% των σχολείων έχουν εφαρμόσει τον νόμο της αξιολόγησης

Η Ν. Κεραμέως διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να προτρέπουν τους εκπαιδευτικούς να παρανομούν και να τους υποδεικνύουν αξιολόγηση φασόν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Κεραμέως προς εκπαιδευτικούς: Δεν περνάει η "φασόν" αξιολόγηση - Ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

Η Νίκη Κεραμέως διαμηνύει ότι ο νόμος για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά. Για κάθε παράβαση της απόφασης έχει οριστεί ποινή τριών χιλιάδων ευρώ.

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:47

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σαμποτάρει την αξιολόγηση με σκονάκι- Το κόλπο με τις βαθμολογίες

Να ακυρώσει την αξιολόγηση θέλει η ΔΟΕ και καλεί τους καθηγητές να δώσουν όλοι τις ίδιες απαντήσεις με σκονάκι

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΜΕ 22 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 19:04

Γερμανία: Tην Πέμπτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με 22 ομάδες εργασίας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.