O Γολγοθάς του Αλέξη Τσίπρα: Διπλό Μνημόνιο ή εκλογές

Με την υπόσχεση για διευθέτηση του χρέους, τον ανασχηματισμό και τις εκλογές …απειλεί ο Τσίπρας τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
O Γολγοθάς του Αλέξη Τσίπρα: Διπλό Μνημόνιο ή εκλογές

Η συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Απριλίου για την θεσμοθέτηση μέτρων ύψους 5,4 δις. ευρώ και την νομική δέσμευση της κυβέρνησης για τα μέτρα – κάβα ύψους 3,6 δις. ευρώ που ενσωματώνουν ένα προληπτικό 4ο Μνημόνιο προκαλούν αναταράξεις στην κυβέρνηση και επαναφέρουν το φάντασμα της διαπραγμάτευσης του περασμένου καλοκαιριού πάνω από την Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί διέξοδο για την ψήφιση των μέτρων από την βουλή έχοντας ήδη προωθήσει στο κοινοβούλιο το ασφαλιστικό και το φορολογικό που περιλαμβάνουν οδυνηρά μέτρα για την πλειοψηφία των πολιτών, δίνοντας την αίσθηση ότι αποτελούν επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης σε κόντρα με τις επιταγές των δανειστών.

Παρά την ρητορική της κυβέρνησης ότι τα προληπτικά μέτρα δεν αποτελούν 4ο Μνημόνιο και πως στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπάρχουν ρήγματα, τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και σε μερίδα κυβερνητικών στελεχών επικρατεί αναβρασμός καθώς εκφράζονται διαφωνίες για τα προληπτικά μέτρα.

Η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται για 4ο Μνημόνιο και υποστηρίζοντας την θέση ότι δεν θα ψηφιστούν προληπτικά μέτρα από την βουλή λόγω του θεσμικού πλαισίου της χώρας που απαγορεύει την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, επικαλέστηκε μέχρι και τις δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίζεται από το Μαξίμου ως …σύμμαχος της χώρας. Ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι δεν πρόκειται για 4ο Μνημόνιο και πως θα αναζητηθεί νόμιμος τρόπος για να θεσμοθετηθούν τα «μέτρα εξασφάλισης» στην Ελλάδα.

Οι αυτόματοι «κόφτες»

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ξεκίνησε η συζήτηση για τους «αυτόματους σταθεροποιητές» δηλαδή διατάξεις που θα προβλέπουν αυτόματες περικοπές δαπανών εάν τα οικονομικά δεδομένα υπερβούν των προβλέψεων. Οι «κόφτες» όμως θα περιλαμβάνουν μειώσεις δαπανών στο Δημόσιο που θα φτάνουν και το 5% γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα αποφευχθεί η περικοπή μισθών από το Δημόσιο, σε μία πιθανή απόκλιση. Οι αυτόματοι σταθεροποιητές λειτουργούν στην λογική της «ρήτρας μηδενικού ελλείματος» και θα ισχύουν για το σύνολο του προγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το ασφαλιστικό δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το πλαίσιο ελέγχου καθώς στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται μηχανισμοί ελέγχου ανά τριετία και αυτόματοι «κόφτες» εάν… ξεφύγουν τα οικονομικά μεγέθη.

Το δίλλημα Τσίπρα- η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (και πάλι) κλειδί των εξελίξεων

Το δίλλημα του Πρωθυπουργού και αυτήν τη φορά παραμένει το ίδιο με το καλοκαίρι του 2015: ή καταθέτει το νομοσχέδιο και ψηφίζει τα μέτρα ύψους 9 δις. ευρώ θέτοντας σε κίνδυνο την συνοχή της ΚΟ και του κυβερνώντος κόμματος ή ξαναπαίζει το χαρτί της κάλπης εάν διαπιστωθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Το Μαξίμου διαμορφώνει την στρατηγική της …επόμενης ώρας και δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε κάλπες εάν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα από την Βουλή

Πέραν την διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει και μία παράλληλη διαπραγμάτευση με την ΚΟ και το κόμμα για να περάσει τα μέτρα. Για την κατάθεση του νομοσχεδίου και την άσκηση πίεσης στους βουλευτές το Μαξίμου αξιοποιεί μία σειρά από «όπλα» θέτοντας την ΚΟ στο επίκεντρο των εξελίξεων:«Πέρασαν τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση».

Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι στο πακέτο των μέτρων ύψους 5,4 δις. ευρώ έχουν περάσει τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά εμφανίζοντας ως επιτυχία το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Στο συγκεκριμένο πακέτο μέτρων φαίνεται ότι υπάρχει μία μίνιμουμ συμφωνία στον ΚΟ αν και έχουν εκφραστεί αντιδράσεις από βουλευτές όπως ο Σ. Παπαδόπουλος που εκλέγεται στα Τρίκαλα σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%.

Παράλληλα η τάση των 53 η οποία αριθμεί 11 βουλευτές μεταξύ των οποίων είναι και ο Ευ. Τσακαλώτος, έχει προτείνει την διαφυγή του κόμματος από της εξουσία μέσω εκλογών προκειμένου να μην επιβληθούν σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα ακολουθήσει την πορεία των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων. Πάντως η παρουσία του Ευ. Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών αποτελεί την συγκολλητική ουσία των 53 με την κυβέρνηση.

«Έρχεται η διευθέτηση του χρέους»

Οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων για το ελληνικό χρέος αξιοποιούνται ως …τυράκι σε αυτήν την εσωκομματική αντιπαράθεση και την προσπάθεια του Μαξίμου να ομογενοποιήσει την ΚΟ. Ένα από τα επιχειρήματα που αναμένεται να χρησιμοποιήσει η ηγεσία του κόμματος είναι ότι η ψήφιση των μέτρων θα ανοίξει τον δρόμο για την διευθέτηση του χρέους, που δεν θα αφορά κούρεμα της ονομαστικής αξίας αλλά παραμετρικές αλλαγές με επιμήκυνση χρόνου και μείωση επιτοκίων.

Η μάχη με την «διαπλοκή» και ο ανασχηματισμός: το επιτελείο στο Μ. Μαξίμου επιμένει να αξιοποιεί την ρητορική για την μάχη κατά της διαπλοκής προκειμένου να πιέσει τους βουλευτές του κόμματος. Ο κίνδυνος της επανόδου της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη στην κυβέρνηση αλλά και η μάχη «κατά των οικονομικών συμφερόντων» λειτουργούν αποτρεπτικά σε βουλευτές που έχουν εκφράσει διαφωνίες σχετικά με την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Παράλληλα οι διαρροές για τον ανασχηματισμό μετά την αξιολόγηση έχουν βάλει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να ασχολείται με το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ακόμα και διαφωνούντες βουλευτές όπως ο Γ. Μπαλάφας φέρονται να ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην κυβέρνηση ενώ αντιδράσεις συναδέλφων τους όπως του Σ. Παπαδόπουλου, οφείλονται σύμφωνα με πληροφορίες στην δυσαρέσκεια τους σχετικά με την πιθανή υπουργοποίηση συναδέλφων τους από την ίδια περιφέρεια. Στην περίπτωση του Σ. Παπαδόπουλου φέρεται να υπάρχει έντονη δυσφορία για τα σενάρια που εμφανίζουν την Π. Δριτσέλλη που εκλέγεται και αυτή στον ν. Τρικάλων, να καταλαμβάνει θέση υφυπουργού σε έναν πιθανό ανασχηματισμό.

Η προοπτική των εκλογών

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι δεν υπάρχει διακύβευμα για να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκηρυχτούν εκλογές ή ακόμα και νέο δημοψήφισμα που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές, εάν το Μαξίμου διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα από την βουλή λόγω της άρνησης μερίδας βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να υπερψηφίσουν.

Η ..απειλή των εκλογών λειτουργεί ως όπλο του Α.Τσίπρα προς την ΚΟ αφού θα πραγματοποιηθούν και πάλι με λίστα οπότε το Μαξίμου θα έχει τον πρώτο λόγο στην σειρά κατάταξης των ψηφοδελτίων. Ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να τραβήξει την σκανδάλη των εκλογών αν διαπιστώσει ότι απομακρύνεται η διευθέτηση του χρέους ή εάν καταλάβει ότι δεν έχει την στήριξη των εταίρων.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη στο TheTOC.gr το Μαξίμου διαμορφώνει την στρατηγική της …επόμενης ώρας και δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε κάλπες εάν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα από την Βουλή πετώντας την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση. Εξάλλου οι διαρροές στο τύπο με τον Αλέξη Τσίπρα να απειλεί τον Ολάντ με παραίτηση – οι οποίες διαψεύστηκαν- θυμίζουν έντονα την περίοδο όπου το Μαξίμου διέρρεε πως ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε κουραστεί από την άσκηση των καθηκόντων του.

Οι ομοιότητες με το καλοκαίρι του 2015 και οι εισηγήσεις για προσέγγιση με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Οι ομοιότητες με την διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015 είναι παρά πολλές καθώς και τότε πριν από το δημοψήφισμα η κυβέρνηση έλεγε ότι η συμφωνία …καθαρογραφόταν ενώ σήμερα ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει βήματα στο 95% της αξιολόγησης. Τότε στην θέση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν η ομάδα Λαφαζάνη όπου για να αποφευχθεί η σύγκρουση στην βουλή επιλέχτηκε η προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Σήμερα στην θέση της ομάδας Λαφαζάνη είναι η τάση των 53 που έχουν περίπου 11 βουλευτές αρκετοί εκ των οποίων – όπως και το 2015 με το Αριστερό Ρεύμα- κατέχουν κυβερνητικές θέσεις (Ευ. Τσακαλώτος, Θ. Δρίτσας).

Επίσης όπως και το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει το …σκούπισμα των αποθεματικών των δημόσιων φορέων για να πληρώσει συντάξεις κάνοντας αρχή από τα αποθεματικά των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις στον Αλέξη Τσίπρα που προτείνουν, πριν από την ψήφιση στην Βουλή, να απευθυνθεί στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Ποτάμι καλώντας την Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη στο γραφείο του προκειμένου να ζητήσει την στήριξή τους στην ψήφιση των μέτρων. Σε μία τέτοια περίπτωση όπου η απάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να είναι αρνητική ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να εντείνει το δίπολο με τη ΝΔ και να ..πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης στα κόμματα της Κεντροαριστεράς προετοιμάζοντας το κλίμα για εκλογές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 26 Οκτ 2021 | 08:47

Σαρηγιάννης: Να γίνει υποχρεωτικό το τεστ και για τους εμβολιασμένους - Μεταδίδουν τον κορονοϊό

"Υπάρχει πιθανότητα 10-12% να κολλήσει κορονοϊό ένας εμβολιασμένος, που μπορεί να μην έχει καν συμπτώματα, όμως μεταδίδει τον ιό", είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 25 Οκτ 2021 | 09:46

Μέτρα για τον κορονοϊό - Τι αλλάζει από σήμερα: Στο 1,5 μέτρο η απόσταση - Πότε είναι υποχρεωτική η μάσκα

Στο ενάμιση μέτρο μεταξύ των ατόμων [ένα άτομο ανά 2 τ.μ.] ορίζεται από σήμερα η τήρηση αποστάσεων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Οκτ 2021 | 09:36

Ανδρέας Λοβέρδος: Αν εκλεγώ, θα κάνω δηλώσεις ως πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

"Θέλουμε να επιστρέψουμε στο προσκήνιο με το ΠΑΣΟΚ, όχι να γυρίσουμε πίσω στο ΠΑΣΟΚ, δεν είμαστε νοσταλγοί.", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ 24 Οκτ 2021 | 08:13

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Γιατί πήρε αυτή τη θέση ο Αλέξης Τσίπρας όταν έτσι θα μοιραστεί εξ αντικειμένου την ευθύνη με την κυβέρνηση, σε περίπτωση νέας έξαρσης στη Βόρεια Ελλάδα.

23 Οκτ 2021 | 21:20

Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό στο Πέραμα - Αντιδράσεις στο Twitter

Εξηγήσεις για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό 20χρονο στο Πέραμα, αλλά και για τη στάση των αστυνομικών, ζητά η αντιπολίτευση - Κριτική και από τον Κύρτσο.

23 Οκτ 2021 | 20:32

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλοί τόνοι, με τις (αναμενόμενες) αιχμές

Σε εξόχως ήρεμο κλίμα συνεδρίασε από το μεσημέρι έως τις 19.30 η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αναμενόμενες αιχμές που καμία δεν αποτελεί έκπληξη ή είδηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Οκτ 2021 | 17:21

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Εξηγήσεις για τη στάση της Αστυνομίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

ΟΡΙΣΤΙΚΟ 22 Οκτ 2021 | 21:36

ΚΙΝΑΛ: Επίσημα υποψήφιοι και οι έξι - Η ανακήρυξη από την ΕΔΕΚΑΠ

Η ΕΔΕΚΑΠ ανακηρύσσει ως υποψήφιους για το αξίωμα του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής τους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Παπανδρέου και Παύλο Χρηστίδη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

«NΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟ» 22 Οκτ 2021 | 16:56

Πηγές ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή για τις δημοσκοπήσεις:"Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας;"

Στις 3 Νοεμβρίου η συζήτησης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις "λίστες Πέτσα" και την Opinion Poll

"ΤΟ ΚΑΡΦΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ 22 Οκτ 2021 | 15:27

"Στάζει μέλι" η Ελενα Ακρίτα για τον Ανδρέα Λοβέρδο: Αν χάσει υπάρχει πάντα το ψηφοδέλτιο Επικράτειας της ΝΔ

Ο Α. Λοβέρδος σε ανάρτηση του αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η Έλενα ΑΚρίτα δεν την άφησε ασχολίαστη

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 22 Οκτ 2021 | 11:53

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ - Κεγκέρογλου: Δεν αποκλείονται και άλλες αποχωρήσεις υποψηφίων για την προεδρία

Ο Β. Κεγκέρογλου δεν απέκλεισε την απόσυρση και άλλων διεκδικητών της προεδρίας, από την κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ.