O Κ. Κουκάς στο TheTOC: "Γιατί διεκδικώ ξανά τη Δημαρχία της Μυκόνου"

Σε σύνδεση μέσω Skype με τη Μύκονο κουβεντιάσαμε με το νυν και υποψήφιο Δήμαρχο ενός από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

SHARE THIS
0
SHARES

Οταν εξελέγη Δήμαρχος Μυκόνου το 2014 σε ηλικία μόλις 32 ετών ήταν νεότερος Δήμαρχος της χώρας. Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Κουκάς διεκδικεί εκ νέου τη Δημαρχία Μυκόνου έχοντας στο ενεργητικό του μια θητεία με ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στα τεκταινόμενα του νησιού.

Σε σύνδεση μέσω Skype με τη Μύκονο κουβεντιάσαμε με το νυν και υποψήφιο Δήμαρχο ενός εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών της χώρας (αλλά και του κόσμου) για το χθες, το σήμερα και το αύριο του νησιού.

Μεταξύ άλλων μας απάντησε στις εξής ερωτήσεις:

- Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε εκ νέου τη Δημαρχία;

- Κατά τη διάρκεια της θητείας σας, ποια ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού και πως τα αντιμετωπίσατε;

- Μιλήστε μας λίγο για τα θέματα ασφάλειας κι αστυνόμευσης για τα οποία έχετε εργαστεί.

- Σίγουρα δεν υπάρχει μια ειδυλλιακή εικόνα όπως πολλές φορές προβάλλεται. Ποια είναι η πραγματική εικόνα της καθημερινότητας στη Μύκονο;

- Πως μπορεί κι «αντέχει» η Μύκονος την υπερπληθώρα τουριστών;

- Πως μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης και της διατήρησης κάποιων ιχνών της παραδοσιακής Μυκόνου;

- Ποιες είναι οι προκλήσεις για την επόμενη τετραετία;

- Φαίνεται πως αξιολογείστε θετικά από τους συμπολίτες σας. Ικανοποιημένοι από το έργο σας δηλώνουν σχεδόν οι 6 στους 10 δημότες σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (Παραπολιτικά). Εσάς, ποια είναι τα «προγνωστικά» σας;

- Είστε μέχρι στιγμής ταγμένος στην αυτοδιοίκηση. Σκέφτεστε να κατέλθετε στον πολιτικό "στίβο";

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη: 

Δυο λόγια για τον Κωνσταντίνο Κουκά από τον ...Κωνσταντίνο Κουκά

«Γεννήθηκα το 1982 από γονείς Μυκονιάτες, τον Παναγιώτη Κουκά από την Άνω Μερά και την Αγγελική Κουσαθανά. Τελείωσα την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Μύκονο, και είμαι κάτοχος δύο πανεπιστημιακών πτυχίων: της Νομικής, του Πανεπιστημίου Θράκης και του τμήματος Γλωσσών, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών, από το ίδιο πανεπιστήμιο. Το πρώτο μεταπτυχιακό μου το έλαβα από την Νομική Σχολή Αθηνών, στις «Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές» και το δεύτερο μεταπτυχιακό μου στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων από την Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Τη θητεία μου την υπηρέτησα στο Πολεμικό Ναυτικό.

Επαγγελματικά είμαι δικηγόρος παρ'εφέταις, με δικό μου γραφείο στη Μύκονο, μέλος στον Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου. Το 2010 ολοκλήρωσα την πρακτική μου άσκηση - με υποτροφία - στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, μία εμπειρία «σταθμό» στην επαγγελματική μου διαδρομή. Προηγουμένως, και για δύο συναπτά έτη, εργάστηκα σε θέση ευθύνης στο ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών, στο υπουργικό γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών, με κύριες διοικητικές και πολιτικές αρμοδιότητες στον τομέα της δημόσιας τάξης αλλά και στη δημόσια διοίκηση. Από τα σχολικά μου ακόμα χρόνια, υπήρξα κοινωνικά και πολιτικά δραστήριος και ιδίως την τελευταία δεκαπενταετία, έχω ενεργά δραστηριοποιηθεί στα κοινά και στο χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Οι συμφοιτητές μου με εξέλεγαν σταθερά Πρόεδρο και εκπρόσωπο των Φοιτητικών Συλλόγων που συμμετείχα, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Το 2010, οι συντοπίτες μου με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και με εξέλεξαν πρώτο Περιφερειακό Σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου σε αριθμό σταυρών προτίμησης σε όλες τις Κυκλάδες και έναν από τους νεότερους πανελλαδικά.

Τον Ιανουάριο του 2012, οι συνάδελφοι μου από όλα τα νησιά μου εμπιστεύθηκαν την τιμητική θέση του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, εκπροσωπώντας όλη την μειοψηφία του Σώματος. Στην διάρκεια της θητείας μου, συμμετείχα σε διάφορες επιτροπές και για 2 έτη υπήρξα Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ασχολούμενος ενεργά με την προβολή των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, ως επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΡΑΣΗΣ», οι συντοπίτες μου με τίμησαν με την εκλογή μου ως Δήμαρχο Μυκόνου, με ποσοστό 52,51% για την δημοτική περίοδο 2014-2019.

Στις αρχαιρεσίες του Οκτωβρίου 2014, εκλέχθηκα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του Νοτίου Αιγαίου και κατά την συγκρότηση του σε σώμα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δ.Σ. για την επόμενη πενταετία.

Με απόφαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ομόφωνα, επιλέχθηκα μέλος της μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας της ΚΕΔΕ καθώς και έχω την τιμή να συμμετέχω ως τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.), όντας και ο μοναδικός αιρετός που προέρχεται από τη νησιωτική Ελλάδα σε αυτά τα δύο όργανα.

Πνεύμα ανήσυχο και δραστήριο, δεν σταματώ να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου, να ταξιδεύω και να παρακολουθώ ανελλιπώς τα δρώμενα στην Ευρώπη και τον κόσμο, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η σύγχρονη πολιτική δεν μπορεί παρά να συμπορεύεται με τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις. Μιλάω Αγγλικά και Ιταλικά ενώ έχω παρακολουθήσει μαθήματα Ρωσικής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook