
Στον κομβικό ρόλο του Νίκου Παππά για τη δημιουργία της εφημερίδας Documento, αναφέρθηκε στην κατάθεση του ο Χρήστος Καλογρίτσας, θέτοντας νέα δεδομένα στην υπόθεση που διερευνά η προανακριτική επιτροπή αλλά και προκαλώντας αρκετά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ – ως κυβέρνηση - επιχειρούσε να χειραγωγήσει την ενημέρωση.
Ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στην στενή σχέση που είχε ο Νίκος Παππάς με τον Κώστα Βαξεβάνη, αλλά και με τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου. "Μόνο από τον Παππά έπαιρνα εντολές. Σιγά μην έπαιρνα από τον Βαξεβάνη. Ο Παππάς ήταν από πίσω. Υπάρχουν χαρτιά γι' αυτά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Καλογρίτσας.
Τα δανεικά των 2,9 εκ. ευρώ για το Documento
Σύμφωνα με τον Χρήστο Καλογρίτσα, ο Νίκος Παππάς πίεζε προκειμένου άμεσα να δημιουργηθεί μια εφημερίδα η οποία θα στήριζε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα όπως υποστήριξε υπάρχουν αποδείξεις πως δάνεισε για την έκδοση του Documento 2,9 εκ. ευρώ.
"Μου λέει ο Νίκος, "πρέπει να βγει αμέσως εφημερίδα. Τώρα, τώρα, τώρα". Μετά μου λέει πως πρέπει να βγει με τον Βαξεβάνη. Δεν τον ήξερα. Τον είχα δει σε μια βάπτιση. Μου είπαν πως "αφού δεν υπάρχει το όνομά σου στην τηλεόραση, να μπεις". Μπήκα τελικά. Για το Documento δάνεισα χρήματα. Το χρηματοδότησα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που αποφάσισαν. Το λογιστήριο έχει αποδείξεις για 2,9 εκατ. ευρώ. Όπως όλοι ξέρετε, όμως, για τέτοια εγχειρήματα υπάρχουν και κάποια χρήματα "απ' έξω"".
Από την στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί η εφημερίδα ο επιχειρηματίας υποστήριξε πως δέχτηκε προειδοποιήσεις από τον Νίκο Παππά. Μάλιστα, για να το αποδείξει παρουσίασε sms του τότε υπουργού. "Με ρωτάει στις 19 Γενάρη 2017: "Τι έγινε με εφημερίδα;". "Νίκο μου όλα καλά". Ν. Παππάς: "Περί κλεισίματος ακούω. ΠΡΟΣΕΞΕ!". "Νοικοκύρεμα. Όχι κλείσιμο", απαντώ. "Με το ΠΡΟΣΕΞΕ τι εννοείς;".
Η συνάντηση Καλογρίτσα με Παππά και Αρτεμίου
Παράλληλα, ο επιχειρηματίας με την κατάθεση του στην προανακριτική επιτροπή επανέφερε στο προσκήνιο το όνομα του κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, το γραφείο του οποίου ειδικεύεται μεταξύ άλλων και στις offshore εταιρείες. Πρόκειται για ένα πρόσωπο για το οποίο υπάρχουν δεκάδες δημοσιεύματα στο πρόσφατο παρελθόν για την συνεργασία του με τον Νίκο Παππά και είχαν προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Χρήστος Καλογρίτσας αναφέρθηκε σε μια συνάντηση στην οποία ήταν παρόντες τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και ο Αρτέμης Αρτεμίου. "Ήταν ο Αρτεμίου, ο ίδιος ο κύριος Παππάς. Είχε τον τρόπο λόγω των επαφών του να φέρει λεφτά. Ο Αρτεμίου έλεγε πως 99% είχαν τα χρήματα και ο Παππάς έλεγε 100%. Τελικά δεν ευδοκίμησαν τα παραπάνω".
Επίσης περιέγραψε την αγωνία που υπήρχε εκείνη την περίοδο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την χρηματοδότηση του εκδοτικού εγχειρήματος αλλά και για την εγγυητική επιστολή για την διεκδίκηση της τηλεοπτικής άδειας.

ΝΔ: Από το Syriza channel στο Syriza press
Η ΝΔ σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε ο Χρήστος Καλογρίτσας, τόνισε πως από τη στιγμή που ναυάγησε η δημιουργία του "Syriza Channel" τα 3 εκατομμύρια πήγαν στον "Syriza Press" και συγκεκριμένα στην έκδοση της εφημερίδα Documento.
Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα θέτει σειρά ερωτημάτων μετά τα όσα κατέθεσε ο επιχειρηματίας. "Ποια ήταν η διαδρομή των 3 εκατομμυρίων ευρώ; Πώς ένας εργαζόμενος σε μια εφημερίδα, στην οποία έχουν καταλήξει 3 εκατομμύρια, γίνεται στη συνέχεια ιδιοκτήτης; Ποιος ο ρόλος του κ. Αρτέμη Αρτεμίου στην αναζήτηση χρημάτων για τη δημιουργία του Syriza Channel; Είναι πράγματι οι κ.κ. Παππάς και Αρτεμίου το ίδιο ακριβώς πράγμα;" αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΔ.
Καλογρίτσας: Γιατί αποχώρησα από το Documento
Ο μάρτυρας στην κατάθεση του αποκάλυψε και το λόγο που αποχώρησε από την εφημερίδα, υποστηρίζοντας πως διαφώνησε με τη στοχοποίηση των συζύγων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιάννη Στουρνάρα που ακολουθούσε το Documento.
"Όταν είχα την (εφημερίδα) "Πρώτη” έκανα αντιπολίτευση στον Παπανδρέου. Μου φέρνανε πολιτικοί και δημοσιογράφοι υλικό να γράψω κατά της Μιμής. Δεν έγραψα ποτέ. Για τον Παπανδρέου έγραφα. Όχι κουτσομπολιά για τη γυναίκα του όμως. Σε αυτή την ίδια κατεύθυνση είδα ότι μπαίνανε οι γυναίκες όπως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του Στουρνάρα. Διαφώνησα τότε. Δεν ήθελα το όνομα του γιου μου σε αυτά. Ήλθε τότε ένα σημαίνων πρόσωπο από Μαξίμου. Με πίεσε. Αρνήθηκα κι έφυγα. Μου δώσανε το φιλί του Ιούδα και με διώξανε".
ΣΥΡΙΖΑ: Σε συνεχείς αντιφάσεις ο Καλογρίτσας
Η κατάθεση Καλογρίτσα στην Προανακριτική "χάρισε για μια ακόμα φορά άφθονο γέλιο και νέες αντιφάσεις" ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μάρτυρας οδήγησε τον πρόεδρο της Επιτροπής στο σημείο να του δείξει τη μήνυση που ο ίδιος ο Καλογρίτσας έχει καταθέσει (εναντίον της CCC) και στην οποία στηρίχθηκε -υπενθυμίζεται- η σύσταση της προανακριτικής.
Όταν η Θεοδώρα Τζάκρη πήγε να ρωτήσει τον Χρήστο Καλογρίτσα για τα όσα αναφέρει στην έγκληση του ο ίδιος απάντησε. "Δεν την έγραψα εγώ την έγκληση, ο Τοξότης την έγραψε. Τι σχέση έχω εγώ με τον Τοξότη; Δεν θυμάμαι τι λέει η μήνυση", φέρεται να είπε ο κ. Καλογρίτσας με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνουν ότι η Τοξότης ΑΕ είναι συμφερόντων Καλογρίτσα. Μάλιστα ο πρόεδρος της προανακριτικής τον κάλεσε να πάρει την μήνυση και να τη διαβάσει.
Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν πως ο μάρτυρας "έκαψε" και πάλι το σενάριο περί "μπροστινού", καθώς φέρεται να παραδέχθηκε πως έβαλε 14,5 εκατ. ευρώ για να κατέβει στον διαγωνισμό. Παράλληλα τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως από την κατάθεση του επιχειρηματία φάνηκε πως τα 3 εκ. ευρώ της εγγυητικής κατέληξαν στην εταιρεία του γιου του Χρήστου Καλογρίτσα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr