Ο Κουφοντίνας σε κρίσιμη κατάσταση - Το μεγάλο δίλλημα της κυβέρνησης, οι φόβοι για έκρηξη βίας

"Δεν θα επιλέξει εκείνος την φυλακή κράτησης του", τονίζει το Μαξίμου για τον Δημήτρη Κουφοντίνα και σημειώνει πως η εφαρμογή του νόμου ισχύει για όλους

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς
1

Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα που εξακολουθεί να αρνείται να σιτιστεί και τις τελευταίες ημέρες δεν επιθυμεί να λαμβάνει ούτε υγρά, έχει φέρει σε αδιέξοδο το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Λαμίας που προσπαθεί να τον κρατήσει στην ζωή. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα κομβικό σταυροδρόμι. Να κάνει, έστω και την ύστατη στιγμή, δεκτό το αίτημα του τρομοκράτη της "17Ν" και να τον μεταφέρει στον Κορυδαλλό, ή να μην υποχωρήσει με ορατό τον κίνδυνο να πεθάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Μαξίμου, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο "Λουκάς" της "17Ν" την απεργία πείνας, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση ούτε εκβιάζεται, ούτε εκδικείται, αλλά σημειώνει πως ο νόμος ισχύει για όλους. Άλλωστε, η μεταφορά του στις αγροτικές φυλακές Δομοκού έγινε, καθώς ο Κορυδαλλός μετατράπηκε σε φυλακές υποδίκων. "Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δημήτρης Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει", τονίζει σε ανακοίνωση του το Μαξίμου.

Ωστόσο, πλέον οι εξελίξεις έχουν αλλάξει, καθώς η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα κρέμεται από μία κλωστή και ο θάνατος του θα τον ηρωοποιήσει στα μάτια των συντρόφων του. Οι γιατροί στη ΜΕΘ μετά και την εισαγγελική διάταξη που εκδόθηκε, προσπάθησαν να του τοποθετήσουν τον ορό για την ενυδάτωση του οργανισμού του, αλλά ο ίδιος ζήτησε την αφαίρεση του. "Το προσωπικό της ΜΕΘ τηρώντας απόλυτα την κείμενη νομοθεσία, προβαίνει στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων και απαραίτητων ιατροφαρμακευτικών ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της πολυήμερης άρνησης λήψης τροφής και τελευταίως και υγρών".

Δημήτρης Κουφοντίνας

Ένταση έξω από το νοσοκομείο

Αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας με αποτέλεσμα να υπάρξει για αρκετή ώρα ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προχώρησαν σε προσαγωγές. Τις τελευταίες ημέρες τα πολιτικά γραφεία υπουργών, βουλευτών, αλλά και το ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχουν μπει στο στόχαστρο των υποστηρικτών του τρομοκράτη της "17Ν".

Τελευταία επίθεση ήταν χθες στο πατρικό σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά, στα τοπικά γραφεία του κόμματος, όπως και στο πολιτικό γραφείο του βουλευτής Μανούσου Βολουδάκη. "Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου ούτε τρομοκρατούνται, ούτε εκβιάζονται", ανέφερε η ανακοίνωση της ΝΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κίνδυνος της ηρωοποίησης

Δεκάδες είναι τα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στο διαδίκτυο για το ορατό δίλημμα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Τα περισσότερα τάσσονται υπέρ της αναγκαστικής διάσωσης της ζωής του Δημήτρη Κουφοντίνα, που έχει κατηγορηθεί για 11 δολοφονίες, χωρίς ωστόσο να υποχωρήσει η κυβέρνηση. Κοινός παρονομαστής σχεδόν όλων είναι πως η Δημοκρατία δεν εκδικείται σε αντίθεση με τα πιστεύω των τρομοκρατών.

Ο Ανδρέας Πετρουλάκης σε άρθρο στην Καθημερινή εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σημειώνοντας πως η διάσωση του κατά συρροή δολοφόνου θα είναι ο θρίαμβος της Δημοκρατίας εναντίον του. "Η ασφάλεια και η ζωή του, από τη στιγμή που είναι κρατούμενος, είναι ευθύνη του κράτους. Ο ρόλος του είναι του σωφρονιστή, με ασφαλείς όρους, και όχι του τυφλού τιμωρού. Η Δημοκρατία, τέλος, δεν πρέπει να επιτρέψει στον Κουφοντίνα να ολοκληρώσει το σχέδιο της αυτοηρωοποίησής του".

Μαξίμου: Ο νόμος ισχύει για όλους

Η κατάσταση υγείας του τρομοκράτη της "17Ν" έχει προκαλέσει την σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στελέχη ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα. "Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπέρ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα, υπό το σύνθημα "όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα, το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα", αναφέρει ανακοίνωση του Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Facebook απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να αλλάξει την στάση της. "Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί. Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Έκκληση στην κυβέρνηση από τον Τσίπρα

Σχολιάζοντας η κυβέρνηση την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ζητήσει από τον Δημήτρη Κουφοντίνα να σταματήσει την απεργία πείνας. "Ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ. Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του. Σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν", αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, το Μαξίμου σημειώνει πως παρέχεται στον κατάδικο κάθε ιατρική φροντίδα. "Προνομιακή μεταχείριση, όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΥΜΠΑΡΕ 11 Απρ 2021 | 12:46

Ανατροπή αυτοκινήτου έξω από τη Λαμία - Δύο τραυματίες

Ο νεαρός οδηγός που ταξίδευε από Τρίκαλα προς Αθήνα, έχασε τον έλεγχο του οχήματος, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στις μπάρες και να ανατραπεί.

Η ΓΝΩΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 11 Απρ 2021 | 09:16

Νανά Παλαιτσάκη: Στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση με βαρύ καρδιακό επεισόδιο - Τη βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις της

Αγωνία για τη Νανά Παλαιτσάκη που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση - Υπέστη σοβαρό καρδιακό επεισόδιο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 11 Απρ 2021 | 08:51

Ολιστική αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον στο Αιγινήτειο νοσοκομείο

Η ολιστική προσέγγιση μιας πάθησης όπως η Πάρκινσον μπορεί να αλλάξει την ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΡΑΙΒΑΖ 10 Απρ 2021 | 19:14

Χρυσοχοίδης σε Τσίπρα: "Ανίερο να σκυλεύεις πολιτική σε φρέσκο αίμα δημοσιογράφου"

"Κακό πράγμα να λες ψέματα. Ανίερο να σκυλεύεις πολιτική σε φρέσκο αίμα δημοσιογράφου" δήλωσε ο κ. Χρυσοχοίδης.

ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ 10 Απρ 2021 | 15:41

Μήνυμα Τσίπρα για την δολοφονία Καραϊβάζ - "Πυρά" κατά Μητσοτάκη, Χρυσοχοίδη

Ο κ.Τσίπρας επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, καθώς όπως αναφέρει "έχουν αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε αποικία οργανωμένου εγκλήματος".

ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 09 Απρ 2021 | 18:27

Δημήτρης Κουφοντίνας: Επέστρεψε στις φυλακές Δομοκού κάτω από άκρα μυστικότητα

Στις 14 Μαρτίου ο Δημήτρης Κουφοντίνας σταμάτησε την απεργία πείνας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 09 Απρ 2021 | 11:35

Η μία κίνηση για να κρατήσουμε μακριά μικρόβια, ιούς και αλλεργιογόνα

Μπορεί αυτή την περίοδο να έχουμε επικεντρωθεί στον SARS-COV-2, ωστόσο δεν είναι ο μόνος ιός που μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες υγείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 09 Απρ 2021 | 11:29

Έγκλημα στον Ερυθρό Σταυρό: Οι γιατροί δεν μπορούν να το πιστέψουν...Φαινόταν ήσυχος άνθρωπος

Η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου μιλώντας για το έγκλημα στον Ερυθρό Σταυρό σημείωσε πως ο δράστης ήταν φιλήσυχος.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΕΦ 09 Απρ 2021 | 10:29

#MeToo στην πρεσβεία Βενεζουέλας: Αυτός είναι ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που τα "κουκούλωνε" - Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και η κόρη του

Η Ελληνίδα σεφ που κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλας μιλά για τα πρόσωπα που διαδραμάτησαν ρόλο- κλειδί στην υπόθεση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΙ 09 Απρ 2021 | 10:00

Ανησυχία στο Νοσοκομείο Ξάνθης: Υπάρχει ΜΕΘ, αλλά...έχουν φύγει οι γιατροί- Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα

Μία πολύ παράξενη κατάσταση έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Ξάνθης - Γιατί μετά το τέλος του δεύτερου κύματος έπαψε να δέχεται ασθενείς με κορονοϊό.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 09 Απρ 2021 | 09:12

Στόχος υγιής καρδιά: 5 συμβουλές που πρέπει να υιοθετήσετε

Ναι, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση συμβάλουν στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Δεν είναι όμως τα μόνα που αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας.

09 Απρ 2021 | 07:22

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, οι σεξουαλικές επιθέσεις και η επιστολή Τσίπρα - Το πρώτο ελληνικό #MeToo

Η πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας -