Διεθνή ΜΜΕ: "Ιστορική η επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί ‘’ιστορική’’ επίσκεψη, σύμφωνα με το BBC, την Daily Telegraph και τη Le Figaro.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πρώτη είδηση στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του BBC είναι η «ιστορική», όπως την χαρακτηρίζει, επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια.

"Για πρώτη φορά από την ανεξαρτητοποίηση του βόρειου γείτονα της Ελλάδας, ένας Έλληνας ηγέτης επισκέπτεται την προσφάτως μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία. Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε μια συμφωνία τον Ιανουάριο για να τερματισμό της τριακονταετούς διένεξης για την ονομασία και οι δύο χώρες τώρα προσπαθούν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι, πριν από την επίσκεψή του, ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη σε ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας στην οποία αναγνώρισε ότι «μια σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών ανησυχούσε και εξακολουθεί να ανησυχεί για αυτό το ζήτημα». Επιπλέον επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, το 73% των ερωτηθέντων Ελλήνων ‘’μάλλον διαφωνεί’’ με τη Συμφωνία των Πρεσπών"

Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph γράφει πως «ιστορική επίσκεψη στην άρτι μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σηματοδοτώντας τον τερματισμό της πολυετούς αντιπαράθεσης των δύο χωρών για το θέμα της ονομασίας. Τώρα οι δύο γείτονες διακηρύττουν την πρόθεσή τους να τονώσουν τους μεταξύ τους οικονομικούς δεσμούς –με τον Ελληνα πρωθυπουργό να συνοδεύεται στην επίσκεψή του από δέκα υπουργούς και περισσότερους από 120 κορυφαίους επιχειρηματίες. Για ιστορική επίσκεψη έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού είναι σοβαρό προβληματισμένο σχετικά με τη συμφωνία. Δυσαρέσκεια είναι αντιληπτή και στα Σκόπια εκ μέρους όσων πιστεύουν ότι η αλλαγή της ονομασίας της χώρας συνιστά σημαντική παραχώρηση προς την Ελλάδα και ότι ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ μπορεί ποτέ να μην επιτευχθεί. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα είναι ασαφές, καθώς η διάθεση πολλών κρατών μελών της ΕΕ για διεύρυνση συρρικνώνεται, ιδίως αυτή της Γαλλίας».

"Ιστορική" χαρακτηρίζει και η γαλλική Le Figaro τη σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, αναφερόμενη στην προηγούμενη διένεξη για το όνομα της γείτονος η οποία διευθετήθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει την ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας: «Ο πρώτος αρχηγός ελληνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία. Πραγματικά μια ιστορική ημέρα», έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ , δημοσιεύοντας και φωτογραφία από την υποδοχή του Αλέξη. Τσίπρα. Οι δύο ηγέτες έβγαλαν selfie προτού εισέλθουν στο κυβερνητικό κτίριο. Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα ηγέτη στα Σκόπια, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της «Μακεδονίας», ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από δέκα υπουργούς και δεκάδες επιχειρηματίες από τους κλάδους των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, της ενέργειας και των υποδομών, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα. Οι δύο ηγέτες σκοπεύουν να αποδείξουν ότι οι οικονομίες και των δύο χωρών θα επωφεληθούν επίσης απ' αυτή τη συμφωνία. «Η επίσκεψη αυτή είναι ιστορική», δήλωσε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΙΑ, χαιρετίζοντας ένα «νέο μέλλον» των «εταίρων και συμμάχων». Μετά τις πολιτικές συναντήσεις, οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων θα παραστούν σε οικονομικό φόρουμ. Στη Βόρεια Μακεδονία, μέρος της κοινής γνώμης πιστεύει ότι οι παραχωρήσεις που έγιναν στην Αθήνα είναι υπερβολικά σημαντικές, επισημαίνεται ακόμη από τη Le Figaro.Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε χθες ότι ένα «σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού» εξακολουθεί να «ανησυχεί σοβαρά» για τη συμφωνία. «Είναι δική μας ευθύνη, δική μου και του Ζόραν, να αποδείξουμε ότι τα κράτη μας μπορούν μόνο να επωφεληθούν από το δρόμο που ανοίξαμε», δήλωσε στο MIA, εκφράζοντας τη λύπη του για την «άνοδο εθνικιστικών δυνάμεων».

Στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αναφέρεται εκτενώς το Russia Today στο δημοσίευμα του στην γαλλική του ιστοσελίδα, με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας στην Βόρεια Μακεδονία για μια ιστορική επίσκεψη».

Το RT υπογραμμίζει πως η επίσκεψη «συνιστά μια επιπλέον ένδειξη της ύφεσης που σημειώθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018». Σημειώνει επίσης ότι αυτή η ύφεση στις σχέσεις θα αποτελέσει κυρίως την ευκαιρία για τις δύο χώρες να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες , παρακινώντας τους επιχειρηματίες των δύο χωρών να επαναλάβουν τον διάλογο και με επιτροπές διεθνών εμπειρογνωμόνων και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, ώστε να βρουν λύσεις στο ζήτημα των εμπορικών ονομασιών»

Εξίσου εκτενής είναι η αναφορά και του πρακτορείου Ria Novosti, στην ανταπόκριση του από το Βελιγράδι το οποίο, επικαλούμενο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψαν την Τρίτη μια συμφωνία που αφορά τη συνδρομή της Ελλάδας στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη ΕΕ όπως και μια σειρά σημαντικές συμφωνίες. Παράλληλα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έφθασε στα Σκόπια συνοδευόμενος από υπουργούς της κυβέρνησης του κι επιχειρηματίες «υπήρξε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία τα τελευταία 28 χρόνια» και πως « η επίσκεψη χαρακτηρίσθηκε και από τις δύο πλευρές ιστορική».

Το Ria Novosti, αφού παραθέτει αποσπάσματα από την συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί, υπενθυμίζει ότι με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων τον Ιούνιο του 2018, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, όπως και ότι την συμφωνία την υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Το ρωσικό πρακτορείο αναφέρεται επίσης ότι η Συμφωνία τέθηκε προς έγκριση σε δημοψήφισμα που έγινε στην Βόρεια Μακεδονία στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018, αναφέροντας ότι «στην πραγματικότητα απορρίφθηκε, αφού η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήτα περίπου στο 37% , με όριο το 50%» ενώ «από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία το 91,5% τάχθηκαν υπέρ της Συμφωνίας». «Παρόλα αυτά- γράφει το Ria Novosti- η συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία επίσημα τέθηκε σε ισχύ, και η χώρα άλλαξε ονομασία».

Το Ria Novosti αναφέρεται επίσης και στην αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, με την ίδρυση πρεσβειών στις δύο χώρες , την οποία ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ.

Το πρακτορείο TASS σε ανταπόκριση του από τα Σκόπια, αναφερόμενο στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνει ότι «η σημερινή επίσκεψη του Τσίπρα δικαίως θεωρείται ιστορική». «Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα τα τελευταία 28 χρόνια, από το 1991 όταν η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στην ίδια ανταπόκριση του με τίτλο «ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας χαρακτήρισε την διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ανεπίστρεπτη», δίνει έμφαση στη σχετική δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ερωτηθείς για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης, της κάθε χώρας αν έρθει στην κυβέρνηση.

Ευρεία δημοσιότητα στην επίσκεψη Τσίπρα, «ως πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1991», δίνεται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις μιας σειράς αυστριακών εφημερίδων, όπως και στα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, που κυρίως αναπαράγουν σχετικά τηλεγραφήματα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Στα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται από δέκα υπουργούς και περίπου 70 επιχειρηματίες, ενώ αναμένεται η υπογραφή πολλών διμερών συμφωνιών, για πρώτη φορά και στον τομέα της άμυνας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται, σύμφωνα με τα αυστριακά ΜΜΕ, μετά την επίλυση της μακρόχρονης αντιπαράθεσης ως προς το όνομα ανάμεσα στα Σκόπια και στην Αθήνα. Από τον Φεβρουάριο το γειτονικό κράτος της Ελλάδας φέρει το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", αναφέρουν.

Όπως σημειώνεται σχετικά, η συνάντηση ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς πραγματοποιείται σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, κατά τις οποίες, μία εκλογική νίκη του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου προέδρου Στέβο Παντερόφσκι θα ήταν εξαιρετικά σημαντική για τον "Βορειομακεδόνα" πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, καθώς με τον τρόπο αυτό η χώρα θα αποκτούσε έναν πρόεδρο ο οποίος θα υποστηρίζει το νέο όνομα. Ο νυν πρόεδρος Γκιόργκε Ιβανόφ, επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, θεωρείται σαφής αντίπαλος της επίλυσης του ονοματολογικού με την Αθήνα και αρνείται από τις αρχές του χρόνου να επικυρώσει με την υπογραφή του τους νόμους στους οποίους αναφέρεται το νέο όνομα. Αλλά και η υποψήφια του εθνικο-συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλγιανόφσκα Ντάφκοβα, κατά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα τη Δευτέρα, άσκησε κριτική στην αλλαγή του ονόματος του κράτους, γράφουν τα αυστριακά ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Μαρ 2020 | 07:43

Σάλος από το κίνημα ΣΥΡΙΖΑ "Οταν γυρίσω, θα σας γ@@@@" - Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών χυδαιολογώντας και απειλώντας.

ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 25 Μαρ 2020 | 11:52

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών

"Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία".

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ 23 Μαρ 2020 | 20:12

ΕΕ: Συμφωνία για εναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία - Υπό όρους με Αλβανία

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πρεσβευτές των χωρών στις Βρυξέλλες θα πρέπει να επικυρωθεί την Τρίτη στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Μαρ 2020 | 08:56

Με πολλούς "αστερίσκους" η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τα μέτρα

Καχυποψία στην Κουμουνδούρου για τα περί "ατομικής ευθύνης".

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 22 Μαρ 2020 | 10:56

Ο Τσίπρας πανηγυρίζει το ...τέλος του "νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού"

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητάει 30 δις για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας έως και το 2021.

ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 19 Μαρ 2020 | 10:57

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μίχαλο και Καββαθά για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ακολούθως, ο κ Τσίπρας θα πραγματοποιήσει τηλε-ραντεβού με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ,, κ. Καββαθά.

18 Μαρ 2020 | 19:50

Κορονοϊός: Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βόρεια Μακεδονία

Θα διαρκέσει 30 ημέρες, με δυνατότητα παράτασής της, εφόσον κριθεί απαραίτητο

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 17 Μαρ 2020 | 17:05

Ο κορονοϊός ένωσε και τους πολιτικούς αρχηγούς στη Β. Μακεδονία: Αναβάλλονται οι βουλευτικές εκλογές

Στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 26 κρούσματα του κορονοϊού.

ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ 17 Μαρ 2020 | 10:40
ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΝΤΕΟΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ 16 Μαρ 2020 | 07:39

Ραντεβού Μητσοτάκη- Τσίπρα μέσω Skype στις 18:00 - Η αντιπολίτευση αναβάλλεται για μετά την κρίση

ο Αλέξης Τσίπρας "βάζει πλάτη" στην κυβέρνηση αναβάλλοντας το ραντεβού του με την "μαχητική αντιπολίτευση" για μετά την κρίση.

15 Μαρ 2020 | 20:00

Κορονοϊός: Με βιντεοκλήση θα μιλήσει ο Μητσοτάκης με τους αρχηγούς - Τη Δευτέρα με Τσίπρα

Θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις από τον πρωθυπουργό και προτάσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς

ΧΑΜΗΛΟΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΝΟΙ 13 Μαρ 2020 | 07:27

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στην κυβέρνηση αλλά με ...μέτρο - Αγωνία για την Οικονομία

Ο κορονοιός "θέρισε" και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εδώ και ημέρες είχαν ακυρωθεί όλες οι προσυνεδριακές διαδικασίες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ...ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ 12 Μαρ 2020 | 09:01

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει "προοδευτική παντιέρα" κατά της Εκκλησίας

O Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τον κορονοϊό, αποφάσισε να σηκώσει το "λάβαρο" του διαφωτισμού.