Ο κύβος ερρίφθη για τον ανασχηματισμό

Πιθανότατα ως σήμερα το βράδυ ορίζεται το νέο σχήμα. Προς την Τράπεζα της Ελλάδος οδεύει ο Γ.Στουρνάρας. Σενάριο για ολιγόμηνη ανάληψη του Υπουργείου από τον πρωθυπουργό.

o-kubos-errifthi-gia-ton-anasximatismo
|
SHARE THIS
0
SHARES

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τον ανασχηματισμό και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του TheTOC.gr λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Δευτέρας 2 Ιουνίου, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να ολοκληρωθούν έως το βράδυ της Τετάρτη και να γίνει η ορκωμοσία την Πέμπτη νωρίς το πρωί.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν αποφασίσει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η παράταση που ενισχύει την παράλυση του κυβερνητικού σχήματος και φαίνεται ότι οι αλλαγές επιταχύνονται.

Η ημερομηνία που μπήκε στο τραπέζι είναι αυτή της 4ης Ιουνίου, με την ορκωμοσία να γίνεται την Πέμπτη, λίγο πριν αναχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη Νορμανδία

Το σενάριο να γίνει ο ανασχηματισμός την ερχόμενη Τρίτη, την επομένη της αργίας του Αγίου Πνεύματος, εγκαταλείφθηκε χθες αργά το βράδυ και πλέον η ημερομηνία που μπήκε στο τραπέζι είναι αυτή της 4ης Ιουνίου, και με την ορκωμοσία να γίνεται την Πέμπτη, λίγο πριν αναχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για τη Νορμανδία. Εάν πάλι αλλάξει κάτι την ύστατη στιγμή το απώτερο χρονικό σημείο θα είναι εκ των συνθηκών η Τρίτη 10 Ιουνίου.

Επί της ουσίας υπάρχει ένα καυτό τρίγωνο του επικείμενου ανασχηματισμού: Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος. Όλοι κινούνται γύρω από το αυτό το τρίγωνο και προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν μηνύματα και να προβλέψουν τι θα γίνει…

Κεντρικό πρόσωπο στον ανασχηματισμό είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, το πρόσωπο που έχει συζητηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο το τελευταίο διάστημα. Εξάλλου από το μέλλον του ιδίου εξαρτώνται πολλά για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τον Γιάννη Στουρνάρα και προχωράει κανονικά η τοποθέτησή του στη θέση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αν και υπήρχαν και πολλές ενστάσεις για το πρόσωπό του.

Δεν ήταν λίγοι οι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες της χώρας, μεταξύ αυτών και τραπεζίτες,  που ήθελαν ανανέωση της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου, μια άποψη που εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και αναγνώρισε ότι η τελική απόφαση είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού. «Είναι θέμα του Αντώνη πως θα το χειριστεί…» φέρεται να είπε.

Ο Αντώνης Σαμαράς όμως δεν ήταν και πολύ ένθερμος αυτής της προοπτικής και δεν έδειξε να δέχεται το σενάριο της μετακίνησης του Γιάννη Στουρνάρα σε άλλο πόστο, πλην της Τραπέζης της Ελλάδας. «Μη ξεχνάτε ότι ήταν μια παλαιά συμφωνία των δυο» έλεγε με νόημα το απόγευμα της Δευτέρας κεντρικός «γαλάζιος» υπουργός.

«Αλλαγή σελίδας χωρίς αλλαγή υπουργού Οικονομικών δεν μπορεί να υπάρξει» λένε στο Μέγαρο Μαξίμου

Είναι σαφές ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να υπάρξει «αλλαγή σελίδας», η οποία όμως συνδέεται άμεσα με την αλλαγή υπουργού Οικονομικών. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να τοποθετηθεί ένα πρόσωπο που θα σηματοδοτήσει τη νέα εποχή και την μεταμνημονιακή περίοδο. «Αλλαγή σελίδας χωρίς αλλαγή υπουργού Οικονομικών δεν μπορεί να υπάρξει» λένε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ποιος λοιπόν θα είναι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας; Τα ονόματα δεν είναι πολλά, ενώ το βράδυ της Δευτέρας επανήλθε ένα πολύ παλαιό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς θα αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών για το διάστημα της διαπραγμάτευσης του χρέους με αναπληρωτή τον Σταύρο Παπασταύρου, στενό σύμβουλό του.

Επανήλθε ένα παλαιό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο Α.Σαμαράς θα αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών για το διάστημα της διαπραγμάτευσης του χρέους

Εάν γίνει αυτό, ασφαλώς θα πρόκειται για μια κίνηση έκπληξη και υψηλού συμβολισμού από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα θελήσει να «πάρει πάνω του» την υπόθεση «διαπραγμάτευση χρέους» και έτσι να καρπωθεί τις όποιες θετικές εξελίξεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο Σταύρος Παπασταύρου που έχει πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θα είναι αυτός που θα αναλάβει όλη τη δουλειά και «θα τρέχει το υπουργείο», ενώ σε δεύτερο χρόνο θα εγκαταλείψει ο Πρωθυπουργός τη θέση και θα αναβαθμιστεί σε υπουργό.

Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Παρασκευή διέρρεαν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ειδικά για τον Σταύρο Παπασταύρου, ότι μάλλον μένει στο Μέγαρο Μαξίμου και τον θέλει δίπλα του ο Πρωθυπουργός. Η επισήμανση ότι «τον θέλει δίπλα του» έχει τη σημασία της, εάν ο Αντώνης Σαμαράς τελικά επιλέξει να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο για ένα διάστημα περίπου έξι μηνών.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό πρόσωπο που θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μάχη για τη διαπραγμάτευση του χρέους. Χθες ξαφνικά ακούστηκαν σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους των Αθηνών, τα ονόματα των Νίκου Δένδια και Μάκη Βορίδη, με τον δεύτερο να έχει προβάδισμα, αν και είναι ένα πρόσωπο που ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ και δύσκολα θα τον δεχόταν.

Περίπτωση εισόδου στην κυβέρνηση προσώπου με εμπειρία, όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Σταύρος Δήμας, δεν υπάρχει, παρά το γεγονός ότι ακούστηκε και αυτό σε κάποιους κύκλους. Επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση ο Γιάννης Στουρνάρας να οριστεί «υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου» με αποκλειστική ευθύνη να διαχειριστεί το χρέος.

Όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα πολλά σενάρια κυκλοφορούν, ορισμένα εκ των οποίων δεν έχουν και βάση. Το σίγουρο είναι ότι το κλειδί του ανασχηματισμού είναι ποιος θα είναι διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Διότι εάν βρεθεί ο υπουργός Οικονομικών, ο ανασχηματισμός μετά είναι ζήτημα το πολύ τριών ωρών, όπως έλεγε έμπειρος υπουργός που έχει «φάει ανασχηματισμούς με το κουτάλι».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook