Ο Κυριάκος στη "φωλιά των καραμανλικών" του Φλέτσερ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα είναι κεντρικός ομιλητής στην κοινή εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής με τη Σχολή Φλέτσερ.

Ο Κυριάκος στη "φωλιά των καραμανλικών" του Φλέτσερ

Θα μπορούσε να έχει τον τίτλο: «η καραμανλική σύναξη στις ΗΠΑ με γκεστ σταρ έναν Μητσοτάκη!». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να μην είναι ακριβώς ο γκεστ σταρ, αλλά είναι το βασικό πρόσωπο που κλήθηκε για την εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή στη Βοστώνη την Πέμπτη.

Η φθινοπωρινή σύναξη των καραμανλικών έχει πολλαπλά πολιτικά μηνύματα για το εγχώριο σύστημα της κεντροδεξιάς: η οικογένεια Καραμανλή δίνει πολιτικό ζωτικό χώρο και ενισχύει το ηγετικό προφίλ, και εκτός Ελλάδας, του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η κίνηση να είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. κεντρικός ομιλητής στην κοινή εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής με τη Σχολή Φλέτσερ (όπου και η έδρα με το όνομα του πατριάρχη της κεντροδεξιάς) του Πανεπιστημίου Ταφτς, ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως λόγω της συνεχούς συζήτησης για το πολιτικό φλέρτ των καραμανλικών με τον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του.

O ρόλος του Καραμανλή «τζούνιορ»

Την εκδήλωση που γίνεται στον απόηχο και της νέας συνάντησης στην Τήνο του Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της Ν.Δ. «έτρεξε» ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα που έχει μια πολύ καλή χημεία με τον Κυρ. Μητσοτάκη και ήταν αυτός που απέτρεψε το Πανεπιστήμιο να κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου ήταν να κληθεί ο Αντώνης Σαμαράς το 2015, αλλά λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, ακυρώθηκε η εκδήλωση και μετά θεώρησαν σκόπιμο να κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας, αφού είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσία ενός σημαντικού τμήματος της ελίτ των ΗΠΑ, θα παρουσιάσει την πρότασή του για την…επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα

Η σκέψη για την πρόσκληση είχε γίνει πριν ένα χρόνο, ενώ είχε φουντώσει η παρασκηνιακή συζήτηση για το φλερτ των «καραμανλικών» με τον Αλ. Τσίπρα που είχε κάνει πριν μερικά χρόνια και κεντρική ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος στο Μέγαρο Μουσικής για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στο εσωτερικό της οικογένειας Καραμανλή θεωρήθηκε ότι εάν ελάμβανε πρόσκληση για να μιλήσει ο Αλ. Τσίπρας θα ήταν μια μαχαιριά στην καρδιά της σημερινής ηγεσίας και μια τέτοια κίνηση αποτράπηκε.

Έτσι, για λόγους και εσωκομματικής ενότητας, ο Κυρ. Μητσοτάκης επελέγη κατόπιν πρότασης του Κ. Καραμανλή (βουλευτή Σερρών) και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος και του Εποπτικού Συμβουλίου της Σχολής Fletcher, να είναι ο κεντρικός ομιλητής στο διεθνές συνέδριο της Βοστώνης με τίτλο: «Greece's Turn? Litmus test for Europe».
Εκεί, ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσία ενός σημαντικού τμήματος της ακαδημαϊκής ελίτ των ΗΠΑ και πολιτικών και οικονομικών παραγόντων θα παρουσιάσει την πρότασή του για την…επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα και θα εξηγήσει κατά πόσο και με ποιους τρόπους μπορεί η Ελλάδα να κάνει ένα «come back» σε όλα τα επίπεδα.

Η εκδήλωση θεωρείται και μια καλή ευκαιρία για την κεντροδεξιά με τη σημερινή της ηγεσία, όπως λένε και οι καραμανλικοί, να δείξει σε διεθνές ακροατήριο και ειδικά στις ΗΠΑ, ότι αυτή αποτελεί τη βασική παράταξη που εκφράζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενθυμούμενη ουσιαστικά και τον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, το όνομα του οποίου έχει η έδρα στοFletcher.

Ηχηρά ονόματα στην εκδήλωση

Στη Βοστώνη θα βρεθούν, εκτός από τον βουλευτή Σερρών (ξάδελφο του πρώην Πρωθυπουργού) βασικοί εκφραστές του καραμανλισμού, όπως ο πρώην υπουργός και επί χρόνια πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη (πρώην υπουργός) που διατηρεί πλέον στενή σχέση με την οικογένεια Καραμανλή, αλλά και ο άλλοτε πανίσχυρος «τσάρος» και υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, ο καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης, που διατηρεί έδρα στη Σχολή Fletcher.

Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουν κληθεί και θα μιλήσουν πρόσωπα που διαδραματίζουν με τον τρόπο τους ρόλο στα δημόσια πράγματα και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, όπως ο Τζέημς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τον οποίο λέγεται εάν εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει κεντρικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση. Παρόντες θα είναι ο Τσαρλς Νταλάρα πρώην επικεφαλής του IIF, ο Τζον Λίπσκι αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ αλλά και ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από την κυβέρνηση θα παραβρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που σύμφωνα με αποκάλυψη της Καθημερινής προ ημερών, στο δημοψήφισμα ψήφισε «ναι» και δεν διαψεύστηκε.

Επίσης, παρόντες θα είναι ο καθηγητής Κώστας Λάβδας (διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στην Σχολή Fletcher), ο Δημήτρης Καιρίδης (Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος) και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Harvard

(Kennedy School of Government) όπου την εκδήλωση οργάνωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς που έχει κεντρικό ρόλο στο επιτελείο της Χ. Κλίντον και αναμένεται να αναλάβει, εάν κερδίσει τις εκλογές, κεντρική θέση στη νέα κυβέρνηση των Δημοκρατικών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 21 Οκτ 2020 | 13:11

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι- Συμφώνησαν ότι η Τουρκία προκαλεί

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΛΑΝΙΑ 21 Οκτ 2020 | 08:42

Εκλογές ΗΠΑ: Κατά πάντων ο Τραμπ πριν το δεύτερο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν

Το βλέμμα είναι στραμμένο στο δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ των δύο μονομάχων, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν την ερχόμενη Πέμπτη.

ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2020 | 21:57

Κορονοϊός: Αρχίζουν ξανά οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca

Ακόμη και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξαναρχίσουν οι δοκιμές του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca Plc για τον κορονοϊό

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 20 Οκτ 2020 | 21:01

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Χαρδαλιά και Τσιόδρα - Ανησυχία για την έκρηξη των κρουσμάτων

Εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη μετά το ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 16:45

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον για Τουρκία, Brexit και κορονοϊό

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson

ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 20 Οκτ 2020 | 14:21

Μητσοτάκης σε ομογενείς της Αυστραλίας: Στις εθνικές εκλογές σε 3 χρόνια, θα ψηφίσετε πρώτοι

"Στις εθνικές εκλογές θα ψηφίσετε πρώτοι στις κάλπες που θα στηθούν στην Αυστραλία", ανέφερε σε ομογενείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ψήφο των αποδήμων.

ΟΙ ΒΟΛΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 20 Οκτ 2020 | 09:19

Οι εξορμήσεις του Μητσοτάκη στη Σαμοθράκη και οι βουτιές σε καταρράκτες [εικόνες]

Βουτιά στις φημισμένες "Βάθρες του Φονιά" της Σαμοθράκης έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

20 Οκτ 2020 | 07:38

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 220.000 οι θάνατοι, πάνω από 8,2 εκατ. τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ 19 Οκτ 2020 | 13:26

Μητσοτάκης στο "Σωτηρία" στα εγκαίνια 50 νέων κλινών ΜΕΘ: "Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες"

Ο Κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του από το "Σωτηρία" τόνισε ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης να αυξηθούν οι ΜΕΘ.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 19 Οκτ 2020 | 11:18

Κορονοϊός - Συναγερμός: Ένα βήμα πριν το lockdown η Θεσσαλονίκη - Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Τζιτζικώστα

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη φέρνει νέα μέτρα. Καμπανάκι Τσιόδρα. Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Τζιτζικώστα - Ζέρβα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ 18 Οκτ 2020 | 20:00

Η Ελλάδα επισπεύδει την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες - Περισσότεροι στα σύνορα

Επισπεύδεται η αύξηση της θητείας στον στρατό στους 12 μήνες.

ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 18 Οκτ 2020 | 14:36

Politico: Υπό την επιδέξια διοίκηση του Κ. Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός

Το Politico αναφέρει πως υπό την επιδέξια διοίκηση" του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός.

ΕΝΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΧΛΕΥΑΖΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΤΙΘΜΕΝΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 18 Οκτ 2020 | 09:11

Τεράστια γκάφα Τραμπ: "Υποβίβασε" τον πρόεδρο Μακρόν σε πρωθυπουργό

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέπεσε σε μεγάλο λάθος αποκαλώντας τον Μακρόν πρωθυπουργό.