Ο Κυριάκος, το Σύνταγμα και οι «9 προτάσεις Αλιβιζάτου»

Με μεγάλη ταχύτητα τρέχει η Ν.Δ τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της πρότασής της για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πότε θα την ανακοινώσει.

Στέφανος Λιγνός
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΤΕΦΑΝΟς ΛΙΓΝΟς
Ο Κυριάκος, το Σύνταγμα και οι «9 προτάσεις Αλιβιζάτου»

Με μεγάλη ταχύτητα τρέχει η Ν.Δ. υπό τον Κώστα Τασούλα, τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της πρότασής της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, δηλ. πριν από την επίσημη παρουσίαση της πρότασης της κυβέρνησης που έχει οριστεί για τις 24 Ιουλίου, κατά την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, να την ανακοινώσει και να την θέσει στο δημόσιο διάλογο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης που άνοιξε τη δημόσια συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο με την επίσκεψή του και συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει πολλές συσκέψεις τελευταία για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ήταν ενδιαφέρουσα και η προ ημερών παρουσία σε μια από αυτές του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Ν.Δ. εμφανίζεται ανοικτή σε ιδέες, απόψεις και θέσεις πολιτών, φορέων και ακαδημαϊκών και βλέπει πολύ θετικά ένα σημαντικό τμήμα των προτάσεων της ομάδας που αποτελούν οι Νίκος Αλιβιζάτος, Παναγής Βουρλούμης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Κτιστάκις, Στέφανος Μάνοςκαι Φίλιππος Σπυρόπουλος για ένα νέο καινοτόμο Σύνταγμα, όπως λένε.

Το προσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση θα τεθεί σε διάλογο με την Κ.Ο., αλλά και ευρύτερα, με στόχο τον εμπλουτισμό του και θα έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι η στάση τμήματος των «καραμανλικών» που έχουν διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (επιθυμούν να εκλέγεται από το λαό) και το θέμα των αρμοδιοτήτων του.

Παράλληλα, λόγω και της πρόθεσης της κυβέρνησης να ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος εντός του καλοκαιριού, η Ν.Δ. εμφανίζεται αντίθετη στην απλή αναλογική και ο Κυρ. Μητσοτάκης προκρίνει την ενισχυμένη αναλογική, ενώ πεδίο συνεννόησης μπορεί να υπάρξει στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, μια αλλαγή που συμφωνεί τουλάχιστον η σημερινή της ηγεσία.

Το πλαίσιο των προτάσεων της Ν.Δ. θα έχει τις εξής βασικές αρχές:

1. Διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής, με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυσή της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.
2. Αναβάθμιση της Βουλής απεμπλέκοντάς την από δικαστικές λειτουργίες που δεν της ανήκουν και τελικά μειώνουν το κύρος της (κατάργηση άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών). Δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων, με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.
3. Εκσυγχρονισμός των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του Κοινοβουλίου και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.
4. Αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει τον τρόπο εκλογής του (μιλάνε για ειδικό εκλεκτορικό σώμα) και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής. Επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.
5. Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.
6. Να απομονώνει την Κυβέρνηση από τη δικαστική λειτουργία, χωρίς συμμετοχή στην επιλογή δικαστών και με ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών
7. Να καταργεί το μονοπώλιο της δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ριζική τροποποίηση του άρθρου 16
8. Να είναι ευέλικτο και να αναθεωρείται με διαδικασία απλούστερη
9. Να είναι λιτό με κατάργηση όλων των περιττών και δύστοκων διατάξεων που δεσμεύουν χωρίς να εισφέρουν στη συνταγματική αντοχή.

Όχι στον αναπτυξιακό-κριτική για Ελληνικό


Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. συνεχίζει την επίθεσή της στο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα και ειδικά για το θέμα των τελευταίων ημερών, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει την επένδυση του Ελληνικού, την οποία, όπως τονίζει, μέχρι χθες κατήγγειλε ως «ξεπούλημα».

Παράλληλα θα ψηφίσει «όχι» επί της αρχής στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ θα εξετάσει το «ναι» για κάποια άρθρα, όπως π.χ. για την προσέγγιση του ευρωπαϊκού μ.ο. στο μείγμα μεταξύ παροχής φοροαπαλλαγών και απευθείας επιδοτήσεων, καθώς και τη «μόχλευση» που επιδιώκεται με τα νέα «Ταμεία Συμμετοχών».

«Όταν η Ελληνική Οικονομία έχει ανάγκη ένα επενδυτικό σοκ 100 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια, μόνο ως φάρσα μπορεί να αποκαλείται αυτός ο νόμος αναπτυξιακός» αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη.

Για τη στάση του κόμματος υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο, καθώς αρκετοί είναι οι βουλευτές της ΝΔ που δεν είναι αρνητικοί στην ψήφιση του νομοσχεδίου και αναφέρουν ότι «δεν είναι σοβαρή στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να λέει όχι σε όλα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ 26 Νοε 2021 | 19:35

Μητσοτάκης: "Δίκαιη μετάβαση και ανάπτυξη για όλους" - 7 δισ. το σχέδιο απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως οι πόροι που θα διατεθούν για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και τη δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

«ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΡΔΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ» 26 Νοε 2021 | 14:38

Μητσοτάκης: Ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2021-2027, παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ 26 Νοε 2021 | 13:32

Επεισόδια και χημικά στην Κοζάνη: Ένταση πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη [βίντεο]

Ενταση, επεισόδια και χρήση χημικών έλαβαν χώρα στην Κοζάνη πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη.

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ 26 Νοε 2021 | 06:55

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Κοζάνη και Ιωάννινα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Κοζάνη και τα Ιωάννινα.

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2021 | 15:22

Μητσοτάκης για την εξάλειψη της βίας στις γυναίκες: "Το τραύμα κάθε γυναίκας είναι το τραύμα κάθε κοινωνίας, κάθε χώρας"

Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ 25 Νοε 2021 | 12:14

Μητσοτάκης σε Washington Post: Κορύφωση της πανδημίας μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου - Τα πήγαμε καλύτερα από πολλές χώρες

"Στόχος μου είναι η Ελλάδα να γίνει το success story της ευρωζώνης" επισημαίνει σε συνέντευξή του στην Washington Post ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

24 Νοε 2021 | 22:44

Μητσοτάκης για Πατριάρχη Βαρθολομαίο: "Η στάση του στον εμβολιασμό, φωτεινή απάντηση σε κάθε σκοταδιστική δοξασία"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τη γέννησή του μέχρι την ενθρόνισή του βίωσε μια πολυκύμαντη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Νοε 2021 | 13:15

Μητσοτάκης σε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πιστοποιητικό για ταξίδια στην Ευρώπη στους άνω των 60, μόνο με 3η δόση εμβολίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει την πραγματοποίηση της 3ης δόσης του εμβολίου, ως προϋπόθεση για ταξίδια.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 24 Νοε 2021 | 12:55

Μητσοτάκης για Μάρμαρα Παρθενώνα: Ηρθε η ώρα να τα ενώσουμε ξανά - Το 59% των Βρετανών υπέρ της επιστροφής

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ 24 Νοε 2021 | 11:25

Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών - Πενταετές σχέδιο δράσης

Τι είπε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟ 2022 23 Νοε 2021 | 21:01

Μητσοτάκης σε πρόεδρο Βρετανικών Βιομηχανιών: "Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown" - "Διαφορετική χώρα η Ελλάδα του 2021"

O Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε διαδικτυακά με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών, Lord Karan Bilimoria

ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ 46 ΑΤΟΜΑ 23 Νοε 2021 | 11:02

Μητσοτάκης για Βουλγαρία: Φρικιαστικό το ατύχημα, τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες

Ανάρτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το σημερινό τραγικό δυστύχημα με το λεωφορείο στη Βουλγαρία.