Αγρια κόντρα Μεϊμαράκη - Τσίπρα με φαρμακερές ατάκες

Το σημερινό τηλεφώνημα στον Τσίπρα και η αρνητική απάντηση που έλαβε για συνάντηση αποτελεί το έναυσμα για το μπρα ντε φερ που ξεκινά. Η τακτική του προέδρου της ΝΔ

Αγρια κόντρα Μεϊμαράκη - Τσίπρα με φαρμακερές ατάκες

Την προσωπική αναμέτρηση με τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Αλέξη και το στενό καθημερινό «μαρκάρισμα» επιλέγει πλέον στο δρόμο προς τις κάλπες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που έχει αποκλειστικά στο στόχαστρο του τον 40χρονο πολιτικό, τον οποίο θέλει να εμφανίσει ως τον βασικό υπεύθυνο που η χώρα οδηγείται σε εκλογές, τις τρίτες σε οκτώ μήνες.

Η απόφαση του πρόεδρου της ΝΔ να επιλέξει την προσωπική αντιπαράθεση με τον Αλ. Τσίπρα δεν είναι καθόλου τυχαία...

Η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, το κάλεσμα σε συνάντηση και η αρνητική απάντηση που έλαβε αποτελούν και τυπικά το έναυσμα για το σκληρό μπρα ντε φερ που ξεκινά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τηλεφώνησε στις 10 το πρωί της Κυριακής στον Αλέξη Τσίπρα για να τον καλέσει σε συνάντηση, εντός της ημέρας. Ο κ. Τσίπρας που αρχικά δεν απάντησε στο τηλεφώνημα, όταν τελικά συνομίλησαν αρνήθηκε τη συνάντηση.

To σημείωμα του Μαξίμου

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του ζητήσει συνάντηση στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή για αυτό άλλωστε και παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του εξήγησε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να συναντηθούν με αντικείμενο το σχηματισμό κυβέρνησης καθώς κρίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλά ούτε και περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

ΝΔ: Καθεστωτική αντίληψη Τσίπρα

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η ΝΔ, καταλογίζοντάς του "καθεστωτική αντίληψη", με αφορμή την άρνησή του να δεχθεί τη συνάντηση στην οποία τον κάλεσε ο πρόεδρος του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκης

Στην ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρεται ότι «Η προσπάθεια όλων για ένα καλύτερο αύριο απαιτεί συνεννόηση, διάλογο και ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Με τη διάθεση αυτή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε ότι “δεν θέλει να τον δει”. Εξηγώντας την πρόσκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών είναι θεσμικές και συνταγματικές, που έχουν στόχο, εκτός των άλλων και στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης. Δεν πρόκειται για κοινωνικές και φιλικές επαφές. Εδώ και ένα μήνα ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη. Αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της χώρας και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών. Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης. Έχει μείνει στο χθες».

Σκληρή ανταπάντηση Μαξίμου

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ψεύδεται και σκοπίμως επιχειρεί να πυροδοτήσει την πολιτική ένταση ενώ επικαλείται την «εκτόνωσή» της» απαντούν κύκλοι του Μαξίμου και σημειώνουν: «Μπροστά στο φόβο των εκλογών, φτάνει πρακτικά να αποκαλεί «καθεστωτική αντίληψη» την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.«Πρακτική του χθες» είναι η αναζήτηση τεχνασμάτων για τη «μονιμοποίηση» ενός προσωρινού Προέδρου»

Η τακτική του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Βασικός στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να πλήξει όσο το δυνατόν περισσότερο πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα και γι’ αυτό το λόγο αξιοποιεί τις δυνατότητες που του δίνει το Σύνταγμα με τη διερευνητική εντολή που πιθανότατα θα την παραδώσει αύριο, το πρωί της Δευτέρας, με την συμπλήρωση του συνταγματικού τριημέρου.


Ο πρόεδρος της ΝΔ, κρατώντας την διερευνητική εντολή επί τριήμερο (είδε ήδη τον Σταύρο Θεοδωράκη, επικεφαλής του Ποταμιού, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη) θέλει να κερδίσει πολιτικό χρόνο, αλλά ταυτόχρονα να περάσει το μήνυμα στους ψηφοφόρους πως ο ίδιος εξάντλησε κάθε πιθανότητα από την παρούσα Βουλή να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο στόχος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η μονομαχία των δύο ανδρών αναμένεται σκληρή και ενδέχεται να λάβει σταδιακά χαρακτήρα «ένας εναντίον ενός», καθώς εκτιμά ότι εάν τον αποδυναμώσουν δημιουργούνται νέες συνθήκες και αλλάζουν τα εκλογικά δεδομένα.
Μια πρώτη εικόνα της νέας τακτικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δόθηκε με την συνέντευξη του πρόεδρου της ΝΔ, μετά το διάγγελμα του απερχόμενου Πρωθυπουργού, όπου ακούστηκαν ιδιαίτερα επικριτικοί χαρακτηρισμοί από τον Βαγγ. Μεϊμαράκη που έδειξε ότι δεν θα χαριστεί στον Αλ. Τσίπρα.

Η απόφαση του πρόεδρου της ΝΔ να επιλέξει την προσωπική αντιπαράθεση με τον Αλ. Τσίπρα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς όπως τόνισε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε με στενούς του συνεργάτες, με βάσει τα πολιτικά δεδομένα ενδείξεις που υπάρχουν, καθώς ακόμα δημοσκοπήσεις δεν έχουν γίνει, το «πολιτικό ιμπέριουμ» που είχε ο απερχόμενος Πρωθυπουργός αρχίζει να ανατρέπεται.

Μάλιστα, λένε από τη ΝΔ, ότι η μνημονιακή μετάλλαξη του Αλ. Τσίπρα θα αποδυναμώσει το ΣΥΡΙΖΑ που θα πληγεί και από τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί κατά τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να ελπίζει σε καλύτερα ποσοστά από αυτά του Ιανουαρίου του 2015.

Στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη μιλάνε, αν και με αυξημένη δόση αισιοδοξίας, ακόμα και για πρωτιά, η οποία μέχρι στιγμής όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. «Εμείς παλεύουμε και πιστεύουμε στη νίκη. Δεν σκεφτόμαστε την ήττα» λένε στο επιτελείο του, αλλά για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός πολλών παραγόντων.

Αγρια κόντρα Μεϊμαράκη - Τσίπρα με φαρμακερές ατάκες


Στόχος η ενίσχυση της αξιοπιστίας

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης πιστεύει ότι η δυσαρέσκεια για τα οικονομικά μέτρα, σε συνδυασμό με τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι θα του δώσει πολιτικό αέρα. Κυρίως, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, εκτιμά, ότι θα έχει σύντομα την ευκαιρία να ανατραπεί η δημοσκοπική διαφορά και να αρχίσει να κλείνει ραγδαία και η ψαλίδα της δημοφιλίας υπέρ του ίδιου και της Ν.Δ.

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ., αναφέρουν, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με προβλήματα που η ίδια δημιούργησε. Άλλα στελέχη, ταυτόχρονα σημειώνουν πως πρέπει και η Ν.Δ. να αρχίσει να πείθει τους πολίτες πως «έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος». Άλλοι τονίζουν ότι κυρίως πρέπει να εμπεδώσει το αίσθημα, ότι έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Ακόμη, ο προεκλογικός λόγος της Ν.Δ. θα γίνει οξύτερος σε διάφορα θέματα με επίκεντρο το μεταναστευτικό που αποτελεί τη «μαύρη τρύπα» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τακτικοί συνομιλητές του Βαγγ. Μεϊμαράκη επισημαίνουν ότι οι ανατροπές, ειδικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το μεγάλο βαθμό αναποφάσιστων, κυριολεκτικά θα γίνουν την τελευταία στιγμή. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η εξουδετέρωση του διαχωρισμού κατά τη ΝΔ, του δίπολου μνημόνιο-αντιμνημόνιο και η ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό στρατόπεδο και άρα η προσήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ότι αυτή μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα τη συμφωνία και να εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.


Οι βαρόνοι και οι πρώην

Παρά το γεγονός ότι μια εκλογική ήττα της ΝΔ ανοίγει θέμα ηγεσίας την επόμενη μέρα και ήδη ορισμένοι παρασκηνιακά θέτουν εκλογικό πήχη για τον Βαγγ. Μεϊμαράκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τη χαρά να βλέπει ότι έχει ευρύτερη στήριξη.

Ήδη, έχει μιλήσει με τους διατελέσαντες Πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι του είπαν ότι είναι στη διάθεσή του. Ο Κώστας Καραμανλής είναι έτοιμος και το έχει πει στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις προεκλογικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ζητήσει τη συνδρομή όλων των βασικών στελεχών και ήδη η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Χατζηδάκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κ.α. θα έχουν ενεργό ρόλο στην προεκλογική περίοδο και θα συνδράμουν με εμφανίσεις τους στα κεντρικά ΜΜΕ, με περιοδείες και ομιλίες ανά την Ελλάδα.

Το θετικό για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι, παρά το γεγονός πως δεν ανέμενε εκλογές στην παρούσα φάση, εμφανίζει εικόνα ενότητας σε όλα τα επίπεδα, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η πολυετή κομματική παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και η προσωπική σχέση που έχει με πολλούς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Σεπ 2020 | 17:36

Ο Πέτσας "καρφώνει" τον Τσίπρα: Από ανεύθυνος, θέλησε να γίνει και επικίνδυνος

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Σεπ 2020 | 13:04

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές όσο διαρκεί η πανδημία και η κρίση στα ελληνοτουρκικά"

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, θα το στηρίξει.