Follow us

Ο Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα των εκλογών: "Αναγκαιότητα η αυτοδυναμία" - Ηχηρό μήνυμα εντός για κρούσματα "έπαρσης"

Την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν ο πρωθυπουργός.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Τον στόχο της αυτοδυναμίας έθεσε ως το διακύβευμα των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τις εργασίες του 14ου συνεδρίου της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα διλήμματα που θα πρέπει να έχουν οι πολίτες πριν φτάσουν στην κάλπη και μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που κατάφερε να υλοποιήσει η κυβέρνηση παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται.

"Η συνέχεια της εθνικής προόδου ταυτίζεται τελικά με τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού. Και με τη σειρά της με μία σταθερή και ισχυρή Κυβέρνηση. Αυτή συνεπάγεται και ένα ισχυρό κράτος. Να γιατί δυνατή Νέα Δημοκρατία σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Και να γιατί με περιχαρακωμένα τα άλλα κόμματα η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση παύει να γίνεται παραταξιακός στόχος, προκύπτει πλέον ως αντικειμενική αναγκαιότητα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς αυτή την φορά να αναφερθεί στο ενδεχόμενο συνεργασιών στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Διαβάστε Επίσης

Τα διλήμματα

Παράλληλα επιχείρησε να συγκρίνει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΝΔ σε σχέση με την περίοδο που ήταν στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει την πρόοδο της χώρας την τελευταία τριετία. "Έχοντας νωπή στη μνήμη τους το τι έζησαν από το 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα μπορούν να συγκρίνουν βλέποντας τι έγινε πριν και τι έγινε μετά. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ποια δύναμη εξελίσσεται και ποια μένει δέσμια του παρελθόντος. Μέχρι σήμερα πήγαμε τη χώρα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πισωγυρίσει στην υπανάπτυξη, στο διχασμό, στη μίζερη εθνική περιθωριοποίηση".

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες από όποιον ιδεολογικό χώρο και αν προέρχονται, να σκεφτούν την ώρα που θα προσέρχονται στο εκλογικό κέντρο. "Η σκέψη, λοιπόν, αρχίζει από "Σ". Και από "Σ" αρχίζουν τρεις λέξεις που θα σκεφτούν όλοι οι Έλληνες στην κάλπη. Σταθερότητα, Συνέχεια, Συνέπεια. Και σίγουρα θα αποφασίσουν σωστά με το μυαλό και με την καρδιά".

Ανοίγματα σε ψηφοφόρους εκτός ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε ανοιχτά σε ψηφοφόρους που δεν προέρχονται από την κεντροδεξιά παράταξη τονίζοντας πως "τα χρώματα και οι ετικέτες των παλιών κομματικών διαχωρισμών έχουν ξεθωριάσει". Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι διαφορές των αντιλήψεων παραμένουν δημιουργώντας νέα τείχη και διχάζοντας την κοινωνία.

"Έτσι το χθεσινό σχήμα "αριστερά-δεξιά" μεταφέρεται στο δίλημμα "καθήλωση-εξέλιξη", "πρόοδος-οπισθοδρόμηση" και στα αντίθετα ρήματα "γκρεμίζω-χτίζω", "υπόσχομαι-πράττω". Τόνισε επίσης πως η ΝΔ η είναι ένα κόμμα ανοιχτών οριζόντων και απόψεων. "Αυτή μια θεμελιώδης διαφορά από τους αντιπάλους μας, που δεν αναζητούν λύσεις αλλά μένουν προσκολλημένοι σε δόγματα, με οπαδούς που ψελλίζουν μόνο έτοιμες απαντήσεις".

Καμία αναφορά σε ΣΥΡΙΖΑ

Αποφεύγοντας να κατονομάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική για την αντιπολιτευτική στάση σε μια σειρά από ζητήματα και κυρίως τον χαρακτηρισμό "προοδευτικό" που αυτοαποκαλείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Δεν είδα καμία δήθεν προοδευτική αριστερή κυβέρνηση να νοιάζεται για την προστασία των παιδιών στις ταχυμεταφορές. Εμείς ασχοληθήκαμε. Δεν είδα καμία δήθεν προοδευτική κυβέρνηση να αυξήσει άδειες και στους δύο γονείς, ούτε να κατοχυρώσει την εργασία από απόσταση".

Η μοναδική αναφορά που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα ήταν όταν αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. "Ακούσαμε τον κύριο Τσίπρα να καταγγέλλει, δήθεν, το Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο ο ίδιος ψήφισε. Να ζητά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής την οποία ωστόσο εκείνος υπηρέτησε ευλαβικά για 4 χρόνια. Να διαλαλεί, επίσης, ότι τα υπερκέρδη των εταιριών είναι 1,5 δισ., ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν έχει βγάλει ακόμα το πόρισμά της".

Μηνύματα στο εσωτερικό

Δεν παρέλειψε ωστόσο να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος του ενόψει της προεκλογικής περιόδου που έρχεται καθώς η κυβέρνηση μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της. "Η προσωπική μας στάση και συμπεριφορά αντανακλούν στην επιρροή της παράταξης γύρω μας. Εχθρός μας είναι ο κυβερνητισμός, η έπαρση και ο παραγοντισμός", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάλεσε όλα τα στελέχη να μεταφέρουν σε όλη την χώρα τα όσα έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση κάνοντας πράξη τα όσα είχε υποσχεθεί στις προγραμματικές της δηλώσεις.

Παράλληλα όμως τόνισε πως θα πρέπει όλοι να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. "Και όπως ο καθένας μας πρέπει να ακούει τα προβλήματα με κατανόηση, πρέπει να παραδέχεται με ειλικρίνεια της αστοχίες, οφείλει, οφείλετε να είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε τις απόψεις μας και το έργο μας", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ» 21 Μαϊ 2022 | 12:06

Έξαλλος ο Ερντογαν με τις δηλώσεις Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: "Πρέπει να αναθεωρήσουμε την στρατηγική συνεργασία και εταιρική μας σχέση"

Σε συνεδρίαση του AKP ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις της στρατηγικής συνεργασίας της Τουρκίας με την Ελλάδα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 21 Μαϊ 2022 | 08:06

Σε νευρική κρίση η Άγκυρα μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Μπαράζ προκλήσεων - Φόβοι για θερμό καλοκαίρι

Με μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου η Άγκυρα εξακολουθεί να αντιδρά για την αποτελεσματικότητα που είχε η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ 20 Μαϊ 2022 | 18:50

Μητσοτάκης στον Βόλο: "Η ακρίβεια είναι εισαγόμενο πρόβλημα - Θα τo λύσουμε και αυτό"

"Εμείς όταν συνεργαζόμαστε με δήμους δεν βλέπουμε κόμματα, βλέπουμε δημοτικές αρχές", τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ 20 Μαϊ 2022 | 16:19

Μητσοτάκης: Έργα 16 εκατ. για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου στον θεσσαλικό κάμπο

Ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Λίμνη Κάρλα και το Θερμοκηπιακό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ανακοίνωσε έργα ύψους 16 εκατ. ευρώ.

"Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ" 20 Μαϊ 2022 | 15:17

Μπακογιάννη: Δεν τον ξέρουν καλά τον Κυριάκο, όσοι λένε για πρόωρες εκλογές"

Κάποιοι λένε ότι ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευτεί τη μεγάλη επιτυχία για να πάει σε εκλογές. "Δεν τον ξέρουν καλά τον Κυριάκο", σχολιάζει η Ν. Μπακογιάννη.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 20 Μαϊ 2022 | 12:52

Ο Μητσοτάκης σε εγκαίνια τυροκομικής μονάδας στη Μαγνησία: Πρόσθετοι πόροι 171 εκατ. ευρώ για τη βιολογική κτηνοτροφία

"Η Ελλάδα εξήγαγε περισσότερα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα από όσα εισήγαγε[...]μια επίδοση που είχαμε να δούμε από το μακρινό 1984" ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ 20 Μαϊ 2022 | 12:19

Πελώνη για επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο αποτέλεσε μια αναγνώριση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και του ρόλου της ως πόλου σταθερότητας, αναφέρει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ 20 Μαϊ 2022 | 11:42

Κουφέτα στο Μέγαρο Μαξίμου - Δυο γάμοι και μια βάφτιση στο περιβάλλον Μητσοτάκη

Ποιοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Δύο γάμοι στη Τζια και μία... βάφτιση.

ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 20 Μαϊ 2022 | 11:08

Μητσοτάκης: Στόχος της κυβέρνησης να καταστεί η Ελλάδα κόμβος βιοφαρμακευτικής καινοτομίας

Να μετατραπεί σε "χώρα επιλογής, χώρα αναφοράς" στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρεία σύσκεψη με τα μέλη της Ομάδας Εργασίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΜΠΕΡ 20 Μαϊ 2022 | 10:03

Θανάσης Μπακόλας: Ο Έλληνας υποψήφιος Γ.Γ. του ΕΛΚ - Από συνεργάτης του Μητσοτάκη δίπλα στον Βέμπερ

Ο Θανάσης Μπακόλας είναι από τους παλαιότερους και πλέον έμπιστους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Είναι υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ 20 Μαϊ 2022 | 07:35

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μαγνησία - Το πρόγραμμά του

Την Μαγνησία επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΓΙΑ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΜΙΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 20 Μαϊ 2022 | 07:21

Σε παροξυσμό οι Τούρκοι μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Επιθετικές δηλώσεις και προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο

Την 111 πτέρυγα μάχης στην Αγχίαλο επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο περιοδείας του στην Μαγνησία.

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ 19 Μαϊ 2022 | 19:57

Μητσοτάκης για θάνατο Παπαθανασίου: "Ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του στους Δρόμους της Φωτιάς"

"Από εκεί θα μας στέλνει πάντα τις νότες του", τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετώντας τον Βαγγέλη Παπαθανασίου