Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ κάνουν «ταμείο» για το 2016

Τον απολογισμό της κάνει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για τη χρονιά που φεύγει.

Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ κάνουν «ταμείο» για το 2016

Τον απολογισμό της κάνει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για τη χρονιά που φεύγει και στέλνει το μήνυμα ότι το 2016 ήταν έτος αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών και εσωτερικής ανασυγκρότησης για την αξιωματική αντιπολίτευση. Και όπως λένε με έμφαση από την Πειραιώς, το 2016 η Ν.Δ. έθεσε τις βάσεις της δικής της πολιτικής κυριαρχίας.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι ένας από τους λόγους που πιστεύει ότι το κόμμα του έχει διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο δημοσκοπικό πλεονέκτημα και ένα θετικό ρεύμα αποδοχής στην ελληνική κοινωνία, είναι ακριβώς επειδή οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αλλάξει, σε σχέση με το τι ήταν στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη αναδεικνύουν τα εξής σημεία:

Εκλογή Κυρ. Μητσοτάκη

Η χρονιά ξεκίνησε με την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος, μετά από μια πλατιά, ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 400.000 πολίτες. Η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο αίτημα ανανέωσης και δυναμικότερης αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ. Με την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στις αρχές του 2016, η Ν.Δ. πέρασε δημοσκοπικά μπροστά, ενώ το προβάδισμά της διευρύνθηκε και παγιοποιήθηκε. Παράλληλα, ξεκίνησε μια διαδικασία ανανέωσης και ανασυγκρότησης του κόμματος.

Συνέδριο Επανεκκίνησης

Ορόσημο στην πορεία αυτή ήταν το Συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Απρίλιο. Στο Συνέδριο υιοθετήθηκαν μια σειρά από καταστατικές αλλαγές, οι οποίες εκσυγχρονίζουν το προφίλ του Κόμματος. Καθιερώθηκε η θητεία της εκλογής Προέδρου (5ετής με παράταση αν ο αρχηγός είναι πρωθυπουργός και αυτόματη διακοπή μετά από ήττα σε εκλογές), θεσπίστηκε η υποχρέωση του Κόμματος να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, καθιερώθηκε ασυμβίβαστο κομματικών και κυβερνητικών θέσεων, ενισχύθηκε ο ρόλος των μελών στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων. Επίσης, στο συνέδριο υπερψηφίστηκε το κείμενο της «Συμφωνίας Αλήθειας», το οποίο αποτελεί τον πολιτικοϊδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο της Ν.Δ., ενώ δόθηκαν σε δημοσιότητα οι πρώτες 25 προτάσεις του Κόμματος.

Οικονομικό νοικοκύρεμα

Τεράστια είναι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την οικονομική εξυγίανση της Ν.Δ. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη μειώσει κατά 60% τα λειτουργικά του κόστη, μετακόμισε σε πιο οικονομικά γραφεία, ενώ το σύνολο σχεδόν της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνει για την αποπληρωμή των χρεών του.
Στην προσπάθεια αυτή, κομβικής σημασίας θεωρείται η «κάρτα μέλους» της Ν.Δ. από την οποία οι επιτελείς του Κόμματος εκτιμούν ότι μπορούν – εκτός από την πιο ενεργή συμμετοχή των μελών του– να εξασφαλίσουν και ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών αναγκών του κόμματος. Η έως τώρα πορεία του εγχειρήματος κρίνεται πολύ ικανοποιητική και με τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να εντατικοποιηθεί η σχετική καμπάνια.

Κυβερνητικό πρόγραμμα

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. σχεδιάζεται βήμα - βήμα και αναμένεται η σταδιακή και τμηματική παρουσίασή του. Για την κατάρτισή του, εργάζονται πάνω από 700 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς. Το περίγραμμα του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη παρουσιαστεί στη Δ.Ε.Θ. ενώ στη «Συμφωνία Αλήθειας» περιλαμβάνονται οι πρώτες 25 θέσεις της Ν.Δ.

Παράλληλα, έχουν ήδη παρουσιαστεί με ειδικές παρεμβάσεις μια σειρά από προτάσεις της Ν.Δ., οι οποίες δίνουν απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα. Μια από αυτές, είναι η πρόταση της Ν.Δ. για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ακόμη, οι προτάσεις για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων («Δεύτερη Ευκαιρία») για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η οποία θα δώσει ανάσα στους οφειλέτες, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά και η πρόταση νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και η πρόταση για τη βελτίωση του συστήματος υιοθεσιών και αναδοχής παιδιών. Με το νέο έτος και αναλόγως με την επικαιρότητα ή την εξέλιξη του πολιτικού χρόνου, θα εντατικοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματος.

Πάντως, όπως λένε κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. είναι η πρώτη φορά, όπου μέσα σε 10 μόλις μήνες, κόμμα ολοκληρώνει σχεδόν το σύνολο του προγράμματος του, σε ανοιχτή και πλατιά διαβούλευση, ιεραρχεί τα προτεραιότητές του και παράλληλα διατυπώνει συγκεκριμένες θέσεις σε πολλά φλέγοντα ζητήματα.

Μητρώο στελεχών
Ακόμη με την προγραμματική δουλειά προχωρά και η στελεχιακή προετοιμασία του Κόμματος μέσα από τη δημιουργία Μητρώου πολιτικών Στελεχών. Έτσι, η Ν.Δ. κάνει την ανανέωση πράξη και ανοίγεται στην ευρύτερη κοινωνία με ανοιχτό και διάφανο τρόπο. Μέσω μιας ανοιχτής, διαδικτυακής πλατφόρμας, κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να εμπλακεί ενεργά με τη Ν.Δ. μπορεί να δηλώσει συμμετοχή διευκρινίζοντας τον τομέα του θέλει να ασχοληθεί. Πάνω από 1300 άτομα με πολύ καλά βιογραφικά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ έχει ήδη γίνει μια αρχική επιλογή 400 στελεχών.

Η ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις

Η πορεία ανασυγκρότησης της Ν.Δ. έχει αντίκτυπο και σε μία σειρά από δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν μια σταθερή υπεροχή του κόμματος σε όλους τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες. Σήμερα, η Ν.Δ. υπερέχει συντριπτικά στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης με διαφορές που δεν έχουν καταγραφεί στις ελληνικές δημοσκοπήσεις σε τόσο λίγο διάστημα μετά τις τελευταίες εκλογές. Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπερέχει του Αλ. Τσίπρα σε καταλληλότητα για πρωθυπουργός, δημοτικότητα και ικανότητα χειρισμού πολλών κρίσιμων θεμάτων με βασικότερα την οικονομία. Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υπερέχει του εν ενεργεία πρωθυπουργού με τόσο εμφατικό τρόπο. Το ποσοστό των πολιτών που θέλει Κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προτιμά κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, όλες οι μετρήσεις καταγράφουν ένα ποσοστό απευθείας μετακινήσεων από ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ., το οποίο είναι αυξανόμενο και ανατρέπει από μόνο του τους σημερινούς συσχετισμούς.

Άνοδος σε κοινωνικούς φορείς

Η τάση ανόδου της Ν.Δ. σε πολλές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνεται και από μια σειρά επιμέρους αναμετρήσεων σε συλλογικούς και επαγγελματικούς φορείς. Όλες οι εκλογές που έχουν γίνει (Δάσκαλοι, Καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, Τ.Ε.Ε., Οικονομικό Επιμελητήριο, κλπ.) δείχνουν άνοδο των δυνάμεων που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και μεγάλη πτώση των δυνάμεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως λένε από την ηγεσία της Ν.Δ., «η πολιτική δυναμική υπέρ της Ν.Δ. είναι οριζόντια και όσο περνάει ο χρόνος δυναμώνει».


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΑΝΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ 23 Οκτ 2020 | 16:23

Κορονοϊός - Μητσοτάκης: Ανοιχτά τα καταστήματα στις "κόκκινες" περιοχές

"Ο χειμώνας αυτός θα είναι ένας χειμώνας δύσκολος", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στην "κόκκινη" κατηγορία.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Οκτ 2020 | 15:16

Oruc Reis- Αποκάλυψη: Μυστική συνάντηση Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων στο Μαξίμου για το Oruc Reis και την τουρκική παραβατικότητα

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 22 Οκτ 2020 | 20:54

Κορονοϊός: Με μάσκες και στα εστιατόρια - Πότε τη φοράμε και πότε τη βγάζουμε

Τι είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καφέ και εστιατόρια

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 22 Οκτ 2020 | 19:00

Κορονοϊός - Διάγγελμα Μητσοτάκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 και χρήση μάσκας παντού - Και σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στη χώρα

«ΤΑ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ» 22 Οκτ 2020 | 18:32

Πέτσας για καταδίκη Χρυσής Αυγής: Η συλλογική μας απάντηση στους νεοναζί είναι το Κράτος

"Οι θεσμοί της Δημοκρατίας μας απέδειξαν ότι είναι ισχυροί", τονίζει ο Στέλιος Πέτσας.

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 19-24 ΕΤΩΝ 22 Οκτ 2020 | 16:00

Κορονοϊος: Φόβοι ότι τα κρούσματα σήμερα θα φτάσουν τα 1.000- Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα θα είναι 4ψήφιος

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ 22 Οκτ 2020 | 11:47

Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 7 το απόγευμα: "Θα εξηγήσω τα μέτρα που θα λάβουμε"

Το δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΜΑ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 21 Οκτ 2020 | 21:44

Διάγγελμα Μητσοτάκη την Πέμπτη: Το πρωί οι αποφάσεις για νέα μέτρα - Στο τραπέζι η μάσκα παντού

Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό θα ανακοινωθούν από τον ίδιον τον πρωθυπουργό, σε διάγγελμά του προς τους πολίτες

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 21 Οκτ 2020 | 13:48

Μητσοτάκης από Κύπρο: Η Τουρκία ονειρεύεται αυτοκρατορικές πρακτικές- Ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Αθανασιάδη, αλ Σίσι στην Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 21 Οκτ 2020 | 13:11

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι- Συμφώνησαν ότι η Τουρκία προκαλεί

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 20 Οκτ 2020 | 21:01

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Χαρδαλιά και Τσιόδρα - Ανησυχία για την έκρηξη των κρουσμάτων

Εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη μετά το ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 16:45

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον για Τουρκία, Brexit και κορονοϊό

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson

ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 20 Οκτ 2020 | 14:21

Μητσοτάκης σε ομογενείς της Αυστραλίας: Στις εθνικές εκλογές σε 3 χρόνια, θα ψηφίσετε πρώτοι

"Στις εθνικές εκλογές θα ψηφίσετε πρώτοι στις κάλπες που θα στηθούν στην Αυστραλία", ανέφερε σε ομογενείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ψήφο των αποδήμων.