X

Ο Μητσοτάκης "οργώνει" τις δύσκολες περιφέρειες ενόψει β' γύρου - Στόχος να γίνουν και οι 13 "γαλάζιες"

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορούν να κερδηθούν ακόμη 5 περιφέρειες.

Γράφει: Σοφια Φασουλακη

Επάνω του παίρνει τον δεύτερο γύρο των περιφερειών που θέλει να βάψει "γαλάζιες" ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχίζοντας εκ νέου τις περιοδείες με πρώτο σταθμό το Βόρειο Αιγαίο και τη στήριξη που θέλησε να δώσει με την παρουσία του στον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Επιστρέφοντας από τη Βάρνα της Βουλγαρίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία στάση στη Μυτιλήνη, ζητώντας από τους πολίτες να επιλέξουν τον στρατηγό εν αποστρατεία, προτάσσοντας την κρισιμότητα του Βορείου Αιγαίου που άλλωστε αποτελεί και εξωτερικό σύνορο της χώρας και βρέθηκε πολλές φορές στη δίνη του μεταναστευτικού προβλήματος.

Εδειξε δε, ότι δεν θέλει να αφήσει καμία μάχη να πάει χαμένη στις περιφέρειες: "Δεν σταματάμε εδώ, θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες", είπε ο πρωθυπουργός, με το επιχείρημα ότι η κεντρική κυβέρνηση θέλει συμμάχους στην αναπτυξιακή προοπτική των περιφερειών λόγω του νέου ΕΣΠΑ, από το οποιο θα διανεμηθούν στις περιφέρειες 8,1 δισ. ευρώ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορούν να κερδηθούν ακόμη 5 περιφέρειες, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και κυβερνητικά στελέχη να κάνουν κάποιες εξορμήσεις ακόμη σε κρίσιμα "σημεία" για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους, που μπορεί να έχουν …λοξοδρομήσει στους αντάρτες.

Για την Πειραιώς έχει μεγάλη σημασία η Θεσσαλία, στην οποία αναμένεται να διανεμηθεί μεγάλος όγκος πόρων για αντιπλημμυρικά έργα, όπου τυχόν επκράτηση του Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος στηρίζεται απο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να προκαλέσει τριβές στον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου για την περιοχή, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προχθές ότι όποιος και αν είναι τελικά ο νικητής στις αμφίβολες περιφέρειες, το Μέγαρο Μαξίμου θα συνεργαστεί μαζί του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεν θα ειναι ωστόσο πάντοτε εύκολο, όπως για παράδειγμα εάν τελικά επικρατήσει ο Γ. Αμανατίδης στην Δυτική Μακεδονία, μετά τους χαρακτηρισμούς περί "πολιτικού τυχοδιωκτισμού" που ακούστηκαν απο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο πρόσωπο του, με αφορμή το "αντάρτικο" του πρώην βουλευτή της ΝΔ.

Διαβάστε Επίσης

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Αμανατίδης είχε βρεθεί τον περασμένο Ιούλιο εκτός κόμματος, όταν ανακοίνωσε την βούληση του να κατέβει υποψήφιος, κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα της ΝΔ.

Η ικανοποίηση, οι πονοκέφαλοι και οι στόχοι

Για την "γαλάζια" παράταξη το γεγονός ότι κερδήθηκαν απο τον πρώτο γύρο η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία, δηλαδή οι δύο πιο πολυπληθείς περιφέρειες, μαζί με πέντε ακόμη, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα πολιτικής ηγεμονίας που δεν πρέπει να πάει χαμένο.

Παρά τις δύσκολες πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης, οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία, ακόμη και σε περιφέρειες που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα, όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με τον Χρήστο Μέτιο να βρίσκεται κοντά στο νήμα από τον πρώτο γύρο και να έχει αντίπαλο του έναν "γαλάζιο", το Νότιο Αιγαίο με τις πυρκαγιές στη Ρόδο να κερδίζεται συντριπτικά από τον Γ. Χατζημάρκο, και το τιμόνι της περιφέρειας Πελοπονήσσου να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα χέρια του Δημήτρη Πτωχού.

Διαβάστε Επίσης

Ισχυρό πονοκέφαλο προκαλούν ωστόσο οι περιφέρειες των Ιονίων Νήσων με την υποψήφια Ρόδη Κράτσα να υπολείπεται κατά 5 μονάδες απο τον επίσης γαλάζιο πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, και τον Γώργο Κασαπίδη που έχει το χρίσμα στην Δυτική Μακεδονία να έρχεται δεύτερος (34,24%) πίσω από τον πρώην γαλάζιο βουλευτή Γιώργο Αμανατίδη (35,5%).

Προβληματισμό προκαλεί όμως και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, υποψήφιος για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος στηρίχθηκε απο την γαλάζια παράταξη, με την μάχη να φαίνεται αμφίρροπη, καθώς ο Στέλιος Αγγελούδης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής απο τον αντίπαλό του (25,34%) με τον νυν δήμαρχο να παίρνει ποσοστό 27,34%.