Ο Μητσοτάκης θέλει με το Συνέδριο να γυρίσει σελίδα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει με το συνέδριο να γυρίσει σελίδα η Ν.Δ. και να αφήσει πίσω της, πολλές παθογένειες που την κράτησαν στάσιμη τα τελευταία χρόνια.

o-mitsotakis-thelei-me-to-sunedrio-na-gurisei-selida
SHARE THIS
0
SHARES

Να κερδίσει το στοίχημα του 10ου συνεδρίου της Ν.Δ. θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε μετά τη γοητεία του κομματικού ακροατηρίου να καταφέρει να κατακτήσει και την εύνοια της κοινής γνώμης και να ξεφύγει από τα στενά όρια της κεντροδεξιάς παράταξης.

Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. αργά, αλλά σταθερά, και χωρίς βέβαια να λείπουν οι αντεγκλήσεις στο παρασκήνιο από στελέχη διαφόρων ομάδων, έχει επιβάλλει τους συσχετισμούς που ήθελε και πλέον εισέρχεται στο συνέδριο που ξεκινάει αύριο με καλούς οιωνούς. 

Αν και υπάρχουν ενστάσεις για τις αλλαγές στο καταστατικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιπαρέρχεται, όπως λένε και οι συνεργάτες του, τη μίζερη συζήτηση που έχει άρωμα παρελθόντος, όπου κυριαρχούσαν οι μηχανισμοί και κοιτά μόνο την αναγέννηση της Ν.Δ., την ανανέωσή της και το κυριότερο να πετύχει ότι η κοινωνία θα αρχίσει να ακούει το κόμμα.

Ο βασικός στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι το θετικό του μήνυμα να φθάσει σε πολλές κοινωνικές ομάδες και στο επιτελείο του δίνουν μεγάλη σημασία στους απλούς πολίτες από όλους τους κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους που θα συμμετάσχουν σε ένα παράλληλο συνέδριο που θα εξελίσσεται και θα αφορά το νέο πρόγραμμα.

Έμφαση στο καταστατικό

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει με το συνέδριο να γυρίσει σελίδα η Ν.Δ. και να αφήσει πίσω της, πολλές παθογένειες που την κράτησαν στάσιμη τα τελευταία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα επιζητά την πολιτική επιβεβαίωση ότι το κόμμα είναι έτοιμο να κυβερνήσει και να αποτελέσει τον πόλο αναφοράς στο πολιτικό σύστημα που είναι σε κινητικότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι συνεργάτες του στο νέο καταστατικό, με το οποίο διασφαλίζεται ρητά ότι στο εξής πρόεδρος της ΝΔ θα είναι μόνο εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος, υπό την προϋπόθεση ότι για να θέσει υποψηφιότητα θα πρέπει να διαθέτει μόλις 15 υπογραφές μελών της, ολιγομελούς όμως σε σχέση με το παρελθόν, Πολιτικής Επιτροπής. 

Με αυτή τη διάταξη ο Κυρ. Μητσοτάκης αποτρέπει στο μέλλον να υπάρξουν περιπτώσεις υποψηφιοτήτων όπως έγινε με τον εξωκοινοβουλευτικό Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ το άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η εκλογή νέου προέδρου μετά τη λήξη της θητείας του απερχόμενου θα γίνεται με κλειστό κατάλογο μελών που θα επικυρώνεται το αργότερο 15 μέρες πριν από την εκλογική διαδικασία.

Η διαφορά είναι ότι αυτή τη διάταξη την είχε αρνηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να ισχύσει στις προηγούμενες εκλογές που αναδείχτηκε πρόεδρος. Επίσης κατοχυρώνονται ανά έτος τακτικά συνέδρια και ανά διετία εκλογή νέας ΠΕ και γραμματέα, πενταετής θητεία για τον πρόεδρο με δυνατότητα παράτασης λόγω πολιτικών εξελίξεων και ταυτόχρονη πρόβλεψη για αμφισβήτησή του από το συνέδριο ή την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ αναμένεται να εγκριθεί και η διάταξη που είπε και στη Βουλή και σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρέπεται ο τραπεζικός ή άλλος δανεισμός «για την κάλυψη λειτουργικών ή εκλογικών δαπανών».

Πρόβλεψη για συνεργασίες

Ακόμη το νέο καταστατικό προβλέπει ελάχιστους έως καθόλου συνδικαλιστές στα όργανα του κόμματος (εκτός κι αν εκλεγούν μέσα από τις νέες διαδικασίες), εξοβελισμό αρκετών που συμμετείχαν λόγω ιδιότητας (επικεφαλής επιμελητηρίων, επαγγελματικών και επιστημονικών οργανώσεων, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, μέχρι και οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ και πρώην γραμματείς της Ν.Δ. και στροφή του κόμματος προς τα αιρετά μέλη, δηλ. προς την κοινωνία. 

Άλλο αξιοσημείωτο σημείο είναι η διάταξη που προβλέπει τη θεσμική συνεργασία του κόμματος με πολιτικές, επιστημονικές και άλλες οργανώσεις, με διατήρηση της αυτοτέλειας των δύο μερών, κάτι που σημαίνει ότι μελλοντικά ανοίγονται δρόμοι συμπόρευσης με κινήσεις πολιτικές ή κόμματα, όπως π.χ. το Ποτάμι ή την κίνηση που ετοιμάζει ο Χάρης Θεοχάρης!
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook