Ο Μητσοτάκης θέλει με το Συνέδριο να γυρίσει σελίδα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει με το συνέδριο να γυρίσει σελίδα η Ν.Δ. και να αφήσει πίσω της, πολλές παθογένειες που την κράτησαν στάσιμη τα τελευταία χρόνια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Μητσοτάκης θέλει με το Συνέδριο να γυρίσει σελίδα

Να κερδίσει το στοίχημα του 10ου συνεδρίου της Ν.Δ. θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε μετά τη γοητεία του κομματικού ακροατηρίου να καταφέρει να κατακτήσει και την εύνοια της κοινής γνώμης και να ξεφύγει από τα στενά όρια της κεντροδεξιάς παράταξης.

Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. αργά, αλλά σταθερά, και χωρίς βέβαια να λείπουν οι αντεγκλήσεις στο παρασκήνιο από στελέχη διαφόρων ομάδων, έχει επιβάλλει τους συσχετισμούς που ήθελε και πλέον εισέρχεται στο συνέδριο που ξεκινάει αύριο με καλούς οιωνούς.

Αν και υπάρχουν ενστάσεις για τις αλλαγές στο καταστατικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιπαρέρχεται, όπως λένε και οι συνεργάτες του, τη μίζερη συζήτηση που έχει άρωμα παρελθόντος, όπου κυριαρχούσαν οι μηχανισμοί και κοιτά μόνο την αναγέννηση της Ν.Δ., την ανανέωσή της και το κυριότερο να πετύχει ότι η κοινωνία θα αρχίσει να ακούει το κόμμα.

Ο βασικός στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι το θετικό του μήνυμα να φθάσει σε πολλές κοινωνικές ομάδες και στο επιτελείο του δίνουν μεγάλη σημασία στους απλούς πολίτες από όλους τους κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους που θα συμμετάσχουν σε ένα παράλληλο συνέδριο που θα εξελίσσεται και θα αφορά το νέο πρόγραμμα.

Έμφαση στο καταστατικό

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει με το συνέδριο να γυρίσει σελίδα η Ν.Δ. και να αφήσει πίσω της, πολλές παθογένειες που την κράτησαν στάσιμη τα τελευταία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα επιζητά την πολιτική επιβεβαίωση ότι το κόμμα είναι έτοιμο να κυβερνήσει και να αποτελέσει τον πόλο αναφοράς στο πολιτικό σύστημα που είναι σε κινητικότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι συνεργάτες του στο νέο καταστατικό, με το οποίο διασφαλίζεται ρητά ότι στο εξής πρόεδρος της ΝΔ θα είναι μόνο εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος, υπό την προϋπόθεση ότι για να θέσει υποψηφιότητα θα πρέπει να διαθέτει μόλις 15 υπογραφές μελών της, ολιγομελούς όμως σε σχέση με το παρελθόν, Πολιτικής Επιτροπής.

Με αυτή τη διάταξη ο Κυρ. Μητσοτάκης αποτρέπει στο μέλλον να υπάρξουν περιπτώσεις υποψηφιοτήτων όπως έγινε με τον εξωκοινοβουλευτικό Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ το άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η εκλογή νέου προέδρου μετά τη λήξη της θητείας του απερχόμενου θα γίνεται με κλειστό κατάλογο μελών που θα επικυρώνεται το αργότερο 15 μέρες πριν από την εκλογική διαδικασία.

Η διαφορά είναι ότι αυτή τη διάταξη την είχε αρνηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να ισχύσει στις προηγούμενες εκλογές που αναδείχτηκε πρόεδρος. Επίσης κατοχυρώνονται ανά έτος τακτικά συνέδρια και ανά διετία εκλογή νέας ΠΕ και γραμματέα, πενταετής θητεία για τον πρόεδρο με δυνατότητα παράτασης λόγω πολιτικών εξελίξεων και ταυτόχρονη πρόβλεψη για αμφισβήτησή του από το συνέδριο ή την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ αναμένεται να εγκριθεί και η διάταξη που είπε και στη Βουλή και σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρέπεται ο τραπεζικός ή άλλος δανεισμός «για την κάλυψη λειτουργικών ή εκλογικών δαπανών».

Πρόβλεψη για συνεργασίες

Ακόμη το νέο καταστατικό προβλέπει ελάχιστους έως καθόλου συνδικαλιστές στα όργανα του κόμματος (εκτός κι αν εκλεγούν μέσα από τις νέες διαδικασίες), εξοβελισμό αρκετών που συμμετείχαν λόγω ιδιότητας (επικεφαλής επιμελητηρίων, επαγγελματικών και επιστημονικών οργανώσεων, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, μέχρι και οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ και πρώην γραμματείς της Ν.Δ. και στροφή του κόμματος προς τα αιρετά μέλη, δηλ. προς την κοινωνία.

Άλλο αξιοσημείωτο σημείο είναι η διάταξη που προβλέπει τη θεσμική συνεργασία του κόμματος με πολιτικές, επιστημονικές και άλλες οργανώσεις, με διατήρηση της αυτοτέλειας των δύο μερών, κάτι που σημαίνει ότι μελλοντικά ανοίγονται δρόμοι συμπόρευσης με κινήσεις πολιτικές ή κόμματα, όπως π.χ. το Ποτάμι ή την κίνηση που ετοιμάζει ο Χάρης Θεοχάρης!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ FUTURE INVESTMENT INITIATIVE 26 Οκτ 2021 | 17:41

Live η συζήτηση Μητσοτάκη με τον γνωστό δημοσιογράφο Τζον Ντεφτέριος σε επενδυτικό φόρουμ στο Ριάντ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα εκτάκτως από τη Σαουδική Αραβία.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 26 Οκτ 2021 | 15:13

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Σ. Αραβίας: Στο "τραπέζι" Ανατολική Μεσόγειος, ελληνογαλλική συμφωνία και τουρισμός

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 26 Οκτ 2021 | 07:38

Μητσοτάκης – Γεννηματά: Οι προσωπικές σχέσεις και ο αμοιβαίος σεβασμός - Δεν αντάλλαξαν ποτέ βαριές κουβέντες

Οι συζητήσεις για τα παιδιά τους, η μυστική τους συνάντηση για την προεδρική εκλογή, αλλά και οι πολιτικές του κόντρες, που ποτέ δεν ξέφυγαν από τα όρια.

MIDDLE EAST GREEN INITIATIVE 25 Οκτ 2021 | 22:06

Μητσοτάκης στη σύνοδο κορυφής του Ριάντ: Στοχεύουμε σε 25 δισ. ευρώ επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση

Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ MIDDLE EAST GREEN ΙNITIATIVE 25 Οκτ 2021 | 20:41

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Κέρι στο Ριάντ: Στο επίκεντρο η ενεργειακή συμφωνία με την Αίγυπτο

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη γεωπολιτική σημασία της συμφωνίας, καθώς το καλώδιο θα συνδέει την Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 25 Οκτ 2021 | 15:32

Εθνικό πένθος την Τετάρτη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2021 | 13:55

Επιστρέφει εκτάκτως στην Αθήνα ο Μητσοτάκης: "Η Φώφη Γεννηματά έγινε σύμβολο θάρρους για όλους"

"Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό" αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 25 Οκτ 2021 | 13:18

Θάνατος Φώφης Γεννηματά: Συγκλονισμένος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα

Ο K. Μητσοτάκης αλλάζει το πρόγραμμά του και επιστρέφει εσπευσμένως στην Αθήνα λόφω του θανάτου της Φ. Γεννηματά. Η περιοδεία του στα Δωδεκάνησα ακυρώνεται.

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 25 Οκτ 2021 | 08:06

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία με ενεργειακή, οικονομική και αμυντική ατζέντα

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας

ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 24 Οκτ 2021 | 19:49

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία - Το πρόγραμμά του

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΤΡΑΣ 24 Οκτ 2021 | 16:25

Νίκος Δένδιας: Στο Λονδίνο τη Δευτέρα ο Ελληνας ΥΠΕΞ - Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα είναι ομιλητής στο ''Royal United Services Institute''

ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ 24 Οκτ 2021 | 15:10

Μητσοτάκης και Μαρέβα για... κυριακάτικο ψαράκι - Η φωτογραφία που πόσταρε ο πρωθυπουργός

Για... ψαράκι στο Μοσχάτο βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του, Μαρέβα Μητσοτάκη.

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Οκτ 2021 | 11:34

Μητσοτάκης από Γαλάτσι: Η ΝΔ είναι το μεγάλο πατριωτικό μέτωπο ρεαλισμού και προόδου

Στο Δημαρχείο Γαλατσίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.