Ο Μοσκοβισί ντύθηκε Σόιμπλε και μοίρασε κίτρινες κάρτες

Συναγερμό στις Βρυξέλλες σήμαναν τα αποτελέσματα των συναντήσεων Μοσκοβισί με την κυβέρνηση στην Αθήνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Μοσκοβισί ντύθηκε Σόιμπλε και μοίρασε κίτρινες κάρτες

Τα συμπεράσματα του Πιέρ Μοσκοβισί από τις συζητήσεις με τους υπουργούς στην Αθήνα για τα ανοικτά θέματα - κόκκινα δάνεια, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ασφαλιστικό - σήμαναν συναγερμό στις Βρυξέλλες καθώς όλα είναι στον αέρα και ο χρόνος έως το Eurogroup της Δευτέρας δεν μοιάζει αρκετός για λύσεις.

Ο χαμηλών τόνων επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί έστειλε σκληρά μηνύματα για την εφαρμογή του μνημονίου και των μεταρρυθμίσεων τα οποία ,όπως ούτε λίγο ούτε πολύ είπε, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να διασυνδέονται με το προσφυγικό.

Είχε προηγηθεί η αυστηρή προειδοποίηση Τσίπρας στη συνάντηση με τον Μάρτιν Σούλτς πως δεν θα γίνουν δεκτές «παράλογες απαιτήσεις» για την άρση της προστασίας της α' κατοικίας την ώρα που οι έλληνες δίνουν στέγη στους πρόσφυγες.

Νέα πρόταση στους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου, Σταθάκη Χουλαριάκη με την Τρόικα ενώ το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευε την πληροφορία πως θα διατυπωθεί νέα πρόταση για το θέμα των κόκκινων δανείων.

Στόχος της νέας πρότασης η ομπρέλα προστασίας να αφορά στο 70% των δανειοληπτών έναντι του 72% της πρότασης που έχει ήδη διατυπωθεί.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως το όριο προστασίας των ελλήνων δανειοληπτών ξεπερνά ακόμη και το γερμανικό.

Τρεις κίτρινες κάρτες: δάνεια, ισοδύναμα, ασφαλιστικό

«Δεν αγνοούμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αναζητούμε συμφωνία πιστεύω ότι υπάρχει καλή βάση για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης, είμαι αισιόδοξος» είπε ο κ. Μοσκοβισί το μεσημέρι της Τετάρτης σε συνέντευξη τύπου στο ΥΠΟΙΚ διαχωρίζοντας τους κακοπληρωτές και όσους πτωχεύουν για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους.

Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση το οποίο παραμένει στον αστερισμό των ισοδύναμων με την κυβέρνηση να επιμένει στη διαρροή πιθανών σεναρίων ο Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε πως οι επιλογές για την φορολογία ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση θυμίζοντας απλώς το...δημοσιονομικό κενό.

Εξίσου αιχμηρός ήταν και για το ζήτημα του ασφαλιστικού το οποίο συζήτησε με τον κ. Κατρούγκαλο και διαπίστωσε « το μόνο που έχουμε είναι οι ιδέες της επιτροπής Σοφών».

Σταθάκης:Θα βρούμε λύση που θα δημιουργεί ασφάλεια στους πολίτες

«θα βρεθεί λύση η οποία θα δημιουργεί ασφάλεια στους πολίτες και θα συνιστά ένα ακόμη πεδίο στο οποίο θα υπάρξει συμφωνία» εκτίμησε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά το γεύμα εργασίας με τον επίτροπο και την κοινή τους βόλτα στην Ακρόπολη.

«Στο πνεύμα αυτών των βασικών και κοινών στόχων, προφανώς συζητάμε και για τα υπόλοιπα θέματα στα οποία δεν έχουν καταλήξει οριστικά ακόμη. Ωστόσο, θέλω να διαβεβαιώσω ότι το πνεύμα είναι θετικό, είναι πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και αναζήτησης λύσης επωφελούς και για τις δύο πλευρές».

Ο Μοσκοβισί ντύθηκε Σόιμπλε και μοίρασε κίτρινες κάρτες

Ο Σούλτς απέφυγε το...κόκκινο των δανείων

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς άκουσε τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου να συνδέει τα κόκκινα δάνεια με το προσφυγικό και να μιλάει για «παράλογες απαιτήσεις».

Ο Μοσκοβισί ντύθηκε Σόιμπλε και μοίρασε κίτρινες κάρτες - εικόνα 2

«Πέρα από την οικονομική βαρβαρότητα, υπάρχουν ζητήματα σε ένα σκέλος ηθικής. Οι νησιώτες μας δίνουν φαγητό και στέγη στους πρόσφυγες και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά. Δημιουργούμε προσωρινή στέγη για τους πρόσφυγες και την ίδια ώρα δεχόμαστε πιέσεις για παράλογες απαιτήσεις για την πιθανότητα να άρουμε την προστασία της α' κατοικίας για τους Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση σ αυτές τις απαιτήσεις δεν θα υποχωρήσει» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σούλτς αν και χαρακτήρισε όσα είπε ο κ. Τσίπρας « δίκαια και συμβολικά» έδειξε προς τον κ. Μοσκοβισί λέγοντας « είναι εδώ ο επίτροπος. Δε θα εμπλακώ εγώ στις συζητήσεις που τρέχουν».

Ωστόσο υποσχέθηκε «θα τα πάρω στις αποσκευές μου στις Βρυξέλλες και θα τα συζητήσω με τους Θεσμούς».

Η γενική συμβουλή που έδωσε στην κυβέρνηση ήταν «Είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για εκπλήρωση των κριτηρίων του προγράμματος».

ΕΚΠΟΙΖΩ: 1 στα 3 σπίτια κινδυνεύουν

Αν η τελική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια έχει ως όριο τα 200.000 τότε ένας στους τρεις οφειλέτες δεν θα μπορέσει να κρατήσει το σπίτι του σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Από μία πρώτη επεξεργασία ενός μέρους των στοιχείων της ΕΚΠΟΙΖΩ, προκύπτει ότι τουλάχιστον 1 στα 3 νοικοκυριά έχει οφειλές που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

Αν ληφθούν υπόψη και τα άλλα δύο κριτήρια (ετήσιο εισόδημα, αντικειμενική αξία της κατοικίας), τα οποία υποχρεωτικά συνυπολογίζονται, η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει ότι είναι προφανές ότι με πλειστηριασμό θα κινδυνεύσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφειλετών, ακόμα κι αν το δικαστήριο κρίνει ότι υπάγονται στις λοιπές διατάξεις του νόμου.

Η οργάνωση των καταναλωτών εκτιμά επίσης τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη για την προστασία της κύριας κατοικίας, που αναμένεται να προσδιοριστούν στο επόμενο διάστημα, στην ουσία θα σημάνουν το τέλος της ευνοϊκής αυτής διάταξης για χιλιάδες νοικοκυριά.

Την εικόνα αυτή μετέφεραν στον Γιάννη Δραγασάκη με τον οποίο συναντήθηκαν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ .

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 19 Σεπ 2021 | 21:44

H φωτογραφία από τη "μυστική" επίσκεψη Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν στην Ακρόπολη [Εικόνα]

Την Ακρόπολη επισκέφθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα το ζεύγος Μακρόν.

"ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΑ ΧΑΣΑΜΕ ΟΛΑ" 15 Οκτ 2021 | 19:17

Μητσοτάκης: Συνάντηση με γυναίκες βουλευτές και δικαστικούς από το Αφγανιστάν

Tρεις γυναίκες βουλευτές και τρεις γυναίκες δικαστικοί από το Αφγανιστάν στο Μέγαρο Μαξίμου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 15 Οκτ 2021 | 17:54

ΚΙΝΑΛ - Επίσημο: Παράταση για τη συλλογή υπογραφών από τους υποψηφίους έως τις 21 Οκτωβρίου

Μέχρι στιγμής, έξι είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ 15 Οκτ 2021 | 17:31

Με ποιο τραγούδι στο jukebox υποδέχθηκε ο Ζέρβας τον Βορίδη στη Θεσσαλονίκη [εικόνες-βίντεο]

Η οικογενειακή ιστορία πίσω από το jukebox του Δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

ΣΕ "ΝΕΑ ΥΨΗ" ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:53

Αυτή είναι η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: "Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας"

Στην επιστολή του ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ "χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας"

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 15 Οκτ 2021 | 15:39

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Διακόπηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής -Σενάρια για υποψηφιότητα Γιώργου Παπανδρέου

Οι τρεις νέες υποψηφιότητες στο Κίνημα Αλλαγής έχουν περιπλέξει τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 15 Οκτ 2021 | 14:48

Τσακαλώτος με χιούμορ για τις πλημμύρες- Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι 53

Ανάρτηση με χιούμορ του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις πλημμύρες και τις ευθύνες...του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΞΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 15 Οκτ 2021 | 13:43

ΚΙΝΑΛ: Συνεδριάζει η επιτροπή Καταστατικού για την παράταση προθεσμίας υπογραφών - 5.200 κατέθεσε ο Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή τις απαιτούμενες υπογραφές καθώς και μεγάλο αριθμό άλλων από υποστηρικτές του.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 11:52

Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Τα καίρια σημεία - Γιατί ακυρώνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΜΟΠ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ 15 Οκτ 2021 | 10:59

Γιατρομανωλάκης, ο πρώτος ανοιχτά γκέι υπουργός: Και μόνο που υπάρχω, κάνει κάποιους να αισθάνονται άβολα

""Τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν ως κλειστά clubs που δύσκολα θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε νέα μέλη,", είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Γιατρομανωλάκης.

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.