Ο Μοσκοβισί πάει, ο Σουλτς ήρθε, τα ισοδύναμα μένουν

Εγκλωβισμένη... στην αναζήτηση των ισοδυνάμων παραμένει η κυβέρνηση, τη στιγμή που υποδέχεται τον έναν μετά τον άλλο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Μοσκοβισί πάει, ο Σουλτς ήρθε, τα ισοδύναμα μένουν

Εγκλωβισμένη... στην αναζήτηση των ισοδυνάμων παραμένει η κυβέρνηση, τη στιγμή που υποδέχεται τον έναν μετά τον άλλο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητώντας στήριξη των θέσεων της στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα «ανοιχτά» θέματα. Μεταξύ αυτών το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» αλλά και τα ισοδύναμα για τη μη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Προθεσμία για πρόοδο στις εκκρεμότητες της πρώτης δέσμης προαπαιτουμένων μέχρι τη Δευτέρα φέρεται να έθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί στον Α. Τσίπρα.

Προθεσμία έξι ημερών από Μοσκοβισί

Παρά τις δηλώσεις περί «θετικού momentum» και την εκτίμηση ότι εν τέλει θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί φέρεται να διαμήνυσε στην ελληνική πλευρά πως τα οποία ισοδύναμα μέτρα για να «κλείσει» το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων πρέπει να έχουν βρεθεί εντός των επόμενων 6 ημερών, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup. Την ίδια στιγμή σιγήν ιχθύος τήρησε ο ευρωπαίος Επίτροπος για το «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, σημείωσε απλώς πως συζήτησε τα πάντα με τον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ επανέλαβε για ακόμη μία φορά τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει την εκταμίευση των δύο υπο-δόσεων ύψους 2 δισ. και 1 δισ. οι οποίες συνδέονται με την εκπλήρωση των πρώτης και της δεύτερης δεσμίδας προαπαιτουμένων αντιστοίχως. Επίσης, παρέπεμψε το ζήτημα του χρέους για μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όπως άλλωστε προβλέπει και η συμφωνία του Ιουλίου.

Το μήνυμα για επίσπευση των εκκρεμοτήτων έστειλε ο κ. Μοσκοβισί και στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, έχει γίνει πολλή δουλειά, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν και άλλα πράγματα προκειμένου να φτάσουμε στη δεύτερη δέσμη των προαπαιτουμένων. Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε 3 με 4 εκκρεμή ζητήματα, χωρίς μπει σε λεπτομέρειες και χωρίς να κατονομάσει ρητά τα ανοιχτά θέματα. Εξέφρασε τέλος την εκτίμησή του ότι σε πνεύμα συνεργασίας τα θέματα θα λυθούν μέχρι τη Δευτέρα.

Η αναδιάρθρωση του χρέους

Στο περιθώριο της συνάντησης με τον Πιερ Μοσκοβισί, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος να ξεκινήσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος» είπε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «στόχος όλων μας είναι οικοδομήσουμε ένα success story και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη». Υποστήριξε ότι οι συζητήσεις για το θέμα του χρέους θα πρέπει να προχωρήσουν βήμα-βήμα: « να κατακτήσουμε μικτές νίκες» ήταν τα λόγια του κ. Μοσκοβισί ο οποίος πρόσθεσε ότι όταν έρθει η ώρα για τη συζήτηση του χρέους, οι συζητήσεις θα πρέπει να διέπονται από αισιοδοξία αλλά και από πραγματισμό καθώς θα πρέπει «να φτάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση η οποία θα είναι πολιτικά αποδεκτή από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης»

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Α. Τσίπρας και Πιερ Μοσκοβισί συζήτησαν όλα τα θέματα που αφορούν τη Συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στο θέμα των κόκκινων δανείων, που έθεσε ο Πρωθυπουργός, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για την μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

«Σαφάρι» για τα ισοδύναμα

Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση ακόμη αναζητεί αξιόπιστα ισοδύναμα για να αντικαταστήσει τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, με την παρουσία των Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Παππά, Τσακαλώτου και Γεροβασίλη, έπεσε στο τραπέζι η φορολόγηση του ΚΙΝΟ και συγκεκριμένα με 5 λεπτά τη στήλη. Με δεδομένο ότι πέρυσι παίχτηκαν 4,5 δισ. στήλες το μέτρο μπορεί να επιφέρει στα δημόσια ταμεία περί τα 225 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το θέμα σκοντάφτει στο γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ δεν είναι πλέον δημόσια εταιρεία αλλά ιδιωτική.

Αν πάντως προκριθεί η συγκεκριμένη λύση επικουρικά η κυβέρνηση μελετά την αύξηση του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες κρέατος που θεωρούνται πολυτελείας, όπως το κυνήγι και κρέας από βουβάλι, ελάφι, αγριογούρουνο κ.α., ενώ και η φορολόγηση του βόειου κρέατος είναι στο τραπέζι.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει με ευαισθησία το θέμα της επιβολής του 23%» και ήδη καταλήγει σε συγκεκριμένα ισοδύναμα. «Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι λύσεις στο ζήτημα», είπε ο κ. Φίλης που επανέλαβε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν ήταν ιδέα της κυβέρνησης.

Όσον αφορά το θέμα των «κόκκινων δανείων», η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητεί πολιτική λύση. Τις τελευταίες ημέρες πάντως τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και οι Έλληνες εμπειρογνώμονες φαίνεται ότι είναι κοντά στην συμφωνία. Φαίνεται να «κλειδώνει» η προστασία των κατοικιών από πλειστηριασμούς στις 150-170.000 και με εισόδημα κατ΄έτος από 20-25.000 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Σεπ 2020 | 15:11

Ξαναχτύπησε η Ζαννέτ Τσίπρα μετά την επίθεση σε Τσακαλώτο: "Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, δικές μου οι απόψεις"

Σε νέα ανάρτησή η Ζαννέτ Τσίπρα τονίζει ότι "δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, οι απόψεις μου εκφράζουν εμένα αποκλειστικά".

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.