Ο Μπαλαούρας...αποδομεί τα επιχειρήματα Λαγκάρντ!

Με επιστολή του στο ευρωκοινοβούλιο ο Μάκης Μπαλαούρας καλεί το καλεί το ευρωκοινοβούλιο να απαντήσει στα "αποσταθεροποιητικά πολιτικά παιχνίδια» του ΔΝΤ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Μπαλαούρας...αποδομεί τα επιχειρήματα Λαγκάρντ!

«Τα capital controls έπρεπε να τα επιβάλουμε από τον Μάρτη, όταν βλέπαμε ότι οδεύαμε σε οικονομική ασφυξία» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας την Τρίτη και λίγη ώρα αργότερα απέστειλε επιστολή στο Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο για τη διαρροή των Wikileaks και τον ρόλο του ΔΝΤ. Στην οποία «αποδομεί» τα επιχειρήματα της Κριστίν Λαγκάρντ

Καλεί το καλεί το ευρωκοινοβούλιο να απαντήσει στα "αποσταθεροποιητικά πολιτικά παιχνίδια" που παίζει το Ταμείο ενάντια στη χώρα και την Ευρώπη

Στην επιστολή του στον Πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Μάκης Μπαλαούρας καλεί το ευρωκοινοβούλιο να απαντήσει στα "αποσταθεροποιητικά πολιτικά παιχνίδια" που παίζει το Ταμείο ενάντια στη χώρα και την Ευρώπη.

Στην επιστολή ο κ. Μπαλαούρας διερωτάται αν το ΔΝΤ μπορεί ακόμα να θεωρείται ένας αξιόπιστος εταίρος της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εξέταση της ελληνικής οικονομίας και καλεί τον κ. Gualtieri να συμφωνήσει ότι για να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή θεσμών που πιστεύουν στην επιτυχία του.

Η επιστολή

Αθήνα, 4 Απριλίου 2016

Αγαπητέ κ. Gualtieri,

H πρόσφατη δημοσιότητα σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αποκαλύπτει έναν πολιτικό σχεδιασμό ο οποίος, σε μια κρίσιμη καμπή, θέτει την Ευρώπη σε κίνδυνο. Κι αυτό διότι επιχειρεί να μετατρέψει την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθοδόν προς το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, σε μέσο επιβολής της πολιτικής του ΔΝΤ. Πράγματι, το σχέδιο να φέρει την Ελλάδα ‒και μάλιστα στη χρονική στιγμή που φέρει το ασύμμετρο βάρος της ευρωπαϊκής κρίσης των προσφύγων και με τον γεωπολιτικό ρόλο της να είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια‒ σε μια παραλλαγή του διλήμματος του περασμένου καλοκαιριού: «χρεοκοπία ή πρόσθετα μέτρα, πέρα από το συμφωνίας της 12ης Ιούλη του 2015» είναι κάτι περισσότερο από «απλές ανοησίες»∙ είναι μια άσκηση στην αποσταθεροποίηση που η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει. Εκείνο που χρειάζεται η Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, είναι η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και η εκκίνηση αυτόν το μήνα ενός οργανωμένου διαλόγου για μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Επιτρέψτε μου να σας επιστήσω την προσοχή σας, αγαπητέ συνάδελφε, σε μια λογική, όσο και αποκαλυπτική, αντίφαση στην επίσημη στάση του ΔΝΤ σε σχέση με αυτό το ζήτημα: στην απάντησή της στην επιστολή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, η Γενική Διευθύντρια του οργανισμού κα Κριστίν Λαγκάρντ απαξιώνει ως «απλές ανοησίες» το τμήμα της συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων του ΔΝΤ που εκθέτουν αυτόν τον πολιτικό σχεδιασμό, ενώ, την ίδια ώρα, επιβεβαιώνει «την πλήρη εμπιστοσύνη και την προσωπική στήριξή» της σε αυτούς.

Ωστόσο, είτε πρόκειται για «απλές ανοησίες», οπότε οι αξιωματούχοι που έχουν παραβιάσει την επίσημη πολιτική στον τομέα αυτό, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία του θεσμού, δεν μπορούν να έχουν την πλήρη στήριξη της Διευθύντριας, είτε έχουν την πλήρη στήριξή της επειδή ο σχεδιασμός τους είναι σύμφωνος με την επίσημη γραμμή του ΔΝΤ.

Πράγματι, το ΔΝΤ έχει ένα ιστορικό σχεδιασμού με τραγικές συνέπειες για την Ελλάδα. Μόλις το Δεκέμβριο του 2013, η κα Λαγκάρντ είχε αναγνωρίσει δημοσίως ως «ζήτημα τιμής» για το ταμείο, τη λανθασμένη πρόβλεψητων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην Ελλάδα, η οποία υποτίμησε τη ζημιά που η συνταγή της λιτότητας θα έφερνε στην οικονομία και την κοινωνία, βυθίζοντας τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου σε καιρό ειρήνης ύφεση.

Παρ' όλα αυτά, το ΔΝΤ είναι τώρα έτοιμο να επαναλάβει το ίδιο λάθος με την ίδια προβλέψιμη ζημία, επιμένοντας στο 13ο συνεχόμενο κόψιμο των κύριων συντάξεων και σε περαιτέρω μειώσεις στο μισθολογικό κόστος.

Τα λάθη που διαπράχθηκαν από το ΔΝΤ, και ειδικότερα από τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος κ. Πόλ Τόμσεν, οδήγησαν σε δυο ανεφάρμοστα προγράμματα διάσωσης, με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες από την άποψη των αφόρητων επιπέδων φτώχειας και ανεργίας, καθώς και την έλλειψη προοπτικών ανάπτυξης.

Στο παρελθόν το ΔΝΤ προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη για τις δικές του αποτυχίες στην Ελλάδα. Τώρα που η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία, πειραματίζεται με αποσταθεροποιητικά πολιτικά παιχνίδια ενάντια στη χώρα και την Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και, συγκεκριμένα, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Σχέσεων στην οποία προεδρεύετε, πρέπει να απαντήσει σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Πολύ περισσότερο, δεδομένου ότι η πρόσφατη δημοσιότητα σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αρνείται το σκεπτικό της εμπλοκής του στην Ευρώπη.

Επίσης θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των προβλέψεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Αποδεικνύεται ότι οι ανώτεροι υπάλληλοι του που εμπλέκονται στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι οι μέχρι τώρα θεωρούμενοι μη πολιτικοποιημένοι τεχνοκράτες, των οποίων την αμερόληπτη εμπειρογνωμοσύνη θα μπορούσε να εμπιστευτεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελπίζω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι εμείς δεν θεωρούμε το το ρόλο του ΔΝΤ αναντικατάστατο στην Ευρώπη

Αναρωτιέμαι αν το ΔΝΤ μπορεί ακόμα να θεωρείται ένας αξιόπιστος εταίρος της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εξέταση της ελληνικής οικονομίας.

Ελπίζω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι εμείς, ως βουλευτές, δεν συμφωνούμε με την απαισιόδοξη άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει θεσμούς με το απαιτούμενο επίπεδο τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης θα μπορέσουν να επιτελέσουν τη λειτουργία της περιοδικής επανεξέτασης των οικονομικών των κρατών-μελών που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Ελπίζω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι εμείς δεν θεωρούμε το το ρόλο του ΔΝΤ αναντικατάστατο στην Ευρώπη. Και πως όλοι συμφωνούμε ότι, για να επιτύχει το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή των θεσμών που πιστεύουν στην επιτυχία του, όπως συμφωνήθηκε τη 12η Ιουλίου 2015.

Περιμένοντας για την απάντησή σας,

Θερμούς χαιρετισμούς,

Γεράσιμος (Μάκης) Μπαλαούρας
Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ 02 Οκτ 2020 | 21:58

ΔΝΤ: Προβλέπει ύφεση 9,5% φέτος και ανάκαμψη 5% του χρόνου - Εύσημα στην κυβέρνηση

Στη δημοσιότητα οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία – Ύφεση φέτος, ανάκαμψη το 2021-2022

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΑΠΟ ΔΕΝΔΙΑ 29 Οκτ 2020 | 11:44

Συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με την παραπομπή στη Χάγη για την ΑΟΖ με την Αλβανία

Θετική η παραπομπή στη Χάγη, αλλά κυβερνητικές αντιφάσεις στα ελληνοτουρκικά, διαπιστώνει ο πρώην ΥΠΕΞ και νυν τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΤΟΜΕΑΡΧΗ 29 Οκτ 2020 | 10:38

Ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει για νέα "λίστα Πέτσα": Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου δίνουν 2 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ

Ανήμερα της εθνικής μας επετείου επέλεξε ο κ. Πέτσας να βγάλει 2 εκατ. ευρώ για διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ, λέει η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΠΟΣΟ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΑΝ" 29 Οκτ 2020 | 10:23

Πέτρος Κουναλάκης: Η συγκινητική ανάρτηση της δημοσιογράφου Ξένιας για τον πατέρα της - Γιατί δεν θα γίνει κηδεία

Το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, Πέτρος Κουναλάκης, πέθανε στα 83 του χρόνια και η κόρη του Ξένια, γνωστή δημοσιογράφος, τον αποχαιρέτησε τρυφερά στα social media.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 29 Οκτ 2020 | 07:51

Συνεδριάζει στις 11 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεδριάσει στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ 29 Οκτ 2020 | 07:16

Κορονοϊός - Κρίσιμα 24ωρα: Νέο ωράριο στην εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ

Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Φόβοι για γενικό lockdown.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 28 Οκτ 2020 | 22:58

Πέθανε ο Πέτρος Κουναλάκης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο δημοσιογράφος, οικονομολόγος και πολιτικός Πέτρος Κουναλάκης.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2021 28 Οκτ 2020 | 20:47

Αγγελοπούλου Όχι, δεν καλέσαμε τον Ερντογάν στις γιορτές για το 1821- Αλλά το συζητήσαμε

Η απάντηση που έδωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου σε ερώτηση αναφορικά με το εάν εκλήθη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 28 Οκτ 2020 | 20:34

Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό αύριο, στις 11:00

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

28 Οκτ 2020 | 20:31

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έστω και τώρα να ανακοινώσει έκτακτο πλάνο ενίσχυσης του ΕΣΥ

Κριτική στον πρωθυπουργό μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων του κορονοϊού

28 Οκτ 2020 | 20:28

Χαιρετισμός Μητσοτάκη στα βραβεία "Oxi Courage & Service Awards" στις ΗΠΑ: Σεβόμαστε την παρακαταθήκη του "Οχι"

Χαιρετισμός του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων "Oxi Courage & Service Awards"

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ 28 Οκτ 2020 | 14:21

Ηχηρό μήνυμα Φλώρου στην Τουρκία: ΌΧΙ" σε κάθε επιβουλή και εκβιαστική απειλή, το αποδείξαμε προσφάτως

"Οι Ήρωες του '40 μας έδειξαν πώς κερδίζεται η Ελευθερία απέναντι σ’ εκείνους που αναζητούν ζωτικό χώρο, γιατί δήθεν δεν χωράνε πια στον δικό τους".

«ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ» 28 Οκτ 2020 | 14:06

Παναγιωτόπουλος: Το έπος του 1940 δείχνει το δρόμο για να αποκρούσουμε κάθε απειλή και πρόκληση

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τίμησε την εθνική επέτειο στο ναύσταθμο της Κρήτης, όπου συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ξενάγηση στο υποβρυχίου "Κατσώνης"