Ο Μπαλαούρας...αποδομεί τα επιχειρήματα Λαγκάρντ!

Με επιστολή του στο ευρωκοινοβούλιο ο Μάκης Μπαλαούρας καλεί το καλεί το ευρωκοινοβούλιο να απαντήσει στα "αποσταθεροποιητικά πολιτικά παιχνίδια» του ΔΝΤ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Μπαλαούρας...αποδομεί τα επιχειρήματα Λαγκάρντ!

«Τα capital controls έπρεπε να τα επιβάλουμε από τον Μάρτη, όταν βλέπαμε ότι οδεύαμε σε οικονομική ασφυξία» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας την Τρίτη και λίγη ώρα αργότερα απέστειλε επιστολή στο Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο για τη διαρροή των Wikileaks και τον ρόλο του ΔΝΤ. Στην οποία «αποδομεί» τα επιχειρήματα της Κριστίν Λαγκάρντ

Καλεί το καλεί το ευρωκοινοβούλιο να απαντήσει στα "αποσταθεροποιητικά πολιτικά παιχνίδια" που παίζει το Ταμείο ενάντια στη χώρα και την Ευρώπη

Στην επιστολή του στον Πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Μάκης Μπαλαούρας καλεί το ευρωκοινοβούλιο να απαντήσει στα "αποσταθεροποιητικά πολιτικά παιχνίδια" που παίζει το Ταμείο ενάντια στη χώρα και την Ευρώπη.

Στην επιστολή ο κ. Μπαλαούρας διερωτάται αν το ΔΝΤ μπορεί ακόμα να θεωρείται ένας αξιόπιστος εταίρος της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εξέταση της ελληνικής οικονομίας και καλεί τον κ. Gualtieri να συμφωνήσει ότι για να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή θεσμών που πιστεύουν στην επιτυχία του.

Η επιστολή

Αθήνα, 4 Απριλίου 2016

Αγαπητέ κ. Gualtieri,

H πρόσφατη δημοσιότητα σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αποκαλύπτει έναν πολιτικό σχεδιασμό ο οποίος, σε μια κρίσιμη καμπή, θέτει την Ευρώπη σε κίνδυνο. Κι αυτό διότι επιχειρεί να μετατρέψει την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθοδόν προς το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, σε μέσο επιβολής της πολιτικής του ΔΝΤ. Πράγματι, το σχέδιο να φέρει την Ελλάδα ‒και μάλιστα στη χρονική στιγμή που φέρει το ασύμμετρο βάρος της ευρωπαϊκής κρίσης των προσφύγων και με τον γεωπολιτικό ρόλο της να είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια‒ σε μια παραλλαγή του διλήμματος του περασμένου καλοκαιριού: «χρεοκοπία ή πρόσθετα μέτρα, πέρα από το συμφωνίας της 12ης Ιούλη του 2015» είναι κάτι περισσότερο από «απλές ανοησίες»∙ είναι μια άσκηση στην αποσταθεροποίηση που η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει. Εκείνο που χρειάζεται η Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, είναι η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και η εκκίνηση αυτόν το μήνα ενός οργανωμένου διαλόγου για μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Επιτρέψτε μου να σας επιστήσω την προσοχή σας, αγαπητέ συνάδελφε, σε μια λογική, όσο και αποκαλυπτική, αντίφαση στην επίσημη στάση του ΔΝΤ σε σχέση με αυτό το ζήτημα: στην απάντησή της στην επιστολή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, η Γενική Διευθύντρια του οργανισμού κα Κριστίν Λαγκάρντ απαξιώνει ως «απλές ανοησίες» το τμήμα της συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων του ΔΝΤ που εκθέτουν αυτόν τον πολιτικό σχεδιασμό, ενώ, την ίδια ώρα, επιβεβαιώνει «την πλήρη εμπιστοσύνη και την προσωπική στήριξή» της σε αυτούς.

Ωστόσο, είτε πρόκειται για «απλές ανοησίες», οπότε οι αξιωματούχοι που έχουν παραβιάσει την επίσημη πολιτική στον τομέα αυτό, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία του θεσμού, δεν μπορούν να έχουν την πλήρη στήριξη της Διευθύντριας, είτε έχουν την πλήρη στήριξή της επειδή ο σχεδιασμός τους είναι σύμφωνος με την επίσημη γραμμή του ΔΝΤ.

Πράγματι, το ΔΝΤ έχει ένα ιστορικό σχεδιασμού με τραγικές συνέπειες για την Ελλάδα. Μόλις το Δεκέμβριο του 2013, η κα Λαγκάρντ είχε αναγνωρίσει δημοσίως ως «ζήτημα τιμής» για το ταμείο, τη λανθασμένη πρόβλεψητων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην Ελλάδα, η οποία υποτίμησε τη ζημιά που η συνταγή της λιτότητας θα έφερνε στην οικονομία και την κοινωνία, βυθίζοντας τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου σε καιρό ειρήνης ύφεση.

Παρ' όλα αυτά, το ΔΝΤ είναι τώρα έτοιμο να επαναλάβει το ίδιο λάθος με την ίδια προβλέψιμη ζημία, επιμένοντας στο 13ο συνεχόμενο κόψιμο των κύριων συντάξεων και σε περαιτέρω μειώσεις στο μισθολογικό κόστος.

Τα λάθη που διαπράχθηκαν από το ΔΝΤ, και ειδικότερα από τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος κ. Πόλ Τόμσεν, οδήγησαν σε δυο ανεφάρμοστα προγράμματα διάσωσης, με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες από την άποψη των αφόρητων επιπέδων φτώχειας και ανεργίας, καθώς και την έλλειψη προοπτικών ανάπτυξης.

Στο παρελθόν το ΔΝΤ προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη για τις δικές του αποτυχίες στην Ελλάδα. Τώρα που η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία, πειραματίζεται με αποσταθεροποιητικά πολιτικά παιχνίδια ενάντια στη χώρα και την Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και, συγκεκριμένα, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Σχέσεων στην οποία προεδρεύετε, πρέπει να απαντήσει σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Πολύ περισσότερο, δεδομένου ότι η πρόσφατη δημοσιότητα σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αρνείται το σκεπτικό της εμπλοκής του στην Ευρώπη.

Επίσης θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των προβλέψεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Αποδεικνύεται ότι οι ανώτεροι υπάλληλοι του που εμπλέκονται στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι οι μέχρι τώρα θεωρούμενοι μη πολιτικοποιημένοι τεχνοκράτες, των οποίων την αμερόληπτη εμπειρογνωμοσύνη θα μπορούσε να εμπιστευτεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελπίζω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι εμείς δεν θεωρούμε το το ρόλο του ΔΝΤ αναντικατάστατο στην Ευρώπη

Αναρωτιέμαι αν το ΔΝΤ μπορεί ακόμα να θεωρείται ένας αξιόπιστος εταίρος της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εξέταση της ελληνικής οικονομίας.

Ελπίζω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι εμείς, ως βουλευτές, δεν συμφωνούμε με την απαισιόδοξη άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει θεσμούς με το απαιτούμενο επίπεδο τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης θα μπορέσουν να επιτελέσουν τη λειτουργία της περιοδικής επανεξέτασης των οικονομικών των κρατών-μελών που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Ελπίζω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι εμείς δεν θεωρούμε το το ρόλο του ΔΝΤ αναντικατάστατο στην Ευρώπη. Και πως όλοι συμφωνούμε ότι, για να επιτύχει το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή των θεσμών που πιστεύουν στην επιτυχία του, όπως συμφωνήθηκε τη 12η Ιουλίου 2015.

Περιμένοντας για την απάντησή σας,

Θερμούς χαιρετισμούς,

Γεράσιμος (Μάκης) Μπαλαούρας
Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 12 Οκτ 2021 | 16:53

ΔΝΤ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,5% φέτος και 4,6% το 2022

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα - Πόσο θα μειωθεί η ανεργία.

ΠΗΡΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΣ 12 Οκτ 2021 | 07:06

ΔΝΤ: Παραμένει στο "τιμόνι" η Γκεοργκίεβα παρά τις κατηγορίες

Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιβάλλει με την "πλήρη εμπιστοσύνη του" τη Γενική Διευθύντρια του, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη διατηρεί στη θέση

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ 21 Οκτ 2021 | 21:27

Δένδιας: Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα επιστρέφει στη Λιβύη

Του παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης στην ατζέντα του Νίκου Δένδια κατά τη συνάντηση με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21 Οκτ 2021 | 20:38

Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα και Κύπρο: "Θα απαντήσουμε στο πεδίο αν παραβιαστεί η υφαλοκρηπίδα μας"

Η Άγκυρα εξαπέλυσε νέες απειλές και το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι θα δώσει απάντηση και στο πεδίο, αν Αθήνα και Λευκωσία ξεκινήσουν νέα γεώτρηση "στην υφαλοκρηπίδα μας"

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

«ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» 21 Οκτ 2021 | 20:29

ΝΑΤΟ: Ο Ακάρ ζήτησε να δει τον Παναγιωτόπουλο - "Σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα" απαίτησε ο Έλληνας υπουργός

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε σύντομη συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 21 Οκτ 2021 | 20:23

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Nα μην μεταφερθεί η ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος, με την οποία η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, μπορεί να γίνει η γέφυρα ενέργειας της Αφρικής με την Ευρώπη.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 21 Οκτ 2021 | 20:00

ΚΙΝΑΛ: Εξι υποψήφιοι στην κούρσα της διαδοχής - Παπανδρέου και Ανδρουλάκης κέρδισαν στη μάχη των χιλιάδων υπογραφών

Έληξε η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ - Η "δύναμη" της υπογραφής

ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 21 Οκτ 2021 | 18:35

Στη Χαριλάου Τρικούπη ο Γιώργος Παπανδρέου: Κατέθεσε τις υπογραφές για την υποψηφιότητά του

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε τις υπογραφές στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη - Απεσύρθη ο Κεγκέρογλου - Στο φουλ οι μηχανές των επιτελείων.

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΙΑΤ 21 Οκτ 2021 | 18:02

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Ας αφήσει τα κλισέ κι ας απαντήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ που δηλώνει "έκπληκτος"

"Είναι όπως τα μνημόνια. Πρώτα θα τα έσκιζαν και στη συνέχεια έγιναν οι καλύτεροι μαθητές" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 21 Οκτ 2021 | 16:42

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Θα στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει στη συζήτηση θα είναι οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 21 Οκτ 2021 | 16:00

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία στο προσχέδιο συμπερασμάτων για τις "επιθέσεις μεταναστών"

Δεν θα αποδεχθούμε απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες - Καταδιάζουμε υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ, αναφέρει το προσχέδιο της Ε.Ε.

ΕΞΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 21 Οκτ 2021 | 15:55

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Απέσυρε την δική του υποψηφιότητα ο Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά την κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ