Ο νέος μιντιακός χάρτης οι άδειες, οι παίκτες και τα κόμματα

Η «ευφάνταστη» διαδικασία με την οποία δόθηκαν οι 4 τηλεοπτικές άδειες δεν ήταν το τέλος. Αντιθέτως πυροδοτεί μια νέα σκληρή παρτίδα για τη...νέα διαπλοκή.

Ο νέος μιντιακός χάρτης οι άδειες, οι παίκτες και τα κόμματα


Η παρτίδα του σκακιού μόλις άρχισε για τους μυημένους και δεν τελείωσε με την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Η ανακατανομή της εξουσίας των ΜΜΕ σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για το οικονομικό και πολιτικό τοπίο στον τόπο και ανοίγει μια νέα σελίδα, όπου την λεγόμενη παλαιά «διαπλοκή», θα αντικαταστήσει μια νέα…«διαπλοκή», δίνοντας βεβαίως ο καθένας τη διάσταση που επιθυμεί!

Το δεδομένο όμως είναι ότι, στην ιστορία «ελληνικά ΜΜΕ» αρχίζει και γράφεται ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, όπου κεντρική θέση θα έχουν δυο νέοι παίκτες, ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης και η οικογένεια του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα και δυο παλαιοί, η οικογένεια Αλαφούζου και η οικογένεια Κυριακού.

Από αυτή τη μάχη, τίθενται εκτός παιχνιδιού, προσώρας, καθώς υπάρχει ακόμα το δικαστικό σκέλος σε εξέλιξη, ο Δημήτρης Κοντομηνάς του Alpha, ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης και η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Παράλληλα, όλοι αναμένουν να δουν τις παρενέργειες από την όλη ιστορία στα σχέδια της οικογένειας Μπόμπολα που φαίνεται ότι αρχίζει και απομακρύνεται σταδιακά από το χώρο των ΜΜΕ, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν θα επιφέρει και σε ποιο βαθμό πλήγμα και στο ΔΟΛ η διαμορφωθείσα κατάσταση.

Και αυτό διότι η παλαιά πανίσχυρη τριανδρία: Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης και Ψυχάρης βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενώπιον μιας νέας κατάστασης και μέχρι στιγμής αυτό που εκπέμπεται είναι αμηχανία ως προς το αύριο. Και οι τρεις παλαιοί παίκτες εμμένουν ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κυβερνά καλλιεργώντας την αντίθεση με τα μέσα ενημέρωσης και επιδιώκοντας μέσω αυτής την αναδιάταξη των οικονομικών δυνάμεων της χώρας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ψηλά στην ατζέντα η επίκληση του εσωτερικού εχθρού, όπου κυρίαρχη θέση στη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή ακόμα της αντιπολίτευσης, είχαν τα συστημικά ΜΜΕ της κατά την Κουμουνδούρου και σήμερα το Μαξίμου, παλαιά διαπλοκή που ξεδοντιάζεται.

Οι παλαιοί παίκτες, όπως μεταδίδεται, θεωρούν ότι όλα ακόμα είναι ρευστά, καθώς θεωρείται υπερβολικό το τίμημα των περίπου 250 εκατ. ευρώ σε μια καθημαγμένη αγορά και ουδείς γνωρίζει και μπορεί να εξηγήσει πως σε μια νεκρή οικονομία, μπορεί να παραχθεί μεγάλος τζίρος στο χώρο των ΜΜΕ και θα εισρεύσουν χρήματα. «Εκτός και εάν η νέα διαπλοκή» λένε κάποιοι από το χώρο του επιχειρείν χρησιμοποιήσει τα ΜΜΕ για αλλότριους σκοπούς και έχουν ερωτηματικά ποια θα είναι η στάση της έναντι της κυβέρνησης!

Εξάλλου, όπως ειπώθηκε σε μια σύναξη το μεσημέρι της Παρασκευής, παρόντος και ενός εκ των βασικών παικτών τα τελευταία 30 έτη στο χώρο των ΜΜΕ, όσο δεν εξασφαλίζεται πρόοδος και δεν δημιουργείται νέος πλούτος, ακόμη και τα καλύτερο σχέδιο αποτυγχάνει.

«Αν το βάρος των φόρων προκαλέσει άρνηση καταβολής των επαυξημένων φόρων και γιγάντωση της φοροδιαφυγής τότε το όλο εγχείρημα θα αποτύχει, παρασύροντας τους πάντες στον όλεθρο, με πρώτους τους ενοίκους του Μαξίμου» ειπώθηκε σε αυτή σύναξη.

Αναμφίβολα, όπως παραδέχονται «νικητές» και «ηττημένοι» το δώρο που έλαβε ο Πρωθυπουργός από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά είναι πανάκριβο και δίνει την ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα, που ήδη το έκανε χθες, να εμφανιστεί το επόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ, και- ελλείψει κυβερνητικού έργου και πειστικών υποσχέσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη, για μείωση φόρων και για ρύθμιση του χρέους - να καυχηθεί δημόσια ότι υποχρέωσε κάποιους από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας να πληρώσουν στο κράτος συνολικά σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Η κυβέρνηση εξάλλου έχει επενδύσει στη σύγκρουση με τη λεγόμενη διαπλοκή και εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που θεωρεί ότι καλώς κτυπά το κατεστημένο.

Το ερώτημα όμως που τίθεται από πολλές πλευρές είναι σχετικά με τα σχέδια του νέου κατεστημένου και του παλαιού. Η είσοδος του Βαγγέλη Μαρινάκη στο χώρο των ΜΜΕ φέρνει μια νέα κατάσταση, αφού ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει προνομιακή σχέση με τμήμα της κεντροδεξιάς και συγκεκριμένα με την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό έχει τη σημασία του για πολλούς λόγους που αφορούν και τα εσωκομματικά της Ν.Δ., ενώ ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι και η στάση του, ειδικά το πρώτο διάστημα, έναντι της κυβέρνησης.

Μια άλλη παράμετρος είναι η οικογένεια Κυριακού που παραδοσιακά κινείται στο χώρο της κεντροδεξιάς, κατά πόσο θα επενδύσει στον τομέα της ενημέρωσης και εάν θα βρεθεί απέναντι στον Αλ. Τσίπρα. Η σχέση με τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι πολύ καλή, αλλά μένει να φανεί πόσο αυτό θα λειτουργήσει.

Ο Γιάννης Αλαφούζος, εκ των νικητών της διαδικασίας, επένδυσε στην σύγκρουση με την κυβέρνηση, αλλά πολλοί προβλέπουν ότι από εδώ και πέρα θα ρίξει τους τόνους, θα υπάρχει λελογισμένη κριτική και στιγμές ουδετερότητας. Εξάλλου και τα μηνύματα που λαμβάνει από τους πιστωτές είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας για ένα διάστημα από τώρα έως τις γερμανικές εκλογές το επόμενο φθινόπωρο δεν πρέπει να κλονιστεί, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Αντίθετα, η οικογένεια Καλογρίτσα για την οποία γίνεται και η μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με τα δημόσια έργα που λαμβάνει τεχνική εταιρεία του πατέρα Χρήστου, θα στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ.

Μένει να φανεί όμως ποιες θα είναι οι συνέργιες από εδώ και πέρα και ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους. Π.χ. ο Βαγγ. Μαρινάκης θα…«πατήσει» στο Star ή στο Μέγκα και θα θελήσει να αξιοποιήσει το τεχνολογικό οπλοστάσιο του σταθμού και να προσλάβει τους δημοσιογράφους και τεχνικούς. Π.χ. ο Καλογρίτσας θα συνεργαστεί με τους Φ.Βρυώνη και Γιώργο Κουρή και θα…πατήσει στο «Ε»;

Ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι το τοπίο στο πεδίο των συνεργιών και των συνεργασιών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα διαμορφωθούν και νέες συμμαχίες κόντρα στις παλαιές, θα αναπροσαρμοστούν στρατηγικές και θα στηθούν νέες…επιχειρηματικό-πολιτικές φιλίες, αγνώστου κατάληξης.

Μένει να γίνουν όλα αυτά και να φανεί πως θα εξελιχθεί το σχέδιο, υπάρχουν και πολλές εκκρεμότητες ακόμα για τις επόμενες 88 μέρες. Πέρα από τις έντεκα αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που θυροκολλήθηκαν στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και αναμένεται να κριθούν σύντομα , εκκρεμεί για το επόμενο μήνα και η απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα της διενέργειας του διαγωνισμού για τις άδειες και της ουσιαστικής κατάργησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την κυβέρνηση . Παράλληλα έπεται ασφαλώς και η εκδίκαση της υπόθεσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σε σχέση με την κοινοτική νομοθεσία .

Πολλοί εικάζουν ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί δριμεία κριτική και θα έχει να αντιμετωπίσει σφοδρές αντιδράσεις ,στο εσωτερικό και το εξωτερικό , από την απόφασή της να μειώσει τον αριθμό των καναλιών σε τέσσερα και να ρίξει "μαύρο" στα υπόλοιπα!

Μάλιστα προτάσσουν το επιχείρημα ότι οι αντιδράσεις θα είναι σε πολιτικό επίπεδο από όλους αυτούς που συνεχίσουν να την κατηγορούν ότι φιμώνει την ελευθερία της έκφρασης και τον πλουραλισμό των μέσων και ότι επέλεξε να πουλήσει τις άδειες ενημέρωσης του ελληνικού λαού σ αυτούς που έχουν την πιο "παχουλή πορτοφόλα" κι όχι σε εκείνους που έχουν πρότερο έντιμο βίο ή έχουν σχέση με την ενημέρωση του κόσμου .

Υπάρχει και το άλλο ενδεχόμενο: οι αντιδράσεις σε επίπεδο κόσμου. Και αυτό διότι το μαύρο στα κανάλι θα σημάνει και την ανεργία για περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους - δημοσιογράφους, εικονολήπτες , τεχνικούς, διοικητικούς, οδηγούς, καθαρίστριες, κ.α. με μισθούς περίπου στα 1000 ευρώ.

Εάν θα υπάρξει η λεγόμενη νέα διαπλοκή που στήνεται με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, μένει να φανεί σε βάθος χρόνου και κυρίως εάν κάποιοι εκ των νέων παικτών στα ΜΜΕ (είτε από όσοι πήραν άδεια είτε από όσοι συμμετείχαν, είτε από όσοι πάρουν περιφερειακή ή θεματική άδεια) θα εκμεταλλευτούν για ίδιο όφελος τις στενές σχέσεις τους με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η ιστορία του διαγωνισμού έφερε στο τραπέζι μια σειρά ερωτημάτων, όπως πως μπορεί να είναι κερδοφόρο ένα κανάλι σε μια αγορά και οικονομία όπως η σημερινή σε βαθιά ύφεση. Π.χ. με εξαίρεση τον Antena και τον Σκάι που ήδη λειτουργούν, υπάρχουν ερωτήματα πως θα είναι βιώσιμα τα κανάλια των Μαρινάκη και Καλογρίτσα με 73,9 εκατομμύρια ευρώ και 52,6 εκατομμύρια ευρώ κόστος αντίστοιχα κόστος αδειοδότησης.

Η αγορά είναι…νεκρή, ενώ η διαφημιστική πίτα είναι πολύ μικρή, ενώ οι νεοεισελθόντες στο χώρο των ΜΜΕ, πρέπει να πληρώσουν εκτός από την άδεια λειτουργίας και για νέα μηχανήματα, εγκαταστάσεις ,κτίρια και νέο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση όμως επαίρεται…

«Ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή μιλώντας για την αδειοδότηση των καναλιών εθνικής εμβέλειας, σαν να ήταν ειδικά η συγκεκριμένη δέσμευση, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, η απόδειξη από την οποία θα κρινόταν η πολιτική συνέπεια της κυβέρνησής του.

Αυτή ακριβώς η δέσμευση θα υπερπροβληθεί στη Θεσσαλονίκη κατά την παρουσία του Πρωθυπουργού σε μια εβδομάδα στη ΔΕΘ. Εξάλλου, η διαδικασία του διαγωνισμού, ήταν η τελευταία πράξη μιας σειράς εξαγγελιών για πόλεμο «κατά της διαπλοκής», «των μιντιαρχών» και για «θέσπιση κανόνων στο καθεστώς ανομίας που επί 25 χρόνια έχτισαν, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το πολιτικό αποτύπωμα θα φανεί το επόμενο διάστημα, καθώς για αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε και στους καραμανλικούς.

Πολλοί θυμούνται ότι τον περασμένοι Νοέμβριο ο υπουργός Επικρατείας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο – τον εμπνευστή του βασικού μετόχου- και φέρεται να του είπε: «Συνεχίζουμε το έργο σου ως παιδιά σου».

Μένει να δούμε την κατάληξη…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 06 Σεπ 2020 | 10:35

Αλλάζουν όλα στο ΑΣΕΠ: Με γραπτό διαγωνισμό οι προσλήψεις στο Δημόσιο - Ποια κριτήρια θα μετρούν

Για την κάλυψη κενών θέσεων δεν θα δίνεται τόση σημασία στα τυπικά προσόντα.

ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟ-ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ 29 Σεπ 2020 | 20:36

ΣΥΡΙΖΑ: Εκανε πίσω ο Τσίπρας για το "Πειθαρχικό" - Ο διάλογος με τον Τσακαλώτο στο Πολιτικό Συμβούλιο

Σχεδόν πέντε ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Τί είπε ο Τσίπρας στον Τσακαλώτο.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ 29 Σεπ 2020 | 20:02

Οργισμένος ο Τσελίκ λόγω της επίσκεψης Πομπέο: Δεν βοηθούν την ειρήνη οι δηλώσεις στήριξης στην Ελλάδα

Απειλές πολέμου από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ με αφορμή την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.

ΣΤΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ 29 Σεπ 2020 | 19:59

Καρέ - καρέ η ξενάγηση Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη στο ζεύγος Πομπέο που ενθουσιάστηκε στην αρχαία Άπτερα [Εικόνες]

Τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Απτέρας επισκέφθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάικ Πομπέο

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 29 Σεπ 2020 | 19:40

Τηλεφωνική επικοινωνία Μάας - Τσαβούσογλου: "Αποφασιστικής σημασίας οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας"

Επικοινωνία μέσω τηλεφώνου για τον Χάικο Μάας και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 29 Σεπ 2020 | 18:51

Υπουργικό την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης: Ποια θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα

Αύριο στις 12:00 συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη μέσω τηλεδιάσκεψης-Ποια θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 29 Σεπ 2020 | 17:24

Μάικ Πομπέο-Αν. Μεσόγειος: Ενθαρρύνουμε την επιστροφή στον διάλογο - Στα ελληνικά το ευχαριστώ στον Μητσοτάκη

Ο Μάικ Πομπέο κάνει λόγο για ισχυρούς δεσμούς μεταξύ ανθρώπων και κοινές αξίες που μοιράζονται Ελλάδα και ΗΠΑ.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 29 Σεπ 2020 | 16:15

Μητσοτάκης - Πομπέο: Οι πρώτες εικόνες από το παραδοσιακό γεύμα στο πατρικό του πρωθυπουργού στα Χανιά [Βίντεο}

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε γεύμα εργασίας στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά, στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

USS HERSHEL WOODY WILLIAMS 29 Σεπ 2020 | 13:29

Αυτό είναι το θηριώδες αμερικανικό ελικοπτεροφόρο που θα ελιμενίζεται μόνιμα στη Σούδα [βίντεο - εικόνες]

Μόνιμη η παρουσία του τεράστιου USS Hershel "Woody" Williams στη Σούδα της Κρήτης.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 29 Σεπ 2020 | 13:24

Κοντοζαμάνης: Παρατείνονται οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού στην Υγεία

Την παράταση των συμβάσεων όλων των κατηγοριών επικουρικού προσωπικού, στον τομέα της υγείας, προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ... 29 Σεπ 2020 | 13:10

Και για κατασκοπεία κατηγορούνται τα μέλη των ΜΚΟ που έφερναν μετανάστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τα μέλη των ΜΚΟ αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της κατασκοπείας

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 29 Σεπ 2020 | 12:49

Ο Μπογδάνος ζητά νομοθετική απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος (ΝΔ) θέτει θέμα κατάργησης μπούρκας και νικάμπ.

ΣΤΗΝ 115 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ 29 Σεπ 2020 | 12:36

Μητσοτάκης - Πομπέο από τη βάση της Σούδας: Με την Τουρκία ήρθε η ώρα της διπλωματίας

Οι κοινές δηλώσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Πομπέο, μετά τη διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.