Aνάλυση: Τα Μνημόνια της Ελλάδας και... το χρέος του Ομπάμα

Τι μπορεί να σηματοδοτεί για την ελληνική κυβέρνηση η επίσκεψη Ομπάμα ο οποίος σε περίπου επτά εβδομάδες παραδίδει την εξουσία στον υπερσυντηρητικό Τραμπ;

Aνάλυση: Τα Μνημόνια της Ελλάδας και... το χρέος του Ομπάμα

Τσάι και συμπάθεια…Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής πολυσυζητημένης επίσκεψης του απερχόμενου Προέδρου των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία έχει επενδύσει πάρα πολλά η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τι μπορεί όμως να σηματοδοτεί για την ελληνική κυβέρνηση η επίσκεψη του δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος σε περίπου επτά εβδομάδες παραδίδει την εξουσία στον δεξιό και υπερσυντηρητικό Ντόναλντ Τραμπ;

Aνάλυση: Τα Μνημόνια της Ελλάδας και... το χρέος του Ομπάμα
Φωτο απο την αναχώρηση του προέδρου Μ. Ομπάμα,για την Αθήνα

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι ο Μ. Ομπάμα λειτουργεί ευεργετικά για την ελληνική πλευρά και θα συμβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο για να δοθεί μια λύση στο ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Είναι η ίδια ακριβώς ψευδαίσθηση που είχε και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που πίστευε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν χειροπιαστή λύση στο ζήτημα του χρέους, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ.

Εξάλλου η αμερικανική πλευρά έδινε απλόχερα τα τελευταία χρόνια θετικές δηλώσεις για το ζήτημα του χρέους, ενισχύοντας τις ελληνικές προσδοκίες, αλλά επί της ουσίας δεν έγινε απολύτως τίποτα, ενώ πάντα, υπήρχε η διευκρίνιση για την συνέχιση και προώθηση των μεταρρυθμίσεων που είναι προαπαιτούμενες.

Εάν ανατρέξει κανείς στην πρόσφατη πολιτική και οικονομική ιστορία θα διαπιστώσει, ειδικά τα τελευταία έξι χρόνια, κατά τα οποία η χώρα είναι σε καθεστώς μνημονίου, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ΗΠΑ υπεραμύνθηκαν της άποψης περί της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, είτε με δηλώσεις του Μ. Ομπάμα, είτε του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου που θα συνοδεύει τον αμερικανό πρόεδρο στην Αθήνα και είναι ένα από τα πρόσωπα που έχει εκφραστεί ήδη υπέρ του τερματισμού της λιτότητας και υπέρ των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Πολλοί θυμούνται τις αντιπαραθέσεις του Λιού με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ή με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ζήτημα του χρέους. Το…έργο αυτό είχε ξαναπαιχτεί και με μεγάλη επιτυχία επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά που είχε και προσωπική σχέση με τον Λιού, ο οποίος είχε έρθει και στην Αθήνα και είχε προβεί σε υποστηρικτικές για τα ελληνικά συμφέροντα δηλώσεις, ενώ την ίδια θετική στάση είχε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, και πάλι επί Ομπάμα, ο Τίμοθι Γκάιντνερ.

Έναντι του επικοινωνιακού βομβαρδισμού για τη σημασία της επίσκεψης Ομπάμα, που σε συμβολικό επίπεδο ουδείς υποτιμά, η πλευρά της Γερμανίας έσπευσε να προσγειώσει την ελληνική κυβέρνηση, μέσω ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε, παραμονή της άφιξης του προέδρου των ΗΠΑ, στην συστημική εφημερίδα του γερμανικού κατεστημένου Frakfurter Algemeine Zeitung που έστειλε το μήνυμα στην Αθήνα με την εξής υποσημείωση: «Σημασία δεν έχει τι θα δηλώσει στην Αθήνα ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος για το ελληνικό χρέος, αλλά τι λέει ο νεοεκλεγείς».

Πλειστάκις η αμερικανική πλευρά, είτε παλαιότερα με τον Γκάιντνερ είτε με τον Λιου ή ακόμα και σε κεντρικό επίπεδο με τον πρόεδρο Ομπάμα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα απομείωσης του χρέους, λόγια που κυρίως ηχούν ως «μουσική στα αυτιά των κυβερνήσεων των Αθηνών», είτε πριν επί Αντ. Σαμαρά, είτε τώρα επί Αλ. Τσίπρα, αλλά δεν αρέσουν στους πιστωτές.

Και τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο Ομπάμα στη συνάντηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα, στο περιθώριο των εργασιών της Συμμαχίας, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει και την ενθάρρυνε να συνεχίσει την εφαρμογή των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ επανέλαβε και την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.

Μια αντίστοιχη συζήτηση είχε γίνει και το καλοκαίρι του 2013, όταν ο Αντ. Σαμαράς ως Πρωθυπουργός συναντούσε τον στενότατο συνεργάτη του Ομπάμα, τον υπουργό Οικονομικών Λιού (είχε θέση επιτελάρχη του Λευκού Οίκου την περίοδο 2012-2013), ενώ είχε ακολουθήσει το ταξίδι του έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντηση στο Λευκό Οίκο. Εκεί όμως Σαμαράς και Ομπάμα δεν συζήτησαν, λόγω της αμερικανικής στάσης, το ζήτημα του χρέους που δεν ετέθη στο τραπέζι, ενώ το μόνο που εισέπραξε η ελληνική πλευρά ήταν μια δήλωση στήριξης, «θα σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας».

Εάν δει κανείς τις τότε διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου και τις σημερινές θα βρει πάρα πολλές ομοιότητες. Οι προσδοκίες είναι οι ίδιες, αλλά απλώς η σημερινή κυβέρνηση αναγάγει την όποια δήλωση του προέδρου Ομπάμα σε πολιτική πίεση για να λυθεί το χρέος. Μια αυταπάτη όπως και πολλές άλλες στο παρελθόν, από τη στιγμή που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ έχει συγκεκριμένη άποψη για το χρέος και επαναφέρει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η μάχη για το ελληνικό χρέος δεν παίζεται μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, ούτε θα παίξει καθοριστικό ρόλο η όποια θετική δήλωση του Ομπάμα, εάν δεν ασκηθούν πραγματικές και ουσιαστικές πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ που κυρίως ενδιαφέρονται για το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή (Συρία, Μέση Ανατολή, θέση Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κ.α.) και για το Κυπριακό που βρισκόμαστε κοντά σε λύση περισσότερο από άλλη φορά.

Στην ουσία το ζήτημα «ελληνικό χρέος» δεν εντάσσεται στις διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά στην παλέτα των προβλημάτων που διχάζουν ΗΠΑ και Γερμανία, καθώς ο Σόιμπλε που έχει την μπαγκέτα αγνοεί τις συστάσεις της αμερικανικής πλευράς για το χρέος, ειδικά αυτή την περίοδο που έχει ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία για τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Εξάλλου, δεν είναι μόνο η Γερμανία που έχει εκλογές, αλλά είναι η Γαλλία και η Ολλανδία και ως εκ τούτου ουδείς θέλει να συζητήσει επί της ουσίας για το χρέος, ενώ ένα άλλο πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση Τσίπρα, είναι ότι την θεωρούν «τελειωμένη», όπως θεωρούσαν και την κυβέρνηση Σαμαρά το φθινόπωρο του 2014. Είναι ακριβώς το ίδιο έργο σε επανάληψη, καθώς οι πιστωτές βλέπουν, με βάση τις δημοσκοπήσεις ότι προηγείται σημαντικά η Ν.Δ., αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει εκλογικός ορίζοντας, όπως υπήρχε το 2015 λόγω της προεδρικής εκλογής.

Το ζήτημα είναι εάν θα δοθεί λύση και ποια θα είναι για το χρέος, εάν θα συνοδευτεί με νέες γενναίες μεταρρυθμίσεις και κατά πόσο θα εντάσσονται σε ένα τέταρτο μνημόνιο που δεν θα το αντέξει η κυβέρνηση!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
«ΟΜΑΔΑ ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ» 23 Νοε 2020 | 20:56

Οι δύο επιλογές "κλειδιά" Μπάιντεν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

Ο Τζο Μπάιντεν προτείνει τον Άντονι Μπλίνκεν για επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Αλεχάντρο Μαγιόρκας για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

23 Νοε 2020 | 15:13

O Μπάρακ Ομπάμα κανε το ντεμπούτο του στο TikTok με αυτό το βίντεο

Έτοιμος να ανοίξει ένα ακόμα λογαριασμό στα social media είναι ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 20 Νοε 2020 | 12:31

Απολαυστικός Ομπάμα: Αν χρειαστεί θα βγάλουν τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο...οι ειδικές δυνάμεις

Πάντα έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τις ειδικές δυνάμεις για να βγάλουν τον Τραμπ από Λευκό Οίκο ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα

18 Νοε 2020 | 13:52

Γη της Επαγγελίας: Κυκλοφόρησε το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του Μπαράκ Ομπάμα

Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το πολυαναμενόμενο βιβλίο του 2020, η προσωπική καταγραφή της ιστορίας εν τω γίγνεσθαι, από τον 44ο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΤΟ SPOTIFY 18 Νοε 2020 | 10:45

Προεδρική playlist: Αυτά είναι τα τραγούδια που άκουγε ο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο

Ο Μπαράκ Ομπάμα μαζί με το νέο βιβλίο του έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα αγαπημένα του τραγούδια.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 16 Νοε 2020 | 17:07

Μπάρακ Ομπάμα: Η σπάνια φωτογραφία από την παιδική του ηλικία - Χαμογελαστός στην αγκαλιά της μητέρας του

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για τη μητέρα του ο Μπάρακ Ομπάμα - Όσα του έμαθε για τον κόσμο.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ 14 Νοε 2020 | 20:27

Απομνημονεύματα Ομπάμα: "Και μετά η Ελλάδα κατέρρευσε…" - Τί γράφει ο πρώην Πρόεδρος για την ελληνική κρίση

Ο Μπαράκ Ομπάμα γράφει για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση του 2009 – 2010 στα απομνημονεύματα της προεδρικής οκταετίας του.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ 13 Νοε 2020 | 15:53

Ομπάμα: Κάπνιζα κρυφά στον Λευκό Οίκο - Το έκοψα "μαχαίρι" όταν με έπιασε η κόρη μου

Ο Μπαράκ Ομπάμα περιγράφει πως έκοψε το κάπνισμα όταν τον έπιασε με τσιγάρο η κόρη του στον Λευκό Οίκο

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 07 Νοε 2020 | 20:56

Εκλογές ΗΠΑ 2020 - Μπάρακ Ομπάμα: Θα στηρίξουμε με τη Μισέλ τον Μπάιντεν και την Πρώτη κυρία

Ενότητα, δέσμευση στη δημοκρατία και τις προκλήσεις της ζητά ο Ομπάμα με το μήνυμα προς Μπάιντεν.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:07

Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας: "Να φύγει ο κορονοϊός", του ζήτησαν τα παιδιά

Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία στη Βούλα επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρούσα και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΕΜΑΛ ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ 03 Δεκ 2020 | 12:51

Τουρκική αντιπολίτευση: Ο Έλληνας διοικητής είχε δίκιο για την έρευνα στο τουρκικό πλοίο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας πήρε θέση για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο.

ΜΕ ΑΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 03 Δεκ 2020 | 12:32

Στέλιος Πέτσας: Παρατείνεται το lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου

Παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΘ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ 03 Δεκ 2020 | 12:23

Παραμένει στη ΜΕΘ ο Γιάννης Πλακιωτάκης - Υποχώρησε ο υψηλός πυρετός, αλλά όχι ικανοποιητικά

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" νοσηλεύεται ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, που νοσεί με κορονοϊό.