Ο Ομπάμα,το "αφήγημα" για το χρέος και η επώδυνη αξιολόγηση

Με την επίσκεψη Ομπάμα και το αφήγημα του χρέους η κυβέρνηση προσπαθεί να υπερβεί τα εμπόδια του Μνημονίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Ομπάμα,το "αφήγημα" για το χρέος και η επώδυνη αξιολόγηση

Τρέχει και δεν φτάνει το Μαξίμου για να αποφύγει το σημείο Ο που αναμένεται να είναι στις αρχές του 2017: εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου που υπογράφηκε το 2015, κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και νέο τσουνάμι μέτρων κυρίως στα εργασιακά και νέο Μνημόνιο με το ΔΝΤ έναντι σκληρών μεταρρυθμίσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα αποτελεί γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και πως η υπερδύναμη δεν αναμένεται να αλλάξει στάση στο ελληνικό ζήτημα λόγω της εκλογής Τραμπ.

Σε ρυθμούς Ομπάμα κινείται η κυβέρνηση και η πολιτική ζωή του τόπου καθώς ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα. Οι συμβολισμοί της επίσκεψης του απερχόμενου Πλανητάρχη στην Ελλάδα λίγες ημέρες πριν παραδώσει την Προεδρία των ΗΠΑ στον Ντ. Τραμπ και η προαναγγελία των δηλώσεων του Μ. Ομπάμα μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κρατούν ζωντανό το αφήγημα της διευθέτησης του χρέους για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή ότι «θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους. Αν αυτό γίνει, δεν θα βοηθηθεί μόνο η ανάκαμψη στην Ελλάδα, αλλά θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει την οικονομία της να δουλέψει για όλους», υπογράμμισε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα αποτελεί γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και πως η υπερδύναμη δεν αναμένεται να αλλάξει στάση στο ελληνικό ζήτημα λόγω της εκλογής Τραμπ στην ηγεσία της χώρας. Είναι προφανές ότι το Μ. Μαξίμου επιδιώκει να αξιοποιήσει τις δηλώσεις Ομπάμα για το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τι λέει όμως επί της ουσίας ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και το ΔΝΤ και ποια είναι τα εμπόδια για την ουσιαστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Η προεδρία των ΗΠΑ αλλά και το ΔΝΤ μιλούν για διευθέτηση του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων όπου στην οικονομική γλώσσα των Αμερικανών σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, νέες περικοπές στις συντάξεις.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην πρόταση του ΔΝΤ για να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα μέσω του Μνημονίου 3+ που ετοιμάζουν οι υπηρεσίες του Διεθνούς Οργανισμού. Παράλληλα όμως το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους «κολλάει» στην άρνηση της γερμανικής ηγεσίας να συζητήσει επί του ζητήματος καθώς εκτιμά ότι δεν έχουν γίνει όσα απαιτούνται για την μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα ο Β. Σόιμπλε έχει απαντήσει σε ανύποπτο χρόνο που οι ΗΠΑ έθετε το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους καλώντας την υπερδύναμη να βάλει λεφτά στην Ελλάδα για να αποφασίσει για το χρέος της. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους αφορούν παραμετρικές αλλαγές με μειώσεις επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για ένα μικρό τμήμα του χρέους- περίπου το 10%- που εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσουν να δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Το Μ. Μαξίμου όμως επιμένει να καλλιεργεί το αφήγημα του χρέους σε κάθε ευκαιρία. Μάλιστα ο πρωθυπουργός μετά την λήξη του αγώνα Ελλάδας Βοσνίας που παρακολούθησε χτες, φέρεται συνομίλησε με τον διεθνή ποδοσφαιριστή Β. Τοροσίδη μετά το τέλος του αγώνα ο οποίος του είπε: «Τώρα που έρχεται ο Ομπάμα, δώσ' του πρόεδρε τα χαιρετίσματά μου κι επίσης ζήτα του να βοηθήσει μπας και μειωθεί το ελληνικό χρέος». Ο κ. Τσίπρας χαμογέλασε και απάντησε: «Μην ανησυχείς, θα το βάλουμε κι εμείς γκολ στο 93'!».

Όλα τα μέτρα που έρχονται

Το Μαξίμου τρέχει και δεν φτάνει για να κλείσει σύντομα την β΄ αξιολόγηση προκειμένου να αποφύγει το «σημείο 0» που θα είναι τον Γενάρη του 2017. Τότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή διατάξεων του Μνημονίου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες με καταβολή του 100% προκαταβολής φόρου και αυξημένες εισφορές στα ταμεία.

Παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα η διαπραγμάτευση για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όπου θα μπουν επί τάπητος οι περικοπές στις κύριες συντάξεις και ο αφανισμός της προσωπικής διαφοράς που θα σημάνει μειώσεις από 5-20% στις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την περαιτέρω πίεση από την μη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης η οποία αναμένεται να φέρει τσουνάμι αλλαγών στα εργασιακά όπως για παράδειγμα:

Την αύξηση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% των εργαζομένων κάθε μήνα. Η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων ευνοεί κλάδους και μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης όπως ο τραπεζικός τομέας στον οποία αναμένεται να γίνουν χιλιάδες απολύσεις. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχει τεθεί και το θέμα της δυνατότητας να μην αυξηθεί το ποσοστό απολύσεων σε ένα εργασιακό χώρο αλλά με την σύμφωνη γνώμη του Συνδικάτου ή του σωματείου να μπορεί ο εργοδότης να προχωρήσει σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης όπως είναι η μείωση ωραρίου ή η μείωση αποδοχών.

Σε περίπτωση απεργίας η κυβέρνηση συζητά την ισχύ των απεργιών μόνο εάν ψηφίζουν το 50%+1 των εργαζομένων σε έναν εργασιακό χώρο υπέρ της κινητοποίησης ενώ παράλληλα προωθεί διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες όποιοι δεν θέλουν να απεργήσουν θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους για να πληρωθούν.

Μπαίνει «πάγος» στην επεκτασιμότητα των συμβάσεων έτσι όπως την είχε ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά με την επαναφορά της μετενέργειας. Η ισχυροποίηση των συμβάσεις εργασίας σε επίπεδο επιχείρησης – όπως ζητά το ΔΝΤ-αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τα συνδικάτα καθώς είναι προφανές ότι οι συμβάσεις εργασίας που θα υπογράφονται σε επίπεδο επιχείρησης, διαμορφώνονται σε ένα περιβάλλον όπου οι εργοδότες θα είναι πιο ισχυροί στην διαπραγμάτευση για την διαμόρφωση των τελικών αποδοχών.

Η κυβέρνηση προωθεί την δημιουργία μητρώων εργαζομένων και επιχειρήσεων ανά κλάδο. Συνδικαλιστές όμως υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο που προωθεί η κυβέρνηση την δημιουργία Μητρώων εργαζομένων και εργοδοτών συμβάλλει στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αφού για να τεθεί σε ισχύ μία κλαδική σύμβαση εργασίας – δηλαδή να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου- θα πρέπει να έχει υπογραφεί από ένωση επιχειρήσεων στην οποία να συμμετέχουν το 50%+1 των επιχειρήσεων του κλάδου.

Τέλος για τον συνδικαλιστικό νόμο, ο οποίος αναμένεται να αλλάξει όσον αφορά τα δικαιώματα και τις άδειες των συνδικαλιστών, συζητείται ακόμα και η δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών υπό προϋποθέσεις με διευθυντικό δικαίωμα. Για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις πιέζει ασφυκτικά το κουαρτέτο και κυρίως το ΔΝΤ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ 35ΧΡΟΝΟΣ 22 Οκτ 2021 | 22:14

Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα: Συνελήφθησαν 22χρονος και 20χρονη

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα που είχε διαπραχθεί την 22 Ιουνίου

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 22 Οκτ 2021 | 18:04

Δακτύλιος: Σε λειτουργία το daktylios.gov.gr - Ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα - Πώς θα εκδώσετε το ειδικό σήμα

Ψηφιακά, μέσω του daktylios.gov.gr, μπορούν οι πολίτες να εκδίδουν το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 22 Οκτ 2021 | 14:35

Ο Φίλιππος Γλύξμπουργκ και η Νίνα Φλορ στην Αρχιεπισκοπή: Πήραν την ευχή του Ιερώνυμου

Η εμφάνιση του Φίλιππου Γλύξμπουργκ και της Νίνα Φλορ λίγες ώρες πριν τον γάμο τους και το λευκό τουίντ μακρυμάνικο φόρεμα της νύφης.

22 Οκτ 2021 | 09:54
Ο ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΤΗΣ 19 Οκτ 2021 | 07:28

Στην Ελλάδα η Μαρί Σαντάλ για τον βασιλικό γάμο: Τι απόλαυσε στην Αθήνα [εικόνα]

Aντίστροφη μέτρηση για τον γάμο του Φίλιππου Γλύξμπουργκ και της Νίνα Φλορ στη Μητρόπολη Αθηνών - Η φωτογραφία της Μαρί Σαντάλ από την Αθήνα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ 19 Οκτ 2021 | 06:34

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην Αθήνα - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρά σήμερα η ΕΛΑΣ, λόγω των εκδηλώσεων για την τελετή παράδοσης-παραλαβής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Οκτ 2021 | 20:40

Αθήνα: Κλειστοί δρόμοι την Τρίτη για την τελετή παράδοσης - παραλαβής της φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει την Τρίτη η ΕΛΑΣ στην Αθήνα - Τελετή παράδοσης - παραλαβής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 18 Οκτ 2021 | 15:45

Δακτύλιος: Υπό μελέτη η επιβολή διοδίων στο κέντρο της Αθήνας

Την επέκταση του Μικρού Δακτυλίου και τη θέσπιση διοδίων για τη διέλευση από το κέντρο της Αθήνας μελετά η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 18 Οκτ 2021 | 10:55

Μπακογιάννης: Πρέπει να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην Αθήνα - Σοβαρό πρόβλημα εγκληματικότητας

"Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα στην Αθήνα", παραδέχθηκε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 17 Οκτ 2021 | 13:57

Άνγκελα Μέρκελ: Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Αθήνα - 'Έρχεται την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη

Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Θα επισκεφθεί την Ελλάδα πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου

Η ΤΙΚΤΟΚΕR ΜΕ ΤΟΥΣ 79.000 ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ 16 Οκτ 2021 | 18:08

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με την Tik Toker που ''δίνει φωνή'' σε άτομα με προβλήματα όρασης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Άννα Μπαλάν

ΠΛΗΡΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ 16 Οκτ 2021 | 00:00

Ένα συγκλονιστικό loft με θέα τη Σταδίου - Όαση στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, το απόλυτο κέντρο της πόλης, ένας πρώην επαγγελματικός χώρος μετατράπηκε σε ένα super loft με θέα εντελώς μητροπολιτική.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ 15 Οκτ 2021 | 21:41

Κακοκαιρία Μπάλλος: Απίστευτη ποσότητα βροχής στην Αθήνα - 30 εκατομμύρια τόνοι νερού έπεσαν στον Κηφισό

Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής σε περιοχές της Αθήνας σε ένα διήμερο - Ποιες περιοχές δέχτηκαν το περισσότερο νερό τις τελευταίες 48 ώρες