Live: Σε «πολεμικό κλίμα» η συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

Η επιμονή του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά στην εφαρμογή του νόμου 4339/2015 και η εμμονή του στις τέσσερις άδειες βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Live: Σε «πολεμικό κλίμα» η συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις τροπολογίες του υπουργού Επικρατείας που επιστρέφουν τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και το καθιστούν συμμέτοχο στον αριθμό των αδειών.

Στις γνωστές του θέσεις εμμένει ο Νίκος Παππάς παρά τον φιάσκο με την γνωμοδότηση του ΣτΕ. Ο υπουργός Επικρατείας επίμενε από το βήμα της Βουλής για συγκεκριμένο αριθμό αδειών «η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή» είπε, ενώ την ίδια στιγμή επανέφερε εκ νέου το θέμα των 250 εκατομμυρίων που η κυβέρνηση θα εισέπραττε από την διαγωνιστικη διαδικασία η οποία ωστόσο σύμφωνα με το ΣΤΕ έχει ακυρωθεί.

Είπε συγκεκριμένα : «Υπάρχει ένα τίμημα που είναι 250 εκατομμύρια και πρέπει να αποφασίσουθμε πως θα εισπραχθεί διαφορετικά θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στις επόμενες γενεές». «Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει» υπογράμμισε και ζήτησε να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις για να συσταθεί το νέο ΕΣΡ, προκειμένου να κλείσει αυτή η εκρεμμότητα.

Δεν δίσταξε εξάλλου να αφήσει έμμεσες αιχμές κατά του ΣτΕ καταλογίζοντας στους δικαστές ότι ευθύνονται επειδή μεταφέρονται πόροι που ήταν προορισμένοι να δωθούν σε φτωχούς πολίτες σε εύπορες οικονομικά τάξεις.
Είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση με αφορμή την επιμονή της κυβέρνησης να ακολουθήσει το κοινοβουλευτικό γράμμα και να ολοκληρώσει τη διαδικασία με περιορισμένο αριθμό ομιλητών.

Μύδροι Βενιζέλου και απάντηση από Βούτση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση κάτι που όμως απέρριψε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να καταλογίζει ευθέως στην κυβέρνηση ότι με τον νόμο Παππά «τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δέντρα και φάνηκαν τα οπισθία τους». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε μάλιστα ότι η άποψη του αυτή αφορά και το τραπεζικό σύστημα αλλά και άλλες χώρες, υποννοώντας προφανώς τα όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας για την Βενεζουέλα.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την γνωμοδότηση του ΣτΕ «θεσμική και πολιτική ήττα της κυβέρνησης» και μίλησε για ατόπημα για το οποίο η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί. Κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ρύθμιση εως ότου καθαρογραφεί η κυβέρνηση και να μην επιμείνει στο τέχνασμα της αναστολής του νόμου.

Ο Νίκος Βούτσης από την πλευρά του εγκάλεσε και αυτός από την πλευρά του τους δικαστικούς λειτουργούς με το επιχείρημα ότι η σημερινή ευαισθησία δεν υπήρχε τα τελευταία 27χρόνια. Ζήτησε να πέσουν οι τόνοι αναφέροντας με νόημα διότι «υπάρχει ένα μακρύ και βεβαρημένο παρελθόν απόψεων στη βάση συμφερόντων που εμπόδιζαν την διευθέτηση της εκρεμμότητας αυτής».

Η τελευταία αιχμή του Προέδρου της Βουλής δεν έμεινε ασχολιάστη από τον Ανδρέα Λοβέρδο που (προ)κάλεσε τον κ. Βούτση να είναι πιο προσεκτικός με όσα λέει.

Ο Σίμος Κεδίκογλου απευθυνόμενος στον Νίκο Παππά του είπε «είστε πρόβλημα για τη δημοκρατία» με τον υπουργό Επικρατείας να απαντά: «Περίμενα μια απολογία γιατί όταν εσείς ήσασταν κυβέρνηση δεν εισπράξατε τίποτα αυτό είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία όπως και το μαύρο στην ΕΡΤ».

Live η συζήτηση

To μεταμεσονύκτιο παρασκήνιο

Η επιμονή του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά στην εφαρμογή του νόμου 4339/2015 και η εμμονή του στις τέσσερις άδειες όπως την εξέφρασε στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό τόσο στην σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όσο και στο κυβερνητικό στρατόπεδο που αναπτύσσονται διαφορετικές λογικές για την αντιμετώπιση του θέματος.

Με την σκληρή στάση που κρατά ο Νίκος Παππάς στηρίζοντας την λογική ότι «η κυβέρνηση νομοθετεί και το ΕΣΡ ελέγχει», υπερασπιζόμενος τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και παρά την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό, καταδεικνύει ότι ο υπουργός Επικρατείας ρίχνει τα …ρέστα του στην σημερινή κοινοβουλευτική σύγκρουση θέτοντας σε δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή και τις …αντοχές του Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να βρεθεί κοινός τόπος με τη ΝΔ προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να ξεπεραστεί ο σκόπελος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, ο Νίκος Παππάς ρίχνει και άλλο λάδι στην φωτιά της σύγκρουσης με την ΝΔ μετά από σειρά δηλώσεων όπου ανέφερε ότι έχουν γίνει λάθη από την κυβερνητική πλευρά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Επικρατείας αναμένεται να καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση, η οποία θα προβλέπει ότι ο αριθμός των αδειών θα αποφασίζεται από τον αρμόδιο υπουργό με τη «σύμφωνη γνώμη» του ΕΣΡ.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Παππά και το παρασκήνιο

Η ξαφνική επιστροφή του Νίκου Παππά στην εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά κυρίως για τον αριθμό των τεσσάρων αδειών παρά την απόφαση του ΣτΕ που έχει κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Σε επικοινωνία που είχε χτες ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης του ζητήθηκε για μία ακόμη φορά να τόσο από τον κ. Λυκούδη που εκπροσωπεί το Ποτάμι όσο και από τον Αν. Λοβέρδο που εκπροσωπεί την Δημοκρατική Συμπαράταξη στην διάσκεψη των Προέδρων, να εγγυηθεί προσωπικά ότι δεν θα τεθεί ο νόμος Παππά σε ισχύ από την …πίσω πόρτα σε αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ. Ο κ. Βούτσης για μία ακόμη φορά δήλωσε ότι εγγυάται προσωπικά – όπως άλλωστε έκανε και στην Διάσκεψη των Προέδρων- ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος που κρίθηκε αντισυνταγματικός, παίρνοντας αποστάσεις από την στάση του Νίκου Παππά.

Ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε χτες το βράδυ τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική που θα κρατήσουν σήμερα στην τροπολογία για την αναστολή του νόμου περί τηλεοπτικών αδειών τονίζοντας ότι στρατηγική της κυβέρνησης θα είναι το μοτο: «η κυβέρνηση νομοθετεί και το ΕΣΡ με τις ανεξάρτητες αρχές, ελέγχουν».

Η σημερινή συνεδρίαση της βουλής όπου θα συζητηθεί η τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά δεν θα κρίνει μόνο το μέλλον του ΕΣΡ και την συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής την επόμενη Δευτέρα αλλά θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των συσχετισμών δυνάμεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης που θα καθορίσουν τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών από την σημερινή διαδικασία και την Διάσκεψη των Προέδρων την ερχόμενη Δευτέρα θα καθοριστεί και το μέλλον του Ν. Παππά στο κυβερνητικό σχήμα ακόμα και η προοπτική να υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις αν η κυβέρνηση φανεί αδύναμη για μία ακόμη φορά να συγκροτήσει το ΕΣΡ.

Τι είπε ο υπουργός στον ΣΚΑΙ

Ανένδοτος όσον αφορά στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο που ο ίδιος έφτιαξε, αλλά και για την επόμενη ημέρα του τηλεοπτικού τοπίου, εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ισχυρίστηκε ότι στο ΣτΕ δεν κατέπεσε ο νόμος 4319/15 και αν συσταθεί το ΕΣΡ, όπως είπε, θα εφαρμόσει τον ίδιο νόμο, ενώ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της κυβέρνησης σε περίπτωση που υπάρξει αδυναμία συγκρότησης της Ανεξάρτητης Αρχής ή ακόμη και σημαντική καθυστέρηση να διεξάγει τον νέο διαγωνισμό, να επέμβει η πολιτεία. «Ο νόμος γέφυρα δεν πήγε περίπατο. Αν δεν συγκροτηθεί το ΕΣΡ θα δούμε», είπε ο υπουργός Επικρατείας για να καταλήξει πως «Οι ανεξάρτητες αρχές εφαρμόζουν τον νόμο, δεν νομοθετούν. Και το ΕΣΡ θα εφαρμόσει το νόμο 4339/15».

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η ρύθμιση που θα φέρει σήμερα στη Βουλή, εκτός από την κατάργηση του άρθρου 2Α του νόμου 4319/15 θα προβλέπει ότι ακόμη κι αν υπάρξει νέα πρόταση από πλευράς κυβέρνησης θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Ωστόσο όπως είπε και σε αυτήν την περίπτωση η κυβερνητική πρόταση δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει γα παράδειγμα στον αριθμό των τεσσάρων αδειών ενώ άφησε νέες αιχμές για το ΣτΕ λέγοντας πως στο θέμα του διαγωνισμού «λειτούργησε με ταχύτητα διαστημική».

«Θα επιμείνουμε στον όρο αναστολή και στον αριθμό τέσσερα. Αυτόν τον αριθμό τον ψήφισε η ελληνική Βουλή. Εάν οι διοικητικές πράξεις ακυρωθούν από το ΣτΕ γυρίζουμε στον 4339/15. Τον νόμο αυτόν τον ψήφισαν και κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Δεν κατέπεσε ο νόμος Παππά στο ΣτΕ. Από το νόμο Παππά μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε», ήταν οι χαρακτηριστικές αναφορές του υπουργού.

Για το νόμο του ο κ. Παππάς είπε πως ήταν «πράξη ανάγκης» και πως πρέπει «Να περιμένουμε το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ» γιατί «Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προσαρμόζει τη νομοθεσία στη διαφαινόμενη απόφαση του ΣτΕ».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραίτησής του μετά την απόφαση του ΣτΕ είπε πως «Η παραίτηση όλων των υπουργών είναι ανά πάσα στιγμή στα χέρια του πρωθυπουργού» ενώ για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα σημείωσε πως «υπάρχει το τι γίνεται με την αδειοδότηση αυτή καθ’ εαυτή και το ερώτημα τι θα γίνει από τώρα μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό». «Αυτά θα τα συζητήσουμε όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το ΕΣΡ. Εάν βγει το ΕΣΡ και μας εγγυηθεί ότι σύντομα θα κάνει διαγωνισμό θα γίνει. Εάν υπάρξει αδυναμία και θα συσταθεί σε δύο χρόνια τότε θα επέμβει το κράτος».

Ο κ. Παππάς κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στην περίπτωση του ΕΣΡ «θέλει να συγκυβερνήσει», ωστόσο χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι πρότεινε πρόσωπο για την προεδρία της Αρχής. Σε περίπτωση όμως που δεν συναινέσει έκανε λόγο για «μια ακραία έκφραση συνολικής αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος». Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση τι θα άλλαζε αν γνώριζε την απόφαση του ΣτΕ είπε πως δεν θα καθυστερούσε προκειμένου να βγάλει η ΝΔ τον επόμενο πρόεδρό της.

ΝΔ: Αμετανόητος ο υπουργός Επικρατείας

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Παππά η ΝΔ σημειώνει ότι «Ο Υπουργός Επικρατείας παραμένει αμετανόητος παρά τις προσπάθειες συναινετικών λύσεων από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλη την Αντιπολίτευση. Αρνείται κατηγορηματικά να ακυρώσει το νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός. Εμμένει στον αντιδημοκρατικό σχεδιασμό που είχε για τον έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών. Η κοινή γνώμη έχει βγάλει τα συμπεράσματά της για τα ψέματα, την προκλητική αλαζονεία και τον αυταρχισμό που εκπέμπει πλέον αυτή η Κυβέρνηση».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 14:18

Η κακοκαιρία Μπάλλος χτύπησε και τη Βουλή- Μπήκαν νερά στο κτήριο, έπεσε μάρμαρο

Η κακοκαιρία Μπάλλος χτύπησε και τη Βουλή καθώς νερό εισχώρησαν στο περιστύλιο

ΜΕ 174 ΨΗΦΟΥΣ ΥΠΕΡ 13 Οκτ 2021 | 14:49

Άρση ασυλίας Πολάκη για εξύβριση του Στουρνάρα- Τον είχε αποκαλέσει "τρισάθλιο αρχιτραπεζίτη"

Άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη για το αδίκημα της εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Γιάννης Στουρνάρας.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 19:18

Βουλή: "Πέρασε" με 191 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τη συμφωνία υπερψήφισαν στη Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

ΚΥΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 07 Οκτ 2021 | 19:16

Μητσοτάκης για Μπογδάνο: Οποιος ξεπεράσει τα όρια που θέτουμε ως παράταξη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα

"Η ιστορία ναυπήγησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά ναυπηγεία ενίοτε υπήρξε εξαιρετικά πονεμένη", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«ΟΙ ΗΠΑ ΕΥΛΟΓΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» 07 Οκτ 2021 | 18:40

Κουτσούμπας: Η Γαλλία δεν είναι ούτε "περιστέρι της ειρήνης", ούτε "φύλακας άγγελος"

"Η συμφωνία δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα", τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 07 Οκτ 2021 | 15:31

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Τσίπρα, για Πάνο Καμμένο: Το κιτς και η μεγαλομανία συνάντησαν τη γελοιότητα- Αυτά αλλάζουμε

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας και της προμήθειας των νέων φρεγατών Belharra.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 07 Οκτ 2021 | 14:09

Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη Συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια αλλά υπάρχουν προβλήματα

Η Φ. Γεννηματά είπε ότι στην ελληνογαλλική συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν αλλά και δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Οκτ 2021 | 12:57

Τσίπρας για την Αμυντική Συμφωνία με Γαλλία: "Ο Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να είναι γραβάτες"

Live η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 07 Οκτ 2021 | 12:23

Καρφιά Μητσοτάκη σε Τσίπρα για την ελληνογαλλική συμφωνία: "Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες"

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία, "για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη".