Ο Πετρόπουλος διαψεύδει τα περί ευνόησης Μπαλαούρα λόγω νέας εγκυκλίου

Εναντίον Μπαλαούρα για τη λήψη σύνταξης ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Νότης Μηταράκης- Διαψεύδει ο Τ. Πετρόπουλος τα «Νέα»

o-petropoulos-diapseudei-ta-peri-eunoisis-mpalaoura-logw-neas-egkukliou
SHARE THIS
0
SHARES

Σε διάψευση προχώρησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος του σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα» σύμφωνα με το οποίο «φωτογραφική» τροπολογία  εξαιρεί τους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος, εκ των οποίων και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, από την περικοπή ή πλήρη αναστολή της σύνταξης εφόσον εργάζονται.

«Δεν εντάχθηκαν ποτέ οι συνταξιούχοι της ΤτΕ στο δημόσιο σύστημα και γι’ αυτό δεν υπάρχει θέμα εξαίρεσης», είπε μιλώντας στον Αlpha 989,  ο Τάσος Πετρόπουλος. Η ΕΚΤ δεν έχει επιτρέψει παρεμβάσεις στην ΤτΕ αλλά κι ότι οι συντάξεις της Κεντρικής Τράπεζας δεν επιβαρύνουν το δημόσιο, είπε επίσης.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ένας από τους άμεσα ευνοούμενους της ρύθμισης είναι ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας που είναι συνταξιούχος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ωστόσο νομικοί, ειδικοί στο ασφαλιστικό, τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι της Τραπέζης της Ελλάδος έχουν εξαιρεθεί από τις γενικές συνταξιοδοτικές διατάξεις καθώς θεωρούνται υπάλληλοι της ΕΚΤ.

Η τοποθέτηση Πετρόπουλου

«Από τον νόμο 4387, υπάρχει ήδη η εφαρμογή του συνολικά όλα αυτά τα χρόνια. Εξ’ αρχής είχα πει ότι η Τράπεζα της Ελλάδας ανήκει στο ευρώ-σύστημα. Σύμφωνα με αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας και την συνθήκη που ισχύει στις σχέσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των χωρών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για οποιαδήποτε υπόθεση αφορά τους εργαζόμενους στις σχετικές τράπεζες, μαζί και το ασφαλιστικό, πρέπει να υπάρχει έκθεση του κεντρικού τραπεζίτη της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Υπάγεται σε εκείνες τις διατάξεις, χωρίς έκθεση δεν μπορεί να μεταβληθεί τίποτα στο καθεστώς το εργασιακό και το θεσμικό, μαζί και της κοινωνικής ασφάλισης, για τους εργαζόμενους της Κεντρικής Τράπεζας κάθε χώρας του ευρώ-συστήματος .

Υπάρχει από την Κεντρική Τράπεζα η υποχρέωσή μας να δεχόμαστε τις δικές της συστάσεις.

Ως προς το θέμα, έχω την εντύπωση πως έχουμε στείλει σχετικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν μας έχει επιτρέψει παρεμβάσεις. Χωρίς έγκριση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή. Δεν εντάχθηκαν ποτέ στον νόμο 4387 και γι’ αυτό τον λόγο δεν εξαιρούνται τώρα».

Aντίδραση Μηταράκη

«Την ώρα που όλοι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στις συντάξεις τους και τους περιμένει άλλη μια από το 2019 που έχουν υπογράψει οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση εξαιρεί από τις περικοπές το βουλευτή της Μάκη Μπαλαούρα», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Νότης Μηταράκης.

Ο βουλευτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως με «φωτογραφική εγκύκλιο» , η κυβέρνηση επιτρέπει στον κ. Μπαλαούρα παράλληλα με τη βουλευτική του αποζημίωση, να εισπράττει ολόκληρη την σύνταξή του από την Τράπεζα της Ελλάδος, «η οποία - σημειωτέον - δεν ζήτησε καμία εξαίρεση για τους συνταξιούχους της». Και καταλήγει στη δήλωση του ο κ. Μηταράκης: «Ιδού το μόνο πλεονέκτημα που απέμεινε στο ΣΥΡΙΖΑ: Να τακτοποιεί τα δικά του παιδιά».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook