Ο Πολάκης, ο Τσακαλώτος και τα δύο πρόσωπα της κυβέρνησης

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πρόσωπα έδειξε η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες, μέσα από τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις δύο βασικών μελών του υπουργικού συμβουλίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πρόσωπα έδειξε η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες, μέσα από τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις δύο βασικών μελών του υπουργικού συμβουλίου. Από τη μια μεριά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης συνεχίζει στη γραμμή της σφοδρής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση αλλά και με αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει “παλιό πολιτικό σύστημα”, προχωρώντας σε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις και κινήσεις, με αποκορύφωμα την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον διοικητή της ΤτΕ αλλά και την εικόνα που έδωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση.

Στον αντίποδα, η προσεκτική, ήπια και διπλωματική γλώσσα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος διαχώρισε επιμελώς τη θέση του από την γραμμή της τυφλής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, ενώ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στηρίξει στην ΕΕ την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Από τη μεριά του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει να ακροβατεί και να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε αυτές τις δύο μορφές πολιτικής τοποθετήσης. Αυτό τουλάχιστον έδειξε με τις δηλώσεις στο υπουργικού συμβούλιο όπου έστειλε ένα διπλό μήνυμα. Πρώτον, προς τη «γραμμή Πολάκη» προτρέποντάς τα κυβερνητικά στελέχη «να μην παρασύρονται σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά». Δεύτερον, προς την αντιπολίτευση, ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί και θα είναι σκληρή, μιλώντας για «υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού».

Σε αυτό το δύσκολο πολιτικό πλαίσιο, συνεχίζεται η επιχείρηση «Κεντροαριστερό άνοιγμα». Τη Δευτέρα, η πρωτοβουλία πολιτών "ΓΕΦΥΡΑ", που συγκρότησαν πρόσωπα από το χώρο της κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής Αριστεράς, της οικολογίας και των δικαιωμάτων, θα πραγματοποιήσει σχετική συνέντευξη Τύπου για την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων. Τους στόχους της ΓΕΦΥΡΑΣ θα αναλύσουν ο Σωτήρης Βαλντέν, διδάσκων στο ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, ο Νίκος Μουζέλης, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας LSE, ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, το στέλεχος της κεντροαριστεράς Νίκος Μπίστης, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου, ο τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, η καθηγήτρια του ΑΠΘ Μαρία Ρεπούση και η Φωτεινή Σιάνου, πρώην αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ΓΣΕΕ.

Θα είναι ο Πολάκης ο νέος αδύναμος κρίκος;

Εν τω μεταξύ, στον νέο αδύναμο – επικοινωνιακά – κρίκο της κυβέρνησης τείνει να εξελιχθεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μετά την απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση. Την στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει το κεντροαριστερό προφίλ της, οι σχεδόν καθημερινές πλέον τοποθετήσεις ή παρεμβάσεις του κ. Πολάκη μονοπωλούν την επικαιρότητα και δίνουν «τροφή» και εύκολες ευκαιρίες κριτικής στην αντιπολίτευση, η οποία εξαπολύει μύδρους κατά του κ. Πολάκη.

Δεν είναι όμως λίγοι και εκείνοι που εντός του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν ενστάσεις και δυσαρέσκεια για τη στάση και τις πρακτικές του αναπληρωτή υπουργού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και σε «φίλια» προς την κυβέρνηση δεν έλειψαν τα δηκτικά σχόλια και οι επικριτικές τοποθετήσεις τις προηγούμενες ημέρες. Αλλά και στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ προσεκτικά στις τοποθετήσεις τους.

Οι αποστάσεις Τσακαλώτου

Μπορεί η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών να μονοπώλησε την επικαιρότητα για το εάν τελικώς ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είναι ή δεν είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές, ωστόσο το ίδιο το περιεχόμενο των δηλώσεών του είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο κ. Τσακαλώτος πήρε επιμελώς αποστάσεις από τη γραμμή της τυφλής και σκληρής σύγκρουσης, προτάσσοντας το χαρτί της συναίνεσης τουλάχιστον στο κρίσιμο θέμα των πλεονασμάτων.

«Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων, πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ σε σχετική ερώτηση, απάντηση ότι θα εάν εκλεγεί η ΝΔ στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση θα πρέπει να βάλει πλάτη στο κόμμα του κ. Μητσοτάκη στην περίπτωση μιας επαναδιαπραγμάτευσης. «Αλλά και στην ατυχή περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν (σ.σ η επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων) θα τους στηρίζαμε» πρόσθεσε.

Απομένει να φανεί εάν η γραμμή των ήπιων τόνων σηματοδοτεί μια πιο διαφοροποίηση με διάρκεια από τη μεριά του κ. Τσακαλώτου, ή εάν αντιθέτως είχε ως αφορμή συγκυριακές περιστάσεις…

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 27 Μαρ 2020 | 13:53

Επίσημο: Επίδομα 600 ευρώ για 166.000 δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, λογιστές, ερευνητές

Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 27 Μαρ 2020 | 08:10

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για Καψώχα & Κούλογλου - Οδηγία Τσίπρα: Δεν βοηθούν οι ακρότητες

Η παρέμβαση Καψώχα, ο οποίος εργάζεται πλέον και για το γραφείο Τύπου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Μαρ 2020 | 07:43

Σάλος από το κίνημα ΣΥΡΙΖΑ "Οταν γυρίσω, θα σας γ@@@@" - Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών χυδαιολογώντας και απειλώντας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 27 Μαρ 2020 | 07:35

Opinion Poll: To 85% στηρίζει τα μέτρα Μητσοτάκη - Στις 20 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το 93% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την καθημερινή ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΨΩΧΑΣ 26 Μαρ 2020 | 12:26

ΝΔ: ΝΑ πάρει θέση ο Τσίπρας για τις χυδαιότητες "Θα γυρίσω και θα σας γαμ@@@"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ για τη χυδαία ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ 9 26 Μαρ 2020 | 07:21

Μάχη στην ΕΕ για το "κορονο-ομόλογο" - Μητσοτάκης και Μακρόν πιέζουν τη Μέρκελ

Η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 5 το απόγευμα.

ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 25 Μαρ 2020 | 11:52

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών

"Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία".

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΓΟΤΕΡΑ 25 Μαρ 2020 | 08:31

Το "πάρτι" φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο: Θα λογαριαστούμε μετά την καραντίνα

H ησυχία στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό δεν είναι ανεκτή από πολλούς "ριζοσπάστες" του πρώην κυβερνώντος κόμματος.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 24 Μαρ 2020 | 07:18

Υπουργικό για κορονοϊό με τηλεδιάσκεψη: Μόνος στο Μαξίμου ο Μητσοτάκης

Η στρατηγική, τα μέτρα και οι οικονομικές επιπτώσεις από τον Κορονοϊό στο επίκεντρο της συνεδρίασης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 23 Μαρ 2020 | 13:31

Κόβονται πτήσεις από Τουρκία και Αγγλία - Αύριο υπουργικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη - Νέες αποφάσεις

Η ενημέρωση από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Μαρ 2020 | 08:56

Με πολλούς "αστερίσκους" η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τα μέτρα

Καχυποψία στην Κουμουνδούρου για τα περί "ατομικής ευθύνης".

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23 Μαρ 2020 | 08:16

Κορονοϊός: Πώς θα πάρετε το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ - Βήμα βήμα η αίτηση

Την αίτηση θα καταθέτουν οι εργαζόμενοι αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι ή οι εργοδότες.

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 22 Μαρ 2020 | 10:56

Ο Τσίπρας πανηγυρίζει το ...τέλος του "νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού"

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητάει 30 δις για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας έως και το 2021.