Ο Πούτιν στην Αθήνα με 9 υπουργούς και 50 μητροπολίτες

Με τίτλο «Ο Τσίπρας και το άνοιγμα Πούτιν» η DW σχολιάζει σε εκτενές άρθρο την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν στην Ελλάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Πούτιν στην Αθήνα με 9 υπουργούς και 50 μητροπολίτες

Τι θέλει ο «Τσάρος» στην Ελλάδα. Εν πρώτοις με την παρουσία - προσκύνημά του στο Περιβόλι της Παναγίας να στείλει το μήνυμα στη χώρα του ότι τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος σηματοδοτούν την ηγετική θέση της Ρωσίας στους ορθόδοξους πληθυσμούς ανά την υφήλιο.

Γι αυτό και τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύουν 50 μητροπολίτες και φυσικά ο Πατριάρχης Κύριλλος ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Άγιο Όρος.

Σε δεύτερο πλάνο ο Πούτιν ενδιαφέρεται για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα με αιχμή την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ. Γι αυτό άλλωστε θα τον συνοδεύει πολυπληθής αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και εννέα (9) υπουργοί.

DW: Η νηφαλιότητα επέστρεψε στις Ελληνορωσικές σχέσεις

Η DW, με τίτλο «Ο Τσίπρας και το άνοιγμα Πούτιν», σχολιάζει σε εκτενές άρθρο την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα είναι η τρίτη «εξαίρεση» σε μια χώρα με παραδοσιακούς δεσμούς με τη Ρωσία, πολιτικούς και θρησκευτικούς.

Το Γερμανικό πρακτορείο στέκεται στο γεγονός ότι είναι η τρίτη επίσκεψη του κ. Πούτιν σε ευρωπαϊκό έδαφος από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.

Την ώρα που, όπως επισημαίνει «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 7 πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου ολοκληρώνουν σήμερα τις εργασίες της συνόδου κορυφής στη μακρινή Ιαπωνία για τρίτη φορά χωρίς τον Βλάντιμιρ Πούτιν λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας».

Η πρώτη (γράφει η αυστριακή der Standard) ήταν η επίσκεψη το 2014 στη Βιέννη, «όταν ήταν persona non grata για την πλειοψηφία των ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων», και η δεύτερη «πέρυσι το Νοέμβριο, στο Παρίσι, στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα, όπου και απομονώθηκε πλήρως».

Η επίσκεψή του στην Ελλάδα, γράφει, «Είναι η τρίτη “εξαίρεση” σε μια χώρα με παραδοσιακούς δεσμούς με τη Ρωσία, πολιτικούς και θρησκευτικούς». Ωστόσο «σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν μπει σε ρότα νηφαλιότητας».

Ο ανταποκριτής της πρώτης δημόσιας τηλεόρασης ARD στην Αθήνα υπενθυμίζει από την πλευρά του ότι ο Τσίπρας του σήμερα θυμίζει ελάχιστα τον Τσίπρα πριν από ένα χρόνο. «Τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήθελε να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο με τους εταίρους και πολλοί Έλληνες έβλεπαν τον Βλάντιμιρ Πούτιν ως έναν λευκό ιππότη εναντίον των χωρών της ευρωζώνης», παρατηρεί ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφερόμενος και στην πολύκροτη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, τον Απρίλιο του 2015, και τις φήμες περί ρωσικού δανείου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και οι αναλυτές παρατηρούν την επιστροφή της νηφαλιότητας στις ελληνορωσικές σχέσεις. «Η Ελλάδα επέτυχε νέα συμφωνία με τους δανειστές και έτσι η Ρωσία δεν έχει τη δυνατότητα να αναμειχθεί στην ελληνική δημοσιονομική κρίση», υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμων Γιώργος Τζογόπουλος στην αυστριακή εφημερίδα Kurier. Έτσι, βασικός άξονας γύρω από τον οποίο θα περιστραφούν οι συζητήσεις είναι οι επενδύσεις στην ενέργεια, η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ βλέψεις φαίνεται να έχουν οι Ρώσοι και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Από πολιτικής άποψης δεν αναμένονται μηνύματα μεγάλης εμβέλειας. «Και οι δύο πλευρές προκρίνουν τον πραγματισμό, συνεργάζονται σε διαφόρους τομείς, η Αθήνα θα ήθελε να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ρωσία και να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων, αλλά όχι ως πρωταγωνίστρια» υποστηρίζει ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, στην ιστοσελίδα της ειδησεογραφικής εκπομπής του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης Τagesschau.

Ο στόχος Αθήνας και Μόσχας από την επίσκεψη στην Ελλάδα

Να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, μέσα από την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών, είναι ο στόχος Αθήνας και Μόσχας, από τη σημερινή επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου θα έχει την ευκαιρία στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Με δεδομένη την καχυποψία των ΗΠΑ που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις του Β. Πούτιν, καθώς αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη σε δυτική χώρα, δυο χρόνια περίπου μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος έχει συγκεκριμένη ατζέντα.

Πέρυσι τέτοια εποχή ο Αλ. Τσίπρας ήταν στην Αγία Πετρούπολη και αναζητούσε άλλες…θάλασσες όπως είχε πει τότε, εννοώντας χρηματοδότηση από τη Μόσχα, η οποία και είχε διαμηνύσει ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Πλέον, η έλευση του τρίτου μνημονίου, προϊόν της μη δυνατότητας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να στηριχθούν επί της ουσίας από τη Ρωσία που είχε διαμηνύσει πως πρέπει να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανακαθορίζονται και οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και η συνάντησή τους αναμένεται να επικεντρωθεί στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία - χωρίς όμως η δεύτερη να ταυτίζεται πλέον με τη «διπλωματία των αγωγών». Και αυτό διότι η συμμετοχή της Ρωσίας στις αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ ή και σε θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ (όπως, π.χ., η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε έργα της εταιρείας) κρίνεται πιθανότερη.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση, επιθυμεί να περάσει το μήνυμα κυρίως σε γειτονικές χώρες, όπως π.χ. η Τουρκία, ότι οι σχέσεις της, παραδοσιακές, με τη Μόσχα, παραμένουν αρκετά καλές, ώστε να ενδυναμώσει το επιχείρημα πως έχει ισχυρούς συμμάχους.

Πρώτη επίσκεψη μετά από δέκα χρόνια

Η επίσκεψη του Β. Πούτιν γίνεται, ακριβώς μετά από 10 χρόνια (επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή ήταν η τελευταία επίσκεψη) στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (τον οποίο επίσης θα συναντήσει το απόγευμα ο Β. Πούτιν) στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Η ατζέντα της συνάντησης Πούτιν-Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου (θα γίνει στις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής) και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών: α) Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, β) Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία), γ) Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων), δ) για Επιστήμη και τεχνολογία

Τουρισμό και ε) Μετεωρολογία. Επίσης θα υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων, όπως Enterprise Greece –Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Θετικά νέα από το μέτωπο των αγωγών δεν θα υπάρχουν, καθώς το φλερτ που είχε αναπτυχθεί επί Παναγιώτη Λαφαζάνη περί Turkish Stream, δεν υπάρχει, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πλέον πραγματοποιήσει στρατηγική στροφή υπέρ της δυτικής πολιτικής στα ενεργειακά με την Αθήνα να προκρίνει τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ) που θα μεταφέρει αζερικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, στο πλαίσιο του Νοτίου Διαδρόμου, και ο οποίος έχει τις ευλογίες όχι μόνο της ΕΕ αλλά, το σημαντικότερο, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Μόσχα στην παρούσα φάση δίνει προτεραιότητα στον αγωγό Nord Stream 2 προς τη Γερμανία και στην υπερκέραση των αμερικανικών αντιδράσεων σε αυτόν μέσω της προσέγγισης με το Βερολίνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για συνεργασία των δύο πλευρών σε άλλους τομείς. Εξάλλου, η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε συμπράξεις ιδιωτών με τη ΔΕΗ είτε σε υπάρχουσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είτε για την κατασκευή νέων (π.χ., στη Μελίτη) είναι ένα πιθανό σενάριο.

Ακόμη υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όπως διαφάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του λιμανιού του ρώσου υπουργού Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, καθώς επίσης και για τηνΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Επιπλέον οι δύο άνδρες αναμφίβολα θα συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία (όπου η σύνδεση των συνεχιζόμενων συγκρούσεων με το Προσφυγικό είναι προφανής), αλλά και το Ουκρανικό, όπου η Αθήνα δίνει έμφαση στην προστασία της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης.

Ο Β. Πούτιν που θα συνοδεύεται από εννέα υπουργούς φθάνει στις 3.30 το απόγευμα της Παρασκευής και στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος. Εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Οι συνομιλίες των δύο προέδρων θα διαρκέσουν περίπου μισή ώρα.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος Πούτιν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και για διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Στις 6.30 το απόγευμα θα του παρατεθεί γεύμα εργασίας (στο Μέγαρο Μαξίμου) και αφού υπογραφούν οι συμφωνίες για την ενέργεια και τις επενδύσεις (πιθανότητα για τα τρένα) θα ακολουθήσουν δηλώσεις των κκ. Πούτιν και Τσίπρα.

Στις 7.25 ο Ρώσος Πρόεδρος θα μεταβεί στο Βυζαντινό Μουσείο συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό. Το βράδυ θα παραμείνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο στο Καβούρι όπου από το πρωί της Πέμπτης έχουν αποκλειστεί ολόκληρες περιοχές από την Αστυνομία και από δυνάμεις ασφαλείας.

Το Σάββατο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Άγιο Όρος. Στην Ιερά Κοινότητα (η οποία έχει γίνει φρούριο από τα μέτρα ασφαλείας) θα παραμείνει περί τις πέντε ώρες. Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος θα αρχίσει με δοξολογία στις Καρυές και εν συνεχεία ο Β. Πούτιν θα επισκεφθεί τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι), ενώ θα αναχωρήσει για τη Μόσχα το απόγευμα του Σαββάτου


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ 21 Ιαν 2021 | 11:15

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για την "Τάση Κουφοντίνα": Αποστάσεις από το κείμενο των "15" χωρίς να τους αδειάζουν

Πως προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν τις εντυπώσεις από το κείμενο για τον Κουφοντίνα.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Ιαν 2021 | 23:53

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Μπάιντεν-Χάρις: Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην αμερικανική πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι αναγεννάται η ελπίδα για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η περιφερειακή ειρήνη.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 2012 20 Ιαν 2021 | 15:37

Οταν ο Μητσοτάκης "κάρφωσε" τον Τσίπρα για τους Αγανακτισμένους, τις κρεμάλες και την απόπειρα εισβολής στη Βουλή

Κόντρα στη Βουλή ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για την απόπειρα των Αγανακτισμένων να εισβάλουν στη Βουλή

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 20 Ιαν 2021 | 12:28

Τσίπρας στη Βουλή για την επέκταση στα 12 μίλια: Ηταν στρατηγική επιλογή ΣΥΡΙΖΑ και την λοιδωρούσατε

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ 20 Ιαν 2021 | 11:58

Καταπέλτης ο Καλογρίτσας κατά Νίκου Παππά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel- Αυτός ήταν ο οργανωτής

Καταπέλτης για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά ήταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Ιαν 2021 | 17:22

Τσίπρας στους πρυτάνεις ΑΕΙ: Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων

Στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

«ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΙ» 18 Ιαν 2021 | 15:22

Άνοιγμα αγοράς: Τέσσερις προτάσεις από τον Αλ. Τσίπρα - "Αλλιώς τα λουκέτα την επόμενη φορά θα είναι οριστικά"

Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να μην αποτελέσει "δικαιολογία" για τη μη λήψη μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση τονίζει o Αλέξης Τσίπρας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.