Ο Πούτιν στο Αγιο Ορος, η "Τρίτη Ρώμη" και ο Πατριάρχης

Υπό τη σκιά των συζητήσεων σε διάφορα κέντρα, θρησκευτικά και πολιτικά της Ρωσίας για τη λεγόμενη «Θεωρία της τρίτης Ρώμης» ο Β. Πούτιν επισκέπτεται το Άγιο Όρος.

Ο Πούτιν στο Αγιο Ορος, η "Τρίτη Ρώμη" και ο Πατριάρχης

Υπό τη σκιά των συζητήσεων σε διάφορα κέντρα, θρησκευτικά και πολιτικά της Ρωσίας για τη λεγόμενη «Θεωρία της τρίτης Ρώμης» που εδραιώθηκε από το μοναχό Φιλόθεο του Πσκοφ και έρχεται και από την εποχή του Ιβάν του Τρομερού, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται το Σάββατο το Άγιο Όρος.

Αίσθηση προκαλεί η απουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίο είχε ενημερώσει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, ότι θα μεταβεί για δύο μέρες στο Αγιον Ορος.

Χίλια χρόνια μετά την πρώτη παρουσία των Ρώσων στην Αθωνική Πολιτεία, ο Β. Πούτιν θα βρεθεί στη Ρωσική Μονή Παντελεήμονος για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον χιλιετή ρωσικό μοναχισμό.

Ήταν 19 Φεβρουαρίου του 1016 όταν ο Γεράσιμος μοναχός, πρώτος Ρώσος μόνασε στο Άγιο Όρος, όπως μαρτυρούν και τα αρχεία της Μονής Μεγίστης Λαύρας: «εγώ, ο Γεράσιμος Μοναχός, ελέω Θεού πρεσβύτερος και ηγούμενος μονής του Ρως μαρτυρών υπέγραψα…».

Η παρουσία των Ρώσων στο Άγιο Όρος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Μόσχα και είναι ενδεικτικό ότι στην Αγιορείτικη Πολιτεία ήδη βρίσκεται για να υποδεχθεί τον Β. Πούτιν, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, τουλάχιστον 50 μητροπολίτες, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Η επέτειος της χιλιετούς παρουσίας στο Άγιον Όρος θεωρείται μεγάλο γεγονός για τη Ρωσία που με οδηγό τη θεωρία της «τρίτης Ρώμης» θέλει να είναι αυτή που θα καθοδηγήσει τα επόμενα χρόνια την Ορθοδοξία και μέσω της Εκκλησίας θέλει η Μόσχα να κυριαρχήσει στον Ορθόδοξο κόσμο. Εξάλλου, ο στόχος των Ρώσων είναι να πάρουν τα πρωτεία από το Φανάρι, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να καταστεί η Μόσχα, η νέα πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας, μετά την Κωνσταντινούπολη.

Στο πατριαρχείο Μόσχας έχει εκχωρηθεί η τρίτη και όχι η πρώτη θέση, όπως θα ήθελαν οι Ρώσοι, μεταξύ των πατριαρχείων. Η Κωνσταντινούπολη, η «Νέα Ρώμη» συνέχισε την παράδοση από την «πρεσβυτέρα αυτοκρατορική Ρώμη» και έμεινε η Μόσχα, η «Τρίτη Ρώμη» να μην μπορεί να ξεπεράσει τη «δεύτερη», δηλ. το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στη Μονή Παντελεήμονος όπου ήδη βρίσκονται περίπου 100 Ρώσοι μυστικοί πράκτορες, παραμένει εδώ και μέρες και ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, εκ των μυστικοσυμβούλων του Β. Πούτιν και ο άνθρωπος που προβάλλει τη λεγόμενη Τέταρτη Πολιτική Θεωρία.

Σε όλο το Άγιον Όρος τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια για την πεντάωρη επίσκεψη του Β. Πούτιν που θα φθάσει πρώτα, ως είθισται στις Καρυές, την πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας. Εκεί θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και παρουσία του Πατριάρχη Κύριλλου και της Ιεράς Κοινότητας θα γίνει δοξολογία στο Ναό του Πρωτάτου, όπου βρίσκεται η εικόνα «Άξιον Εστί».

Στη συνέχεια θα μεταβούν από τις Καρυές στη Μονή Παντελεήμονος από ένα δρόμο που άνοιξε και διαμορφώθηκε πριν από λίγο διάστημα.

Αίσθηση προκαλεί η απουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίο είχε ενημερώσει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, ότι θα μεταβεί για δύο μέρες στο Αγιον Ορος σε μια επίσκεψη προσκυνηματικού χαρακτήρα.

Η αρχική επιθυμία του Κύριλλου ήταν να συλλειτουργήσουν με τον Βαρθολομαίο, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν θέλει να «νομιμοποιήσει» τη ρωσική πρωτοβουλία, όπως λέγεται. Είναι ενδεικτικό ότι παρά το γεγονός ότι η Μόσχα ήθελε λαμπρές εκδηλώσεις, αυτές θα είναι περιορισμένες (σ.σ. ο λαμπρός εορτασμός θα γίνει στη Μόσχα) και σε πολύ χαμηλούς τόνους στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

Από το Φανάρι ρίχνουν τους τόνους, λέγοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε Εκπρόσωπο και η επίσημη γραμμή είναι: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχης Μόσχας στη Γενεύη, τον ενημέρωσε πως λόγω του φόρτου εργασίας για την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου τον Ιούνιο στην Κρήτη, δεν θα μπορέσει να έχει φυσική παρουσία στο Άγιον Όρος».

«Το Άγιον Όρος είναι έτοιμο να "δεχτεί με αγάπη" τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν αυτός επιθυμεί να έρθει» είχε πει πριν λίγο καιρό ο Ιερομόναχος Γαβριήλ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κανονικής Αδελφότητας της Ι.Μ. Εσφιγμένου στην Ιερά Κοινότητα και μέλος της ειδικής Επιτροπής για την προετοιμασία της χιλιετής παρουσίας των Ρώσων Μοναχών στο Άγιον Όρος.

Αυτή η υποδοχή θα γίνει…αλλά Αγιον Όρος και Οικουμενικό Πατριαρχείο παρατηρούν με προσοχή και επιφύλαξη τα σχέδια της Μόσχας υπό το πρίσμα της θεωρίας της…«τρίτης Ρώμης».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 17 Ιαν 2021 | 13:54

Ξανθός: Απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται τα νοσοκομεία ως εμβολιαστικά κέντρα

Οι μαζικοί εμβολιασμοί είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να πετύχει, λέει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 17 Ιαν 2021 | 13:25

Σακελλαροπούλου: Θεματοφύλακες της ιστορικής μας μνήμης οι Ευζωνες της Προεδρικής Φρουράς

Δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην τελετή εορτασμού του Προστάτη Αγίου της Προεδρικής Φρουράς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 17 Ιαν 2021 | 12:37

Διπλωματικός πυρετός: Ο Δένδιας ενημερώνει τους εκπροσώπους των κομμάτων

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τη Δευτέρα τους εκπροσώπους των κομμάτων.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 17 Ιαν 2021 | 09:59

Διπλωματική ήττα της Τουρκίας εντός του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

Το μόνο που κατάφερε ήταν να απομονωθεί αφού κανένα κράτος δεν την ακολούθησε στη αμφισβήτηση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΑΣ-ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 16 Ιαν 2021 | 21:11

Την Δευτέρα στην Άγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ: Στην ατζέντα οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τα κοιτάσματα αερίου

Η Γερμανία επιχειρεί εδώ και μήνες να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ 16 Ιαν 2021 | 20:40

Παπανδρέου: Όσοι ασκούν οποιαδήποτε εξουσία ας λάβουν υπόψη τις καταγγελίες Μπεκατώρου

"Τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας έχουν δύναμη και φωνή" έγραψε στο twitter ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΜΕΣΩ TWITTER 16 Ιαν 2021 | 19:18

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Άρμιν Λάσετ για την εκλογή του στην ηγεσία του CDU

Του εύχομαι κάθε επιτυχία προς όφελος των διμερών σχέσεων και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης", αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

ΟΞΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ 16 Ιαν 2021 | 18:42

ΣΥΡΙΖΑ για Μπεκατώρου: Απόλυτη η στήριξή μας- Να ζητήσει συγγνώμη ο Μητσοτάκης για τον Αδαμόπουλο

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρεται κατά της ανακοίνωσης της ΕΙΟ που έκανε λόγο για "δυσάρεστο περιστατικό" και υπογραμμίζει ότι "ο βιασμός αποτελεί εγκληματική πράξη".

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ 16 Ιαν 2021 | 18:04

Στο πλευρό της Μπεκατώρου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί: Τι δήλωσαν Τσίπρας, Γεννηματά, Κουτσούμπας, Βαρουφάκης

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου, μετά τις αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από μέλος του χώρου της ιστιοπλοΐας το 1998, τάσσονται οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ 16 Ιαν 2021 | 17:49

ΝΔ: Αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα του Αριστείδη Αδαμόπουλου μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου

Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, εκλέχτηκε το 2018 Α' αντιπρόεδρος και υπεύθυνος τοπικής αυτοδιοίκησης της τοπικής οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Ραφήνας- Πικερμίου.

16 Ιαν 2021 | 17:01

Δένδιας: Μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας μπορεί να επιλυθεί η διαφορά με την Τουρκία

Ο κ. Δένδιας παρατήρησε πως με την Τουρκία υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν αποδέχεται το νομικό πλαίσιο αναφοράς, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

ΟΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΤΟΥ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ 16 Ιαν 2021 | 14:51

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τις κρεμάλες στο Καπιτώλιο και τις κρεμάλες στο Σύνταγμα

Αρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στα Νέα για τις κρεμάλες εκεί...και εδώ

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 16 Ιαν 2021 | 14:49

Κακοποίηση Μπεκατώρου: Ηχηρή παρέμβαση Μητσοτάκη - "Είναι καιρός να ξεριζώσουμε τη βία"

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την την Ολυμπιονίκη της Ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου, η οποία κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από αθλητικό παράγοντα.