Ο Σταύρος, η Φώφη και τα «μυστήρια» της Κεντροαριστεράς

Πώς τα έσπασαν και πώς τα ξαναβρήκαν για το καλό της Κεντροαριστεράς

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Σταύρος, η Φώφη και τα «μυστήρια» της Κεντροαριστεράς

Από "σαράντα κύματα" ,διαθέσεις και στάδια πέρασε η “ σχέση” του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά πριν καταλήξει σήμερα ,μετά από πολλούς μήνες μπρος - πίσω , στη συμπόρευση για το νέο κόμμα στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η Φώφη Γεννηματά που της πιστώνουν εχθροί και φίλοι επιμονή και υπομονή στο εγχείρημα που ξεκίνησε ως αποστολή σωτηρίας του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε στο φιλόδοξο σχέδιο για μια μεγάλη Κεντροαριστερά, ήθελε εξαρχής το Ποτάμι και τον Στ. Θεοδωράκη μετόχους σε αυτό.

Ο Στ. Θεοδωράκης δεν ήταν πάντα βέβαιος ούτε για το τι ήθελε εκείνος ούτε για το τι ήθελε η Φώφη και το ΠΑΣΟΚ από το Ποτάμι.

Η καχυποψία ,οι επιφυλάξεις και οι αμφιθυμίες κυρίως από την πλευρά του Ποταμιού που ωστόσο είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούσε "συνομποσπονδία" κομμάτων με κυρίαρχο το ΠΑΣΟΚ εμπόδισε το εγχείρημα να προχωρήσει νωρίτερα.

Από την επιτροπή διαλόγου στη σφαγή για την κλοπή των βουλευτών

Την άνοιξη του 2016 και αφού στην Σεβαστουπόλεως άφησαν το διακριτικό φλέρτ προς τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μπήκαν με φιλοδοξίες στη διαδικασία να συζητήσουν για το νέο και το ενιαιο της κεντροαριστεράς. Μάλιστα προχώρησαν και στην συγκρότηση κοινής επιτροπής διαλόγου. Στην «Επιτροπή θέσεων και διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ήταν η μειοψηφία κατά απαίτηση του Στ. Θεοδωράκη που δεν ήθελε να παρουσιαστεί η επιτροπή ως όχημα σύμπραξης αλλά ως εργαλείο διέρρευνησης της τυχόν συμπόρευσης.

Τέλη Αυγούστου αναμενόταν ένα ραντεβού Σταύρου και Φώφης για να τα ανακοινωθεί η συμπόρευση καθώς είχε επιτευχθεί η προγραμματική συμφωνία σε 10 τομείς που αφορούν συγκεκριμένα : Σύνταγμα-Πολιτικοί Θεσμοί-Δικαιοσύνη, Οικονομία- Ανάπτυξη, Παιδεία και Πολιτισμός, Υγεία-Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής).

Ενα μήνα αργότερα τον Σεπτέμβριο του 2016 Φώφη και Σταύρος βρίσκονταν στα χαρακώματα και αντάλλαζαν δηλητηριώδεις ανακοινώσεις και ούτε ...βλέμμα.

Πρώτη αφορμή η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το αν εκλήθη , πότε εκλήθη και πως εκλήθη ο Στ. Θεοδωράκης από την Φ. Γενημματά για να μιλήσει στην Συνδιάσκεψη.

Διαρροές και άτυπες ενημερώσεις και πολιτικό κουτσομπολιό

Το βαρύ τηλεφώνημα - Αμα θες έλα - δεν έρχομαι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν πήγε στην Συνδιάσκεψη αλλά πήγε στο συνέδριο της Δράσης καθώς το πολιτικό παρασκήνιο περιέγραφε εκείνη την περιόδο ένα βαρύ τηλεφώνημα ανάμεσα στους δύο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης περίμενε εδώ και καιρό πρόσκληση από την Φώφη Γεννηματά για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πλην όμως η πρόσκληση αυτή... δεν ερχόταν.

Την περασμένη Τετάρτη, λοιπόν, χτύπησε το τηλέφωνό του και στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκονταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Σταύρο, άμα θες πέρνα από το συνέδριο» του είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας τον επικεφαλής του Ποταμιού έξαλλο! «Μα καλά, με παίρνεις τηλέφωνο την Τετάρτη και μου πετάς ένα "άμα θες πέρνα"; Είναι τρόπος αυτός;» της είπε, αλλά η Φώφη Γεννηματά το... προσπέρασε.

Και επέμεινε: «Άμα θες να μιλήσεις, πες μου!». Ο κ. Θεοδωράκης μόλις και συγκράτησε τα νεύρα του και, όπως ήταν φυσικό, ξέσπασε: «Μας περνάς για βοηθητικό σου προσωπικό; Όχι, δεν έρχομαι» είπε και έκλεισε το τηλέφωνο...

Το συγκεκριμένο σκηνικό διέψευσε η Χαριλάου Τρικούπη, το επιβαίωνε η Σεβαστουπόλεως

"Φανταστικοί μικροπολιτικοί διάλογοι και διαρροές, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κλήθηκε στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ πράγματι δεν κλήθηκε κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός. Ο κ. Θεοδωράκης διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων" διευκρίνιζε ατυπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

" Κάποιοι προσπαθούν με ψέματα να αλλάξουν την πραγματικότητα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ΔΕΝ κλήθηκε στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρόσκληση πιθανόν να παρέπεσε κάπου στη Χαριλάου Τρικούπη. Ή είναι στα μη απεσταλμένα των email τους. Ας ψάξουν. Καλό θα είναι πάντως, η ορμή όλων μας να μην εξαντλείται σε διαρροές, παραπολιτικά και γκρίνιες αλλά στον διάλογο για τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος" απαντούσε η διαρροή από το ΠΟΤΑΜΙ.

Τι είδαν και τι φοβήθηκαν Φώφη και Σταύρος

Στη ΔΗΣΥ έβλεπαν στη στάση του Θεοδωράκη "δίπορτο" με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και στη Σεβαστουπόλεως έβλεπαν στη στάση του ΠΑΣΟΚ προσπάθεια να εγκολπώσει το ΠΟΤΑΜΙ και τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις με επικυριαρχική διάθεση.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων εκείνη την περιόδο έδειχναν σημαντική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ ενώ το ποσοστο του Ποταμιού συρρικνώνονταν.

Με αυτά τα δεδομένα η Φώφη Γεννηματά δήλωνε στο τέλος της Συνδιάσκεψης «Ας μετρήσει τελικά ο καθένας το μπόι του, το καταμεσήμερο, και όχι με βάση τον ίσκιο του. Η ιστορία διαμορφώνεται από τις παρουσίες, όχι από τις απουσίες».

Ο Θεοδωράκης επιχείρησε ρελάνς και λίγες μέρες αργότερα προκαλούσε και προκαλούσε την Φώφη Γεννηματά ακόμη και για κοινή συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ.

" Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Κάποιοι θέλουν διαδικασίες ελέγχου απ’ τα πάνω. «Να ΟΡΙΣΟΥΜΕ ένα πολιτικό όργανο», «να ΟΡΙΣΟΥΜΕ ένα συνέδριο», «να ΟΡΙΣΟΥΜΕ τις πολιτικές αποφάσεις»… Εμείς λέμε: Οι πολίτες - και όχι οι αρχηγοί, τα επιτελεία τους και οι μηχανισμοί - να καθορίσουν το μέλλον αυτού του χώρου. Δεν είναι ιδιοκτησία ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε του Ποταμιού. Ναι, κάποιοι θα συνταξιοδοτηθούν, ναι κάποιοι θα κάνουν ένα βήμα πίσω και ναι, κάποιοι άλλοι θα βγουν μπροστά. Αλλά όλα αυτά με την ψήφο των πολιτών, όχι με "διαπραγματεύσεις". Ας μην φοβόμαστε τόσο για τις καρέκλες μας. Και δεν μιλώ μόνο για τους αρχηγούς» έλεγε στις 12 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Η πρόσκληση έμεινε αναπάντητη από την κ. Γεννηματά

Οι μήνες που κυλούσαν οδηγούσαν το Ποτάμι όχι μόνο σε περαιτέρω δημοσκοπικές απώλειες αλλά και απώλειες βουλευτών που διαπίστωναν πως η δυναμική του κόμματος πέφτει και η ηγεσία δεν αποφασίζει το επόμενο βήμα. Ο Ιάσων Φωτήλας έφυγε για τη ΝΔ ο Χάρης Θεοχάρης ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Αχμέτ Ιλχάν πήγε στη ΔΗΣΥ όπως και Κώστας Μπαργιώτας.

Σε πολιτική αμηχανία και σφόδρα ενοχλημένος ο Θεοδωράκης κατηγόρησε την Φώφη ότι υποκινεί αποστασίες βουλευτών του και εκείνη του απάντησε "χυδαιότητες" μεγαλώνοντας την απόσταση των δυο.

Παρά τις σφοδρές αντιπαραθέσεις, τους προσωπικούς θυμούς τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια η Φ, Γεννηματά είχε πλήρη συναισθηση πως η προσπάθεια για την επανένωση του κατακερματισμένου χώρου, θα είχε αρκετά μειωμένη απήχηση, εάν το Ποτάμι μείνει απέξω.

Το νήμα της σχέσης των δυο αρχηγών επανασυνδέθηκε στις αρχές Ιουνίου όταν και ο Στ. Θεοδωράκης γνωστοποίησε με καθαρότητα το πρόβλημα υγείας του προκειμένου να μην σέρνονται φήμες και πληροφορίες. Η κ. Γεννηματά ιδιωτικώς και δημοσίως εμψύχωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού έχοντας και η ιδια περάσει από τον δύσκολο δρόμο.

Ο Στ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε στο συνέδριο της ΔΗΣΥ στις αρχές Ιουλίου καταχειροκροτήθηκε στο βήμα αλλά δεν έκανε ούτε εκεί το μεγάλο βήμα να δηλώσει καθαρά την συμμετοχή στο εγχείρημα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Το έκανε μερικώς την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να το ολοκληρώσει μέχρι την προσεχή Πέμπτη εκτός νέου απροόπτου ανακοινώνοντας ότι θα διεκδικήσει και την ηγεσία του νέου φορέα .

Το επιβεβαιώνει εξάλλου σε δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής» αν και δεν αναφέρεται στην Κεντροαριστερά αλλά στη δημιουργία ενός νέου κεντρώου προοδευτικού φορέα.

" Αυτό το φθινόπωρο θα είναι η εποχή της αναγέννησης του μεγάλου κεντρώου προοδευτικού χώρου. Εμείς δεν θα φοβηθούμε. Το μακρύ ταξίδι που ξεκινήσαμε συνεχίζεται. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 29 Απρ 2021 | 10:58

Στέλεχος του ΚΙΝΑΛ με λαμπάδα… Φώφη Γεννηματά [εικόνα]

Μια πρωτότυπη λαμπάδα σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, θέλοντας να τιμήσει την πρόεδρo Φ. Γεννηματά, ενόψει της Ανάστασης.

ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 28 Απρ 2021 | 13:23

Γεννηματά: Ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα στη ζωή - Να μην αφήσουμε αυτή την ελπίδα να πάει χαμένη

"Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρέωση, είναι δικαίωμα" είπε η Φ. Γεννηματά κατά την επίσκεψή της στο εμβολιαστικό κέντρο στο Ασκληπιείο της Βούλας.

ΣΤΙΣ 18 ΜΑΙΟΥ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 26 Απρ 2021 | 14:39

Απάντηση Μητσοτάκη σε Γεννηματά: Ναι σε διακομματική συναίνεση για τον νέο Κλιματικό Νόμο

Θετική απάντηση του πρωθυπουργού στην επιστολή της Φ. Γεννηματά για κοινή συνεδρίαση τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών για έναν Νέο Κλιματικό Νόμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΑΛ 25 Απρ 2021 | 11:39

Συγκινητική ανάρτηση της Φώφης για τον Γιώργο Γεννηματά: Το ΕΣΥ που έφτιαξες είναι το οχυρό μας στη μάχη με την πανδημία

Συγκινητική ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά για τα 27 χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Γεννηματά.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 25 Απρ 2021 | 09:46

Με κουμπάρα τη Φώφη Γεννηματά παντρεύτηκε ο επιχειρηματίας Γιώργος Ηλιάδης στα Τρίκαλα

Μάρτυρες στο γάμο η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. και επιστήθια φίλη του γαμπρού Φώφη Γεννηματά και η Κατερίνα Τσίκου.

ΖΗΤΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ 22 Απρ 2021 | 13:10

Επιστολή Γεννηματά προς Μητσοτάκη και πολιτικούς αρχηγούς: Αναγκαίος όσο ποτέ ένας Ελληνικός Κλιματικός Νόμος

Τι θα περιλαμβάνει ο Ελληνικός Κλιματικός Νόμος - Η πρόταση Φ. Γεννηματά προς Κ. Μητσοτάκη και αρχηγούς κομμάτων.

"ΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΙ, ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΝΗΜΕΣ" 21 Απρ 2021 | 11:37

Γεννηματά για τα 54 χρόνια από τη Χούντα: Η μάχη για τη Δημοκρατία είναι καθημερινή σε αυτή την εποχή

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για τα 54 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Απρ 2021 | 12:30

Γεννηματά για τουρισμό: Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων - Μη γίνουν τα περσινά λάθη

Η κ. Γεννηματά τόνισε πως η κυβέρνηση απέτυχε ενώ σημείωσε πως είναι άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 15 Απρ 2021 | 11:55

Γεννηματά στον Εθνικό Κήρυκα: Κανένας περιορισμός στην ψήφο των απόδημων - Ποιοι φοβούνται;

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης και τάχθηκε κατά κάθε περιορισμού στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ 10 Μαϊ 2021 | 20:36

Γιάννης Λαγός: Δεν ασκεί έφεση κατά της έκδοσής του στην Ελλάδα - Λήγει η προθεσμία

Μετά τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού, ο Χρήστος Παππάς είναι ο μόνος που ακόμα αναζητείται από τις αρχές.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 10 Μαϊ 2021 | 19:45

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί

Μήνυμα Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο πρωθυπουργό, Γιάνες Γιάνσα - Αιχμές κατά της Τουρκίας για Κυπριακό και μεταναστευτικό.

ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 10 Μαϊ 2021 | 16:44

Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών: Αναμένω το πράσινο πιστοποιητικό έως τέλη Ιουνίου

Πάνω από 1.000 ομιλητές από 42 χώρες - Κοινή συζήτηση Μητσοτάκη και Σάντσεθ με τον Florian Eder, δημοσιογράφο του Politico.

"Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ" 10 Μαϊ 2021 | 16:03

Τσίπρας με ΔΟΕ: Η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν τρομακτική ανεμελιά

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με τη ΔΟΕ σημείωσε πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν τρομακτική ανεμελιά.