Follow us

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για το Φορολογικό - Μείωση στον ΕΝΦΙΑ, φοροελαφρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Σωκράτη Φάμελο, κατέθεσε την πρόταση νόμου για το φορολογικό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πρόταση Νόμου για το Φορολογικό, που περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ για 5,8 εκ. φορολογούμενους, κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρώτο υπογράφοντα τον επικεφαλής της, Σωκράτη Φάμελο.

Το Σχέδιο Νόμου με τίτλο: "Για μία σταθερή, προοδευτική και δίκαιη φορολογία εισοδημάτων φυσικών-νομικών προσώπων και ιδιοκτησίας ακινήτων. Ελάφρυνση των εισφορών με ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των νοικοκυριών και των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων, σε πορεία πραγματικής σύγκλισης του βιοτικού επιπέδου και των όρων του επιχειρείν στα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης" αποσκοπεί στην "τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών όπως και στη μείωση της ταμειακής επιβάρυνσης της πλειοψηφίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μετά από τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που πολλαπλασιάστηκαν και μακροημέρευσαν στη χώρα μας από την αδιαφορία της κυβέρνησης στην πάταξη της αισχροκέρδειας και της εξασφάλισης ισότιμων συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων".

Διαβάστε Επίσης

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου "όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, πλην του εισοδήματος από ακίνητα (μισθώματα), φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, η οποία διευρύνεται επί το αναλογικότερο και γίνεται προοδευτικότερη, ήτοι δικαιότερη. Εξασφαλίζονται μειωμένοι συντελεστές φόρου για εισοδήματα έως 100.000 ευρώ και εξισωμένος συντελεστής στα εισοδήματα έως 200.000 ευρώ. Στα υπερβάλλοντα εισοδήματα επιβάλλονται προοδευτικά αυξημένοι συντελεστές έως και 5% σε σχέση με την προϊσχύουσα κλίμακα φορολόγησης.

Στο παρόν Σχέδιο Νόμου υπάρχει μείωση 5% στον συντελεστή φορολόγησης του 98% των επιχειρήσεων με κέρδη έως 220.000 ευρώ και παράλληλη επιβάρυνση 2% στον συντελεστή των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, προτείνεται η κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Συνάμα, καθορίζεται αφορολόγητο εισόδημα κατ' ελάχιστον 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους.

Καταργείται το τεκμαρτό εισόδημα που επέβαλε η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με παράλληλη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που τους αφορά.

Προτείνεται νέος εισαγωγικός συντελεστής αυτοτελούς φορολόγησης εισοδήματος από ακίνητα (μισθώματα), μειωμένος κατά 10% από τον ισχύοντα (από 15% σε 5%), για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Προτείνονται μειώσεις του ΕΝΦΙΑ 60%, 50%, 40%, 35% και 30% σε αντικειμενικές αξίες ακινήτων έως 60.000 ευρώ, έως 100.000 ευρώ, έως 150.000 ευρώ, 200.000 ευρώ και 500.000 ευρώ κλιμακωτά και αντιστοίχως. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ήτοι για περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Αφορά μεταβατικό μέτρο μέχρι τη σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που αποτελεί κορωνίδα των επιβαρυντικών μέτρων της μνημονιακής περιόδου.

Προτείνονται μειωμένες εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη με προοδευτική μείωση 4,5% εντός της επόμενης τετραετίας κατανεμημένες εξ ίσου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ελάφρυνση η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του εργοδοτικού κόστους άνω του 2%.

ΣΥΡΙΖΑ

Από τη νέα προοδευτική κλίμακα εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και τη μείωση των εισφορών προκύπτει όφελος σε εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, τα οφέλη αυτά θα κυμαίνονται από 75% ως 200% ενός μισθού ή μίας σύνταξης για το σύνολο της περιμέτρου των ωφελούμενων.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες υπάρχει ελάφρυνση κατ' ελάχιστον 900 ευρώ από το νέο αφορολόγητο όριο και 325 ευρώ από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ 22 Ιουν 2024 | 13:51

Αναζητείται ηγέτης για την Κεντροαριστερά - Οι μνηστήρες του ΠΑΣΟΚ, η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και το "φιτίλι" του Τσίπρα

Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς.

ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιουν 2024 | 12:11

Οργή Γιώργου Τσίπρα για τα περί αργομισθίας: "Όχι απλά τους το επιστρέφω, αλλά τους φτύνω στα μούτρα" [βίντεο]

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς απάντησε ο Γιώργος Τσίπρας στα όσα είπε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, περί "αργομισθίας".

ΒΑΒΕΛ 21 Ιουν 2024 | 09:59

ΣΥΡΙΖΑ: Το..." διευθυντικό δικαίωμα" Κασσελάκη προκαλεί νέες εσωκομματικές αναταράξεις

Ο Κασσελάκης βρίσκεται σε διαδικασία "εκκαθαρίσεων" από στελέχη που ανήκουν παραδοσιακά στον "κύκλο " του Αλέξη Τσίπρα είτε άλλαξαν στην πορεία κατεύθυνση.

ΣΥΡΙΖΑ 20 Ιουν 2024 | 21:48

"Αδειάζει" Τζάκρη ο Κασσελάκης: "Φέρτε τώρα στη Βουλή τις προτάσεις μας για την ακρίβεια"- "Ναι" στην πρόταση Χατζηδάκη

"Θα βρεθούμε να τις παρουσιάσουμε σε όποιον ‘κήπο' μας ζητηθεί. Με ανοιχτά μικρόφωνα" αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 20 Ιουν 2024 | 21:26

GPO: Μπροστά ο Τσίπρας από Κασσελάκη για την "Ενιαία Κεντροαριστερά"- Ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η έρευνα της GPO καταγράφει την άποψη της κοινής γνώμης για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΑΠΠΑΣ 20 Ιουν 2024 | 18:36

Τα γυρίζουν στην Κουμουνδούρου: "Όχι" στην πρόταση Χατζηδάκη για εξέταση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο

"Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις έχει ήδη κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους" είπε η Τζάκρη.

ΣΥΡΙΖΑ 20 Ιουν 2024 | 13:05

Σπίρτζης: "Πολιτική δίωξη" οι απολύσεις Γ. Τσίπρα, Τεμπονέρα και Θεοχαρόπουλου - Πώς θα κερδίσει τον Μητσοτάκη με 14,9%;

Ο Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης οφείλει να ενημερώσει ποιοι είναι σε αμειβόμενες θέσεις, ποιοι ήταν πριν και ποιοι προσλήφθηκαν στις ημέρες του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20 Ιουν 2024 | 12:46

ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια: Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στον ρεαλισμό των προτάσεών μας

"Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα και στο ρεαλισμό των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ 20 Ιουν 2024 | 12:17

Ραγκούσης: Μικρονοϊκές οι απομακρύνσεις Τεμπονέρα, Θεοχαρόπουλου και Γ. Τσίπρα - Στο φως όλοι οι μισθοδοτούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι οι Διονύσης Τεμπονέρας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Τσίπρας εκδιώχθηκαν για τις πολιτικές τους απόψεις και όχι για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 20 Ιουν 2024 | 12:14

Τεμπονέρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για έναν ενιαίο κεντροαριστερό φορέα

Ο Διονύσης Τεμπονέρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τον νέο κεντροαριστερό φορέα.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 20 Ιουν 2024 | 11:05

Κεχαγιά για απόλυση Γιώργου Τσίπρα: Το κόμμα δεν αντέχει αργομισθίες - Ο αντικαταστάτης του δεν έχει ακόμη πληρωθεί

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, τόνισε ότι το κόμμα προσπαθεί να διαχειριστεί τα οικονομικά του, τα οποία είναι οριακά.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιουν 2024 | 20:51

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι η κυβερνητική ρύθμιση είναι αντισυνταγματική.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟ 19 Ιουν 2024 | 14:45

Ο Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ - Τι λέει η Κουμουνδούρου και η αντίδραση του στελέχους

Τι απαντούν πηγές της Κουμουνδούρου για την απόλυση του Γιώργου Τσίπρα και το σχόλιο του ξαδέρφου του Αλέξη Τσίπρα