O Τσίπρας και οι εύθραυστες ισορροπίες στην κυβέρνηση

Νέες προκλήσεις με το «καλημέρα» για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι κόντρες των ΑΝΕΛ, ο ρόλος των 53 και η διάσταση μεταξύ Ε. Τσακαλώτου και Δραγασάκη-Χουλιαράκη.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
O Τσίπρας και οι εύθραυστες ισορροπίες στην κυβέρνηση

Προκαταβολικό και προληπτικό «σφίξιμο στα λουριά» επιφύλαξε ο Αλ. Τσίπρας στους υπουργούς του στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενώ τους έθεσε ως πρώτο στόχο να είναι απολύτως έτοιμη για την πρώτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές περί τα μέσα Οκτωβρίου

Δεν είστε μόνιμοι και δεν είστε για τις τηλεοπτικές εκπομπές

Ο πρωθυπουργός αφού είπε τους υπουργούς του ότι δεν είναι μόνιμοι, τους επέστησε την προσοχή πως «δεν έχουν χρόνο» και πως σε έξι μήνες θα κριθούν όλοι.

Επανέλαβε δε την προτροπή να σταματήσουν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις. «Σας επέλεξα για να κυβερνήσετε και όχι για να στελεχώνετε τις ενημερωτικές εκπομπές», είπε και πρόσθεσε ότι «μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με το έργο του και όχι με τα πολλά λόγια».

Πλην των οδηγιών προς υπουργούς που συνήθως ακούγονται ευχάριστα από την κοινωνία πλην δεν εισακούγονται αρκούντως από τους ενδιαφερόμενους ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει προοπτική τετραετίας και προσδιόρισε ως προτεραιότητα την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβή, προκειμένου μετά την αξιολόγηση να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό μας απαιτείται η αποκατάσταση ομαλότητας του τραπεζικού συστήματος και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβή» είπε και πρόσθεσε «Στο πλαίσιο αυτό άμεση προτεραιότητα είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους και για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών...»

Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τα σημεία που περιλαμβάνουν επώδυνες ρυθμίσεις λέγοντας ότι «εμείς τα διαπραγματευτήκαμε, εμείς γνωρίζουμε το αντίδοτο. Δεν υπάρχουν όμως μόνο αγκάθια στην συμφωνία» είπε ο Πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας που είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το εναλλακτικό σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, τα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι τρεις κύκλοι συντονισμού του κυβερνητικού έργου αλά Ανδρέα


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο την καλύτερη οργάνωση του κυβερνητικού έργου ανακοίνωσε ότι θα λειτουργούν τρεις κύκλοι συντονισμού όπως είχε προσδιορίσει και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής με τη συμμετοχή των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων και αντικείμενο τον σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής με τη συμμετοχή των υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Εργασίας και αντικείμενο την ανάπτυξη πολιτικών για την στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους και

Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, που θα χαράσσει πολιτική και στρατηγική.

Εποπτικά θα λειτουργεί ένα ολιγομελές υπουργικό σχήμα, που θα επιλύει τα καθημερινά προβλήματα της διακυβερνησης, θα ελέγχει και θα αξιολογεί τον συντονισμό μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου άμεσα να αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσλειτουργίες.

Η διαδικασία των τριήμερων προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα αρχίσει στη Βουλή τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

Η ισορροπία της κυβέρνησης ζητούμενο για τον Τσίπρα

Η υπόθεση και αποπομπή του Δ. Καμμένου από την κυβέρνηση 12 μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος αλλά και το φλερτ μεταξύ των ευρωπαίων σοσιαλιστών και του Αλέξη Τσίπρα, αποκαλύπτουν ένα πλέγμα λεπτών ισορροπιών που πρέπει να τηρηθούν με τον κυβερνητικό εταίρο αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης η …παραίτηση του Δ. Καμμένου λόγω των ρατσιστικών και αντισημιτικών σχολίων που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο προκάλεσαν αναβρασμό και εντάσεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ από στελέχη και βουλευτές που είχαν βλέψεις για κυβερνητική θέση ή είχαν λάβει δέσμευση από τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι θα αξιοποιηθούν.

Ο Ν. Νικολόπουλος ζήτησε την σύγκληση της ΚΟ των ΑΝΕΛ «για να συζητήσει και να εκφράσει άποψη για τις επιλογές ή τους αποκλεισμούς προσώπων από το κυβερνητικό σχήμα» ενώ η Μ. Χρυσοβελώνη και Στ. Ξουλίδου αφήνουν αιχμές κατά του Δ. Καμμένου λέγοντας ότι ήταν γνωστή η δράση του και πως θα πρέπει να αποπεμφθεί και από την ΚΟ του κόμματος.

Η υπόθεση Δ. Καμμένου έθεσε νωρίς το θέμα για την προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Πίσω από τις συγκρούσεις και τα υπονοούμενα κατά του επικεφαλής των ΑΝΕΛ και του παραιτηθέντος υφυπουργού, κρύβεται ένας πόλεμος στο συγκυβερνών κόμμα όπου «γκρινιάζουν» όσοι έμειναν εκτός υπουργικού σχήματος. Ακόμη και στην περίπτωση που ο Δ. Καμμένος αποπεμφθεί από την ΚΟ των ΑΝΕΛ ή επιλέξει ο ίδιος να ανεξαρτητοποιηθεί τότε ο Π. Καμμένος θα μείνει με 9 βουλευτές και η κυβέρνηση με 154. Ουσιαστικά η υπόθεση Δ. Καμμένου έθεσε νωρίς το θέμα για την προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετά και τις ενστάσεις του Μ. Σούλτς ο οποίος άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για την εκ νέου συνεργασία με τον …Π. Καμμένο.

Το προσκλητήριο των Ευρωσοσιαλιστών στον Τσίπρα

Σε αυτό το νέο πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα έχει αναπτύξει …φλερτ με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενταχθεί το κυβερνών κόμμα στο ΕΣΚ. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν αναγκαίες συμμαχίες για την επόμενη μέρα της Ε.Ε. και αφήνουν ανοιχτό τον δρόμο της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και των Σοσιαλδημοκρατών στην Ελλάδα που εκφράζονται από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά του και το ΠΑΣΟΚ κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το κυβερνών κόμμα σημειώνοντας ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με το ρόλο που της έδωσε ο ελληνικός λαός στη Βουλή, θα ασκήσει εποικοδομητική, δημιουργική και αποτελεσματική αντιπολίτευση», τονίζοντας παράλληλα τον καθοριστικό ρόλο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: «η παρέμβασή μας συνδυάζεται με τη συνεχή επικοινωνία και συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες, ώστε να ισχυροποιούνται οι εθνικές θέσεις και αναλαμβάνονται κοινές πρωτοβουλίες πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση», αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη.

Ο νέος πονοκέφαλος από τους 53

Όμως τα προβλήματα για τον Αλέξη Τσίπρα δεν τελειώνουν εδώ αφού η τάση των 53 φαίνεται αποφασισμένη να διαδραματίσει τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Με κάθε ευκαιρία η τάση των 53 δηλώνει παρόν όπως για παράδειγμα με την υπόθεση Καμμένου που η Β. Κατριβάνου (βουλευτής Β Αθήνας, ηγετικό στέλεχος των 53) ζήτησε την αποπομπή του. Παράλληλα διαπιστώνεται διάσταση απόψεων στο οικονομικό επιτελείο μεταξύ του υπουργού Ευ. Τσακαλώτου που ανήκει στην τάση των 53 και του νέου αν. υπουργού Γ. Χουλιαράκη ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Γ. Δραγασάκη.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος ως πολιτικός που θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του στην πολιτική της χώρας έχει κάνει λόγο για «παράλληλο πρόγραμμα» υπονοώντας ουσιαστικά νέα διαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Αντίθετα ο κ. Χουλιαράκης διατηρεί μία πιο τεχνοκρατική θέση για την άμεση εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς νέες καθυστερήσεις που εξ αντικειμένου τον φέρουν στην αντίπαλη όχθη απ΄αυτήν που έχει βρεθεί ο Ευ. Τσακαλώτος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 24 Ιαν 2021 | 20:39

Θετικός στον κορονοϊό ο γιος του Αλέξη Τσίπρα - Σε καραντίνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

"Ο κορονοϊός επισκέφθηκε σήμερα και το δικό μας σπίτ" έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24 Ιαν 2021 | 19:28

Ο Τσίπρας μπορεί να επανέλθει;- Ναι απαντά ο καθηγητής Μαραντζίδης, "για τις παλιές αγάπες μη μιλάς"…

Στο άρθρο του ο Νίκος Μαραντζίδης υποστηρίζει ότι ο Τσίπρας μπορεί να επανέλθει

ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 24 Ιαν 2021 | 12:33

Αποκάλυψη: Ο επικοινωνιολόγος του Καραμανλή, Γιάννης Λούλης συνεργάζεται τώρα με τον Αλέξη Τσίπρα

Ανοικτούς διαύλους με τον Λούλη, είχε ο Τσίπρας και την περίοδο που βρισκόταν στο Μαξίμου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 19:20

Σίγουρος ο Πολάκης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση παρότι "γαμ@@@@ τη μεσαία τάξη"

Στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανακουφίστεί και η μεσαία τάξη που είναι "πικραμένη" από την προηγούμενη διακυβέρνηση του κόμματος του, τόνισε ο Παύλος Πολάκης

23 Ιαν 2021 | 14:01

Η βία είναι δεξιά ή αριστερή;

Από την ημέρα της ίδρυσής του, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε μια διαφορετική στάση απέναντι στα κινήματα και τις ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς και στην ακτιβιστική βία

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 22 Ιαν 2021 | 20:25

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 15,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Το 48% επιθυμεί να εμβολιαστεί αμέσως

Ποσοστό 45% εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό αντί του Αλέξη Τσίπρα - Πώς κρίνεται η αντιμετώπιση της πανδημίας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Απάντηση Ταραντίλη σε ΣΥΡΙΖΑ: Το "όχι σε όλα" δεν αποτελούν πρακτικές υπεύθυνης αντιπολίτευσης

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα τυποποιημένο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι υπέρ των συμφερόντων της χώρας τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Τσίπρας σε εμπόρους στο Ίλιον: Μόνες λύσεις η μη επιστρεπτέα ενίσχυση και η γενναία ρύθμιση ιδιωτικού χρέους

Mε καταστηματάρχες, επαγγελματίες και απλούς πολίτες για την πανδημία και την οικονομική κατάσταση μίλησε στο Ιλιον ο Αλέξης Τσίπρας

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Ιαν 2021 | 13:53

Επιμένει ο Λάμπρου του ΣΥΡΙΖΑ για Κουφοντίνα: Φυσικά δεν θα βγάλουμε τον σκασμό

Με ανάρτησή του ο Πάνος Λάμπρου επανέρχεται στο θέμα του κειμένου υποστήριξης των αιτημάτων Κουφοντίνα που υπέγραψαν 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Ιαν 2021 | 09:59

ΣΥΡΙΖΑ: "Το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας"

Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, γράφει η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΚΥΝΗΓΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 14:34

Τσίπρας: "Θέατρο του παραλόγου" η απαγόρευση του κυνηγιού

"Επιτρέπεται το μότο κρος στην Πάρνηθα, αλλά όχι το κυνήγι" είπε ο Α. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με κυνηγούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για θέατρο παραλόγου.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2021 | 13:12

Αδειάζει τους "15" για τον Κουφοντίνα ο Γιώργος Τσίπρας: Δεν έπρεπε να υπάρχουν 15 υπογραφές

Αιχμές για τη στάση των στελεχών εντός του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας