
Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται από την βάση του κόμματος, δηλαδή από τα μέλη του, πρόταση που ακολουθεί αν και με κάποιες διαφορΈς την μέθοδο που πρώτος εισήγαγε στην πολιτική ζωή ο Γιώργος Παπανδρέου, αιφνιδίασε τους περισσότερους στην Κουμουνδούρου και έδωσε ξαφνικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στα τέλη Μαρτίου.
Παράλληλα, έφερε στην επιφάνεια τους φόβους των στελεχών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, που υποψιάζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μόνο να είναι κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού αλλά ταυτόχρονα να περιορίσει το εύρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της λεγόμενης "Ομπρέλας", η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού και αντιδρά στις προσπάθειες διεύρυνσης.
Η ενδιαφέρουσα συγκυρία είναι ότι η ξαφνική πρόταση Τσίπρα είδε το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά τη διατύπωση από δυο αξιόλογους επικοινωνιολόγους, με την ευρύτερη και τη στενότερη έννοια, τον Γιάννη Λούλη και τον Νίκο Μαρατζίδη δύο απόψεων που επί της ουσίας αφορούν αυτή την πρόταση.
Ο Γιάννης Λούλης είπε το γνωστό σε όλους πια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταπιεί τον Αλέξη Τσίπρα γιατί ο ίδιος δεν πρόλαβε να αλλάξει το ξεπερασμένο πια κόμμα του και ο Νίκος Μαρατζίδης εκτίμησε πως αν ο Τσίπρας χάσει και τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο μόνος τρόπος για να μείνει στην ηγεσία του κόμματός του είναι να αναβαπτισθεί με επανεκλογή από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντά η πρόταση Τσίπρα σε αυτές τις δυο απόψεις που τις διατύπωσαν πρόσωπα που κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί μαζί του και τον έχουν συμβουλεύσει; Η προφανής απάντηση είναι "ναι".
Ο κ.Τσίπρας ξέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση λόγω της συγκυρίας των μνημονίων αλλά και λόγω του ίδιου, που ακόμα και οι αντίπαλοι του παραδέχονται ότι είναι χαρισματικός.
Όμως εκτός από τον ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ του '15 ήταν φρέσκος και άφθαρτος. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν αποδίδει, δεν πείθει , δεν συγκινεί. Και καλύτερα από όλους το ξέρει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που προφανώς δεν τον ενδιαφέρει να είναι απλά πρόεδρος ενός κόμματος έστω και αν είναι το δεύτερο σε δύναμη , αλλά να ξαναγίνει πρωθυπουργός. Και προφανώς γνωρίζει ότι με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ το εγχείρημα είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Η εκλογή λοιπόν από τη βάση θα του δώσει την εξουσία να τα αλλάξει όλα, να κάνει ένα κόμμα όπως το θέλει ο ίδιος, ναι μεν ένα αρχηγικό κόμμα αλλά ένα κόμμα που μπορεί να κερδίσει εκλογές. Το αν είναι αργά τώρα που το σκέφθηκε μετά από 30 μήνες πολιτικής οκνηρίας, θα φανεί εκ του αποτελέσματος. Πάντως ο κ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά ότι ακόμα και τώρα, δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να τον απειλήσει σε μια τέτοια εκλογή.
Αλλά επειδή η λάμψη δεν διαρκεί για πάντα, άλλωστε και ο Ανδρέας Παπανδρέου κινδύνεψε να χάσει την καρέκλα του στην περίφημη κεντρική επιτροπή του Πεντελικού, προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε στο μυαλό του και τη συμβουλή Μαρατζίδη "αν χάσεις τις εκλογές, μόνο με εκλογή από τη βάση μπορείς να αποκτήσεις ξανά εσωκομματική δύναμη και να παραμείνεις πρόεδρος”.
Άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις προς το παρόν δεν δείχνουν νίκη ΣΥΡΙΖΑ στον ορίζοντα. Αν θα αλλάξουν τα πράγματα κανείς δεν ξέρει, στο κάτω κάτω στη ζωή και στην πολιτική το ποτέ και το πάντα δεν ισχύουν. Όμως πιθανόν ο κ.Τσιπρας "πριν πεινάσει μαγειρεύει” και θέλει να είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα.
Όλα τα παραπάνω εκτός του κ. Τσίπρα τα αντιλαμβάνονται και τα σοβαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που για τους δικούς τους λόγους διαφωνούν με μια τέτοια προοπτική που θα κάνει πανίσχυρο εσωκομματικά τον πρώην πρωθυπουργό.
Η διαφωνία Φίλη
Με καθαρό και έντονο τροπο διατύπωσε τη διαφωνία του ο Νίκος Φίλης ο οποίος βλέπει πρόθεση μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα.
"Υπάρχει μια πίεση από το σύστημα να δημιουργηθούν αρχηγικά κόμματα. Όταν ψηφίζουν 300-400.000 σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για να εκλέξουν αρχηγό, είναι η εκχώρηση μιας εντολής χωρίς να υπάρχει από εκεί και πέρα ένας έλεγχος. Σε αυτή την τάση που είναι ισχυρή σήμερα, προσπαθούν να σπρώξουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει ένα κόμμα συστημικής μετάλλαξης”.
Η αντίδραση ήρθε άμεσα από τον Παύλο Πολάκη που ανταπέδωσε τη στήριξη που του παρέχει ο Αλέξης Τσίπρας, στηρίζοντας με τη σειρά του τις προτάσεις Τσίπρα για εκλογή προέδρου και οργάνων από τη βάση: "Το πρόβλημα σου Νίκο Φίλη δεν είναι αν τα μέλη του κομματος "ψηφίσουν αγνώστους" , αλλά ποιους από τους "γνωστούς του σταρ σύστεμ" ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ……Γιατί θα μπουν ΟΛΟΙ στο πραγματικό τους μπόι…”.
Τα καρφιά Καρτερού
Υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκε και ο Θανάσης Καρτερός με άρθρο του στην "Αυγή", εξαπολύοντας επίθεση κατα της εφημερίδας τα ΝΕΑ που στο χθεσινο της πρωτοσέλιδο ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε τροχιά αμφισβήτησης και γι' αυτο θέλει εκλογή από τη βάση.
"Αποκαλύπτει ότι το μπλακ μπλοκ εντός, πέριξ, και πάνω από το κονσόρτσιουμ Μαξίμου-ΔΟΜ, είδε ως μαύρο μαντάτο -πολλή μαυρίλα...- την πρόταση Τσίπρα να εκλέγονται από τα μέλη του κόμματος ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή του. Το γιατί μαύρισαν, τσιτώθηκαν, κι έπιασαν να ανοίγουν τρύπες, επαφίεται στην κρίση του καθενός. Με τα χέρια τους πάντως ακόμα κόκκινα από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα για την "ανοιχτή διαδικασία" του ΚΙΝΑΛ, στην οποία μπορούσε με τρία ευρώ να συμμετάσχει ο καθένας, μας καλούν να κρατάμε ομπρέλα για τις προτάσεις Τσίπρα, μη βρέξει και μη στάξει η δημοκρατία στο ΣΥΡΙΖΑ”.
Τελικά, όπως οι πολλοί υποψήφιοι και η εμπλοκή του Γιώργου Παπανδρέου έκαναν ελκυστικές τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, έτσι και η ξαφνική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ κάνει ελκυστικό το συνέδριο του κόμματος και ενδιαφέροντα τον εσωκομματικό διάλογο που θα αναπτυχθεί.
Το αν θα καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει πράξη τα σχέδια του και να του αποδώσουν και πολιτικά, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να το μάθουμε. Γιατί λόγω καθυστέρησης πια, δεν εξαρτάται αποκλειστικά μόνο από αυτόν αλλά και από το "νέο παιδί στη πόλη", όπως προσφυώς έγραψε ο Γιάννης Λούλης για τον Νίκο Ανδρουλάκη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr