O Tσίπρας, η πολιτική ευθύνη και το νέο κυβερνητικό αφήγημα

Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την πύρινη τραγωδία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
O Tσίπρας, η πολιτική ευθύνη και το νέο κυβερνητικό αφήγημα

Σε εμφανώς διαφορετικό μήκος κύματος από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη την Πέμπτη κινήθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο. Υπό το βάρος των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των δύο υπουργών, στις οποίες η κυβερνητική και υπηρεσιακή διαχείριση της κρίσης εμφανίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ως απολύτως άρτια, αλλά και του βαρέως κλίματος που επικρατεί σε μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε στελέχη που συνειδητοποιούν ότι οι συνέπειες της καταστροφής θα μείνουν ανεξίτηλες στην πορεία του κόμματος προς τις εκλογές, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την πύρινη τραγωδία.

«Να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη»

Κάλεσε δε τους υπουργούς του να κάνουν το ίδιο. «Σας κάλεσα λοιπόν σήμερα πρώτα από όλα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, μετέθεσε την όποια πρακτική αντανάκλαση αυτής της ευθύνης σε μεταγενέστερο χρόνο, καθώς όπως υποστήριξε μια άμεση καρατόμηση θα ήταν πράξη πολιτικής δειλίας. «Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων» είπε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας εμμέσως τις όποιες αλλαγές σε έναν μελλοντικό ανασχηματισμό. Υποστήριξε δε ότι από πολιτική άποψη έχει σημασία μια... «έμπρακτη έκφραση αυτοκριτικής».

Το νέο κυβερνητικό αφήγημα

Όσον αφορά την ουσία, ωστόσο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ουσιαστικά την κυβερνητικό αφήγημα που φαίνεται να οικοδομείται τις τελευταίες ημέρες, με στόχο την υποβάθμιση των επιχειρησιακών λαθών καθώς και των κυβερνητικών ευθυνών. Έτσι, έκανε λόγο για οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών, με τις οποίες δεν καταπιάστηκε όσο θα έπρεπε η κυβέρνηση, αφού είχε δώσει «προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές». Και επανέλαβε όσα υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη περί ενδείξεων εμπρησμού. Προχώρησε δε ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η χώρα ετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα, «έχουμε, συνεπώς, ιστορική ευθύνη, να μην επιτρέψουμε σε κανέναν, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και αν αναφέρεται, να ανακόψει την πορεία μας, και να μας απομακρύνει από τον στόχο».

Εθνικό σχέδιο για τις οικιστικές στρεβλώσεις και Πολιτική προστασία

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει «στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών», ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αναμορφώσει και θα αναβαθμίσει «με βάση τις νέες ανάγκες, τους νέους κινδύνους, και την ευρωπαϊκή εμπειρία, τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας».

ΝΔ: Πολιτική ευθύνη χωρίς παραιτήσεις δεν υπάρχει

«Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοποιήσει ο κ.Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργός. Στην πολιτική, ωστόσο, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις, είτε με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα» ανέφερε σε ανακοίνωση της η ΝΔ μετά το πέρας της ομιλίας Τσίπρα.

«Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στα δύο αμείλικτα ερωτήματα που έχουν πια όλοι οι πολίτες: Γιατί η κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική; Και κυρίως: Γιατί, όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με συνέπεια να θρηνούμε μέχρι στιγμής 86 θύματα;» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ

Κακό το κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, έντονος ήταν ο προβληματισμός σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό κόστος της τραγωδίας, χωρίς να λείπουν και επικρίσεις για τον επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του TheTOC, βουλευτές του κόμματος παραδέχονταν ότι για μια ακόμα φορά η επικοινωνιακή ασπίδα της κυβέρνησης αποδείχθηκε διάτρητη.

Δεν δίσταζαν μάλιστα να χρεώσουν το φιάσκο στην επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου και κυρίως στον Δημήτρη Τζανακόπουλο για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο θάλαμο επιχειρήσεων την περασμένη Δευτέρα. Υποστήριζαν ότι υπήρξε σπουδή, προκειμένου η κυβέρνηση να δείξει ότι είναι σε πλήρη κινητοποίηση, ενώ από το διάλογο που ακολούθησε συναγόταν το συμπέρασμα ότι είτε κανένας από τους παριστάμενους δεν γνώριζε τι έχει γίνει ή ότι το απέκρυπταν συνειδητά εκθέτοντας τον πρωθυπουργό. Ανάλογο ήταν το αποτέλεσμα, έλεγαν, και για τη συνέντευξη τύπου του Νίκου Τούσκα και των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ που έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς.

Μέγα σφάλμα θεώρησαν εξάλλου την «οδηγία» από το Μαξίμου να μην συμμετέχουν οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συζητήσεις έως την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιουλίου. Εκτιμούσαν αντίθετα ότι θα έπρεπε να υπάρχει (οργανωμένος και επιλεκτικός) αντίλογος στα όσα καταλογίζουν στην κυβέρνηση ΜΜΕ, αντιπολίτευση αλλά και οι ίδιοι οι πληγέντες.

Από το κάδρο δεν λείπει η έντονη κριτική και κατά του Πάνου Καμμένου ο οποίος επισκέφτηκε τον τόπο του «μαρτυρίου» και χωρίς ίχνος επίγνωσης για το που βρίσκεται αλλά και σεβασμού προς τους νεκρούς και τους αγνοούμενους έδωσε συνεντεύξεις, αλλά και κούνησε το δάχτυλο επιρρίπτοντας τους την ευθύνη για την τραγωδία.

Φωτογραφία: Ευρωκινηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 23 Οκτ 2020 | 12:51

Επίθεση Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για την πρόταση μομφής - Τώρα θυμήθηκες Αλέξη τους πλειστηριασμούς;

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» 22 Οκτ 2020 | 15:45

Τσίπρας για Χ.Α: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

"Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.