Ο Τσίπρας μπορεί να επανέλθει;- Ναι απαντά ο καθηγητής Μαραντζίδης, "για τις παλιές αγάπες μη μιλάς"…

Στο άρθρο του ο Νίκος Μαραντζίδης υποστηρίζει ότι ο Τσίπρας μπορεί να επανέλθει

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μαραντζίδης για Μακεδονικό: Η ΝΔ θρέφει ένα τέρας

Ναι, ο Αλέξης Τσίπρας που σήμερα φαίνεται να έχει περάσει στο περιθώριο και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να μην περνάει στον κόσμο, μπορεί να επανέλθει, όπως έκαναν στο παρελθόν και άλλοι ηγέτες, υποστηρίζει σε άρθρο του στη Καθημερινή της Κυριακής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης. Και επικαλείται το παράδειγμα 3 άλλων ηγετών του 20ου αιώνα. Το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, που μετά την ήττα του το 1920, επέστρεψε ως παράκλητος το 1928, το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που αφού έχασε τις εκλογές το1063, επέστρεψε ως θριαμβευτής το 1974 και το παράδειγμα του Αντρέα Παπανδρέου που έχασε το 1989 και επέστρεψε με μεγάλο ποσοστό το 1993.

Οπως γράφει την κατάληξη του άρθρου του ο Νίκος Μαραντζίδης "ο Βενιζέλος επανήλθε σε 8 χρόνια, Καραμανλής σε 11 και ο Παπανδρέου σε 4. Και οι τρείς προηγούμενοι ήταν διαφορετικοί όταν επέστρεψαν. Και από πολλές πλευρές ήταν καλύτεροι και πιο ώριμοι συγκριτικά με την προηγούμενη διακυβέρνησή τους.”

Συχνά ο χρόνος γιατρεύει παλιές πληγές, γεννάει νέες ελπίδες και δημιουργεί συνθήκες που οδηγούν μερικές φορές τον ψηφοφόρο να φωνάξει στον ηγέτη. Γύρνα πίσω!, γράφει ο καθηγητής Μαραντζίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άρθρο του Νίκου Μαραντζίδη

"Μπορεί κανείς να ξανασυνδεθεί με κάποιον που είχε ερωτευθεί τρελά, τον απογοήτευσε και τον ξεπέρασε; Και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Τις παραπάνω ερωτήσεις έκανε ο φίλος μου ο Παύλος το προ δύο εβδομάδων άρθρο μου στην "Καθημερινή" ("Όταν ο έρωτας φεύγει", 10/01/01). Εκεί ισχυριζόμουν πως ό,τι συμβαίνει στη ζωή, λίγο-πολύ συμβαίνει και στις σχέσεις των πολιτών με τους ηγέτες τους. Εμφανίζεται, δηλαδή, κάποια στιγμή στον ψηφοφόρο ένα παράξενο αίσθημα απομάγευσης, ένα ανάμεικτο αίσθημα ρουτίνας και απογοήτευσης που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά", γράφει στην αρχή του άρθρου ο καθηγητής.
"Το ερώτημα του φίλου είναι ενδιαφέρον. Μπορεί κανείς να εμπιστευθεί εκ νέου κάποιον που στο παρελθόν ενθουσιάστηκε ή και ερωτεύθηκε, αλλά στη συνέχεια απογοητεύτηκε από αυτόν; Όπως είπαμε, στην πολιτική ισχύει ό,τι και στη ζωή. Βεβαίως και συμβαίνει, αλλά χωρίς να μπορώ να μιλήσω με ακριβείς αριθμούς, νομίζω πως όλοι αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι ο κανόνας. Συχνά, είναι αλήθεια, ο χρόνος γιατρεύει παλιές πληγές, απωθεί τις κακές αναμνήσεις, γεννάει νέες ελπίδες και δημιουργεί συνθήκες, που οδηγούν μερικές φορές τον ψηφοφόρο να φωνάξει: Γύρνα πίσω!"
"Στη Μεταπολίτευση, είχαμε δύο τέτοιους ηγέτες. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε ως θριαμβευτής το 1974. Από την ήττα του στις εκλογές του 1963, είχαν μεσολαβήσει ο θρίαμβος του Γεωργίου Παπανδρέου, τα Ιουλιανά, η δικτατορία των συνταγματαρχών και η τραγωδία του Κυπριακού. Γεγονότα που αναμφίβολα διαδραμάτισαν ρόλο στο ξαναζέσταμα της σχέσης του Καραμανλή με τους ψηφοφόρους.
Το 1993, επέστρεψε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μετά την ήττα του από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις εκλογές του 1989, κι ενώ πολλοί είχαν προδικάσει ένα άσχημο πολιτικό τέλος λόγω της υπόθεσης Κοσκωτά, ο Παπανδρέου κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει τις εκλογές, αλλά και να αγγίξει σχεδόν το 48% του 1981 (46,88%).

Στον 20ό αιώνα, μόνον ένας ακόμη κατάφερε κάτι παρόμοιο, να επιθυμούν δηλαδή οι ψηφοφόροι που τον αποδοκίμασαν να επιστρέψει. Αυτός ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος μετά τις εκλογές του 1920, την ήττα που τον πλήγωσε ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην πολιτική του καριέρα, επέστρεψε το 1928, ως "παράκλητος", ως ηγέτης μιας παράταξης που κέρδισε το 63% των ψήφων"...

"Το κοινό στοιχείο και των τριών είναι ότι αγαπήθηκαν και μισήθηκαν έντονα. Είχαν φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς. Γεννούσαν πάθη με μοναδικό τρόπο. Ήταν χαρισματικοί ηγέτες, αλλά και αμφιλεγόμενες περιπτώσεις διακυβέρνησης".


"Το ίδιο και ο Τσίπρας βεβαίως. Γιατί ο φίλος μου μπορεί να μην ανέφερε πουθενά στο σχόλιό του πως η ερώτηση αφορούσε στην πραγματικότητα τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, εμένα τουλάχιστον εκεί πήγε το μυαλό μου.

Μπορεί δηλαδή το εκλογικό σώμα να εμπιστευθεί ξανά τον Τσίπρα ή η σχέση αυτή πέρασε για πάντα στο παρελθόν; Η απάντηση είναι απλή: Ναι, μπορεί! Όχι απαραιτήτως φέτος ή του χρόνου, αλλά σε βάθος χρόνου, ναι μπορεί.

Καταλαβαίνω πως για πολλούς αυτό είναι αδιανόητο - όπως αδιανόητο ήταν για κάποιους, για παράδειγμα, ο Παπανδρέου μετά το 1989 και την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο να επιστρέψει ως πρωθυπουργός.

Στην πολιτική, όμως, ποτέ μη λες ποτέ. Ποτέ μην ξεγράφεις τους πεισματάρηδες, φιλόδοξους και ανθεκτικούς ηγέτες. Και ο Τσίπρας ανήκει σε αυτήν την κατηγορία των ηγετών. Αυτό που αναζητά για να επανέλθει είναι χρόνο και τύχη. Αν θα τα βρει, είναι άλλο ζήτημα.

Ο Βενιζέλος επανήλθε σε οκτώ χρόνια, ο Καραμανλής σε έντεκα και ο Παπανδρέου σε τέσσερα. Και οι τρεις προηγούμενοι ήταν διαφορετικοί όταν επέστρεψαν. Και από πολλές πλευρές ήταν καλύτεροι και πιο ώριμοι συγκριτικά με την προηγούμενη διακυβέρνησή τους".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ 23 Φεβ 2021 | 07:35

Λίνα Μενδώνη: Η υπουργός Πολιτισμού σε δύσκολη θέση μετά το φιάσκο της υπόθεσης Λιγνάδη

Το κουβάρι των αποκαλύψεων που συνεχώς ξετυλίγεται για τον Δημήτρη Λιγνάδη, επιβεβαιώνει τους λάθος χειρισμούς που έγιναν, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της κ. Μενδώνη.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ 22 Φεβ 2021 | 18:08

Υπόθεση Λιγνάδη: Μαξίμου για δήλωση Τσίπρα - Ο ίδιος και το κόμμα του έχουν αποδυθεί σε μια πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας

Αναμένουμε τον κ. Τσίπρα την Πέμπτη στη Βουλή προκειμένου να τοποθετηθεί για τα όσα, όντως συγκλονιστικά, αποκαλύπτονται, τονίζει το Μαξίμου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 22 Φεβ 2021 | 17:49

Τσίπρας για υπόθεση Λιγνάδη: Βαρύτατη η πολιτική ευθύνη Μητσοτάκη - Αποπέμψτε τη Μενδώνη και ζητήστε συγγνώμη

Ο κος Μητσοτάκης φέρει βαρύτατη πολιτική ευθύνη τονίζει στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ 22 Φεβ 2021 | 14:01

O Μητσοτάκης καλεί τον Τσίπρα στη Βουλή: Να απαντήσει αν συμφωνεί με το #νδ παιδεραστές

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Θα συζητηθεί το ζήτημα των καταγγελιών περί σεξουαλικής κακοποίησης.

22 Φεβ 2021 | 07:53

Ο Λιγνάδης, η χυδαιότητα Βαξεβάνη, το "Μακελειό" και η σιωπή του Τσίπρα

Τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην υπόθεση Λιγνάδη επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να εκμεταλλευτεί ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να πλήξει την κυβέρνηση.

ΕΙΧΕ ΡΗΜΑΞΕΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 21 Φεβ 2021 | 14:08

Χειροπέδες στον "ομπρελάκια" του Ελ. Βενιζέλος: Ξάφριζε τσάντες επιβατών με τη βοήθεια ομπρέλας [Βίντεο]

Συνελήφθη ο "ομπρελάκιας", ο ληστής του Ελ. Βενιζέλος που έκλεβε τσάντες επιβατών

ΕΠΙΘΕΣΗ 20 Φεβ 2021 | 11:41

Απάντηση ΝΔ σε Τσίπρα: Πιθανώς να μην αντιλήφθηκε ότι και επί πρωθυπουργίας του είχε κλείσει την Εθνική

Ευθεία επίθεση στον αρχηγό του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το γραφείο τύπου της Νεας Δημοκρατίας.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 20 Φεβ 2021 | 08:38

Στο "στόχαστρο" η Μενδώνη - Η καταστροφική επιλογή Λιγνάδη για το Εθνικό και οι ατυχείς χειρισμοί μετά τις καταγγελίες

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μετά τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Λιγνάδη - Ο Τσίπρας βάζει στο στόχαστρο τη Μενδώνη

ΜΕΣΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ 19 Φεβ 2021 | 21:30

Απάντηση Μαξίμου σε Τσίπρα: "Του ζήτησε κανείς ευθύνες για τον Χαϊκάλη και τον Κιμούλη;"

"Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τον κ. Λιγνάδη μόνο από θεατρικές παραστάσεις του, που είχε παρακολουθήσει. Τελεία" αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

"ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΞΕ-ΓΕΛΑΣΕ» 19 Φεβ 2021 | 20:05

Σκληρή επίθεση Τσίπρα σε Μενδώνη: "Σήμερα αυτογελοιοποιήθηκε, είναι προσωπικοί λόγοι οι βιασμοί;"

Σε συνέντευξη στα περιφερειακά κανάλια, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για "απόπειρα κουκουλώματος".

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 19 Φεβ 2021 | 19:52
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 19 Φεβ 2021 | 10:18

Νέα δημοσκόπηση INTERVIEW: Προβάδισμα ΝΔ με 17,1 μονάδες - Μητσοτάκης ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με 51%

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της INTERVIEW - Η πρόθεση ψήφου - Η αποτελεσςματικότητα των υπουργών της κυβέρνησης.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΩΤΟ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ 18 Φεβ 2021 | 07:55

Ο καφές Μητσοτάκη στο da Capo, οι δημοσιογράφοι και οι "παλαβές" θεωρίες συνωμοσίας της Αυγής

Οι παλαβές θεωρίες της Αυγής για το τι κρύβει η φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.