O Tσίπρας, οι δανειστές και η "Εβδομη Σφραγίδα" του Μπέργκμαν

Η παρτίδα σκάκι που παίζεται είναι ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου και είναι κεντρικό ερώτημα κατά πόσο κερδισμένη θα εξέλθει η κυβέρνηση από την συγκεκριμένη διαδικασία.

Άρης Ραβανός
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΡΑΒΑΝΟς
O Tσίπρας, οι δανειστές και η "Εβδομη Σφραγίδα" του Μπέργκμαν

Στην κορυφαία ταινία «Έβδομη Σφραγίδα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που παραπέμπει στο βιβλίο της Αποκάλυψης, ο θεατής γυρίζει στον 14ο αιώνα, εποχή σκοταδισμού.

Ο ιππότης Αντώνιος Μπλοκ (Μαξ φον Σίντοφ) επιστρέφει από τις Σταυροφορίες, οπότε θα συναντήσει τον Θάνατο που θέλει να τον πάρει μαζί του. Ο Ιππότης για να κερδίσει χρόνο προτείνει στον Θάνατο να παίξουν μια παρτίδα σκάκι. Εάν χάσει θα τον ακολουθήσει. Εάν κερδίσει θα φύγει ελεύθερος! Σε αυτή ακριβώς τη φάση βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και είναι σε εξέλιξη μια γερή παρτίδα σκάκι με τους πιστωτές.

Παραλληλίζοντας κανείς το σημερινό σκηνικό μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών με την ταινία, θα προέβαλλε το επιχείρημα ότι στα τωρινά δεδομένα, η «έβδομη σφραγίδα» είναι ο έβδομος χρόνος που περνάει η χώρα σε καθεστώς μνημονίου. Και εάν ο Μπέργκμαν εξέταζε με την ταινία του το θέμα της ύπαρξης του Θεού και της αλήθειας που οδηγεί σε έξοδο από το μαρτύριο της επόμενης μέρας, στην παρούσα χρονική περίοδο, η κυβέρνηση, καίγεται κυριολεκτικά να οδηγηθεί σε έξοδο από το μνημόνιο, χωρίς μεγάλες απώλειες.

Μόνο που στην περίπτωση κατά την οποία ηττηθεί, δηλ. αποδεχθεί σκληρά μέτρα, χωρίς να υπάρξουν και σημαντικά αντίμετρα, ακολουθεί, όπως την ταινία τον Θάνατο, εν προκειμένω, τον πολιτικό με ότι αυτό σημαίνει δημοσκοπικά πρώτα και στη συνέχει εκλογικά. Εάν κερδίσει, δηλ. καταφέρει και περάσει τον κάβο της αξιολόγησης με τις λιγότερες δυνατές υποχωρήσεις, τότε θα κινηθεί πιο ελεύθερα.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ Συμπληγάδων και προσπαθεί μέσα από την διαδικασία του διαλόγου που εξελίσσεται με τους πιστωτές, και με δεδομένο ότι παρά τις ιερεμιάδες, οι θεσμοί δεν σκέπτονται ακραίες λύσεις για την Ελλάδα, να υπάρξει ένας συμβιβασμός αλχημιστικής δοσολογίας που από τη μια πλευρά θα έχει και σκληρά μέτρα και από την άλλη αντίμετρα και μια μεζούρα ανάπτυξης.

Το σκάκι και οι δύο κινήσεις Τσίπρα

Η παρτίδα σκάκι που παίζεται είναι ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου και είναι κεντρικό ερώτημα κατά πόσο κερδισμένη θα εξέλθει η κυβέρνηση από την συγκεκριμένη διαδικασία, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία έχει διαμορφωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κλίμα αμφισβήτησης της μονομερούς λιτότητας.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δυο κινήσεις να κάνει στο σκάκι που παίζεται: η μια είναι να παρατείνει και άλλο την διαπραγμάτευση που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε παράταση της αβεβαιότητας με ολέθριες κινήσεις στην οικονομία και η άλλη είναι να δεχθεί έναν επώδυνο συμβιβασμό με την υιοθέτηση σκληρών μέτρων που αφενός θα κλείσουν την αξιολόγηση αφετέρου θα του προκαλέσουν πολιτικό και εσωκομματικό κόστος.

Όλα παίζονται για τον Πρωθυπουργό που είχε θέσει ως ορόσημο το Eurogroup της 20ης Μαρτίου και πλέον μεταθέτει το…ορόσημο για να υπάρξει λύση. «Ο στόχος για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι την 20ή Μαρτίου είναι εφικτός» ήταν το μήνυμα που μετέδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προβάλλοντας τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, όπου επικρατεί η άποψη να κλείσει η αξιολόγηση με συνολική συμφωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Oλα παίζονται για τον Πρωθυπουργό που είχε θέσει ως ορόσημο το Eurogroup της 20ης Μαρτίου και πλέον μεταθέτει το…ορόσημο για να υπάρξει λύση.

Όμως, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, υπονόησε ότι το ορόσημο για την κυβέρνηση είναι επί της ουσίας στις αρχές Απριλίου και ο στόχος είναι και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτό όμως που προτάσσεται ως νέο δεδομένο τις τελευταίες ώρες είναι η γραμμή περί «πολιτικής λύσης», η οποία για μια ακόμη φορά μπαίνει και στο τραπέζι και στο δημόσιο διάλογο, ενώ ο Αλ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να προβεί σε κινήσεις ώστε να υπάρξει σημαντική πρόοδος και γιατί όχι να επέλθει συμφωνία έως την 20η Μαρτίου, αν και όπως προαναφέρθηκε λύση φαίνεται ή λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα που φέτος είναι στις 16 Απριλίου.

Το μεγάλο αγκάθι μέχρι στιγμής είναι τα εργασιακά για τα οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες, με δεδομένο _όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου_ αυτό που ζητά το ΔΝΤ είναι εκτός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, παραβιάζει τον ευρωπαϊκό χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και επομένως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρώπη στο βαθμό που η Ε.Ε. θέλει να συνεχίσει να σέβεται τον εαυτό της».

Τα…καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων που δεν δέχεται η κυβέρνηση, η εφάπαξ μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2020 και η μη συμπερίληψη στα αντίμετρα, ρυθμίσεων που θα στοχεύουν στα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Πως αναμένεται να επιχειρήσει να ξεπεράσει τον κοινοβουλευτικό σκόπελο της ψήφισης των νέων σκληρών μέτρων η κυβέρνηση που θα δώσει και μάχη για αλλαγή του κλίματος και στην κοινωνία; Με προσπάθεια για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές από τον Ιούλιο, κίνηση που θα ακολουθήσει την ένταξή της στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Oι σταθμοί του οδικού χάρτη

Επί της ουσίας, το Μέγαρο Μαξίμου έχει χαράξει έναν οδικό χάρτη με τους εξής σταθμούς: α) «μεγαλύτερη πρόοδο» στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, β) συμφωνία με την ευρωπαϊκή πλευρά στη Μάλτα στο τελευταίο Eurogroup πριν από το Πάσχα (7 Απριλίου), γ) αμέσως μετά το Πάσχα ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την ίδια περίοδο συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους με την ευρωπαϊκή πλευρά.

Το ενδιαφέρον είναι ότι με την συμπλήρωση επτά χρόνων σε καθεστώς μνημονίου (23 Απριλίου του 2010) το πιο πιθανόν είναι να υπάρξει τελική συμφωνία στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 23 Απριλίου 2017!

Την ίδια στιγμή η Ν.Δ. θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί στο απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα. Το είπε με έντονο τρόπο πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης που εκτιμά ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο μνημόνιο.

Τι λένε στη ΝΔ

Στην Πειραιώς, λένε ότι η συγκυβέρνηση δεν μπορεί να στήσει κανένα θετικό αφήγημα, καθώς το έργο της αξιολογείται πολύ αρνητικά – και συγκεκριμένα σε ποσοστό πάνω από 80% -από τους πολίτες, ενώ οι όποιες θετικές αναφορές προσκρούουν σε ένα παγωμένο κλίμα απαισιοδοξίας, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει.

Για τα νέα μέτρα, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι θα πλήξουν την κυβέρνηση στον στενό πολιτικό και εκλογικό της πυρήνα. Συγκεκριμένα, λένε ότι, η μείωση του αφορολόγητου θα πλήξει κυρίως τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ήταν οι πλέον προνομιακές εκλογικά ομάδες της, ενώ τα εργασιακά και τα ενεργειακά θα πλήξουν τη στελεχιακή της βάση, η οποία θα κληθεί να υποστηρίξει μία ακόμα παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» της.

«Την ίδια ώρα, η πραγματική οικονομία βυθίζεται. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διέλυσαν το σόου περί ανάπτυξης που επιχείρησε η Κυβέρνηση να στήσει. Οι οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες αυξάνονται. Τα «κόκκινα δάνεια» και οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις ιδιωτών προς το Δημόσιο, διογκώνονται. Στο Ασφαλιστικό, επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο. Όλα αυτά, έχουν εγκλωβίσει την Κυβέρνηση σε μια διαχειριστική περιδίνηση με αρνητικό αντίκτυπο» μεταδίδεται από την Πειραιώς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 05 Αυγ 2020 | 15:03

Ορκωμοσία "μασκοφόρων": Εκλεψαν την παράσταση Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Ζωή Ράπτη [εικόνες]

Ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί.

05 Αυγ 2020 | 13:01

Προεδρικό Μέγαρο: Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

Οι βελτιωτικές στοχευμένες προσθήκες στο κυβερνητικό σχήμα ανακοινώθηκαν χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 04 Αυγ 2020 | 14:43
ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 04 Αυγ 2020 | 13:10

Ανασχηματισμός: Η "ακτινογραφία" της νέας κυβέρνησης - Ποια είναι τα νέα πρόσωπα και ποιοι αναβαθμίζονται

Ο πρωθυπουργός στον πρώτο του ανασχηματισμό επιχειρεί να ενισχύσει τους τομείς που θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος το επόμενο διάστημα.

ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 04 Αυγ 2020 | 13:01

Πάνος Τσακλόγλου: Η έκπληξη του μίνι - ανασχηματισμού και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Η επιλογή του οικονομολόγου Πάνου Τσακλόγλου ως υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η έκπληξη του μίνι ανασχηματισμού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 11:59

Μίνι - ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Αναβάθμιση Θεόδωρου Σκυλακάκη και Νίκου Παπαθανάση - Νέοι υφυπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Περιβάλλοντος.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 03 Αυγ 2020 | 19:29

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - Πιθανότατα αύριο οι ανακοινώσεις

Σε ανασχηματισμό θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 17:10

Καυστική απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμός

Για άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμό κατηγορεί ο Στ. Πέτσας τον Αλέξη Τσίπρα

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 01 Αυγ 2020 | 08:03

Κορονοϊός: Έτσι θα αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα - Μάσκες παντού και το νέο στοίχημα της κυβέρνησης

Μάσκες παντού, αποφυγή συνωστισμού και "φρένο" στους ασυνείδητους της εστίασης - Όλα τα νέα μέτρα

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ: ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 31 Ιουλ 2020 | 12:45

Πέτσας: τα αναδρομικά θα δοθούν μέσα στο 2020 - Εφαρμόζουμε την απόφαση του ΣτΕ

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε μεταξύ άλλων για τα αναδρομικά πως εφαρμόζεται πλήρως η απόφαση του ΣτΕ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ 30 Ιουλ 2020 | 20:37

Αναδρομικά συνταξιούχων: Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση -"Τριπλή εξαπάτηση"

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ 30 Ιουλ 2020 | 18:42

Viral o "σωσίας" του Αλέξη Τσίπρα - Καταπληκτική ομοιότητα με πρωταθλητή του MMA [Εικόνες]

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωταθλητή του MMA