Ο Xρ. Στυλιανίδης στο TOC: Σηκώστε τα μολύβια σας για ένα σχολείο για όλους

Σήμερα, περίπου 75 εκατομμύρια παιδιά έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση στη σχολική εκπαίδευση εξαιτίας συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Xρ. Στυλιανίδης στο TOC: Σηκώστε τα μολύβια σας για ένα σχολείο για όλους

Πώς θα διαγραφόταν το μέλλον μιας περιοχής, μιας κοινωνίας ή μιας ολόκληρης χώρας εάν κάποια ωραία πρωία, εντελώς ξαφνικά, η πρόσβαση όλων των παιδιών της στην εκπαίδευση και το σχολείο διακοπτόταν βίαια; Το ερώτημα θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το αντικείμενο κάποιας μυθιστορηματικής μυθοπλασίας —όπως αυτή που ξεδίπλωνε με τόσο τολμηρό και ξεχωριστό τρόπο στα βιβλία του ο Ζοζέ Σαραμάγκου— αν το πρόβλημα δεν ήταν τόσο πραγματικό και η ανάγκη αντιμετώπισής του τόσο επιτακτική και επείγουσα.

Σήμερα, περίπου 75 εκατομμύρια παιδιά έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση στη σχολική εκπαίδευση εξαιτίας συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών που έχουν πλήξει τις χώρες όπου διαμένουν: Την Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν… Για να αντιληφθεί κανείς με μεγαλύτερη ακρίβεια τα τρομακτικά μεγέθη, αρκεί να αναλογιστεί ότι ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ τα 66 εκατομμύρια παιδιά που ζουν και πηγαίνουν σχολείο κάθε μέρα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H εκπαίδευση ως “ασπίδα” προστασίας

Η εκπαίδευση των παιδιών, εκτός από ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αποτελεί και μια θεμελιώδη “ασπίδα" απέναντι σε μια σειρά από κινδύνους. Σε καταστάσεις ή περιόδους κρίσης, η εκπαίδευση σημαίνει κατ’αρχάς προστασία και ασφάλεια. Προστασία απέναντι στην εξαναγκαστική εργασία, την εκμετάλλευση, την σεξουαλική κακοποίηση, το trafficking ή το μίσος και την ριζοσπαστικοποίηση που οδηγούν σε πράξεις βίας και νέες ανισότητες.

Ωστόσο, η εκπαίδευση σε καταστάσεις κρίσεων αποτελούσε μέχρι πρόσφατα έναν από τους πλέον υποχρηματοδοτούμενους τομείς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι το 2015, μόλις ένα ποσοστό 3% του συνολικού ποσού που διατίθετο για ανθρωπιστική βοήθεια κατευθυνόταν προς την εκπαίδευση. Αυτό ακριβώς το τόσο σοβαρό κενό επιδιώκει τα τελευταία χρόνια να καλύψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Κομισιόν και του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ειδικότερα, χάρις σε μια σειρά από δράσεις, η ΕΕ, από το 2019, θα διαθέτει πλέον περίπου το 10% της ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής βοήθειας για παροχή εκπαίδευσης σε παιδιά-θύματα ανθρωπιστικών κρίσεων. Το ποσοστό αυτό ανήλθε το 2018 σε 290 εκατομμύρια (8%), τη στιγμή που το 2015 βρισκόταν μόλις στο 1% (13 εκατ.). Από το 2015 μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα των δράσεων αυτών, 6,5 εκ. παιδιά σε 55 χώρες έχουν καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

#RaiseYourPencil for #School4All

Τον Μάιο του 2019, πάνω από 400 μαθητές, καθηγητές, ειδικοί σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και διαμορφωτές πολιτικής συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες, μαζί με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη και τον κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης Denis Mukwege, για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση #School4All. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκαινιάστηκε μια μεγάλη καμπάνια δημόσιας ενημέρωσης μέσα από τα social media με τίτλο: #RaiseYourPencil for #School4All, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Χρησιμοποιώντας το μολύβι σαν σύμβολο αλληλεγγύης, ο στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου στην Ευρώπη, ειδικά των νέων για το θέμα. Το TheTOC και η Έλλη Στάη συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθειά της Επιτροπής να κάνει τις φωνές των παιδιών να ακουστούν.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης μιλά στο TheTOC

Με την ευκαιρία της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης #RaiseYourPencil, μιλήσαμε με τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

-Γιατί είναι τόσο η σημαντική η εκπαίδευση σε περιοχές κρίσεων; Και τι έχετε κάνει για να αντιμετωπίσετε τις μεγάλες ανάγκες στον τομέα αυτό;

Η εκπαίδευση σε περιοχές κρίσεων είναι βασικό αναφαίρετο δικαίωμα και ταυτόχρονα πρώτη ανάγκη, όπως είναι το νερό, το φαγητό και η στέγη. Επιπλέον, η εκπαίδευση αποτελεί την κύρια ασπίδα προστασίας, ειδικά για τα παιδιά που βρίσκονται σε περιοχές κρίσεων. Είναι μια ισχυρή άμυνα απέναντι στη ριζοσπαστικοποίησή τους και στη στρατολόγησή τους από τρομοκρατικές και εγκληματικές οργανώσεις. Απέναντι στους υποχρεωτικούς γάμους, την καταναγκαστική εργασία και τη σεξουαλική βία.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο ανθρωπιστικής βοήθειας αντιλήφθηκα ότι υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων. Το πρόβλημα ήταν μεγάλο και χειροτερεύει με γρήγορους ρυθμούς. Σήμερα πάνω από 75 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός σχολείου λόγω συγκρούσεων, φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων.

Γυρνώντας πίσω το χρονόμετρο, σε μια από τις πρώτες επισκέψεις μου στον προσφυγικό συνοικισμό Ζαατάρι της Ιορδανίας, ήρθε κοντά μου μια μητέρα και μου είπε: «κύριε Επίτροπε, μας έχετε δώσει φαγητό, νερό, στέγη και σας ευχαριστούμε πολύ γι αυτά. Αλλά τα παιδιά μου χρειάζονται γνώση, χρειάζονται εκπαίδευση, χρειάζονται μέλλον». Ήταν μια συγκλονιστική έκκληση που δεν μπορούσα να αγνοήσω. Δεσμεύτηκα, λοιπόν, ότι μέσα στη θητεία μου θα πολλαπλασιάσω τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση σε περιοχές κρίσεων. Έπρεπε να δράσουμε, να δώσουμε προτεραιότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό πρόβλημα χρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Και αυτό ακριβώς κάναμε.

Το 2015 μόνο 1% του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας διατίθετο για την εκπαίδευση σε περιοχές κρίσεων. Σήμερα επενδύουμε 10% του προϋπολογισμού! Δέκα φορές περισσότερο. Επιπλέον, τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσα νέα χρηματοδότηση-ρεκόρ στον τομέα αυτό: 164 εκατομμύρια ευρώ για το 2019.

Είμαι ειλικρινά περήφανος που η Ευρωπαϊκή Ένωση και στον τομέα αυτό οδηγεί διά του παραδείγματος. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε κερδίσει το χαρακτηρισμό πρωτοπόροι στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε παιδιά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Είμαι, επίσης, σίγουρος ότι επενδύοντας στην εκπαίδευση, επενδύουμε στην ειρήνη.

Ο Xρ. Στυλιανίδης στο TOC: Σηκώστε τα μολύβια σας για ένα σχολείο για όλους
"Είμαι σίγουρος ότι επενδύοντας στην εκπαίδευση, επενδύουμε στην ειρήνη" αναφέρει ο Χρήστος Στυλιανίδης

-O Θεσμός του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων μοιάζει να είναι ένας από τους λίγους ευρωπαϊκούς θεσμούς που αναδεικνύει με τόσο άμεσο τρόπο μια πτυχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Πιστεύετε ότι δράσεις όπως το #School4All και το #RaiseYourPencil μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση του κοινωνικού και ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης; Να δώσουν κάποιες πειστικές απαντήσεις απέναντι στο ολοένα και αυξανόμενο ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού αλλά και στις αιτιάσεις εναντίον της ΕΕ για έλλειψη ηγετικού και πρωταγωνιστικού ρόλου στις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να τονίσω ότι είμαι ιδιαίτερα περήφανος, όχι μόνο ως Ευρωπαίος Επίτροπος αλλά και ως Ευρωπαίος πολίτης, που η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή οι θεσμοί μαζί με τα κράτη-μέλη της, είναι ηγέτιδα δύναμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανθρωπιστική βοήθεια. Μόνο με 4 ευρώ το χρόνο ο κάθε ευρωπαίος πολίτης συμβάλει έτσι ώστε η ΕΕ να μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανθρωπιστικές ανάγκες. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ανταποκριθούμε στις παγκόσμιες προκλήσεις ως δύναμη «ήπιας ισχύος».

Έχετε δίκιο ότι μέσα από τις δράσεις αυτές η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γίνεται πράξη. Και έχει θετικά αποτελέσματα. Μέσα από τις πρωτοβουλίες και την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια προβάλλεται το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης με χειροπιαστό τρόπο. Όχι ως φιλανθρωπία, αλλά ως ηθική υποχρέωση απέναντι σε όλους όσους έχουν ανάγκη. Η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια εδράζεται πάνω στο ηθικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το διαμόρφωσαν η επώδυνη ιστορική εμπειρία και οι αρχές και αξίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η δράση #School4All στέλνει το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο «σχολείο για όλους», όχι μόνο εντός ΕΕ αλλά και σε όλο τον κόσμο. Χωρίς διακρίσεις. Διότι η εκπαίδευση επιτρέπει στα παιδιά σε περιοχές κρίσεων να νιώσουν πραγματικά παιδιά. Τους προσφέρει στέγη ασφάλειας και προστασίας για να λάβουν γνώσεις και να ζήσουν στιγμές κανονικότητας και ξεγνοιασιάς.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινήσαμε την εκστρατεία #RaiseYourPencil για να ευαισθητοποιήσουμε τις νέες και τους νέους σε όλη την Ευρώπη για τη σημασία της εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων. Να τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι η εκπαίδευση είναι πανανθρώπινο αγαθό, ένα υπέρτατο δικαίωμα, το οποίο, ενώ εμείς στην Ευρώπη το θεωρούμε αυτονόητο, σε πολλές περιοχές του κόσμου, για εκατομμύρια παιδιά, δυστυχώς δεν υπάρχει.

Καλώ, λοιπόν, όλες και όλους, να «σηκώσετε το μολύβι» σας, #RaiseYourPencil, και να μας στηρίξετε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, σε αυτή την εκστρατεία, για να πετύχουμε το στόχο του #School4All.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης που έγινε τον Μάιο:

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

O Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης
O Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 2018 Denis Mukwege
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 2018 Denis Mukwege

Χρήστος Στυλιανίδης και Denis Mukwege
Χρήστος Στυλιανίδης και Denis Mukwege

Φωτογραφία από την έναρξη της καμπάνιας Raise your Pencil
Φωτογραφία από την έναρξη της καμπάνιας Raise your Pencil

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ MEGA 20 Ιαν 2022 | 20:49

Metron Analysis: Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ με 11,8% διαφορά - "Πετάει" το ΚΙΝΑΛ με 18,5%, στο 24,2% ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά η ΝΔ, καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μόλις το 16% έχει θετική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ - Το 82% έχει κάνει εμβόλιο

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2022 | 20:40

Βορίδης: Αυξάνεται κατά 3 ημέρες η άδεια στους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό

Κάνουμε στάθμιση συμφερόντων και αυξάνουμε κατά τρεις τις ημέρες αδείας στους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης

ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 20 Ιαν 2022 | 20:17

Μήνυμα Μητσοτάκη στους Έλληνες πρέσβεις του εξωτερικού: "Η εποχή της μιζέριας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί"

Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο με τους πρέσβεις να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ 20 Ιαν 2022 | 18:48

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από το cockpit F-16 το 1991, στο Rafale 30 χρόνια μετά [Εικόνες]

Μια φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη χθεσινή τελετή υποδοχής των Rafale στην Τανάγρα γυρνά το ρολόι 30 χρόνια πίσω για τον πρωθυπουργό

ΤΟ ΑΙΧΜΗΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ 20 Ιαν 2022 | 16:59

Πολάκης: Το Facebook μπλόκαρε ξανά τον λογαριασμό του - "Όντε ψοφά ο γάϊδαρος κουνάει την ουρά του"

Ο Παύλος Πολάκης δεν άφησε ασχολίαστη την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

ΑΕΡΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ 20 Ιαν 2022 | 16:27

ΚΙΝΑΛ: Όλοι οι άνθρωποι του Νίκου Ανδρουλάκη - Ποια είναι η νεαρή δικηγόρος που αναλαμβάνει αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου

Η γενιά των 40άρηδων αναλαμβάνει τα ηνία του ΚΙΝΑΛ - Όλες οι επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη.

«NΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ» 20 Ιαν 2022 | 15:38

Απειλεί ο εκνευρισμένος Τσαβούσογλου: "Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα" - Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο ότι στηρίζουν τρομοκράτες

Η παρουσία των Rafale στην Ελλάδα φαίνεται πως δημιουργεί εκνευρισμό στην Άγκυρα - Νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟ ΤΗΣ ΝΔ 20 Ιαν 2022 | 13:19

Με πρωτοβουλία Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής για τις "λίστες Πέτσα"

Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ κατατέθηκε στα Πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας και η συζήτηση θα προσδιοριστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

«ΟΛΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ» 20 Ιαν 2022 | 12:31

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Δεν υπάρχει σχεδιασμός για τέταρτη δόση εμβολίου για όλους

Δεν υπάρχει σχεδιασμός για την χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει πολύ ισχυρή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ 20 Ιαν 2022 | 11:54

Ο Πολάκης σε ταβέρνα στο Πικέρμι - Το "καρφί" για τους ελέγχους της αστυνομίας

Σε ταβέρνα στο Πικέρμι για φαγητό πήγε το βράδυ της Τετάρτης ο Παύλος Πολάκης.

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20 Ιαν 2022 | 10:27

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογή προέδρου από τη βάση και έφερε τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 20 Ιαν 2022 | 10:25

"Βόμβα" Ζωής Κωνσταντοπούλου για Novartis: Εντεταλμένος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Βαξεβάνης

"Το Documento δημοσίευσε καταθέσεις μαρτύρων που δεν είχαν ακόμη δοθεί", λέει η Ζ. Κωνσταντοπούλου. "Εντεταλμένος και συνεργάτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ" ο Βαξεβάνης.