Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τον 80χρονο διοικητή

«Οφείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να σκίσει τη γάτα. Πριν να είναι αργά τόσο για εκείνον όσο και -το κυριότερο- για την πατρίδα», τονίζει ο συγγραφέας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τον 80χρονο διοικητή

Με ένα αιχμηρό κείμενο ο γνωστός συγγραφέας, Χρήστος Χωμενίδης, αρθρογραφόντας στο capital σχολιάζει τον διορισμό του 80χρονου στο Νοσοκομείο Καρδίτας, την παραίτησή του και όσα ακολούθησαν στο πολιτικό σκηνικό.

Όλόκληρο το άρθρο του Χρ. Χωμενίδη:

Μετά το καλοκαίρι του 2015, ο Συριζαίος φίλος ήταν ο πιο εύκολος στόχος για πειράγματα. "Τα μνημόνια πότε θα τα κάψετε;" τον ρωτούσαμε. "Τον ΕΝΦΙΑ πότε θα τον καταργήσετε; Οι αγορές και οι διεθνείς κερδοσκόποι γιατί δεν χορεύουν στον ζουρνά σας;"

Στρίτζωνε ο Συριζαίος φίλος, φουρκιζόταν και είτε μάς έκοβε την καλημέρα είτε αναπαρήγε όπως-όπως την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και των προσκείμενών της δημοσιογράφων. Άλλοτε ισχυριζόταν ότι δεν επρόκειτο για κωλοτούμπα αλλά για τακτική αναδίπλωση. Άλλοτε ότι η "Πρώτη Φορά Αριστερά" έδωσε τον αγώνα τον καλό και έπεσε ηρωικά ύστερα από δεκαεπτά (17) ώρες διαπραγμάτευσης. Ώσπου ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να τον βγάζει από τη δύσκολη θέση. "Τρέφαμε αυταπάτες" ομολόγησε. "Είμαστε από άλλο υλικό φτιαγμένοι, αφελές μεν, ευγενές δε." Το μήνυμά του εκλαϊκεύτηκε -ή εκχυδαϊστηκε- ταχύτατα. "Μπορεί να σάς φλομώσαμε, δίχως να φταίμε, στα ψέμματα, στις φρούδες υποσχέσεις... Κλέφτες όμως δεν γίναμε όπως οι προηγούμενοι, οι οποίοι χρεοκόπησαν τη χώρα!"

Με επιχειρήματα που πήγαιναν μέχρι τη δεκαετία του 1950, τσιγκλώντας τα αντιδεξιά αντανακλαστικά ενός κρίσιμου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τις τρεις εκλογικές μάχες του 2019. Ηττήθηκε πανηγυρικά και στις τρεις. Ο κόσμος είχε πλέον μπουχτίσει από την παρελθοντολογία, από το βρυκολάκιασμα τού Εμφυλίου, τού 114 και τού αντιδικτατορικού αγώνα. Προτίμησε στις κάλπες εκείνους που μιλούσαν για το μέλλον. Η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίστηκε ως φορέας εθνικής επανεκκίνησης.

Κατά τους πρώτους μήνες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Συριζαίος φίλος είχε ουσιαστικά λουφάξει. Τι να πει; Η ρητορική περί αναστύλωσης του αυταρχικού κράτους της Δεξιάς πολύ λίγους έπειθε. Πώς να στηρίξεις τον αντιπολιτευτικό σου λόγο στον "Joker” και στις "Silly Walkers” της παρέλασης δίχως να φλερτάρεις επικίνδυνα με τη γραφικότητα; Ακόμα και οι εκκενώσεις των καταλήψεων και οι φωτογραφίες με τις μωρομάνες, έχασαν την όποια πειθώ τους όταν αποδείχτηκε πως τα κατειλημμένα κτήρια λειτουργούσαν και σαν γιάφκες -προθάλαμοι έστω- τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι δημοσκοπήσεις το αποτύπωναν ολοκάθαρα. Η κοινωνία στη μεγάλη της πλειονότητα στεκόταν στο πλευρό του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στον αγώνα του για τη δημόσια ασφάλεια.

Ώσπου, πριν από λίγες μέρες, ξέσπασε το σκάνδαλο των διοικήσεων των νοσοκομείων. Αποκαλύφθηκαν διορισμοί πέραν πάσης λογικής. Ήρθαν στο φως βιογραφικά απίθανα, ανθρώπων εξώφθαλμα ακατάλληλων για δημόσιες θέσεις. Πόσω δε μάλλον στον νευραλγικό τομέα της υγείας.

Ο Συριζαίος φίλος έτριψε τα χέρια του. "Αυτοί είναι λοιπόν οι άριστοι;" κάγχασε. "Έτσι θα μεταρρυθμίσετε την Ελλάδα; Με απόμαχους, απόστρατους και βωμολόχους;"

Τι να τού πεις; Την εύκολη απάντηση "σάμπως εσείς είχατε τοποθετήσει καλύτερους; Έναν Καρανίκα θυμάμαι κι έναν ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ...", την εύκολη απάντηση δεν την καταδέχεσαι. Τού επισημαίνεις μόνο ότι αίφνης έγινε -ο Συριζαίος φίλος που θεωρούσε ικανό προσόν τη συμμετοχή σε μαθητικές καταλήψεις ή το εαμικό παρελθόν του παππού σου- κήρυκας τής αξιοκρατίας. Τού υπενθυμίζεις πόσο είχε λοιδωρήσει το κόμμα του τούς θεσμούς τής ανοιχτής διακυβέρνησης. Και πόσο είχε στηρίξει τούς επαγγελματίες εργατοπατέρες -τύπου Φωτόπουλου, τύπου Καλφαγιάννη-, οι οποίοι εννοούσαν να έχουν τον τελευταίο λόγο σε κάθε δημόσια επιχείρηση. Δεν αρκεί ωστόσο...

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στους αριστουργηματικούς του "Χαλασοχώρηδες", διήγημα του 1892, έχει απεικονίσει γλαφυρότατα τους φατριασμούς και την ευνοιοκρατία που μαστίζουν το ελληνικό κράτος από γενέσεώς του. Ο Κωνσταντίνος Πατέρας, διοικητής επί τρία εικοσιτετράωρα του νοσοκομείου Καρδίτσας, έφερε από τηλεοράσεως τους "Χαλασοχώρηδες" στο σήμερα. Δεν έχει σημασία εάν η διήγησή του ισχύει στο ακέραιο. Εάν συναντήθηκε όντως προεκλογικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απέσπασε συγκεκριμένες υποσχέσεις. Η γενική εικόνα δεν αμφισβητείται.

Πώς λειτουργεί το πράγμα όλοι το ξέρουμε. Είτε εξ ιδίας πείρας είτε από αξιόπιστες διηγήσεις.

Είμαι τοπικό στέλεχος, τουτέστιν κομματάρχης. Ελέγχω μέσω των προσωπικών μου σχέσεων -τής επιρροής μου στη λαϊκή βάση για να το εκφράσουμε κομψά- διακόσια ή πεντακόσια ψηφαλάκια. Τα κινητοποιώ, τα κατευθύνω προς τον συνδυασμό ή προς τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Κι εφόσον ο αγώνας ο καλός ευοδωθεί, εισπράττω το συμφωνημένο αντάλλαγμα.

Η θέση του διοικητή νοσοκομείου μπορεί να μην εντυπωσιάζει με τις αποδοχές της, είναι εντούτοις εξόχως αποδοτική. Κατέχοντάς την, εξυπηρετώ ανθρώπους στην ανάγκη τους. Βρίσκω κρεβάτια -ράντζα έστω-, φέρνω σε επαφή τους ασθενείς με τους γιατρούς, εγκρίνω τις εφημερίες και το πρόγραμμα των χειρουργείων. Αυξάνω εν ολίγοις, μέρα με τη μέρα, την κοινωνική μου επιρροή. Αποτελεί το νοσοκομείο την ιδεώδη πλατφόρμα για να γίνω από κομματάρχης, βουλευτής. Αν όχι εγώ, το παιδί μου.

Η κάθε πολιτική παράταξη όσο κάθεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης κατακεραυνώνει την παραπάνω κατάσταση. Παραδίδει σε υψηλούς ρητορικούς τόνους μαθήματα χρηστοήθειας. Με το που έρχεται στα πράγματα, την υιοθετεί ασμένως.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψηφίστηκε ενθουσιωδώς -και όταν διεκδικούσε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και όταν είχε βάλει πλώρη για το Μέγαρο Μαξίμου- από πολίτες εκτός μηχανισμών. Που έδωσαν βάση στις εξαγγελίες του κι έβαλαν πλάτη για να ξερριζώσει τις χρόνιες παθογένειες. Για να θέσει τέρμα στην πελατειακή λογική, η οποία κρατάει την κοινωνία μας καθηλωμένη σε ένα ουσιαστικά προνεωτερικό στάδιο. Οι άνθρωποι αυτοί, η κρίσιμη μάζα που τού έδωσε τη νίκη στις 7 Ιουλίου, ούτε λευκή επιταγή υπέγραψαν ούτε ιώβεια υπομονή διαθέτουν.

Οφείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να σκίσει τη γάτα. Πριν να είναι αργά τόσο για εκείνον όσο και -το κυριότερο- για την πατρίδα.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:54

Eυρωπαίοι ΥΠΕΞ: "Βέτο" της Κύπρου στις κυρώσεις στη Λευκορωσία - Πρώτες κυρώσεις σε τουρκική εταιρεία για τη Λιβύη

Βέτο της Κύπρου στις κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Λευκορωσίας. Ζητά παράλληλη διαδικασία με κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΤΕΦΕΝ ΖΑΙΜΠΕΡΤ 21 Σεπ 2020 | 17:37

Ελληνοτουρκικά: Νέα έκκληση Μέρκελ για αποκλιμάκωση της έντασης και απευθείας διάλογο Αθήνας - Άγκυρας

Έκκληση της Μέρκελ για αποκλιμάκωση της έντασης και απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 21 Σεπ 2020 | 15:48

Απολογία Κουμουτσάκου στη Βουλή για την Θεία Κοινωνία- "Το θέμα είναι λήξαν"

Εξηγήσεις έδωσε- η καλύτερα δεν έδωσε...- ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος για την απόφασή του να κοινωνήσει χωρίς μέτρα προστασίας

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 21 Σεπ 2020 | 13:17

Δεν θα πάει στην ορκωμοσία του γιου του στον Εβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του γιου του- που υπηρετεί στο Πυροβολικό- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ 21 Σεπ 2020 | 13:07

Συνάντηση Μητσοτάκη με Αμερικανούς επενδυτές ενέργειας - υποδομών - τεχνολογίας

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ταχεία υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 21 Σεπ 2020 | 12:35

Πέτσας: Αυτά είναι τα 9 έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων της κακοκαιρίας

Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από την θεομηνία Ιανός. Στην Καρδίτσα την Τρίτη ο Μητσοτάκης.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 21 Σεπ 2020 | 12:22

Σακελλαροπούλου σε Αναστασιάδη: Ενιαίο και αραγές το διπλωματικό μέτωπο Κύπρου - Ελλάδας

Οι δηλώσεις των δυο προέδρων για την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΙΣΕΛ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΜΕΡΚΕΛ 21 Σεπ 2020 | 12:03

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Στην ατζέντα Τουρκία, Λιβύη, Λευκορωσία

Τα ζητήματα της Λευκορωσίας, της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 21 Σεπ 2020 | 11:55

H πρώτη παρέμβαση του Σταύρου Θεοδωράκη μετά το τέλος του Ποταμιού: Γιατί καλεί Μητσοτάκη - Τσίπρα σε κοινή γραμμή

"Ας μπούμε λοιπόν στο μυαλό του Βενιζέλου. Και πρώτα από όλα ο πρωθυπουργός που πρέπει να διακηρύξει έναν νέο πατριωτισμό", λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

ΤΗΝ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ 21 Σεπ 2020 | 11:35

Μήνυση του Ερντογάν κατά της εφημερίδας Δημοκρατία για το απαράδεκτο "αι σιχτίρ"

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu οι δικηγόροι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσαν μήνυση εναντίον της εφημερίδας Δημοκρατία