Ο χρόνος τελειώνει: Συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου ή περιπέτειες

Η αλήθεια πίσω από τις επιστολές Τσακαλώτου και ESM και οι…πανηγυρισμοί του Μαξίμου. Τα …καψώνια των δανειστών στην Αθήνα.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ο χρόνος τελειώνει: Συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου ή περιπέτειες

Η συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα ενδιάμεσο βήμα μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου όπου η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει επιτευχθεί συμφωνία για να κλείσει η β' αξιολόγηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καλλιεργήσει προσδοκίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αν και διαψεύδεται διαρκώς με τα χρονοδιαγράμματα που θέτει αφού ξεκίνησε από τις 5 Δεκεμβρίου του 2016 και τελικά το νέο όριο έχει τεθεί για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αν ούτε και εκεί επιτευχθεί συμφωνία, τότε αρχίζουν οι ...περιπέτειες.

Οι ευρωπαίοι εταίροι από την πλευρά τους καταγράφουν ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα φαίνεται ότι συμφωνούν μεταξύ τους και με το ΔΝΤ παρά τις επιμέρους διαφωνίες για το ελληνικό πρόγραμμα μεταξύ Ευρωπαίων και εκπροσώπων του Ταμείου, ότι η Αθήνα χρειάζεται να λάβει νέα σκληρά μέτρα για μετά το 2018 μεταξύ των οποίων είναι η μείωση του αφορολόγητου, η μείωση των συντάξεων κ.α

Το μήνυμα του ESM

Η εμπειρία επτά χρόνων Μνημονίου όμως δείχνει ότι στα Eurogroup δεν πραγματοποιείται καμία συμφωνία εάν πρώτα δεν έχει οριστικοποιηθεί στα τεχνικά κλιμάκια και στο euroworking group. Και σε αυτήν την φάση οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν παγώσει ενώ οι εταίροι υποδέχτηκαν με θετικό τρόπο την δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου ως δείγμα «καλών προθέσεων» και υποσχετική για την ανάληψη απροσδιόριστων μέτρων που θα κριθούν στον στίβο των συζητήσεων που θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια. Επί της ουσίας οι εταίροι παίζουν ξανά με τον χρόνο και η Αθήνα πιέζεται προκειμένου να πλησιάσει στις θέσεις των δανειστών για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός του οποίου η «εντιμότητα» θα κριθεί από τον χρόνο που θα επικυρωθεί.

Το Μέγαρο Μαξίμου πανηγύρισε χτες με την ανακοίνωση του ESM ότι θα επανεκινήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Όμως η ουσία της «συζήτησης» μέσω επιστολών μεταξύ του ESM και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κρύβεται στην ανακοίνωση του ευρωπαϊκού θεσμού ο οποίος αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι: «η έγκριση των μέτρων καθυστέρησε τον Δεκέμβριο, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε μια σειρά δαπανών του προϋπολογισμού, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους θεσμούς. Η διαδικασία έγκρισης αποκαταστάθηκε αφού πρώτα το Eurogroup έλαβε μια επιστολή από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος κατέστησε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στους όρους του Προγράμματος».

Στο Eurogroup

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο προσεχές Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, η ελληνική πλευρά αναμένει να υπάρξει πολιτική συμφωνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών μετά την περιγραφή των μέτρων που θα γνωστοποιήσει ο Ευ. Τσακαλώτος. Αλλά και σε αυτήν την συνεδρίαση αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση καλών προθέσεων από τις δύο πλευρές η οποία θα επικυρωθεί μόνο στην περίπτωση που συμφωνηθούν συγκεκριμένα μέτρα στα τεχνικά κλιμάκια και επικυρωθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το μόνο που μπορεί να περιμένει η Αθήνα από την συνεδρίαση της Πέμπτης είναι να ανακοινωθεί η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές.

Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση παίζει με τον χρόνο και τον όρο της «πολιτικής συμφωνίας» σε ένα περιβάλλον που λειτουργεί με αμιγώς τεχνοκρατικά κριτήρια όπως αυτό που έχουν διαμορφώσει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι επιστολές Τσακαλώτου τόσο για την ακύρωση της 13ης σύνταξης όσο και για την πρόθεση να ληφθούν νέα μέτρα έρχονται μετά από μήνες διαβουλεύσεων όπου η Αθήνα έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων και την προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα σε μία προσπάθεια να…φοβίσει τους εταίρους ότι η χώρα μπορεί να μετατραπεί σε εστία αποσταθεροποίησης για την Ευρώπη σε ένα προεκλογικό έτος.

To χαρτί των εκλογών

Όμως η απάντηση των εταίρων ήταν η ίδια απάντηση που έχουν δώσει και στο παρελθόν δηλαδή ότι δεν τους απασχολεί ένα ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα και ρίχνοντας το ενδιαφέρον τους κυρίως στις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Έτσι το φόβητρο των εκλογών στην Ελλάδα επέστρεψε ως επιλογή απόδρασης της ελληνικής κυβέρνησης στην περίπτωση που δεν συμφωνήσει με τους εταίρους τα μέτρα για μετά το 2018.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση Τσίπρα καλείται να οριστικοποιήσει σκληρά μέρα για μετά το 2018 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2017 και παράλληλα να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια για τα οποία οι δανειστές ζητούν άμεσα πάγωμα των αποδοχών ή μειώσεις. Με τους αγρότες στους δρόμους και την καθυστέρηση της αξιολόγησης να επισείει τον κίνδυνο του 2015 το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί πολύ σύντομα μπροστά στο δίλλημα «μέτρα ή εκλογές».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΛΑΒΗ 09 Ιουν 2021 | 12:32

Fastly: Αυτή είναι η αιτία που προκάλεσε το παγκόσμιο μπλακ άουτ στο ίντερνετ

Η Fastly απέδωσε τη μεγάλη βλάβη που υπέστησαν χθες ιστότοποι ειδησεγραφικών μέσων παγκοσμίως σε σφάλμα λογισμικού.

ΝΕΟΣ "ΠΟΛΕΜΟΣ" 09 Ιουν 2021 | 07:43

Η κόντρα κυβέρνησης - φαρμακοπoιών για τα self test οδηγεί στα... σούπερ μάρκετ

Στις 19 Ιουνίου θα φανεί αν οι φαρμακοποιοί θα μείνουν ανυποχώρητοι και θα σταματήσουν τη δωρεάν διάθεση των self test - Το "χαρτί" των σούπερ μάρκετ.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ 08 Ιουν 2021 | 22:03

Προνόμια για τους εμβολιασμένους και πέραν της εστίασης - Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Σκέψεις για περαιτέρω προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους από την κυβέρνηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 03 Ιουν 2021 | 21:25

Τεστ κορονοϊού στους τουρίστες και κατά την αναχώρηση από την Ελλάδα - Σκέψεις για "μοντέλο Σιγκαπούρης"

Τι είναι το "μοντέλο Σιγκαπούρης" που σκέφτεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση στους ξένους τουρίστες - Τεστ κορονοϊού και για την επιστροφή στις χώρες τους;

Η 10Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 02 Ιουν 2021 | 14:34

Κομισιόν: Πράσινο φως για εκταμίευση δόσης 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Η 10η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα - Αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ συστήνει στο Eurogroup.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 01 Ιουν 2021 | 19:14

Πάνος Λασκαρίδης: Παραιτήθηκε από το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών μετά τον σάλο για τις δηλώσεις του

Ο Πάνος Λασκαρίδης, μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις για τον πρωθυπουργό, παραιτήθηκε από τo ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

"ΣΤΕΛΝΕΙ 30.000 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ" 28 Μαϊ 2021 | 14:30

Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) σε Πελώνη: Αν ο κ. Μητσοτάκης είχε λίγο σεβασμό θα απέσυρε το νομοσχέδιο

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης διά της κας Πελώνη συνεχίζει να κοροϊδεύει μαθητές και γονείς και πως αν είχε λίγο σεβασμό θα απέσυρε το νομοσχέδιο.

ΧΙΠ ΧΟΠ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 26 Μαϊ 2021 | 12:35

Σαρώνει το νέο τραγούδι του Μιθριδάτη: "Για να μην στα χρωστάω" - Στίχοι "φωτιά" με πολιτικές αιχμές

Ο Μιθριδάτης κάνει τη δική του πολιτική παρέμβαση μέσω του νέου του τραγουδιού

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Μαϊ 2021 | 12:05

Ερευνα ΟΟΣΑ: Σε πολύ υψηλά επίπεδα η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση- Επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις

Ο δείκτης του ΟΟΣΑ "Εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση" ανέβηκε στο 39,6 ενώ πρίν το 2019 και τις εκλογές ήταν κοντά στο 16

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 26 Μαϊ 2021 | 11:58

Χαρίτσης για Ταμείο Ανάκαμψης: Ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη

Σε συνέντευξή του ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 26 Μαϊ 2021 | 09:10

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Τριπλή, με "βαθμολογητές" τους μαθητές και οικονομικό μπόνους

Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο - Τι θα προβλέπει για τα μπόνους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ 24 Μαϊ 2021 | 15:44

Αθανάσιος Λασκαρίδης: Αποστάσεις από τον αδερφό του Παναγιώτη, για το έχω χεσ@@@ τον πρωθυπουργό

Αποστάσεις από τον αδερφό του Παναγιώτη Λασκαρίδη παίρνει ο Αθανάσιος Λασκαρίδης μιλώντας για "προσωπικές απόψεις"

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ TWITTER 22 Μαϊ 2021 | 14:30

Σάλος με τις δηλώσεις Λασκαρίδη: "Τους έχουμε χ@@@@ς όλους"- Τι απαντά ο ίδιος

Οι απαξιωτικές δηλώσεις του Πάνου Λασκαρίδη και η αμηχανία του Γιάννη Πλακιωτάκη