Ο χρόνος τελειώνει: Συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου ή περιπέτειες

Η αλήθεια πίσω από τις επιστολές Τσακαλώτου και ESM και οι…πανηγυρισμοί του Μαξίμου. Τα …καψώνια των δανειστών στην Αθήνα.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ο χρόνος τελειώνει: Συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου ή περιπέτειες

Η συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα ενδιάμεσο βήμα μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου όπου η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει επιτευχθεί συμφωνία για να κλείσει η β' αξιολόγηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καλλιεργήσει προσδοκίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αν και διαψεύδεται διαρκώς με τα χρονοδιαγράμματα που θέτει αφού ξεκίνησε από τις 5 Δεκεμβρίου του 2016 και τελικά το νέο όριο έχει τεθεί για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αν ούτε και εκεί επιτευχθεί συμφωνία, τότε αρχίζουν οι ...περιπέτειες.

Οι ευρωπαίοι εταίροι από την πλευρά τους καταγράφουν ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα φαίνεται ότι συμφωνούν μεταξύ τους και με το ΔΝΤ παρά τις επιμέρους διαφωνίες για το ελληνικό πρόγραμμα μεταξύ Ευρωπαίων και εκπροσώπων του Ταμείου, ότι η Αθήνα χρειάζεται να λάβει νέα σκληρά μέτρα για μετά το 2018 μεταξύ των οποίων είναι η μείωση του αφορολόγητου, η μείωση των συντάξεων κ.α

Το μήνυμα του ESM

Η εμπειρία επτά χρόνων Μνημονίου όμως δείχνει ότι στα Eurogroup δεν πραγματοποιείται καμία συμφωνία εάν πρώτα δεν έχει οριστικοποιηθεί στα τεχνικά κλιμάκια και στο euroworking group. Και σε αυτήν την φάση οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν παγώσει ενώ οι εταίροι υποδέχτηκαν με θετικό τρόπο την δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου ως δείγμα «καλών προθέσεων» και υποσχετική για την ανάληψη απροσδιόριστων μέτρων που θα κριθούν στον στίβο των συζητήσεων που θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια. Επί της ουσίας οι εταίροι παίζουν ξανά με τον χρόνο και η Αθήνα πιέζεται προκειμένου να πλησιάσει στις θέσεις των δανειστών για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός του οποίου η «εντιμότητα» θα κριθεί από τον χρόνο που θα επικυρωθεί.

Το Μέγαρο Μαξίμου πανηγύρισε χτες με την ανακοίνωση του ESM ότι θα επανεκινήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Όμως η ουσία της «συζήτησης» μέσω επιστολών μεταξύ του ESM και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κρύβεται στην ανακοίνωση του ευρωπαϊκού θεσμού ο οποίος αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι: «η έγκριση των μέτρων καθυστέρησε τον Δεκέμβριο, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε μια σειρά δαπανών του προϋπολογισμού, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους θεσμούς. Η διαδικασία έγκρισης αποκαταστάθηκε αφού πρώτα το Eurogroup έλαβε μια επιστολή από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος κατέστησε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στους όρους του Προγράμματος».

Στο Eurogroup

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο προσεχές Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, η ελληνική πλευρά αναμένει να υπάρξει πολιτική συμφωνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών μετά την περιγραφή των μέτρων που θα γνωστοποιήσει ο Ευ. Τσακαλώτος. Αλλά και σε αυτήν την συνεδρίαση αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση καλών προθέσεων από τις δύο πλευρές η οποία θα επικυρωθεί μόνο στην περίπτωση που συμφωνηθούν συγκεκριμένα μέτρα στα τεχνικά κλιμάκια και επικυρωθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το μόνο που μπορεί να περιμένει η Αθήνα από την συνεδρίαση της Πέμπτης είναι να ανακοινωθεί η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές.

Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση παίζει με τον χρόνο και τον όρο της «πολιτικής συμφωνίας» σε ένα περιβάλλον που λειτουργεί με αμιγώς τεχνοκρατικά κριτήρια όπως αυτό που έχουν διαμορφώσει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι επιστολές Τσακαλώτου τόσο για την ακύρωση της 13ης σύνταξης όσο και για την πρόθεση να ληφθούν νέα μέτρα έρχονται μετά από μήνες διαβουλεύσεων όπου η Αθήνα έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων και την προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα σε μία προσπάθεια να…φοβίσει τους εταίρους ότι η χώρα μπορεί να μετατραπεί σε εστία αποσταθεροποίησης για την Ευρώπη σε ένα προεκλογικό έτος.

To χαρτί των εκλογών

Όμως η απάντηση των εταίρων ήταν η ίδια απάντηση που έχουν δώσει και στο παρελθόν δηλαδή ότι δεν τους απασχολεί ένα ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα και ρίχνοντας το ενδιαφέρον τους κυρίως στις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Έτσι το φόβητρο των εκλογών στην Ελλάδα επέστρεψε ως επιλογή απόδρασης της ελληνικής κυβέρνησης στην περίπτωση που δεν συμφωνήσει με τους εταίρους τα μέτρα για μετά το 2018.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση Τσίπρα καλείται να οριστικοποιήσει σκληρά μέρα για μετά το 2018 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2017 και παράλληλα να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια για τα οποία οι δανειστές ζητούν άμεσα πάγωμα των αποδοχών ή μειώσεις. Με τους αγρότες στους δρόμους και την καθυστέρηση της αξιολόγησης να επισείει τον κίνδυνο του 2015 το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί πολύ σύντομα μπροστά στο δίλλημα «μέτρα ή εκλογές».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ" 15 Σεπ 2020 | 14:05

Ηλιόπουλος για το φιάσκο με τις μάσκες: Να παραιτηθούν Κεραμέως - Θεοδωρικάκος

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Παιδείας και στον πρωθυπουργό από τον Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 15 Σεπ 2020 | 11:12

Κορονοϊός: "Κλειδώνουν" τα οριζόντια μέτρα για 15 ημέρες στην Αττική

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για τον κορονοϊό. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ανακοινώσεις το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 Σεπ 2020 | 09:57

ΚΙΝΑΛ για μάσκες: Πρωτοφανές φιάσκο, εξοργιστικό να παραμένουν στις θέσεις τους οι υπεύθυνοι

Είναι εξοργιστικό που οι υπεύθυνοι παραμένουν στις θέσεις τους, αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ 14 Σεπ 2020 | 19:51

"Ψήφος" εμπιστοσύνης από Ρέγκλινγκ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα Μητσοτάκη που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ

Τα μέτρα στη ΔΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη χαιρέτισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ - Πού εντόπισε καθυστερήσεις

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 14 Σεπ 2020 | 18:01

Κορονοϊός: Σενάρια για καθολική χρήση μάσκας στην Αττική - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τον κορονοϊό στην Αττική, μεταξύ αυτών και την καθολική χρήση μάσκας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 14 Σεπ 2020 | 11:33

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη: Ανησυχούμε για τα πολυέξοδα εξοπλιστικά προγράμματα

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, φοβούνται για έλλειμμα στρατηγικής και σοβαρότητας.

ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18 14 Σεπ 2020 | 10:51

Στο τραπέζι σενάριο αύξησης της θητείας στο Στρατό Ξηράς από 9 σε 12 μήνες

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση εξετάζει τόσο την αύξηση της στρατιωτικής θητείας όσο και την υποχρεωτική στράτευση στα 18.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Σεπ 2020 | 19:26

ΚΚΕ: Μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και επιλεκτική ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από την κυβέρνηση

"Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ενημερώνει εκείνους τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους - όπως ο ίδιος είπε- δεν έχουν μεγάλες διαφορές" αναφέρει το ΚΚΕ.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 13 Σεπ 2020 | 19:04

Επιμένει το ΚΙΝΑΛ: Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του πρωθυπουργού για υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία

Το ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για υπογραφή συμφωνίας με Τουρκία.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 09 Σεπ 2020 | 11:23

Φωτιά στη Μόρια: Ο ΣΥΡΙΖΑ που έφτιαξε το ΚΥΤ μιλάει για "εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη"

Μετά τη βραδινή τραγωδία, σήμερα 13.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς υποδομές και χωρίς υγειονομική κάλυψη, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 09 Σεπ 2020 | 08:08

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Μόρια με ΕΥΠ και ΓΕΕΘΑ - Πέτσας: Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στη σύσκεψη θα μετέχουν και ο διοικητής της ΕΥΠ αναγιώτης Κοντολέων αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

ΣΤΟ TWITTER 04 Σεπ 2020 | 15:13

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις απολύσεις, ενώ η ύφεση καλπάζει

Η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις απολύσεις τη στιγμή που η ύφεση καλπάζει αναφέρει σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου

Ν. ΠΑΠΠΑΣ - Γ. ΤΣΙΠΡΑΣ 03 Σεπ 2020 | 14:01

ΣΥΡΙΖΑ: Η καταβαράθρωση του ΑΕΠ φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη

"Η καταβαράθρωση του ελληνικού ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2020 φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη", αναφέρουν Γιώργος Τσίπρας και Νίκος Παππάς.