Οι 365 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ: Από το ζενίθ στα ...Μνημόνια

Από τις εξαγγελίες για την «κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο» έως το 3ο Μνημόνιο, το δημοψήφισμα, τα capital controls και το ασφαλιστικό.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Οι 365 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ: Από το ζενίθ στα ...Μνημόνια

Από τις εξαγγελίες για την «κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο» που ανακοίνωνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015 λίγο πριν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, μέχρι την πρόσφατη συνέντευξή του Πρωθυπουργού στην οποία διαβεβαιώνει ότι η χώρα θα υλοποιήσει το 3ο Μνημόνιο και τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, η απόσταση είναι μόλις …δώδεκα μήνες δρόμος.

Δώδεκα μήνες όμως που οδήγησαν σε νέο Μνημόνιο, στα capital controls και εσχάτως στον αποκλεισμό των δρόμων από τους αγρότες και στο κίνημα της «γραβάτας» από τους επιστήμονες ενάντια στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Τάε Κβο Ντο την Κυριακή το απόγευμα για τον ένα χρόνο κυβέρνηση της Αριστεράς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κατάρρευση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος και απώλειες σημαντικών κοινωνικών ομάδων που υποστήριξαν και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αρχίζουν να απομακρύνονται από το κυβερνών κόμμα με αφορμή το ασφαλιστικό.

Και σε όλη αυτήν την διαδρομή των 12 μηνών έχουν μείνει ανεξίτηλα στην συλλογική μνήμη της χώρας η επτάμηνη διαπραγμάτευση που συνέβαλε στη οικονομική ύφεση και στα άδεια κρατικά ταμεία, η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος όπου τελικά ο λαός εξέφρασε το «γαμώτο» όπως είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός και ψήφισε ΟΧΙ ενώ λίγες ημέρες αργότερα η κυβέρνηση έφερνε στην βουλή προς επικύρωση του Τρίτο Μνημόνιο το οποίο ξόρκιζε μέχρι εκείνη την ώρα, εμφανίζοντας την συμφωνία ως αποτέλεσμα ενός έντιμου συμβιβασμού.

Και μετά ακολούθησαν νέες εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015 για να απαλλαγεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την τάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ ο Γ. Βαρουφάκης ήταν ήδη εκτός κυβέρνησης. Δύο μήνες μετά την εκλογής της 2ης κυβέρνησης της Αριστεράς και με τα capital control να έχουν γίνει τμήμα της καθημερινότητας των πολιτών ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας που είχε τον μανδύα του έντιμου συμβιβασμού που περιλάμβανε την πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds αλλά και τις αλλαγές για την αποκομματικοποίηση του κράτους που όμως θα εφαρμοστούν μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια. Και τέλος το ασφαλιστικό ή το «αντικείμενο» του εγκλήματος όπως το χαρακτήρισε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος. Αγρότες και νέοι επιστήμονες έχουν «μπλοκάρει» την χώρα ενώ στην περιφέρεια καίνε τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και αρνούνται να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό ο οποίος έδειξε πρόθυμος να δει τους απεργούς. Η επανάληψη των σκηνών από τις αρχές του 2012 όπου τότε ήταν πρωταγωνιστές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά υπουργών της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου έχει και μία ακόμη ομοιότητα: συνδυάζεται με την δημοσκοπική κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος και την αποδοκιμασία της κυβέρνησης από σημαντικά κοινωνικά στρώματα.

Δώδεκα μήνες κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της 12μηνης διαδρομής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ξεκινούν στις στις 25 Ιανουαρίου 2015 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 36,34% και σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Από τον Βαρουφάκη στα capital controls

Ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές που δίνουν παράταση στην κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα. Ο Γιάννης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών ξεκινά τον σημειολογικό ανταρτοπόλεμο στους δανειστές με την δημιουργική ασάφεια. Μετά την επίσκεψη Ντάινσεμπλουμ στα τέλη του μήνα μετά από μία εκρηκτική συνέντευξη με τον Γ. Βαρουφάκη καταργείται ο όρος τρόικα και έρχονται πλέον οι ..θεσμοί. Μετά από τέσσερις μήνες παράταση και συνεχείς ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Βαρουφάκη στο εξωτερικό η κυβέρνηση αναζητά μία κοινή γραμμή με τους δανειστές.

Στο εσωτερικό όμως είχαν εξαντληθεί όλα τα αποθεματικά, η χώρα δεν λάμβανε καμία δόση και αναγκάζονταν να χρησιμοποιεί ακόμα και τα αποθεματικά των δήμων για πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμα και εκείνη την περίοδο επέμεινε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης υποσχόταν 13η σύνταξη στους συνταξιούχους και ψήφισε νόμο για την καταβολή των οφειλών στο δημόσιο σε 100 δόσεις. Λίγους μήνες αργότερα υπό την πίεση των δανειστών πήρε πίσω τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 100 δόσεων ενώ η 13η σύνταξη παρέμειναν μόνο υποσχέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κατοπινές δηλώσεις, ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις ήταν λάθος γιατί αποδυναμώθηκε η χώρα.

Από τα τέλη Μαρτίου η χώρα ζούσε στους ρυθμούς των επταμερών συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο όπου συμμετείχαν η Άνγκελα Μέρκελ και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι όλων των θεσμών για το πρόγραμμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Σύνοδοι Κορυφής και Brussels Group σε Παρίσι και Βρυξέλλες ενώ στο εσωτερικό η τάση Λαφαζάνη που συμμετείχε στην κυβέρνηση σε καίρια πόστα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της επιστροφής στην δραχμή. Ο Γ. Βαρουφάκης έχει γίνει κόκκινο πανί για τους εταίρους και αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης ο Ευ. Τσακαλώτος.

Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα όπως επίσης και τα χρήματα στα κρατικά ταμεία. Οι προσπάθειες του Πρωθυπουργού να βρει χρήματα στο Πεκίνο και στην Μόσχα αποβαίνουν άκαρπες και μετά από ταξίδια και επικοινωνίες με τους Πρωθυπουργούς της Ρωσίας και της Κίνας, η κυβέρνηση επιστρέφει στην πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

To φάντασμα του Grexit

Ο Απρίλιος του 2015 είχε φτάσει στο τέλος του και τον Μάιο το φάντασμα του Grexit πλανάται πάνω από την Αθήνα. Ακολουθούν τρεις σημαντικές ημερομηνίες στην διαδρομή της κυβέρνησης: στις 25 Ιουνίου 2015: Η Σύνοδος Κορυφής στέλνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα ή να συμφωνήσει με το πρόγραμμα ή φύγει από το ευρώ. Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, φέρνει μαζί της και την πρόταση για δημοψήφισμα που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του όπου ζητά να απορριφθεί το σχέδιο Γιούνκερ. Ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει τηλεφωνικά τους εταίρους μας με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ να επιμένει ότι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι «ναι ή όχι στο ευρώ».

Η χώρα ήταν ήδη εκτός προγράμματος με αποτέλεσμα να γίνει πράξη και η προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι θα σταματήσει και η ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση στις 28 Ιουνίου αποφασίζει περιορισμούς στην κίνηση τραπεζικών συναλλαγών, τα γνωστά capital control. Οι ουρές στα ΑΤΜ τεράστιες και το πολιτικό κλίμα στην χώρα είναι τεταμένο. Την Κυριακή 5 Ιουλίου στο δημοψήφισμα το "ΟΧΙ" λαμβάνει 61,3%. Η κυβέρνηση ζητά εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο Γ. Βαρουφάκης αποτελεί παρελθόν και αντικαθίστανται από τον Ευ. Τσακαλώτο.

To νέο Μνημόνιο με πρώτη φορά Αριστερά

Στις 12 Ιουλίου στην Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποφασίζεται το νέο Μνημόνιο μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης με έντονο παρασκήνιο, και την χώρα υπό την απειλή χρεοκοπίας. Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με την εσωκομματική αντιπολίτευση του Π. Λαφαζάνη όπου 32 βουλευτές που τον ακολουθούν καταψηφίζουν τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας η οποία είχε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την αιτιολογία ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. \

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου

Στις 14 Αυγούστου, το τρίτο μνημόνιο γίνεται νόμος του κράτους και μία εβδομάδα μετά, στις 20 Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει με 35,5% και 145 έδρες και σχηματίζει ξανά κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Νέες απώλειες καταγράφονται για την κυβερνητική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση του Γ. Σακελλαρίδη και τις διαγραφές των Στάθη Παναγούλη (από τον ΣΥΡΙΖΑ) και του Νίκου Νικολόπουλου από τους ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση ψηφίζει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα με στόχο να κερδίσει χρόνο αλλά τα ζητάει ξανά να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα και λίγες ημέρες αργότερα κάνει υποχώρηση μετά από πιέσεις των δανειστών.

Η έκρηξη των κοινωνικών ομάδων

Η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό και η αρνητική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβέρνηση διαμορφώνει ένα εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία και την ΚΟ. Στην επέτειο ενός χρόνου από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι αγρότες έχουν αποκλείσει τους δρόμους της χώρας, οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέχουν από τις εργασίες τους και η πολιτική ζωή της χώρας συνεχίζει να ταλανίζεται αυτήν την φορά από το ασφαλιστικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ 26 Νοε 2021 | 21:16

ΝΔ: "Αυτά είναι τα fake news της χθεσινής συνέντευξης του κ. Τσίπρα"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει αντιπολίτευση" κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 26 Νοε 2021 | 14:43

Τσίπρας: Μέτρα τώρα για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα, με εκατόμβη νεκρών και καταστροφικό lockdown

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το νοσοκομείο του Βόλου, κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα "για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 13:21

ΣΥΡΙΖΑ για πανδημία: Η τραγωδία που ζει η χώρα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

"Η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι μαρτυρίες των ανθρώπων του δείχνουν πως η τραγωδία που ζει η χώρα μας για τέταρτη συνεχή φορά", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:39

Αθηνά Λινού: Η υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής που πρότεινε ο Τσίπρας είναι τελικά ΠΑΣΟΚ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκλεψε την παράσταση στη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου, αφού έδωσε το παρών κρατώντας μία σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ 25 Νοε 2021 | 16:20

Βόλος: Ο Αλέξης Τσίπρας σνόμπαρε τον Αχιλλέα Μπέο και δεν θα τον συναντήσει- Τον είχε αποκαλέσει "κοπρίτη"...

Πρόσκληση για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο τον Βόλο, απευθύνει ο Αχιλλέας Μπέος- Ξέχασε ότι τον είχε αποκαλέσει κοπρίτη

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΟΧΗ 25 Νοε 2021 | 15:51

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν τραβάει" στις δημοσκοπήσεις- Δεν πείθει

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει δημοσκοπικά

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Νοε 2021 | 12:26

Πλεύρης κατά Τσίπρα: Εύχεται νέο lockdown και προβλέπει ως Κασσάνδρα κατάρρευση του ΕΣΥ

"Το ΕΣΥ, όπως άντεξε, θα αντέξει και η οικονομία θα μείνει ανοιχτή", τόνισε ο υπουργός Υγείας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 25 Νοε 2021 | 10:06

Ηλιόπουλος: Η άρνηση της κυβέρνησης να κάνει τα απαραίτητα φέρνει πιο κοντά το lockdown

Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία" και πως "το επόμενο lockdown έρχεται πιο κοντά γιατί η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να κάνει τα απαραίτητα".

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 24 Νοε 2021 | 18:39

Τσίπρας: "Αν δεν πάρει μέτρα ο κ. Μητσοτάκης θα έχουμε και εκατόμβη νεκρών και lockdown"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο TRT, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "κυβέρνηση πρόχειρη και κυνική", την οποία κατηγόρησε για "αδράνεια και ανικανότητα"

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 24 Νοε 2021 | 16:01

Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον Πέτσα;- Εντονες διαμαρτυρίες από Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής αρνήθηκε να καταθέσει ο πρώην υφυπουργός

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΗΠΑ 24 Νοε 2021 | 11:50

Στέλιος Κούλογλου: Του αρνήθηκαν τη βίζα οι αμερικάνικες αρχές- "Μήπως εγώ σκότωσα τον Τζόν Κένεντι;"

Ο Στέλιος Κούλογλου, αν και ευρωβουλευτής, δεν πήρε βίζα για τις ΗΠΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυκλοφορεί ανακοίνωση - καταγγελία.